ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
1933: Το σκοτάδι του ναζισμού πέφτει στη Γερμανία

Μια φωτογελοιογραφία του 1935 στη Γερμανία που αναφέρεται στις σχέσεις του ναζιστικού κόμματος με το μεγάλο κεφάλαιο και σατιρίζει το σύνθημα του Χίτλερ: «Με ακολουθούν εκατομμύρια»
Μια φωτογελοιογραφία του 1935 στη Γερμανία που αναφέρεται στις σχέσεις του ναζιστικού κόμματος με το μεγάλο κεφάλαιο και σατιρίζει το σύνθημα του Χίτλερ: «Με ακολουθούν εκατομμύρια»
Στις 30 Γενάρη του 1933 ο Πρόεδρος της Γερμανίας Χίντενμπουργκ διόρισε τον Χίτλερ καγκελάριο. Ετσι στη Γερμανία εγκαθιδρύθηκε ανοιχτή τρομοκρατική δικτατορία του φασισμού, του πιο αντιδραστικού, δηλαδή, κόμματος της αστικής τάξης.

Σημαντικό ρόλο στην άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία έπαιξαν οι αντιδραστικοί κύκλοι των ΗΠΑ και της Αγγλίας. Οι τράπεζες και τα τραστ της Αμερικής και της Αγγλίας επένδυσαν δισεκατομμύρια δολάρια στην ανόρθωση του δυναμικού της πολεμικής βιομηχανίας της Γερμανίας έχοντας υπόψη να χρησιμοποιήσουν τη χώρα αυτή στον αγώνα εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης. Οι μεγάλοι Αμερικανοί μονοπωλητές όπως ο Μόργκαν, ο Ντιπόν, ο Ροκφέλερ και άλλοι, ενίσχυαν για αρκετά χρόνια το χιτλερικό κόμμα.

Αρπάζοντας οι φασίστες την εξουσία διαλύσανε αμέσως το ράιχσταγκ (το γερμανικό κοινοβούλιο) και προκήρυξαν εκλογές για τις αρχές Μάρτη του 1933.

Τον πραγματικό στόχο τον αποκάλυψε ο Χίτλερ σε μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου: «Μπορούμε αφού συντρίψουμε το κομμουνιστικό κόμμα, να περιορίσουμε τον αριθμό των ψήφων του στο ράιχσταγκ και έτσι να πάρουμε εκεί την πλειοψηφία».

Στις 20 Φλεβάρη ο Χίτλερ και ο Γκέρινγκ συναντήθηκαν με 25 από τους μεγαλύτερους βιομηχάνους. Στη σύσκεψη αυτή ο Χίτλερ δήλωσε ότι ο κύριος στόχος του είναι να επιβάλει στη Γερμανία «ολοκληρωτικό έλεγχο», να εξουδετερώσει κάθε αντιπολίτευση και να δημιουργήσει έναν πανίσχυρο στρατό. Οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων ενέκριναν το σχέδιο και αποφάσισαν να συστήσουν ταμείο με τρία εκατομμύρια μάρκα για την υποστήριξη του φασιστικού κόμματος στις εκλογές.

Για να συντρίψουν το κομμουνιστικό κόμμα, οι φασίστες οργάνωσαν μια πρωτάκουστη πρόκληση: τη νύχτα προς την 27η Φλεβάρη έβαλαν φωτιά στο κτίριο του Ράιχσταγκ και κατηγόρησαν γι' αυτό τους κομμουνιστές. Κύριος οργανωτής της πρόκλησης ήταν ο Γκέρινγκ. Αργότερα μπροστά σε ένα στενό κύκλο συνεργατών του Χίτλερ ομολόγησε: «Ο μοναδικός άνθρωπος που ξέρει πραγματικά το Ράιχσταγκ είμαι εγώ, γιατί έβαλα φωτιά σ' αυτό».

Ο χιτλερικοί, χρησιμοποιώντας τον εμπρησμό σαν πρόσχημα, έκαναν μαζικές συλλήψεις αντιφασιστών με βάση καταλόγους που είχαν προετοιμάσει. Στις 28 Φλεβάρη του 1933 το έγκλημα ολοκληρώνεται: Υστερα από πρόταση της χιτλερικής κυβέρνησης, ο Χίντενμπουργκ ανέστειλε με έκτακτο διάταγμα όλα τα άρθρα του Συντάγματος της Βαϊμάρης που εγγυόνταν την ελευθερία του ατόμου, του λόγου, του Τύπου, των συγκεντρώσεων και της ίδρυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Καιρός

Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές τη νύχτα. Οι βροχές στα βορειοδυτικά θα ενταθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που το βράδυ στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια νότιοι, νοτιοανατολιτικοί μέχρι ισχυροί και βαθμιαία στο Ιόνιο πολύ ισχυροί και στην υπόλοιπη χώρα ανατολικοί, βορειοανατολικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 1-14, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6-16, στο Αιγαίο από 9-17 και στη θεσσαλονίκη από 4-14 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-16 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1802 Γεννιέται ο Βίκτωρ Ουγκώ. Γάλλος συγγραφέας, κύριος εκπρόσωπος του γαλλικού δημοκρατικού ρομαντισμού. Στα πρώιμα έργα του είναι επηρεασμένος από φιλομοναρχικές ιδέες, ωστόσο στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1820 όλο και περισσότερο προσεγγίζει στις φιλελεύθερες- δημοκρατικές ιδέες. Εκδήλωσε με κάθε τρόπο την υποστήριξή του στην Επανάσταση των Ελλήνων το 1821. Αυτές οι αλλαγές εκφράζονται και στη μορφή των έργων του, αφού εγκαταλείπει τον ακαδημαϊσμό και αντιπαραθέτει την απόλυτη ελευθερία της δημιουργικής έκφρασης. Το πρώτο του σημαντικό μυθιστόρημα Η Παναγία των Παρισίων (1831) είναι εμπνευσμένο από την Ιουλιανή Επανάσταση και με έντονο αντικληρικαλιστκό πνεύμα. Η προσωρινή κάμψη του επαναστατικού κινήματος τον οδηγεί σε αντιδραστική αναδίπλωση και υποστήριξη της ιουλιανής μοναρχίας. Με την αστικοδημοκρατική επανάσταση του 1848 ξαναβρίσκει το δημοκρατικό του βηματισμό, συγκρούεται με τον Ναπολέοντα Γ` και υποχρεώνεται να εγκαταλείψει τη Γαλλία. Στο πιο γνωστό μυθιστόρημά του Οι Αθλιοι δείχνει ότι το έγκλημα και η φτώχεια είναι αναπόφευκτα αποτελέσματα του καπιταλισμού, ενώ αρχίζουν να αχνοφαίνονται οι επιδράσεις των ιδεών του ουτοπικού σοσιαλισμού. Πέθανε το 1885.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΑΓΡΙΟ χτύπημα στις ατομικές ελευθερίες φαίνεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση με πρόσχημα την πάταξη της λεγόμενης τρομοκρατίας. Στο τραπέζι της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής έχουν πέσει προτάσεις που αν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν στο στραπατσάρισμα ακόμα και αυτών των νομικών αρχών που αποτελούσαν βασικές αρχές των φιλελεύθερων αστικών καθεστώτων (σελίδα 10)

ΤΑΚΤΙΚΗ υπόσκαψης του κύρους και της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ακολουθούν τους τελευταίους μήνες κάποιες ξένες δυνάμεις, με τεχνάσματα και κινήσεις, που φαίνεται να οδηγούν σε σταδιακή εξίσωση του κατοχικού καθεστώτος με το κράτος(σελίδα 14)

ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟΣ φαίνεται ο χαρακτήρας του διαλόγου μετά την ολοκλήρωση του κύκλου επαφών της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τους εκπροσώπους των ΑΕΙ και των ΤΕΙ για την προωθούμενη «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, αφού το υπουργείο Παιδείας φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει στην κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου (σελίδα 15)

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ο Τ. Γιαννίτσης να πει οτιδήποτε για το ασφαλιστικό σε συνέντευξη τύπου και επανέλαβε τα γνωστά περί «ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων», και επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά θα κάνει ανακοινώσεις όταν αυτή το θελήσει (σελίδα 16)

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ σχέδια σε βάρος της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα ετοιμάζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πιστή στο «διευθυντήριο», έχει ήδη προσυπογράψει την εφαρμογή συστήματος που υποβαθμίζει παραπέρα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας (σελίδα 18)

ΜΑΖΙΚΕΣ διαδηλώσεις πραγματοποίησαν χτες σε πολλές πόλεις της Τουρκίας τα μέλη της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK), προβάλλοντας τις οικονομικές διεκδικήσεις τους και την παραίτηση της κυβέρνησης, αντιμετώπισαν όμως την αστυνομική βία, σε μια επιχείρηση καταστολής που συνοδεύτηκε από δεκάδες συλλήψεις (σελίδα 19)

ΧΡΥΣΟΦΟΡΑ χρονιά αποδείχτηκε και το έτος 2000 για τις τράπεζες και άλλες μεγάλες εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις, που είδαν τα κέρδη τους είτε αλώβητα από τη λιτότητα είτε να διαμορφώνονται σε ακόμα πιο ψηλά επίπεδα, σύμφωνα με ανακοινώσεις των ίδιων των εταιριών που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα (σελίδα 25)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 28 ΤΟΥ ΦΛΕΒΑΡΗ

1869 Εγκαινιάζεται η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας- Πειραιά.

1947 Το Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίδει απόφαση για τη διάλυση της ΕΠΟΝ.

1966 Πενταετές πρόγραμμα επανεξοπλισμού Ελλάδας- Τουρκίας εξαγγέλλουν οι ΗΠΑ, αλλά θέτουν ως προϋπόθεση να μην έρθουν οι δύο χώρες σε σύγκρουση, λόγω της Κύπρου.

1977 Με απεργία των εμποροϋπαλλήλων αρχίζει η πειραματική εφαρμογή του συνεχούς ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της Αθήνας, τα οποία παραμένουν ανοιχτά από τις 9 π.μ. ως τις 5.30 μ.μ. μέχρι τις 15 Μάη.

1979 Δεκαπέντε εκατομμύρια παιδιά πέθαναν από ασιτία το 1978. Τα δέκα εκατομμύρια από αυτά θα ζούσαν αν είχαν γεννηθεί στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Αυτές τις μακάβριες στατιστικές αποκαλύπτει ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ, η οποία επισκέπτεται την Ελλάδα στο πλαίσιο του «Διεθνούς Ετους Παιδιού».

1986 Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλοφ Πάλμε δολοφονείται από άγνωστο άνδρα, ενώ περπατούσε με τη σύζυγό του σε δρόμο της Στοκχόλμης. Μυστηριώδης οργάνωση που αναλαμβάνει την ευθύνη αναφέρει ότι «η εξήγηση πρέπει να αναζητηθεί στα βιβλία της Ιστορίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ