ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Η απαγόρευση του ΕΚΚ στην ημερήσια διάταξη

ΤΙΦΛΙΔΑ.-

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι πρότεινε να απαγορευτεί η δραστηριότητα του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας, μετέδωσε το γεωργιανό πρακτορείο ΝΕΓΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό, πίσω από τους Γεωργιανούς κομμουνιστές βρίσκονται ρωσικές δυνάμεις με επιρροή, οι οποίες θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Γεωργία. Υποστηρίζει ότι οι ηγέτες του ΕΚΚ Γεωργίας έχουν κάνει πολλές φορές εκκλήσεις για την ανατροπή της σημερινής εξουσίας στη χώρα. Από τη μεριά του, ο πρώτος Γραμματέας του ΕΚΚ Γεωργίας Παντελέιμον Γκεοργκάτζε, δήλωσε ότι η Γεωργία «δεν είναι άξια να έχει έναν τέτοιο υπουργό, όπως ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, τον οποίο πρέπει απλώς να δείρει κανείς, σαν ένα παλιόπαιδο, για τέτοιες δηλώσεις». Αναμένεται το ζήτημα της απαγόρευσης του ΕΚΚ Γεωργίας να τεθεί για εξέταση στο Κοινοβούλιο της χώρας.

ΚΑΣΠΙΑ
Τα βλέμματα στραμμένα στο πετρέλαιο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Μέσα στο Μάρτη θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του, μήκους 990 μιλίων, αγωγού μέσω του οποίου θα μεταφέρονται τα πετρέλαια του Καζαχστάν, της περιοχής Τενγκίζ, στο ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ. Εγκαίνια που θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή, κυρίως ως προς τις μελλούμενες γεωπολιτικές εξελίξεις στην εξαιρετικά κρίσιμη περιοχή του Καυκάσου, όπου είναι στραμμένα τα βλέμματα της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους. (Η εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων των πρώην Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα, όλων των αμερικανικών κυβερνήσεων, αλλά πολύ περισσότερο της κυβέρνησης Μπους, δεδομένης της παρουσίας σε αυτή του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, υψηλότατου στελέχους της πετρελαϊκής «Χέιλιμπερτον»)...

Εξάλλου, το θέμα των εγκαινίων του πετρελαιαγωγού το έφερε στο φως η «έγκυρη» αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal» και στο εν λόγω δημοσίευμα επισημαίνεται ο άμεσος επόμενος στόχος: ο σημαντικός ρόλος που αναμένεται να διαδραματίσει η εταιρία «Chevron Corp» -ήδη μέτοχος στην υπεύθυνη, για την κατασκευή του αγωγού, κοινοπραξία- στην κατασκευή του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ αγωγού Μπακού - Τσεϊχάν. Οπως δήλωσαν εκπρόσωποι της εταιρίας, θα συμμετάσχουν στην ομάδα που θα μελετήσει την κατασκευή του εν λόγω αγωγού, της οποίας ηγείται η «BP Amoco».

Μολονότι η ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού Τενγκίζ -Νοβοροσίσκ αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, ο αγωγός Μπακού -Τσεϊχάν αποτελεί ένα ακόμη δυσκολότερο σχέδιο. Μέχρι και πριν από 18 μήνες η BP επέκρινε δριμύτατα την ύπαρξη αγωγού Μπακού - Τσεϊχάν, υποστηρίζοντας την κατασκευή αγωγού διαμέσου του Ιράν. Πέρυσι, εντούτοις, λόγω κυρίως της πολύπλοκης γεωπολιτικής γεωγραφίας της περιοχής, ορισμένες πετρελαϊκές εταιρίες ξεκίνησαν σταδιακά να αλλάζουν τη στάση τους. Οι τρεις χώρες -Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Τουρκία- υπέγραψαν σχετικά με την κατασκευή του εν λόγω αγωγού το νομικό πλαίσιο, ενώ η BP έγινε μια από τις οκτώ εταιρίες που συμφώνησαν να καταβάλουν 26 εκατομμύρια δολάρια για την πραγματοποίηση σχετικής μελέτης. Οταν και η «Chevorn» ανακοίνωσε το μήνα αυτό ότι θα συμμετάσχει στη μελέτη, αναγορεύτηκε σε ζωτικής σημασίας μέρος για την έκβαση του σχεδίου.

Η «Chevron» θα αποκτήσει ένα μέρος -το οποίο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί- της κρατικής εταιρίας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, η οποία κατέχει το 50% της υπεύθυνης για την κατασκευή του αγωγού Μπακού - Τσεϊχάν κοινοπραξίας. Η BP είναι ο μεγαλύτερος μη κρατικός μέτοχος με 25,41%, ενώ το υπόλοιπο μέρος ανήκει στην «Unocal Corp.» (7,48%), στη νορβηγική «Statoil» (6,37%) και την «Turkish Petroleum» (5,02%).

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της μελέτης είναι θετικά, η κοινοπραξία θα εκπονήσει μία πιο ενδελεχή μελέτη, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, την οποία θα ακολουθήσει ένα διάστημα 32 μηνών κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν έργα υποδομής. Εκπρόσωπος της BP δήλωσε ότι ορισμένες εταιρίες ελπίζουν πως ο πρόεδρος Μπους θα άρει μέχρι το καλοκαίρι τις κυρώσεις κατά του Ιράν -και σε αυτό το σημείο είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει ο αντιπρόεδρος Τσέινι- επιτρέποντας κατ' αυτόν τον τρόπο την εκεί κατασκευή ενός αγωγού, επισήμανε, ωστόσο, ότι «σε περίπτωση που το Αζερμπαϊτζάν επιθυμεί ο αγωγός να διασχίζει την Τουρκία, ας τον κατασκευάσουμε. Υπάρχει μία εμπορική σύμπνοια πίσω από την κατασκευή του αγωγού Μπακού - Τσεϊχάν».

Στο μεταξύ, για το θέμα αυτό απεστάλει ένας από τους Αμερικανούς υφυπουργούς Εξωτερικών, ο Εντουαρντ Ουόκερ, με σκοπό να ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της συριακής, που έθεσε το συριακό αγωγό, με τον οποίο μεταφέρεται ιρακινό πετρέλαιο, υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ -όπως βεβαιώθηκε χτες από Αμερικανό αξιωματούχο- ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι για το θέμα του Ιράκ ο ειδικός απεσταλμένος θα έχει εν συνεχεία συνομιλίες με αξιωματούχους στο Ομάν, στο Λίβανο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ασταμάτητες οι ανηλεείς σφαγές στη Βόρνεο

Οργιάζει η φυλετική βία

Associated Press

Οργιάζει η φυλετική βία
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Εκτός ελέγχου μαίνονται οι ανηλεείς σφαγές μεταναστών από τη Μαδούρα στη νήσο Βόρνεο της Ινδονησίας. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μόνον την περασμένη Κυριακή από τις άγριες επιθέσεις ιθαγενών της φυλής Νταγιάκ, ανέρχεται στους 118, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις σφαγές που μαίνονται τις 10 τελευταίες μέρες με επίκεντρο την πόλη Σαμπίτ ξεπερνά τους 500!

Η πιο αιματηρή επίθεση των μελών της φυλής Νταγιάκ κατά των μεταναστών από τη νήσο Μαδούρα, σημειώθηκε την Κυριακή όταν οι πρώτοι επιτέθηκαν σε κομβόι προσφύγων που επιχειρούσαν έντρομοι να εγκαταλείψουν την πόλη Σαμπίτ για να φθάσουν στην πρωτεύουσα της επαρχίας Καλιμαντάν, Παλανγκαράγια. Δεκάδες απεβίωσαν πέφτοντας ως πρόβατα επί σφαγή κάτω από τα κοφτερά μαχαίρια των ιθαγενών. Σύμφωνα δε, με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, την ώρα της σφαγής οι τοπικές ινδονησιακές αρχές ούτε που τόλμησαν να προστατεύσουν τους ανυπεράσπιστους πρόσφυγες...

Ο Τιμπούλ Σιαντούρι, εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών στην Τζακάρτα, επιχείρησε μάλιστα να υπερασπιστεί τη χαμένη τιμή των αστυνομικών στη Βόρνεο, λέγοντας πως «ήταν κατά πολύ λιγότεροι και πως η οποιαδήποτε προσπάθεια αναχαίτισης των δραστών θα ήταν αυτοκτονία» (!). Ο ίδιος πάντως, διαβεβαίωσε χτες πως οι δυνάμεις ασφαλείας και αστυνομίας στην επαρχία Καλιμαντάν της νήσου Βόρνεο θα ενισχυθούν και πως έχουν πλέον εντολή να πυροβολούν δίχως προειδοποίηση κατά των μελών της φυλής Νταγιάκ που εξαπολύουν επιθέσεις κατά μεταναστών και προσφύγων.

ΜΕΞΙΚΟ
«Οι ισχυροί μάς αποκαλούν αφελείς»

Συνεχίζεται η «πορεία για την ειρήνη» που οργανώνουν οι Ζαπατίστας

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Την πρώτη μεγάλη και σημαντική στάση έκαναν χτες οι διαδηλωτές που παίρνουν μέρος στη μεγάλη «πορεία για την ειρήνη» που οργάνωσαν οι Ζαπατίστας και ξεκίνησε το Σάββατο από την περιοχή Τσιάπας, με στόχο να φτάσει στην πρωτεύουσα και να ολοκληρώσει τη διαμαρτυρία - απαίτηση για τα δικαιώματα των ιθαγενών του Μεξικού.

Το κονβόι των διαδηλωτών πλημμύρισαν χτες τη νότια πόλη Οαξάκα ενώ χιλιάδες κάτοικοι της πόλης τούς υποδέχτηκαν θερμά. Σύμφωνα με την αντιπροσωπεία του «Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Ζαπατίστας» - (EZLN) παρά τις απειλές που έχουν δεχτεί για μια βίαιη αντιμετώπιση της πορείας ή και επίθεση κατά των ειρηνοδρόμων, θα συνεχίσουν, προκειμένου να διατυμπανίσουν τη θέλησή τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους ως ισότιμα μέλη της μεξικανικής κοινωνίας, και παρά τις προσπάθειες σπίλωσης μερίδας των αμερικανικών ΜΜΕ ότι πρόκειται για «δημόσιες σχέσεις και προσπάθειες προβολής» του κινήματος των Ζαπατίστας.

Πάντως, παρά τις προσπάθειες σπίλωσης, η συντριπτική πλειοψηφία των Μεξικανών, γίνεται μάρτυρας της μεγαλύτερης διαδήλωσης κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους ιθαγενείς πληθυσμούς του Νοτίου Μεξικού, που επιμένουν, παρά το γεγονός ότι εξαιτίας της επιμονής τους αυτής, «οι ισχυροί τους αποκαλούν αφελείς», όπως δήλωσε και ο ηγέτης των Ζαπατίστας Σουμπκοματάντε Μάρκος και ο οποίος ηγείται και της μεγάλης πορείας, βγαίνοντας για πρώτη φορά από την Πολιτεία των Τσιάπας από την 1η Γενάρη του 1994, όταν πρωτοξέσπασε η εξέγερση των Ζαπατίστας.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
CNN και BBC μετέδιδαν «απαγωγή» που ήταν άσκηση της αστυνομίας...

KEIΠ ΤΑΟΥΝ.-

«Εννέα άνθρωποι κρατούνται όμηροι σε αεροπλάνο που είχε προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο "Ουόντερμπουμ" της Πρετόρια. Οι εννιά κρατούνται όμηροι από έναν άνδρα αγνώστων λοιπών στοιχείων και οι τοπικές αρχές αναφέρουν πως από την πρώτη στιγμή ξεκίνησαν επιτόπου διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων», μετέδιδαν χτες σε έκτακτα δελτία ειδήσεων μερικά από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου, το CNN και το BBC. Μόνον που τελικώς δεν επρόκειτο για υπόθεση ομηρίας αλλά για μυστική άσκηση των νοτιοαφρικανικών αστυνομικών αρχών!

Η ειδησεογραφική κάλυψη του εικονικού δράματος των ομήρων προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις ξένων τηλεοπτικών δικτύων, που υποστήριξαν πως είχαν ειδοποιηθεί από τις αστυνομικές αρχές της Πρετόρια για την εικονική απαγωγή στο στρατιωτικό αεροδρόμιο! Η εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών της Πρετόρια, Σάλι Ντε Μπερ ανταπάντησε κυνικά πως τα ΜΜΕ παρασύρθηκαν επειδή «επρόκειτο για μυστική εντατική άσκηση της αστυνομίας, για την οποία γνώριζαν μόνον οι άνθρωποι που έπρεπε να γνωρίζουν όλες τις πληροφορίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ