ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Νίκη των κομμουνιστών στις βουλευτικές εκλογές

Στιγμιότυπο από τις εκλογές

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις εκλογές
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

«Ο λαός για πρώτη φορά μέσα σε δέκα χρόνια ανεξαρτησίας ορθοπόδησε», δήλωσε ο ηγέτης του Κόμματος των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ΚΚΔΜ) Βλαντίμιρ Βορόνιν, μετά τη σημαντική νίκη, με μεγάλη διαφορά, των κομμουνιστών στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, 25 Φλεβάρη, στη Μολδαβία. Διεκδίκησαν έδρες στο Κοινοβούλιο 17 κόμματα και συνασπισμοί, αλλά το εκλογικό όριο του 6% το ξεπέρασαν μόνο 3. Στις κάλπες προσήλθε το 70% των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, μετά την καταμέτρηση του 97% των ψήφων, οι κομμουνιστές συγκεντρώνουν το 50,2% των ψήφων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Ντουμίτρου Νεντέλκου. Ακολουθούν δεύτερος με 13,39% ο «Συνασπισμός Μπράγκις» των κεντροδεξιών δυνάμεων του πρωθυπουργού Ντουμίτρου Μπράγκις και τρίτο το Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα με 8,31%. Η κατανομή των εδρών είναι: Κομμουνιστές 71 έδρες, «Συνασπισμός Μπράγκις» 19 έδρες και Χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα 11 έδρες, σε σύνολο 101 έδρες. Η Μολδαβία είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και, με βάση το Σύνταγμα της χώρας, θα πρέπει να εκλέξει και το νέο Πρόεδρο, ο οποίος πρέπει να λάβει τα 3/5 των ψήφων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, οι κομμουνιστές θα λάβουν 71 έδρες σε σύνολο 101 εδρών, πολύ περισσότερες από τις 61 που χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου της χώρας. Σημειώνεται ότι στις πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές προσπάθειες για εκλογή Προέδρου, ο υποψήφιος του ΚΚΔΜ Βλαντίμιρ Βορόνιν για δυο ψήφους (χρειάζονταν 61 ψήφοι) δεν κατόρθωσε να εκλεγεί. Με τη νέα διάταξη δυνάμεων στο Κοινοβούλιο, οι κομμουνιστές μπορούν άνετα να εκλέξουν δικό τους Πρόεδρο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το εκλογικό επιτελείο του ΚΚΔΜ, ενώ ήταν γνωστή η προεκλογική στροφή προς τους κομμουνιστές, ωστόσο δεν υπολόγιζαν ότι η επιτυχία θα είναι τόσο μεγάλη. Σε ορισμένα εκλογικά κέντρα υπέρ των κομμουνιστών ψήφισε το 70%-80% έως και 90% των ψηφοφόρων. Στην πρωτεύουσα Κισινιόφ, όπου είχαν λάβει το 10% των ψήφων, αυτή τη φορά σε ορισμένα τμήματα ξεπέρασαν το 60%.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Μολδαβίας Πιοτρ Λουτσίνσκι δήλωσε ότι ο λαός της Μολδαβίας έκανε την επιλογή του και τώρα την ευθύνη αναλαμβάνουν οι κομμουνιστές.

Επομένως, για πρώτη φορά σε πρώην Δημοκρατία της ΕΣΣΔ οι κομμουνιστές αποκτούν την πλειοψηφία στη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία. Στις πρώτες συνεντεύξεις ο ηγέτης του ΚΚΔΜ Βορόνιν δήλωσε ότι οι κομμουνιστές δε σκοπεύουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με βάση την κομματική υπαγωγή, αλλά με βάση τις πρακτικές ιδιότητες. Την υποψηφιότητα για το προεδρικό αξίωμα θα την καθορίσει η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΔΜ. Μιλώντας για τις βασικές προτεραιότητες, ο Βορόνιν σημείωσε ότι το κόμμα θα πρέπει να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του: Η ρωσική γλώσσα να αποκτήσει καθεστώς κρατικής γλώσσας και η Μολδαβία να ενταχθεί στην Ενωση Ρωσίας -Λευκορωσίας. «Στη Μολδαβία το 35% είναι ρωσόφωνοι πολίτες. Δε θα συμβεί τίποτα, αν η ρωσική γλώσσα αποκτήσει καθεστώς κρατικής γλώσσας, οι Μολδαβοί έχουν μόνο να κερδίσουν. Θα μας βοηθήσει να λύσουμε το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας και να εγκαθιδρύσουμε την ειρήνη και τη συναίνεση των πολιτών στη Μολδαβία», υπογράμμισε ο Βορόνιν. Αναφερόμενος στην Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας, επισήμανε ότι «είναι αναπόφευκτο για τη Μολδαβία να ενταχθεί σ' αυτή την Ενωση. Ολη η Ευρώπη ενώνεται κι εμείς, πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, είμαστε χωρισμένες, περιμένουμε ελεημοσύνη από τη Δύση. Είναι κάτι ανώμαλο. Πρέπει να ενωθούμε για να αναπτυχθούμε κανονικά». Επίσης, ο Βορόνιν τόνισε ότι η άνοδος των κομμουνιστών στην εξουσία δε σημαίνει ριζική στροφή της πολιτικής προς την Ανατολή και διακοπή των σχέσεων με τη Δύση: «Η Μολδαβία είναι μικρή χώρα, μας χρειάζονται όλες οι σχέσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το φυσικό αέριο και η ηλεκτρική ενέργεια έρχονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και ότι το 70% των εξαγωγών της χώρας μας πηγαίνει στις χώρες της ΚΑΚ». Συγχρόνως, ο Βορόνιν υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ρυθμιστούν υγιείς οικονομικές επαφές και όχι να ελπίζουμε μόνο σε πιστώσεις και επιχορηγήσεις που έκαναν τη χώρα εξαρτημένη. Τέλος, ο Βορόνιν τόνισε: «Ο λαός για πρώτη φορά μέσα σε δέκα χρόνια ανεξαρτησίας ορθοπόδησε. Δε νικήσαμε εμείς, αλλά η εξουσία έχασε. Ο λαός εξέφρασε τη δυσπιστία απέναντί της. Είναι αποτέλεσμα των ληστρικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στη διάρκεια των δέκα χρόνων. Η νίκη των κομμουνιστών δείχνει εύγλωττα την εφαρμοζόμενη από τους δημοκράτες τα τελευταία χρόνια αντιλαϊκή πολιτική».


ΤΟΥΡΚΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων

Εξαθλίωση! Κοριτσάκι στην Αγκυρα πουλάει χαρτομάντιλα...

Associated Press

Εξαθλίωση! Κοριτσάκι στην Αγκυρα πουλάει χαρτομάντιλα...
ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποίησαν χτες σε πολλές πόλεις της Τουρκίας τα μέλη της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK), αντιμετώπισαν όμως την αστυνομική βία, σε μια επιχείρηση καταστολής που συνοδεύτηκε από δεκάδες συλλήψεις.

Σύμφωνα με σχετικές ανταποκρίσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters», οι διαδηλώσεις είχαν ως στόχο την προβολή των αιτημάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα για μισθολογικές αυξήσεις, και τη διαμαρτυρία τους για την εξευτέλιση, πρακτικά, των μισθών που λαμβάνουν, μετά τη ραγδαία υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Η λαϊκή οργή μεγεθύνεται εναντίον της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, η οποία φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη χρηματοοικονομική κρίση που σάρωσε σαν χιονοστιβάδα την οικονομία της Τουρκίας και πλήττει κυρίως τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, καθώς και τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ εκμηδένισε σε πολλές περιπτώσεις τις τραπεζικές καταθέσεις των μικροκαταθετών. Η τουρκική λίρα, παρά τη σχετική της «άνοδο» τη Δευτέρα και χτες, εξακολουθούσε να βρίσκεται 30% κάτω από την αξία της, πριν την εγκατάλειψη του συστήματος ελέγχου των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Η αντιστοίχισή της με το δολάριο βρισκόταν χτες στις 985.000:1!

«Θέλουμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Θέλουμε, ακόμη, την ακύρωση του προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την εξίσωση -τουλάχιστον- των αυξήσεων των μισθών με τον πληθωρισμό», δήλωσε μέλος της KESK. Διαδηλώσεις πραγματοποίησαν και αρκετές εκατοντάδες τραπεζικοί υπάλληλοι, που αντιτίθενται και αυτοί στο «πρόγραμμα σταθεροποίησης» του ΔΝΤ.

Η Συνομοσπονδία των Συνδικάτων των Τούρκων Δημοσίων Υπαλλήλων επισημαίνει ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας στηρίχτηκε σε εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό που αποδεικνύονται ανεδαφικές, καθώς η υποτίμηση της λίρας και η αύξηση των επιτοκίων (που έπεσαν μεν από το 7.500% που είχαν φθάσει την περασμένη βδομάδα, αλλά παραμένουν σε δυσβάστακτα υψηλό επίπεδο) θα αυξήσουν τις τιμές στην αγορά, ειδικά όσον αφορά τα εισαγόμενα αγαθά. Ο πληθωρισμός, όπως συνομολογούν Τούρκοι και ξένοι οικονομολόγοι, θα αυξηθεί δραματικά.

«Δεν παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι...»

Στο πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ επαναλάμβανε σε όλους τους δυνατούς τόνους ότι η κυβέρνησή του ούτε θα παραιτηθεί ούτε θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό - όπως φέρεται να ζητεί το κόμμα Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ-, αν και αποδέχτηκε τις παραιτήσεις των δύο... αρχιτεκτόνων του «αντιπληθωριστικού προγράμματος» (που λέει ο λόγος), του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Γκαζί Ερτζέλ και του επικεφαλής του Θησαυροφυλακίου, Σελτζούκ Ντεμιράλπ. Οι δύο άνδρες αντικαταστάθηκαν προσωρινά από τους Αϊκούτ Εξέν και Φερχάτ Εμίλ, τους αναπληρωτές τους, και αναζητούνται τα πρόσωπα που θα τους διαδεχτούν. Οι Ερτζέλ και Ντεμιράλπ παίζουν, όπως φαίνεται, το ρόλο των «αποδιοπομπαίων τράγων» ή ίσως δύο «αθώων» που η κυβέρνηση θυσιάζει στο... βωμό των «αγορών». Η KESK πάντως επισημαίνει ότι «δε θα περάσει αυτό με την αποχώρηση δυο γραφειοκρατών».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ παραδέχτηκε χτες χωρίς κανέναν ενδοιασμό ότι η Τουρκία θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» για την κρίση «της ζημιάς από την οποία δε γνωρίζουμε ακόμη ούτε την έκταση ούτε το βάθος για την οικονομία και για το λαό». Τα κροκοδείλια δάκρυα του ηγέτη του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας έχουν περισσότερο να κάνουν με την πρόθεσή του να βάλει δικούς του ανθρώπους στα οικονομικά υπουργεία, παρά με κάποιον «πόνο» του για το λαό της Τουρκίας, βέβαια...

Οι παρεμβάσεις της Κεντρικής Τράπεζας -που παρέμενε ως χτες βράδυ χωρίς διοικητή- στη χρηματαγορά «καλμάρισαν» κάπως το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο κατέγραφε «σταθεροποιητικές τάσεις». Οι αναλυτές έλεγαν ότι μειώνοντας τα επιτόκια (περίπου 240%) και βοηθούντος ενός κλίματος «εκεχειρίας» μεταξύ του προέδρου Αχμέντ Νετζντέτ Σεζέρ και του πρωθυπουργού Ετζεβίτ ο «καυγάς» των οποίων υπήρξε η αφορμή της κρίσης, δόθηκε μια εικόνα επιστροφής στη «σταθερότητα». Την ανάγκη «αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην τουρκική οικονομία από τους διεθνείς επενδυτές» επισήμαινε στο μεταξύ ο τρίτος των κυβερνητικών εταίρων, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί του (ακροδεξιού) Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης. Ωστόσο, τα γεγονότα είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει απολέσει σημαντικό μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων (κάτι που προκαλεί φόβους ότι κερδοσκόποι θα μπουν σε πειρασμό να «παίξουν» σε βάρος της τουρκικής λίρας), ενώ το «Πρόγραμμα Σταθεροποίησης» που είχε συμφωνηθεί μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και ΔΝΤ θα πρέπει να επανασχεδιαστεί συνολικά. Στη (χρόνια) υπερχρέωση της Τουρκίας που έχει συμφωνήσει σε δάνεια ύψους 11 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ προστέθηκε, τη Δευτέρα, η είδηση ότι το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας το 2000 αυξήθηκε κατά 89,1%, φθάνοντας τα 26,6 δισ. δολάρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ