ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Οχτώβρη 2015
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψάχνουν ποιος θα εκφράσει πειστικότερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Eurokinissi

Στα γεμάτα μπαίνει πλέον η διαδικασία ανάδειξης του επόμενου προέδρου της ΝΔ, διαδικασία που, πέρα από τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα που προσλαμβάνει σε ένα αστικό κόμμα εξουσίας, αφορά και στην αγωνία τους για το πώς θα συνεχίσουν να αποτελούν έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος, ικανού να ενσωματώνει ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα στην αντιλαϊκή πολιτική και στην εναλλαγή κομμάτων στην αστική διακυβέρνηση, έτσι ώστε να μην ακολουθήσουν την πορεία απαξίωσης του ΠΑΣΟΚ.

Με βάση τις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν μέχρι το απόγευμα της Παρασκευή, οπότε και έληξε η σχετική προθεσμία, και έγιναν δεκτές από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος, υποψήφιοι είναι οι: Ευ. Μεϊμαράκης, Κυρ. Μητσοτάκης και Απ. Τζιτζικώστας.

Ο Αδ. Γεωργιάδης κατέθεσε με περίπου 8' καθυστέρηση (η προθεσμία ήταν μέχρι τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής) τις υπογραφές πενήντα στελεχών της ΝΔ που απαιτούνταν βάσει καταστατικού της ΝΔ να συνοδεύουν την υποψηφιότητά του. Κι ενώ αρχικά φαινόταν ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του κόμματος θα δεχόταν την υποψηφιότητά του, αργότερα το βράδυ της Παρασκευής την έκρινε ομόφωνα «εκπρόθεσμη» και την απέρριψε. Στην απόρριψη Γεωργιάδη αντέδρασαν διάφοροι. Η πλευρά Μεϊμαράκη θύμιζε μάλιστα, με νόημα, ότι πρόεδρος της ΚΕΦΕ είναι ο Α. Παπαμιμίκος, ο οποίος φέρεται να στοιχίζεται με τον Τζιτζικώστα... Ο δε Γεωργιάδης προσανατολιζόταν να καταθέσει ένσταση επί της απορριπτικής απόφασης της ΚΕΦΕ. Πληροφορίες ανέφεραν ότι το θέμα θα εξεταζόταν ξανά σε συνεδρίαση της ΚΕΦΕ το πρωί του Σαββάτου.

Συσπείρωση και αναδιαρθρώσεις

-- Σε κάθε περίπτωση, ο Ευ. Μεϊμαράκης, παρουσίασε την Πέμπτη και το δικό του πλαίσιο «οργανωτικής ανασυγκρότησης» του κόμματος, ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατό να ανακάμψει από τις συνεχόμενες ήττες από τον ΣΥΡΙΖΑ, και να εμφανιστεί ξανά έτοιμο στα μάτια του μεγάλου κεφαλαίου να διαχειριστεί την εξουσία του. Στο πρόσωπο του Μεϊμαράκη είχαν καταλήξει ως καταλληλότερο μια σειρά «παράγοντες» και «τάσεις» της ΝΔ, που μέχρι πρότινος έδειχναν να αλληλοϋπονομεύονται. Π.χ. την υποψηφιότητά του αβαντάρουν Κ. Καραμανλής, Αντ. Σαμαράς και Ντ. Μπακογιάννη, καθένας ίσως για διαφορετικούς προσωπικούς λόγους, αλλά με κοινή συνισταμένη τους, όπως παρατηρούν στελέχη της ΝΔ, το γεγονός ότι ο Μεϊμαράκης «κατάφερε να συσπειρώσει πάλι την παράταξη, την πήρε από πολύ χαμηλά σε ό,τι αφορά τα δημοσκοπικά ποσοστά της και μέσα σε πολύ λίγο χρόνο κατάφερε να πιάσει ένα ποσοστό σχεδόν 28%, να πετύχει σημαντική συσπείρωση των ψηφοφόρων μας». Πάνω εκεί θέλουν να δουλέψουν, ώστε, εκμεταλλευόμενοι και μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το επόμενο διάστημα να ροκανίσουν τη μεταξύ τους διαφορά. Παριστάνουν, τώρα, τον «ανήξερο», ενώ τα τέτοια νέα μέτρα, στην πραγματικότητα, τα είχε εγκρίνει και η ΝΔ, από τις 14 Αυγούστου ακόμα, όταν υπερψήφιζε το τρίτο μνημόνιο που τα περιλαμβάνει, ως αποτέλεσμα των παζαριών των ντόπιων μονοπωλίων και των πιστωτών τους στο εξωτερικό.

-- Ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να εκφράσει εκείνες τις τάσεις εντός της ΝΔ που τη θέλουν «σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα», σε σύνδεση με τα «πιο δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας», που ζητούν επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ιδιωτικοποιήσεις, «μεταρρυθμίσεις», «αξιολόγηση στο Δημόσιο» κ.λπ. Θέματα όπου δεν έχουν εκφράσει αντιρρήσεις οι λοιποί υποψήφιοι, κάθε άλλο.

Πήραν το «χαρτάκι» από τον ΣΕΒ

Αλλωστε, όλοι τους στον ίδιο ρυθμό χορεύουν, έχοντας εδώ και κάποιες μέρες λάβει ανοικτά το ...σήμα από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα. Ερωτηθείς για τη διαδικασία διαδοχής στη ΝΔ, ήταν σαφέστατος στο πώς σκέφτεται και δρα το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και όσοι το υπηρετούν. Οποιοσδήποτε από το πολιτικό σύστημα συμφωνεί ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι η μόνη διέξοδος για την ανάπτυξη, είναι σύμμαχός μας, είπε...

Και παραπέρα, την Τετάρτη, σπεύδοντας να ακυρώσει ευθύς εξαρχής όσα λέγονται από πλευράς ΝΔ ότι θα ψηφίζει τους εφαρμοστικούς νόμους του τρίτου μνημονίου κατά περίπτωση, ο Φέσσας παρέπεμψε στην ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία από βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ που ψήφισε το τρίτο μνημόνιο στις 14 Αυγούστου:

«Μην ξεχνάμε ότι το 80% των βουλευτών της νέας Βουλής υποστηρίζει το νέο πρόγραμμα διάσωσης και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Η αντιπολίτευση θα ασκήσει τον ρόλο της πολύ προσεκτικά»!

Δημογεροντίες και πτέρυγες

-- Οι αντίπαλοι του Απ. Τζιτζικώστα εστιάζουν στο γεγονός ότι είναι περιφερειάρχης, κι όχι βουλευτής, ότι λόγω «θεσμικού κωλύματος» δεν θα μπορεί να εκλεγεί στη Βουλή πριν το 2019, ότι έτσι το κόμμα θα εμφανίζεται στη Βουλή ακέφαλο σε κρίσιμες μάχες πάνω σε νομοσχέδια και συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ότι θα εμφανιστούν φαινόμενα πολυαρχίας και πολυφωνίας κ.λπ. Η πλευρά Τζιτζικώστα επιχειρεί να το αντιστρέψει αυτό σε πλεονέκτημα, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα μοιράσει ρόλους σε όλους, σε αυτό το αλισβερίσι μεταξύ «δημογερόντων», όπως λένε χαρακτηριστικά για τη ΝΔ γνώστες του χώρου, όπου καθένας προσπαθεί να κατοχυρώσει ρόλο και προνόμια για τον ίδιο και το βιλαέτι του.

-- Είναι ένα ερώτημα τι ακριβώς επιχειρούσε να εκφράσει η κίνηση του Αδ. Γεωργιάδη να διεκδικήσει την προεδρία. Από διάφορες πλευρές γίνεται μια εκτίμηση ότι ο ίδιος και άλλα τέτοια στελέχη της ΝΔ, όπως ο Μ. Βορίδης, θα ήθελαν να καταγραφεί στις εσωκομματικές εκλογές, και να εκφράζεται κατόπιν καθαρά, μια πούρα δεξιά πτέρυγα στη ΝΔ, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για το μέλλον. Ακόμα - ακόμα, και με το ενδεχόμενο μιας διάσπασης, γέννημα της οποίας θα είναι ένα «σοβαρό» δεξιό κόμμα στην Ελλάδα, τύπου Μαρίν Λεπέν, που θα μπορεί να εμφανίσει αμέσως κοινοβουλευτική παρουσία, όπως επεχείρησε να κάνει προηγούμενα η «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ημερομηνίες

Σημειωτέον, σημείο τριβής μεταξύ των υποψηφίων αποτελεί και η ημερομηνία διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών, θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος.

Ο Μεϊμαράκης (και από πίσω του παράγοντες όπως οι Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς) θέλει να γίνουν άμεσα, στις 18 ή 25 Οκτώβρη, ώστε το κόμμα να μην είναι δίχως ηγεσία στη διενέργεια της πρώτης αξιολόγησης από δανειστές και «εταίρους» του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, όπως το συμφώνησαν οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η πλευρά Μητσοτάκη, και όπως φαίνεται και η πλευρά Τζιτζικώστα, θεωρούν ότι, αν όλα γίνουν τόσο γρήγορα, έχει πλεονέκτημα ο Μεϊμαράκης. Ετσι, ο Μητσοτάκης ζητά η διαδικασία να πάει για τις 15 Νοέμβρη, η πλευρά Τζιτζικώστα συμβιβάζεται με εκλογή την 1η Νοέμβρη, ώστε να υπάρξει χρόνος να ανοίξει συζήτηση και να κάνουν γνωστές τις θέσεις τους σε ευρύτερα ακροατήρια.

Η «γραμμή»

Ο,τι κι αν γίνει, πάντως, όποιος κι αν βγει, η αντιπολιτευτική «γραμμή» τους για το αμέσως επόμενο διάστημα δείχνει να είναι ήδη καταληγμένη στα γενικά της και μένει απλά να αποφασίσουν στο ποιος θα την εκφράσει κεντρικά.

Θα στηρίξουν την κατεύθυνση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, τις αντιλαϊκές προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα παρά τις προσπάθειες διαφοροποίησής τους από ορισμένες επιλογές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ετσι, εμφανιζόμενοι ως «αθώοι του αίματος», θα προσπαθήσουν να χρεώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα που θα φέρει, υποστηρίζοντας για τους ίδιους ότι στις 14 Αυγούστου δεν υπερψήφισαν αυτά καθαυτά τα μέτρα, αλλά την ανάγκη παραμονής της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ, στρατηγικός στόχος όπως είναι (τουλάχιστον ακόμα) των ντόπιων μονοπωλίων.

Ετσι, π.χ. ενδεχομένως να αντιταχθούν στην επιβολή αυξημένης φορολογίας στους «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες, στην επιβολή ΦΠΑ στα φροντιστήρια κ.ά. αντιπροτείνοντας «ισοδύναμα μέτρα» όπως «περικοπές στο σπάταλο κράτος του ΣΥΡΙΖΑ και των ημετέρων του».

Ταυτόχρονα, θα συνεχίζουν να παίζουν το χαρτί ότι η ΝΔ είναι η συνεπής «φιλοευρωπαϊκή δύναμη», αφήνοντας αιχμές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκατέλειψε ποτέ το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ολη τους η αντιπολιτευτική τακτική θα επιδιώξει να αναδείξει τη ΝΔ ως ικανή εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης, που μπορεί ταυτόχρονα με σταθερότητα να υλοποιεί μέτρα στήριξης της ανάκαμψης του κεφαλαίου και να αποσπά τη λαϊκή συναίνεση και ανοχή σε αυτήν την πολιτική.


Θ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ