ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συγκέντρωση καταδίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Την Παρασκευή 18/9, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ζαρντέν, στα δυο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Από την περσινή συγκέντρωση των Συνδικάτων στο Κερατσίνι
Από την περσινή συγκέντρωση των Συνδικάτων στο Κερατσίνι
Συγκέντρωση καταδίκης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., οργανώνουν στην πλατεία Ζαρντέν (οδός Παναγή Τσαλδάρη) στην Αμφιάλη σωματεία του Πειραιά. Τη μέρα εκείνη συμπληρώνονται δυο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Στην κινητοποίηση καλούν με ανακοίνωσή τους τα σωματεία Μετάλλου Αττικής, Καραβομαραγκών, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Πειραιά, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών, Καθαριστριών Πειραιά, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Λογιστών Πειραιά, Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, Επαγγελματιών Οδηγών, Παράρτημα Οικοδόμων Πειραιά, Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά και ΟΑΕΕ Πειραιά.

Στην κοινή ανακοίνωση, τα σωματεία σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα: «Στις 18 του Σεπτέμβρη συμπληρώνονται δυο χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στην Αμφιάλη από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, λίγες μέρες μετά την δολοφονική ενέδρα που έστησαν σε συναδέλφους κομμουνιστές συνδικαλιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, στέλνοντας 9 από αυτούς αιμόφυρτους στο νοσοκομείο.

Τα δύο περιστατικά ήταν η "κορύφωση" της "δράσης" που είχε αναπτύξει όλη την προηγούμενη περίοδο η Χρυσή Αυγή, με δολοφονίες και χτυπήματα σε βάρος μεταναστών, επιθέσεις σε νεολαίους, ακόμα και μαθητές.

Οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής του Πειραιά δεν πρέπει να ξεχάσουν ποιος είναι ο ρόλος της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης, ιδιαίτερα τώρα όπου συνολικά οι δυνάμεις του συστήματος προσπαθούν να την ξαναφέρουν στο προσκήνιο και μάλιστα στο όνομα της "δημοκρατίας", όπου δήθεν "όλοι χωράνε και όλοι πρέπει να έχουν λόγο".

Τα σωματεία μας από την αρχή είχαν δηλώσει ότι η ιδεολογία του φασισμού, του ναζισμού, που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από το χρώμα, από την εθνικότητα κ.λπ., έχει σαν στόχο τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης και δεν δικάζεται στα δικαστήρια, αλλά στη συνείδηση του εργαζομένου, της νεολαίας. Οτι είναι το δολοφονικό χέρι του συστήματος απέναντι στον εργαζόμενο που διεκδικεί, που προσπαθεί αγωνιζόμενος να καλυτερεύσει τις συνθήκες που ζει.

Δεν είναι τυχαίο που και στις μέρες που διανύουμε και μας καλούν να διαλέξουμε ποια κυβέρνηση θα εφαρμόσει καλύτερα και το τρίτο μνημόνιο, θέλουν τη Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο, απέναντι στο λαό.

Καλούμε κάθε εργαζόμενη, κάθε εργαζόμενο, τις νέες και τους νέους των δήμων του Πειραιά, να δώσουν το "παρών" στη συγκέντρωση που καλούν τα σωματεία μας. Να απαντήσουμε μαζικά, αποφασιστικά στην προσπάθεια αθώωσης στη συνείδηση του λαού, της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και των αφεντικών της».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνάντηση με απολυμένους συμβασιούχους του ΟΑΕΕ

Διεκδικούν επαναπρόσληψη με συμβάσεις αορίστου χρόνου, αίτημα που στηρίζει το ΚΚΕ

.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ
Συνάντηση με συμβασιούχους του ΟΑΕΕ που έχουν απολυθεί είχε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Χρ. Κατσώτη, υποψήφιο βουλευτή και μέλος της ΚΕ. Οι απολυμένοι συμβασιούχοι διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, στο πλαίσιο εφαρμογής και σχετικής δικαστικής απόφασης. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τους δήλωσε ότι στήριξε και στηρίζει τον αγώνα τους.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2014 απολύθηκαν πάνω από 250 συμβασιούχοι, που δούλευαν με συμβάσεις έργου στον ΟΑΕΕ από το 2006 έως τα τέλη του 2013. Οι απολυμένοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και έχουν κερδίσει θετική πρωτόδικη απόφαση, που διατάσσει την άμεση επιστροφή τους στη δουλειά. Ωστόσο, οι διοικήσεις του ΟΑΕΕ, τόσο επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όσο και επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν εφάρμοσαν την απόφαση με διάφορα προσχήματα.

Οι συμβασιούχοι αυτοί, όπως και χιλιάδες άλλοι, έχουν γίνει αντικείμενο εμπαιγμού από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015, επιδιδόμενος σε εμπόριο ελπίδας και ψηφοθηρία, αναγνώριζε στα λόγια το δίκαιο αγώνα τους και υποστήριζε την επαναπρόσληψή τους. Οταν όμως έγινε κυβέρνηση, επικαλέστηκε διάφορα νομικίστικα ζητήματα για να μην υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του.

Το ΚΚΕ, που από την αρχή στήριξε τον αγώνα των συμβασιούχων, είχε καταθέσει σχετική Επίκαιρη Ερώτηση τον περασμένο Ιούνη, σε μια περίοδο που ήδη οι συμβασιούχοι βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις. Με την Ερώτηση ζητούσε να επαναπροσληφθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΟΑΕΕ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με μόνιμη, σταθερή εργασιακή σχέση και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ «ΑΤΥΧΗΜΑ» ΣΤΑ ΕΛΠΕ
Προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών

«Επιβεβαιώνεται η αρχική μας εκτίμηση ότι "σκορπάνε" τις ευθύνες, προσπαθώντας να απαλλάξουν τη διοίκηση απ' αυτές», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, με αφορμή την ανακοίνωση της εργοδοσίας, την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη, για «την ολοκλήρωση της εσωτερικής τεχνικής διερεύνησης του εργοδοτικού εγκλήματος της 8ης Μάη και την οριστικοποίηση του πορίσματος». Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μάη 2015 ξέσπασε πυρκαγιά στα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων εργατών.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» σημειώνει πως η εργοδοσία, στην πρόσφατη ανακοίνωσή της, «υπονοεί ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν την αίσθηση της τήρησης μέτρων ασφαλείας, ότι δεν τα γνωρίζουν. Αντίθετα, εμείς θεωρούμε ότι η εξασφάλιση των μέτρων ασφαλείας, ο έλεγχος και η τήρησή τους είναι κύρια ευθύνη της εταιρείας (...) η εταιρεία εμφανίζεται να αγνοεί την εντατικοποίηση της εργασίας (...) Ολα αυτά, όπως έχουμε ξανατονίσει, έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας της εταιρείας...».

Ακόμα η εργοδοσία «παραβλέπει επιδεικτικά τις επιπτώσεις στην ασφάλεια από τη δική της απόφαση για πετσόκομμα του οργανογράμματος την τελευταία 5ετία, τη μείωση του προσωπικού σε όλα τα τμήματα...». Παράλληλα, η εργοδοσία ανακοινώνει ότι «"τέθηκαν στη διάθεση της εταιρείας πέντε εργαζόμενοι (...)". Εμείς λέμε ότι η τακτική που ακολουθεί η διοίκηση της εταιρείας φορτώνει ολοκληρωτικά την ευθύνη σε μερικούς άμεσα εμπλεκόμενους με το δυστύχημα, βγάζοντας λάδι την ίδια την διοίκηση της εταιρείας...».

Ο

ΠΑΤΡΑ: Παρέμβαση στην 6η ΥΠΕ για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άνεργοι και ανασφάλιστοι στα ζητήματα των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έκαναν την περασμένη βδομάδα η Γραμματεία νομού Αχαΐας του ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας. Αφορμή στάθηκε - όπως καταγγέλλουν - η διακοπή της θεραπείας άνεργου οικοδόμου με χρόνια πάθηση. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ απαίτησε και πέτυχε να δοθεί εντολή από το διοικητή της ΥΠΕ για να χορηγηθεί κανονικά στον ασθενή η θεραπεία που απαιτείται απ' όλα τα φαρμακεία των νοσοκομείων και τον ΕΟΠΥΥ. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και το Συντονιστικό των Συνταξιουχικών Σωματείων Πάτρας.

ΑΓΡΙΝΙΟ: Μαθήματα στήριξης για μαθητές Γυμνασίου θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και για να δηλώσουν συμμετοχή στα μαθήματα, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Ελ. Βενιζέλου 13), καθημερινά 9 π.μ. έως 12 μ. και Τρίτη - Πέμπτη 5.30 μ.μ. έως 7 μ.μ.

AIRFAST TICKETS: Στον αέρα βρίσκονται οι 110 εργαζόμενοι του διαδικτυακού ταξιδιωτικού πρακτορείου «Airfast tickets», μετά το κλείσιμο της εταιρείας. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Ιούλη και καταγγέλλουν ότι μέσα στο 2015 η εταιρεία προχώρησε σε περίπου 100 απολύσεις. Καθημερινά δίνουν το «παρών» στα γραφεία της εταιρείας στον Πειραιά, απαιτώντας να δοθεί λύση για τα δεδουλευμένα τους.

Νέες στάσεις εργασίας στα Πρακτορεία Τύπου

Σε νέες στάσεις εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου. Η στάση για τη βραδινή βάρδια ξεκίνησε στις 12 τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε σήμερα στις 4 π.μ., ενώ για την πρωινή βάρδια η στάση έχει οριστεί από τις 9 π.μ. ως τη 1 μ.μ. Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών προκήρυξε τις στάσεις εργασίας, υλοποιώντας την απόφαση που πήραν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, κατά τη διάρκεια ανάλογης κινητοποίησης την περασμένη Τρίτη. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις πληρωμών, ιδιαίτερα στο «Αργος», απαιτούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς στην «Ιριδα» και την άμεση επιστροφή των αυθαίρετων περικοπών επιδομάτων και μισθών στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία στην «Ευρώπη». Διεκδικούν την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία, κάτι που αρνούνται με επιμονή οι εκδότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ