ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ - ΤΣΙΠΡΑ
Η κοκορομαχία δεν μπορεί να κρύψει τη στρατηγική τους ταύτιση

Eurokinissi

Προσπάθεια να διαμορφώσουν διαχωριστικές γραμμές και αντιπαραθέσεις παρά τη σύμπλευσή τους στη στρατηγική που υπαγορεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, η οποία αποτυπώθηκε στην από κοινού ψήφιση του τρίτου μνημονίου, κατέβαλαν, χτες βράδυ, οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, Αλ. Τσίπρας και Β. Μεϊμαράκης, αντίστοιχα, στο πλαίσιο του ντιμπέιτ. Απ' τη συζήτηση έγινε καθαρή η προσήλωσή τους στην υλοποίηση του μνημονίου και η προσπάθεια να υφαρπάξουν τη λαϊκή ψήφο με αυταπάτες, κάλπικα διλήμματα και θολές υποσχέσεις για ψίχουλα στα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του λαού.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Να εφαρμοστεί πλήρως και γρήγορα το μνημόνιο

Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, όχι στη ΝΔ στο όνομα προγραμματικών διαφορών, που, ωστόσο , δεν εμπόδισαν τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει μαζί της το μνημόνιο, δηλαδή το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, είπε ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, κατά τη χτεσινοβραδινή τηλεμαχία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει κυβέρνηση ... σε ό,τι με αφορά διεκδικώ την πλειοψηφία, εντούτοις ... θα προσπαθήσω να δημιουργήσω ευρύτερες συναινέσεις. Θα υπάρξει κυβέρνηση και όχι παρά φύση συνεργασία», υποστήριξε, θέτοντας για ψηφοθηρία τα κατάλληλα κάλπικα και ξεπερασμένα απ' την πραγματικότητα διλήμματα «είτε προοδευτική είτε συντηρητική κυβέρνηση, είτε μια κυβέρνηση για να ξεφύγουμε απ' το παρελθόν είτε μια κυβέρνηση που θα θέλει να μας κρατήσει εκεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ...μεγάλες διαφορές που χωρίζουν το κόμμα του απ' τη ΝΔ, επικαλούμενος την άποψη για το χρέος. Κρύβοντας ότι η «διευθέτησή» του δεν θα ελαφρώσει το λαό απ' τα βάρη που του έχουν φορτώσει, αλλά απλώς θα αλλάξει ο τρόπος που θα το πληρώσει για λογαριασμό του κεφαλαίου. Διαβεβαίωσε, φυσικά, το ντόπιο κεφάλαιο ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί πλήρως και γρήγορα, καλλιεργώντας αυταπάτες στο λαό ότι ταυτόχρονα θα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση πάνω στα υποτιθέμενα «ανοιχτά» ζητήματα της συμφωνίας, ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειές της. Εθεσε κι εδώ το κάλπικο δίλημμα στο λαό να κρίνει «αν αυτά θα τα υπηρετήσει μια κυβέρνηση που θα δώσει διαπραγματευτική μάχη ή κάποιοι που θα λένε ναι σε όλα», να διαλέξει δηλαδή σφαγέα των δικαιωμάτων που του απέμειναν.

Προεξόφλησε νίκη του κόμματός του, επειδή «έχει δώσει δείγματα γραφής», υποστηρίζοντας ανερυθρίαστα «όλα τα μέτρα που πήραμε ήταν φιλολαϊκά, απ' τις 100 δόσεις ως την ανθρωπιστική κρίση»! Μάλιστα, σαν φιλολαϊκό παρουσίασε και το ίδιο το μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία που ανοίγει προοπτική ανάπτυξης, πως ήταν επιλογή «εθνικής ευθύνης», επειδή έτσι αποφεύχθηκε το grexit και πως δεν μετράει το αποτέλεσμα, αλλά «το συναίσθημα που δημιούργησε η μάχη που δώσαμε»!!!

Προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια αντιπαράθεσης, ο Αλ. Τσίπρας επανέφερε τα περί διαπλοκής, διαφθοράς και τη μη αντιμετώπισή τους από τις κυβερνήσεις της ΝΔ.

Διαγκωνισμός για την καπιταλιστική ανάκαμψη

Σε ερώτηση για το φλέγον ζήτημα της ανεργίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, μιλώντας γενικά και αόριστα για επενδύσεις που θα γίνουν, όταν εξασφαλιστεί πολιτική και οικονομική σταθερότητα, δηλαδή σιγή νεκροταφείου στο κοινωνικό πεδίο και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, αν χτυπηθεί η γραφειοκρατία και σταματήσει να βασιλεύει η διαφθορά... Μάλιστα, κονταροχτυπήθηκε με τον Ευ. Μεϊμαράκη για το ποιος είναι κατάλληλος να εγγυηθεί την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, ποιος ευθύνεται για την «αποεπένδυση» και ποιος δύναται να προσελκύσει επενδύσεις, αποσιωπώντας και οι δύο ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει τσάκισμα δικαιωμάτων, «γην και ύδωρ» στο κεφάλαιο. Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι τα πήγαινε - έλα σε Ρωσία, Κίνα και αλλού αποσκοπούσαν στην προσέλκυση επενδύσεων και τη διαμόρφωση όρων ανάκαμψης για το ντόπιο κεφάλαιο μέσα από συνέργειες με κεφάλαια άλλων κρατών. «Αν θέλουμε πραγματικά επενδύσεις ... πρέπει να κάνουμε σημαντικές τομές στο γραφειοκρατικό κράτος, να προχωρήσουμε σε νέο αναπτυξιακό νόμο που θα δώσει κίνητρα και θα εξασφαλίσει σταθερότητα και προοπτική στις επενδύσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Σε ερώτηση για το Ασφαλιστικό, ποιους και πόσο θα επιβαρύνουν τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται, ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει, ισχυρίστηκε γενικά και αόριστα ότι θα βρεθούν ισοδύναμα, ώστε να μην ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και επικαλέστηκε ένα κάποιο σχέδιο για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος «που τους ασθενέστερους θα τους προστατέψει», δίχως φυσικά να προσδιορίσει ποιους εντάσσει στην κατηγορία αυτή. Ποιοι δηλαδή θα γλιτώσουν τον αντιασφαλιστικό «Αρμαγεδδώνα» που συνιστά η μεταρρύθμιση που επικαλείται, το περιεχόμενο της οποίας καθορίζεται απ' τη στρατηγική της ΕΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, τα όσα προβλέπει το μνημόνιο κ.λπ.

Ομοίως για το ζήτημα που βασανίζει τα λαϊκά νοικοκυριά, των χρεών προς τις τράπεζες, ο Αλ. Τσίπρας δεν απάντησε παρά με μια γενική και αόριστη υπόσχεση ότι το θέμα θα εξεταστεί στο μέλλον οπότε και θα δρομολογηθεί το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων, δίχως ωστόσο να εξηγήσει σε ποια κατεύθυνση καθώς όλα δείχνουν ότι θα πρόκειται για διαδικασία στα μέτρα των συμφερόντων των τραπεζών.

ΕΥ. ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Επέμεινε για «συνεργασία» προς υλοποίηση του μνημονίου Τσίπρα

Ο Ευ. Μεϊμαράκης, παίζοντας με το ψευτοδίλημμα της αστάθειας έναντι της κυβερνητικής σταθερότητας, επέμεινε για «συνεργασία», «συνεννόηση», «συναίνεση», «σταθερό κυβερνητικό πρόγραμμα» και «μίνιμουμ προγραμματική συμφωνία» και με τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, όπως η υλοποίηση των «μεταρρυθμίσεων» και «δημοσιονομικών ρυθμίσεων» που υπέγραψε ως πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας συμφωνώντας το τρίτο μνημόνιο με τους «εταίρους» τους.

Υποσχέθηκε δε ότι εφόσον πάρει την εντολή η ΝΔ ως πρώτο κόμμα θα κάνει ό,τι μπορεί γι' αυτή τη «συνεννόηση», θα καταρτίσει ένα «σχέδιο» για τη χώρα, όπου θα ζητήσει να συναινέσουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, να έχουν λόγο και «θεσμικοί φορείς», παραπέμποντας στην πραγματικότητα σε εργοδοτικές ενώσεις, όπως ο ΣΕΒ.

Επέμεινε και για σύσταση μιας «εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης», πλασάροντας κι αυτός το παραμύθι περί δυνατότητας βελτίωσης κάποιων πτυχών του μνημονίου, κάτι που προπαγανδίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, όπως είπε ο Μεϊμαράκης, «θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς θα λειάνουμε πλευρές του μνημονίου».

Να συνεννοηθούμε για την αντιλαϊκή πολιτική

Ωστόσο, ακόμα κι αν αναγνώρισε ότι «τα περισσότερα από τα μέτρα που υπέγραψε (σ.σ.: ο Τσίπρας) πλήττουν τα πιο αδύναμα στρώματα», διευκρίνισε: «Δεν υπόσχομαι τίποτα και δε θα λειάνουμε τίποτα, αν τον πρώτο χρόνο δεν εφαρμόσουμε το μνημόνιο». Υπογράμμισε ότι καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστούν πάνω σε όσα υπέγραψε με το τρίτο μνημόνιο ο Τσίπρας. Παρέπεμψε δε στο Φεβρουάριο - Μάρτιο 2016 για ένα νέο «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά αφού πρώτα τους αποδείξουμε, όπως είπε, στο προηγούμενο επτάμηνο την ...προσήλωσή μας στην εφαρμογή της συμφωνίας του μνημονίου.

Αλλωστε, σε άλλο σημείο της χτεσινής ψευτο-αντιπαράθεσης των δύο κάλεσε: «Να συνεννοηθούμε ποιες αλλαγές από αυτές που υπέγραψε (σ.σ.: ο Τσίπρας) μπορούμε να εφαρμόσουμε», μαζί, με τη ΝΔ πρώτο κόμμα, όπως ελπίζει ο Μεϊμαράκης, και «όλοι μαζί να πιάσουμε δουλειά, εφαρμόζοντας τον πρώτο καιρό τις προβλέψεις του μνημονίου, τις αναδιαρθρώσεις, και μετά αν δούμε τι μπορούμε να διαπραγματευτούμε», βάζοντας το λαό να παραμυθιάζεται περί απεμπλοκής από το μνημόνιο μέσω της εφαρμογής του.

Βέβαια, ο ίδιος φρόντισε για άλλη μια φορά να μιλήσει για ενδεχόμενες «ουρές» στα όσα συμφώνησε ο Τσίπρας με τους δανειστές, οι οποίες θα τον δεσμεύουν και αυτόν ώστε να φέρει κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα, πάνω στα όσα έχουν ήδη γνωστοποιηθεί.

Για δε τη στελέχωση της επόμενης κυβέρνησης, σηματοδοτώντας και έτσι τη στρατηγική τους ταύτιση, όπως φαίνεται σε μια σειρά ζητήματα, δεν απέκλεισε να αξιοποιηθούν στελέχη της σημερινής, υπηρεσιακής κυβέρνησης ή και της προηγούμενης κυβέρνησης, των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ζήτησε, χαρακτηριστικά, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να είναι «πλάι πλάι» στις επόμενες «μάχες» που έχουν να δώσουν προς αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, επιμένοντας ότι μια τέτοια κυβέρνηση «δεν θα είναι παρά φύσιν», όπως υποστήριξε ο Τσίπρας.

Προσπαθώντας να εμφανιστεί ως ικανότερος στη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έδιωξε «επενδύσεις» και υποστήριξε ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να «ξεμπλοκάρει» όλα τα μεγάλα έργα, να απορροφήσει τους πόρους του ΕΣΠΑ, να φέρει «νέες επενδύσεις».

Επίσης, εστίασε στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εγγυηθεί την «κυβερνητική σταθερότητα» που ζητούν τα μονοπώλια, λόγω αντιθέσεων στο εσωτερικό του, εκφοβίζοντας με το ενδεχόμενο να γίνουν σύντομα κι άλλες εκλογές το επόμενο διάστημα.

Απαντώντας για το προσφυγικό επέμεινε ότι υπάρχουν και «λαθρομετανάστες», ότι πρέπει να «επαναπροωθούνται πίσω», και κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ότι δεν πήρε μέτρα διαχείρισης του ζητήματος.

Κάλεσε όσους ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ, να κρίνουν από τα πεπραγμένα του και να προσέλθουν στις κάλπες, να μην επιλέξουν την οδό της αποχής, αλλά να υπερψηφίσουν τη ΝΔ.

Τέλος, φρόντισε να υπερασπιστεί την ΕΕ όπως και πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, επιδιώκοντας να δικαιωθεί για τα αντιλαϊκά μέτρα όλων των προηγούμενων χρόνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ