ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Η γνώση που αποκτήσαμε πρέπει να γίνει το όπλο μας

«Μπροστά στις δύσκολες μέρες που έρχονται, το ΚΚΕ μας καλεί να μην κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Φωτίζει και αποδεικνύει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, υπάρχει δρόμος για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας, οι ανάγκες του λαού, με βάση το μεγάλο πλούτο που παράγεται σήμερα στη χώρα». Τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Ν. Φιλαδέλφειας, ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις παραγωγικές δυνατότητες που έχει η χώρα, θέτοντας το ερώτημα γιατί αυτές δεν αξιοποιούνται προς όφελος του λαού. Επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Ας σκεφτούμε, γιατί έχει σταματήσει η οικοδομή, η κατασκευαστική δραστηριότητα; Εχουν άραγε καλυφτεί οι ανάγκες για έργα υποδομής, για έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας; Δεν υπάρχουν χιλιάδες νέοι που αναγκάζονται να ζουν με τους γονείς τους, γιατί δεν μπορούν να μείνουν σε δικό τους σπίτι; Ομως, σήμερα, οι μονοπωλιακοί όμιλοι κρίνουν τι θα κατασκευαστεί, με γνώμονα το κέρδος τους και γι' αυτό σταμάτησε η οικοδομή.

Ας σκεφτούμε, γιατί σε μια χώρα τόσο πλούσια σε ενεργειακές πηγές όπως η Ελλάδα, υπάρχουν σπίτια χωρίς θέρμανση και πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά; Διότι πίσω απ' τα πανάκριβα καύσιμα, το πανάκριβο ρεύμα, υπάρχει το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων, των διυλιστηρίων, του χονδρικού εμπορίου και η βαριά κρατική φορολογία των έμμεσων φόρων.

Υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες για να παράγουμε τα βασικά τρόφιμα και αρκετά από τα φάρμακα που χρειαζόμαστε. Μπορούμε σίγουρα να ζήσουμε, χωρίς να εισάγουμε γάλα από την Ολλανδία και λεμόνια απ' την Τουρκία».

«Μπορεί - τόνισε ο ομιλητής - να αξιοποιηθεί και να απογειωθεί η εγχώρια παραγωγή προς όφελος του λαού. Ομως, για να συμβεί αυτό, πρέπει η παραγωγή να απαλλαγεί απ' τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, της άρχουσας τάξης των καπιταλιστών και της ΕΕ που στηρίζει την άρχουσα τάξη.

Πρέπει ο λαός να πάρει στα χέρια του την εξουσία, για να κοινωνικοποιηθούν τα μονοπώλια, τα εργοστάσια, οι υποδομές, να λειτουργήσει η οικονομία με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, με αποδέσμευση απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ετσι η παραγωγή και η κατασκευή θα καθορίζονται με γνώμονα τις ανάγκες του λαού και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Ετσι μπορεί η χώρα να συνάψει και διεθνείς συμφωνίες αμοιβαίου οφέλους για το λαό, έτσι μπορούμε να αξιοποιήσουμε για παράδειγμα τα εγχώρια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Μ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο ερώτημα που πολλοί θέτουν καλοπροαίρετα: Μα δεν απέτυχε αυτό που προτείνετε, δεν απέτυχε η σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα; Απαντώντας, σημείωσε ότι «το ΚΚΕ έχει βγάλει συμπεράσματα από τη θετική και αρνητική πορεία αυτής της ανεκτίμητης προσπάθειας σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ. Τα επιτεύγματα και οι κατακτήσεις των πρώτων δεκαετιών, όταν προχωρούσε η κοινωνικοποίηση, ο κεντρικός σχεδιασμός, επέτρεψαν άθλους όπως η συντριβή της γιγάντιας ναζιστικής πολεμικής μηχανής, μέχρι την εξερεύνηση του διαστήματος.

Ωστόσο, στη συνέχεια επικράτησε η αντιμετώπιση των προβλημάτων του σοσιαλισμού με εργαλεία του καπιταλισμού, της αγοράς και έτσι η κατάσταση επιδεινώθηκε και άνοιξε ο δρόμος για τις ανατροπές, για το πισωγύρισμα της Ιστορίας. Δε θα ξανακάνουμε αυτό το λάθος, βγάλαμε συμπεράσματα.

Αυτή τη φορά θα βαδίσουμε τον επαναστατικό δρόμο μέχρι το τέρμα, χωρίς να χάσουμε την ανατρεπτική ορμή μας, θα εξαλείψουμε αποφασιστικά τις δυνάμεις της αγοράς και του χρήματος. Ορκιζόμαστε σε όλους τους συντρόφους που έχυσαν το αίμα τους κάτω απ' τα λάβαρα του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, σε αυτούς που σάπισαν και δε λύγισαν στις φυλακές και τις εξορίες στα χρόνια της παρανομίας του ΚΚΕ, στα χρόνια της χούντας, σε αυτούς που συνέχισαν στους αγώνες της μεταπολίτευσης, ότι θα συνεχίσουμε χωρίς δισταγμό, θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος στο δρόμο της ανατροπής.

Η γνώση που αποκτήσαμε πρέπει να γίνει το όπλο μας», σημείωσε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΟΣ
Καμιά ψήφος σε όσους υπηρετούν τους επιχειρηματικούς ομίλους

Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ιλιον, στην κεντρική πλατεία, μίλησε το βράδυ της Παρασκευής ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Β' Αθήνας, απευθύνοντας κάλεσμα για ενίσχυσή του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι χιλιάδες εργατικές - λαϊκές ψήφοι μπορούν να αποτελέσουν κόκκινο βόλι στην καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που θέλει τη ρήξη με αυτό το δρόμο της ανάπτυξης που εδώ και χρόνια βασανίζει το λαό μας. Καμιά ψήφος στα κόμματα που υπηρετούν τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα συμφέροντά τους», κάλεσε.

Ο Γ. Πέρρος αναφέρθηκε και κάλεσε και το λαό να αναλογιστεί τα έργα και τις ημέρες όσων κυβέρνησαν αλλά και όσους διεκδικούν την ψήφο τους και στα δόκανα που στήνει το σύστημα και να γυρίσει την πλάτη στα ψέματα και τις αυταπάτες που καλλιεργούν. «Θέλουμε να καλέσουμε όλους όσοι για διάφορους λόγους τις προηγούμενες εκλογές έκαναν άλλες επιλογές. Να τους πούμε σκεφτείτε, προβληματιστείτε, σκεφτείτε την επόμενη μέρα που θα χρειαστεί μια ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να την κάνει αυτή. Θέλουμε να καλέσουμε το λαό μας να μετρήσει τη στάση των άλλων κομμάτων απέναντι στη ζωή του, απέναντι στα δικαιώματά του», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Ο λαός μας έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι όταν το αποφασίσει μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια που του βάζουν για να τον δέσουν χειροπόδαρα. Το έχει αποδείξει και η Ιστορία μας, ότι ο λαός μας με ένα ισχυρό ΚΚΕ γίνεται θηρίο και μπορεί να παρασύρει όλους αυτούς που είναι στο διάβα του. Το ΚΚΕ έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι το αγκωνάρι του λαού στην πάλη του ενάντια στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση, τώρα που όλα τα άλλα κόμματα βρίσκονται στοιχισμένα στην ίδια γραμμή, δηλαδή πώς θα εφαρμόσουν τα μνημόνια», σημείωσε.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Βασίλης Πετρόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθήνας, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο λαός έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει την εμπειρία που απέκτησε το προηγούμενο διάστημα. «Από το 2009 και μετά και οι νέοι είχαν τη δυσάρεστη εμπειρία να ζήσουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑ.Ο.Σ, Παπαδήμα και πρόσφατα τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», ανέφερε μεταξύ άλλων. Οπως τόνισε, «όλοι μαζί έχουν συμφωνήσει στα μνημόνια και στριμώχνονται για την κυβέρνηση της επόμενης μέρας. Ολοι μαζί θα δώσουν τη μάχη για την εφαρμογή των μέτρων που πριν από λίγες ημέρες ψήφισαν», υπογραμμίζοντας πως «αν έχει κάτι θετικό να βγάλει η κάλπη στις 20 Σεπτέμβρη είναι ένα. Το δυνάμωμα του ΚΚΕ σαν τη μόνη ελπίδα, τη μόνη δύναμη που μπορεί να σταθεί στο πλευρό των εργατικών και λαϊκών αγώνων».

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ
Για να οργανώσει σήμερα την πάλη για τις λαϊκές ανάγκες

Γιατί μόνο το ΚΚΕ δεν μιλά για «αντισταθμιστικά μέτρα» και «αναδιανομή», αλλά για ανάκτηση των απωλειών του λαού και πάλη για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Μόνο το ΚΚΕ δεν προσπαθεί να κοροϊδέψει το λαό και παλεύει, όχι για κάποια ψίχουλα, αλλά για να μπορούν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους να ζήσουν καλύπτοντας όλες τους τις ανάγκες, χωρίς να κάνουν εκπτώσεις σε βασικά και απαραίτητα πράγματα. Γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια ο λαός είχε βαριές απώλειες εξαιτίας της διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, της υλοποίησης της στρατηγικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της εφαρμογής των μνημονίων.

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ακούνε διαρκώς από εκείνους που διεκδικούν την πρώτη ή κάποια άλλη θέση στην επόμενη κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, ότι μετά τις εκλογές θα πάρουν «αντισταθμιστικά μέτρα» και «μέτρα αναδιανομής». Αυτές οι νέες ψεύτικες υποσχέσεις αφορούν υποτίθεται τα μέτρα εκείνα που θα παρθούν για να μετριάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις από τα όσα προβλέπει το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι πριν από ένα μήνα αλλά και όσα προβλέπουν τα προηγούμενα δύο μνημόνια που είχαν ψηφιστεί από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. και ΔΗΜΑΡ. Είναι ένα άθλιο κόλπο για να παγιδεύσουν τις εργατικές οικογένειες, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους νέους. Αφού τσάκισαν το λαό προσπαθούν τώρα να χρυσώσουν το χάπι της βάρβαρης πολιτικής τους.

Μία εργατική - λαϊκή οικογένεια που έχει χάσει πάνω από το 60% του εισοδήματός της ή εκείνος που έχασε τη δουλειά του, το μαγαζί του, το χωράφι του, δεν είναι δυνατόν εν έτει 2015 να αρκείται να ζει με τα ψίχουλα της λεγόμενης «ανθρωπιστικής βοήθειας» και των «αντισταθμιστικών μέτρων» - απάτη, που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και την ίδια στιγμή μάλιστα να πλουτίζουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, πάνω στα συντρίμμια της λαϊκής οικογένειας.

Αλήθεια, τι έχει ανάγκη σήμερα ο λαός;

-- Να περιμένει αν θα του «κάτσει» ένα πενιχρό επίδομα ενοικίου στη λοταρία της λεγόμενης πολιτικής που αντιμετωπίζει την «ανθρωπιστική κρίση» ή να έχει τη δική του στέγη για να ζήσει ο ίδιος και να μεγαλώσει τα παιδιά του με ασφάλεια; Και μάλιστα την ίδια στιγμή που οι μεγάλοι όμιλοι έχουν στην ιδιοκτησία τους εκατομμύρια ιδιοκτησίες που πουλάνε και αγοράζουν.

-- Να περιμένει να είναι τυχερός και να εγκρίνουν οι υπηρεσίες την επανασύνδεση του ρεύματος και να συνεχίσει να ζει με την απειλή της διακοπής ή δωρεάν ρεύμα για να ζει στο φως, για να καλύπτει τις ανάγκες της ζεστασιάς το χειμώνα, της αναγκαίας θεραπείας εάν είναι άρρωστος; Και μάλιστα την ίδια στιγμή που οι πολυεθνικές, που έχουν στην ιδιοκτησία τους την Ενέργεια, κάνουν πάρτι κερδών.

-- Να περιμένει να γίνουν οι δόσεις 100 ή 150 για να ξεπληρώσει χρέη που του επιβάλλουν διαρκώς όσοι ψήφισαν μνημόνια και όσοι θεωρούν «πατριωτικό καθήκον» την πληρωμή των φόρων, του ΕΝΦΙΑ, της εισφοράς αλληλεγγύης, της περαίωσης, της προκαταβολής του 100% του φόρου ή να απαλλαγεί εντελώς από αυτά τα χρέη και να μην πληρώνει για να βγαίνουν κερδισμένοι οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τράπεζες;

-- Να περιμένει μια ζωή στην ουρά για ένα πιάτο φαΐ που του προσφέρουν οι ίδιοι που του το στέρησαν ή να πει μια και καλή «αντίο» στην ανεργία, να έχει δουλειά και να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια;

-- Να παρακαλά να μην αρρωστήσει γιατί μπορεί να μην έχει όχι μόνο το 5ευρω εισόδου στο νοσοκομείο, αλλά ούτε ένα ευρώ για φάρμακα, εξετάσεις, επίσκεψη σε γιατρό, θεραπεία, ιατρικό υλικό ή να απολαμβάνει δημόσια δωρεά Υγεία με αιχμή την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας;

Ολες αυτές οι ζωτικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε με «αντισταθμιστικά μέτρα» ούτε με «αναδιανομή». Γι' αυτές τις ανάγκες και άλλες τόσες, μπορεί ο λαός να παλέψει σήμερα, για να ανακόψει την επίθεση σε βάρος του αλλά και για να περάσει ο ίδιος στην αντεπίθεση, σε έναν αγώνα με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών. Αγώνας που πρέπει να κατευθυνθεί στην ανατροπή της σαπίλας και της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, με το λαό στην εξουσία. Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ