ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ «CARREFOUR - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ - DIA»
Κάλεσμα να στηριχθούν οι συνεπείς ταξικές δυνάμεις

Ανακοίνωση των υποψηφίων της ΔΑΣ ενόψει των αρχαιρεσιών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα

Οι ταξικές δυνάμεις στο σωματείο βρέθηκαν μπροστά σε κάθε μάχη, σε κάθε σύγκρουση με την εργοδοσία
Οι ταξικές δυνάμεις στο σωματείο βρέθηκαν μπροστά σε κάθε μάχη, σε κάθε σύγκρουση με την εργοδοσία
Να δώσουν την πρωτιά στις δυνάμεις που στηρίζονται από το ΠΑΜΕ στις αρχαιρεσίες του σωματείου «Carrefour - Μαρινόπουλος - Dia», που θα γίνουν το επόμενο διάστημα, καλούν με ανακοίνωσή τους οι υποψήφιοι της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ). Παράλληλα, υπογραμμίζουν τις ευθύνες της πλειοψηφίας για την αδράνεια του σωματείου, αλλά και την επιλογή της να βάζει εμπόδια στη δράση του ΠΑΜΕ.

Οι υποψήφιοι της ΔΑΣ επισημαίνουν πως η πλειοψηφία της διοίκησης έχει μεγάλη ευθύνη για την απραξία του σωματείου: «Από τις προηγούμενες εκλογές έως σήμερα μας έχει στην αναμονή, χωρίς ενημέρωση, χωρίς συσπείρωση, χωρίς οργάνωση, ανέτοιμους και απροετοίμαστους απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας. Αντί να ασχολείται με αυτά, το προεδρείο του σωματείου είχε άλλο προσανατολισμό. Είχε τα αυτιά κλειστά στις παρατηρήσεις, στις αγωνιστικές προτάσεις των στελεχών του ΠΑΜΕ».

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, μπροστά στις ερχόμενες αρχαιρεσίες συνεχίζει στον ίδιο δρόμο. «Αυθαίρετοι αποκλεισμοί, άρνηση να δοθεί το μητρώο μελών στην εκλεγμένη από τη συνέλευσή μας εφορευτική επιτροπή!», αναφέρουν οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της ΔΑΣ, και προσθέτουν: «Κανένας έως τώρα δεν είχε τολμήσει να πει το πιο μεγάλο ψέμα που υπάρχει, ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συνεργάζονται με την εργοδοσία. Ακόμα και ο ταξικός αντίπαλος αναγνωρίζει την ταξική καθαρότητα και συνέπεια του ΠΑΜΕ.

Με αυτό το ψέμα, σε πλήρη πανικό, επιτίθεται η πλειοψηφία του ΔΣ στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αποδεικνύοντας πως ο κατήφορος για κάποιους δεν έχει τέλος. Ολοι όμως γνωρίζουν ότι αν έχει αναπτυχθεί ένας αγώνας, μια κινητοποίηση ενάντια στην εργοδοσία στην "Καρφούρ", αυτή είχε πάντα τη σφραγίδα του ΠΑΜΕ, στη δύναμη του οποίου ήταν και πρέπει να κρατηθεί το σωματείο, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ μέσα στα καταστήματα, που πρωτοστάτησαν και τώρα μπαίνουν στην πρώτη γραμμή κόντρα στην εργοδοτική επιθετικότητα και τρομοκρατία».

Σε άλλο σημείο αναφέρουν: «Η σημερινή πλειοψηφία έχει τραβήξει το δικό της ολισθηρό και επικίνδυνο για εμάς τους εργαζόμενους δρόμο. Δεν μας εκφράζει. Δεν εκφράζει τις ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ σάς καλεί να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο που συγκρότησαν αγωνιστές εργαζόμενοι και εργαζόμενες από όλη την Ελλάδα και να παλέψουμε για Διοικητικό Συμβούλιο που θα οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων, για σωματείο που θα συσπειρώνει όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από χρώμα, γλώσσα, εθνικότητα».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι υποψήφιοι με τη ΔΑΣ: Ζαφείρη Παρασκευή, Λάρισα, Κιασιζίδου Ελένη, Θεσσαλονίκη, Κουζούγλου Γεώργιος, Θεσσαλονίκη, Κουτρούλη Ελένη, Αθήνα, Κυριακόπουλος Χρήστος, Θεσσαλονίκη, Λαζάρου Κώστας, Θεσσαλονίκη, Λέκκος Γρηγόρης, Αθήνα, Λούση Ελένη, Θεσσαλονίκη, Μουσταφά Αχμέτ, Αθήνα, Παλαβού Αιμιλία, Αθήνα, Παλαδινός Διονύσιος, Αθήνα, Παπαδοπούλου Χρυσούλα, Σκόπελος, Πατρικιάδη Σοφία, Λάρισα, Ράπτης Κωνσταντίνος, Βόλος, Στύλας Στέλιος, Αθήνα, Τζιώνας Ηλίας, Θεσσαλονίκη, Τσάρκα Ελένη, Τρίκαλα, Τσίγκας Πέτρος, Τρίκαλα, Τσολάκης Βασίλης, Θεσσαλονίκη.

Απέκλεισαν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ στη «Σκλαβενίτης»

Απαράδεκτες μεθοδεύσεις από την πλειοψηφία, που παίζει ανοιχτά το παιχνίδι της εργοδοσίας

«Ρίξτε άκυρο στο ψηφοδέλτιο της εργοδοσίας». Αυτό προτρέπει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», μπροστά στις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), παράταξη που στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Οι εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου ξεκινούν σήμερα, Τρίτη.

Παρά το γεγονός ότι η ΔΑΣ δεν ενημερώθηκε από το απερχόμενο ΔΣ ούτε για την εκλογοαπολογιστική Συνέλευση ούτε για το περιθώριο κατάθεσης των ψηφοδελτίων ούτε, βέβαια, για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών, εξακολουθεί να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να πάρει μέρος με το δικό της ψηφοδέλτιο.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει, «δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται φανερές από την πλευρά του ΔΣ του σωματείου προσπάθειες να αποκλειστεί η παράταξή μας από τη διαδικασία των εκλογών». Η στάση της διοίκησης του σωματείου δεν είναι τυχαία αφού οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στέκονται εμπόδιο στο ρόλο και τα σχέδια του εργοδοτικού επιχειρησιακού σωματείου.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ αναφέρει: «Το εργοδοτικό σωματείο όχι μόνο έχει συναινέσει (σ.σ. σε εργασιακές ανατροπές στην επιχείρηση), αλλά παράλληλα αποκλείει τους συναδέλφους από κάθε μορφή οργάνωσης και συζήτησης, κάνοντας κρυφές συνελεύσεις, υποχρεώνει τους εργαζόμενους να ψηφίσουν διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποί μας. Ολα τα παραπάνω υλοποιούνται με κύρια και πρώτιστη ευθύνη του εργοδότη, ο οποίος διαφημίζεται και ως "καλός" εργοδότης, την ίδια ώρα που έχει εντείνει στο έπακρο την εκμετάλλευσή μας για να μεγεθύνει τα κέρδη του και να κυριαρχήσει πανελλαδικά.

Εργοδότης και εργοδοτικό σωματείο προσπαθούν, σε μία περίοδο που κυβέρνηση, ΕΕ και εργοδότες μάς έχουν κηρύξει ανελέητο πόλεμο και ισοπεδώνουν τις ζωές μας, να μας επιβάλουν να ψηφίσουμε για συσχετισμούς υπέρ του εργοδότη με παραγωγή νόθων και συμβιβασμένων αντιπροσώπων στα συνέδρια δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και Εργατικό Κέντρο Αθήνας) και τριτοβάθμιων οργάνων (ΓΣΕΕ)».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Απλήρωτοι για τέσσερις μήνες οι συμβασιούχοι

Διαμαρτυρία χτες στο Δημαρχείο. Στο πλευρό τους σωματεία και φορείς της περιοχής

Απλήρωτοι για τέσσερις μήνες, από τον Ιούνη μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2015, είναι οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αγίας Βαρβάρας. Πρόκειται για περίπου 30 απασχολούμενους μέσω ΕΣΠΑ, που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Δίπλα σε αυτούς, απλήρωτοι για τον Ιούνη είναι οι ωρομίσθιοι καθηγητές των πολιτιστικών τμημάτων και για τον Ιούνη και Ιούλη οι γυμναστές του Δήμου.

Οι εργαζόμενοι έχουν δημιουργήσει Συντονιστική Επιτροπή και κινητοποιούνται για τα δεδουλευμένα τους. Χτες το πρωί, προχώρησαν σε στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Αγίας Βαρβάρας. Στη συνάντηση που είχαν με το δήμαρχο, δεν έλαβαν καμία συγκεκριμένη δέσμευση και έτσι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέες στάσεις εργασίας, σήμερα Τρίτη και την Παρασκευή (8 π.μ. έως 12 μ.).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο είχε αποφασίσει αρχικά να στηρίξει τις στάσεις εργασίας, άλλαξε όμως τη στάση του, μετά από συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με το δήμαρχο της πόλης, με το συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ να είναι ο μόνος που καταψήφισε την πρόταση για αναστολή των κινητοποιήσεων. Στη χτεσινή παρέμβαση έξω από το δημαρχείο παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, της Ενωσης Γονέων Αγίας Βαρβάρας και του Συλλόγου Γυναικών της ΟΓΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «κοινωνικές δομές» λειτουργούν ως επί το πλείστον με απλήρωτους συμβασιούχους. Το πρόβλημα χρονίζει, καθώς τα χρήματα του ΕΣΠΑ εκταμιεύονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και όχι κάθε μήνα, ενώ η δημοτική αρχή κρύβεται πίσω από την έλλειψη χρημάτων και δεν κάνει τίποτα για να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων.

Μάλιστα, για τη σχολική χρονιά που μόλις ξεκίνησε, η πρώτη δόση της χρηματοδότησης του προγράμματος προβλέπεται πως θα καταβληθεί αφού εκτελεστεί το 30% του έργου, δηλαδή 3-4 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας των δομών, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους μέχρι τότε!

Σοβαρές παραβάσεις από εργολάβους της Ζώνης

Σήμα κινδύνου για την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων στα επισκευαζόμενα πλοία στη Ζώνη σημαίνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής. Με χτεσινό δελτίο Τύπου, ενημερώνει για τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενήργησαν την περασμένη βδομάδα οι μεικτές Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας, από τους οποίους προκύπτει ότι οι μεγαλοεργολάβοι, πατώντας στη μεγάλη ανεργία και την απουσία ΣΣΕ, έχουν επιδοθεί στην κατάφωρη παραβίαση των μέτρων προστασίας.

Συγκεκριμένα, οι μεικτές Επιτροπές, κατά τη διάρκεια ελέγχου στις 21 Σεπτέμβρη στο πλοίο «GOLDEN FERRY», διαπίστωσαν ότι τα εργολαβικά συνεργεία που εκτελούσαν εργασίες, «δεν τηρούσαν κανένα κανόνα ασφαλείας» στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, στις σκαλωσιές οι οποίες ήταν ακατάλληλες, ενώ «τα μεγάλα κενά, τα ύψη» ήταν «χωρίς καμία προστασία έναντι της πτώσης (ρέλια κ.λπ.)». Επίσης, στις 24 Σεπτέμβρη, στο πλοίο «HORIZON» βρέθηκαν να απασχολούνται τρεις ανασφάλιστοι εργαζόμενοι.

Οπως τονίζει το Συνδικάτο, «κάποια από τα παραπάνω συνεργεία παραβιάζουν συστηματικά τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και κατ' επανάληψη το τελευταίο διάστημα απασχολούν ανασφάλιστους εργαζόμενους». Καλεί το υπουργείο Εργασίας «να λάβει ως οφείλει άμεσα μέτρα για τις παραπάνω επιχειρήσεις» και τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να «διερευνήσουν την πορεία των παραβάσεων». Απαιτεί, τέλος, οι μεικτές Επιτροπές να ενισχυθούν και να αναβαθμιστούν.

Διαμαρτυρία για τους Παιδικούς Σταθμούς

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό 1.500 βρεφών και νηπίων από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου, διοργανώνουν σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ., έξω από τα γραφεία του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής, Φροντίδας και Μαζικής Αθλησης Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ), οι Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Γαλάτεια Καζαντζάκη», το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Ενωση Συνταξιούχων. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν ότι στο Δήμο Ηρακλείου «τα παιδιά που αποκλείστηκαν, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια ένταξής τους μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, μετρούν τα 1.500, ενώ οι αιτήσεις είχαν φτάσει στις 3.500».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ