ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20

Στο σημερινό 4σέλιδο «Διεθνή και Οικονομία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ: Τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση της αντιλαϊκής συμφωνίας. Το χρονοδιάγραμμα και η ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης του νέου μνημονίου.

-- ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια καπιταλιστική ανάπτυξη - Οι «ανησυχίες» για τις ασθενικές επιδόσεις των ανεπτυγμένων οικονομιών και την επιβράδυνση των αναπτυσσόμενων για πέμπτη συνεχή χρονιά.

-- ΙΤΑΛΙΑ: Οι πρόσφατες επαφές που είχε ο Ματέο Ρέντσι στις ΗΠΑ αναδεικνύουν την ορμή, με την οποία το ιταλικό κεφάλαιο διεκδικεί ξεχωριστό μερίδιο στην αντιλαϊκή επίθεση.

-- ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: Κάτω από το όριο της φτώχειας ζει τουλάχιστον το ένα τέταρτο του παλαιστινιακού λαού, η ανεργία μαστίζει έως και το 60% των νέων έως 29 ετών, ενώ οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις.


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Χρονοδιάγραμμα άμεσης αντιλαϊκής κλιμάκωσης με δεκάδες προαπαιτούμενα

Αντιλαϊκό μπαράζ τη Δευτέρα: Γιούρογκρουπ για την πρώτη λίστα των νέων μέτρων, κατάθεση του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 και του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για φέτος...

Στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας θα οριστικοποιηθεί η πρώτη λίστα των νέων αντιλαϊκών προαπαιτούμενων... και έπεται συνέχεια

Eurokinissi

Στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας θα οριστικοποιηθεί η πρώτη λίστα των νέων αντιλαϊκών προαπαιτούμενων... και έπεται συνέχεια
Από την επόμενη βδομάδα εκδηλώνεται το νέο αντιλαϊκό μπαράζ από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την υπόθεση της έγκαιρης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων να αποτελεί πλέον το εφαλτήριο για την επιτάχυνση των προαπαιτούμενων μέτρων του τρίτου μνημονίου. Την ίδια ώρα, ταυτόχρονα και παράλληλα με τους εκβιασμούς που αφορούν σε τυχόν καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις των δόσεων, αλλά και το ενδεχόμενο «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων, στο προσκήνιο επανέρχονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ και μάλιστα σε συνδυασμό με τις διαιρέσεις που εμφανίζονται και στο εσωτερικό των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Σε αυτό το φόντο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καταθέτει μεθαύριο Δευτέρα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, παράλληλα με το συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015, όπου και θα αποτυπωθούν τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα (παραπέρα διόγκωση των αντιλαϊκών φόρων - νέα καρατόμηση κρατικών κονδυλίων για τις λαϊκές ανάγκες). Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αβεβαιότητες εκδηλώνονται και ως προς τους ρυθμούς διαμόρφωσης του ΑΕΠ, στη βάση του οποίου (σε συνδυασμό βέβαια με τα δημοσιονομικά μέτρα) προσδιορίζονται τα τελικά μεγέθη των προϋπολογισμών. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν «υστέρηση» των φορολογικών εσόδων, ακόμη και ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων ρυθμών του ΑΕΠ σε σχέση με τις τωρινές εκτιμήσεις, συνεπάγεται την αυτόματη καρατόμηση των κρατικών δαπανών, προκειμένου να καλυφθούν οι «απώλειες» και να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του μνημονίου.

Δεκάδες προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα μέσα στις επόμενες μέρες

Μεθαύριο Δευτέρα συνεδριάζουν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία και θα κλιμακωθούν μέχρι τα τέλη του 2015. Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε κατά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη της «Ομάδας Εργασίας» (Euro Working Group).

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα μέσα του Οκτώβρη, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα έχει ολοκληρώσει 48 προαπαιτούμενες δράσεις, ενώ βέβαια θα ακολουθήσει και η επόμενη δέσμη με τα πρόσθετα μέτρα, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της «αξιολόγησης», που αναμένεται να ξεκινήσει από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ περί τα μέσα Οκτώβρη.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα της Ευρωζώνης, η πρώτη λίστα θα περιλαμβάνει τις «μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεμείνει από το καλοκαίρι». Επίσης, στην πρώτη λίστα «πιθανότατα θα περιλαμβάνεται και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος», χωρίς να αποκλείονται και άλλες δράσεις στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2016 - 2019) και τα δημοσιονομικά μέτρα που τον συνοδεύουν, όπως η απογείωση της φοροληστείας απέναντι στους αγρότες, οι νέες αντιλαϊκές «παρεμβάσεις» στη φορολογία εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, το Ασφαλιστικό, τα ισοδύναμα μέτρα στις μειώσεις των συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, η εφαρμογή των «εργαλειοθηκών» του ΟΟΣΑ, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και πολλά άλλα.

Την ίδια ώρα, ζήτημα αιχμής και ταυτόχρονα όχημα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής αποτελεί η υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, καθώς οι εκταμιεύσεις των προβλεπόμενων για τις τράπεζες ενισχύσεων από τα δάνεια της Ευρωζώνης έχουν επίσης ως προϋπόθεση την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων και μάλιστα χωρίς καμία χρονοτριβή. Καθόλου τυχαία, τόσο οι παράγοντες της Ευρωζώνης όσο και οι Ελληνες τραπεζίτες «υπενθυμίζουν» ότι από 1/1/2016 τίθεται σε εφαρμογή η οδηγία της ΕΕ που αφορά στη «διάσωση των τραπεζών με ίδια μέσα» (bail in)...

Τα πρώτα αναδρομικά χαράτσια

Ηδη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών εξέδωσε χτες την εφαρμοστική εγκύκλιο που αφορά στις αυξημένες προκαταβολές φόρου για τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους κ.ά. Μάλιστα, το διογκωμένο χαράτσι θα έχει και αναδρομική ισχύ, γεγονός που σημαίνει ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα αποστείλει στις αμέσως επόμενες μέρες τα «διορθωμένα» εκκαθαριστικά της Εφορίας, υπολογίζοντας ακόμη μεγαλύτερους φόρους, σε σχέση με αυτούς που αναγράφονταν σε όσους ήδη έχουν παραλάβει το προηγούμενο εκκαθαριστικό.

Ειδικότερα:

-- Αγροτικά εισοδήματα: Σύμφωνα με τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου και την εφαρμοστική εγκύκλιο, η προκαταβολή φόρου διπλασιάζεται στο 55% (από 27,5%), γεγονός που σημαίνει αντίστοιχες αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος που θα καταβληθούν φέτος.

-- Αυτοαπασχολούμενοι: Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για αυτοαπασχολούμενους, μικρές επιχειρήσεις, καθώς και για εργαζόμενους με μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών. Το 2016, εκτός από τον κύριο φόρο που θα επιβληθεί με 26% από το πρώτο ευρώ, θα επιβαρυνθούν και με προκαταβολή φόρου που θα υπολογιστεί πλέον με 75% αντί 55%. Ακόμη πιο μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, καθώς η προκαταβολή φόρου θα αυξηθεί περαιτέρω στο 100%.

-- Για όλα τα νομικά πρόσωπα η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 100%.

-- Για τα εισοδήματα (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά.) που θα αποκτηθούν το 2016, καταργείται η έκπτωση 2% που προβλεπόταν σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του προβλεπόμενου φόρου στην Εφορία.

Κόντρες Ευρωζώνης - ΔΝΤ με το λαό μόνιμα χαμένο

Την ίδια ώρα, διατυπώνονται επιφυλάξεις γύρω από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη νέα δανεική σύμβαση με το ελληνικό κράτος. Χαρακτηριστική του κλίματος είναι προχτεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, σύμφωνα με τον οποίο, εναπόκειται στο Γιούρογκρουπ να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει με το ΔΝΤ ή χωρίς αυτό. Την ίδια ώρα, παράγοντες της Κομισιόν ξεκόβουν κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο «κουρέματος» στο ελληνικό κρατικό χρέος. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ, με τη μορφή των διαρροών προς τον Τύπο, θέτει διάφορα «προσκόμματα», εγείροντας ουσιαστικά ζήτημα διαγραφής χρέους ύψους 100 δισ. ευρώ, ενώ αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση νέας έκθεσης σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της Ευρωζώνης, η τελική απόφαση του ΔΝΤ θα είναι «πολιτική», δηλαδή δε θα βασιστεί στα στενά «τεχνοκρατικά κριτήρια». Παράλληλα, διατυπώνονται εκτιμήσεις και για αντιθέσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του ΔΝΤ, καθώς στην προηγούμενη περίοδο, μέσω επίσημων δηλώσεων, είχε διαφανεί μια ορισμένη μετατόπιση των θέσεων του ΔΝΤ από αυτές της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το ΔΝΤ, σε εσωτερικό έγγραφο, αναφέρεται στις «καθυστερήσεις» του χρονοδιαγράμματος στην Ελλάδα, σε «παραλείψεις που κάνουν άνω - κάτω το συνολικό χρονοδιάγραμμα», σημειώνοντας επίσης ότι δεν είναι σκόπιμη η εκταμίευση της δόσης, ούτε και η έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, σε αυτή τη φάση.

Απαντώντας στις εν λόγω «αιτιάσεις», παρά το γεγονός ότι αυτές δε διατυπώνονται επίσημα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τονίζει: «Είναι γνωστό σε όλους, λόγω της εκλογικής διαδικασίας στην Ελλάδα, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τον τελευταίο καιρό δεν ήταν πρώτη προτεραιότητα», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν». Στο ίδιος μήκος, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γ. Σπαν, σημείωσε: «Αυτά τα οποία έγιναν ως τώρα πριν από τις εκλογές, ήταν ήδη πάρα πολλά. Αυτό είναι σίγουρα ένα καλό σημείο. Αυτά δεν πρέπει, όμως, μόνο να βρίσκονται σε νόμους, αλλά πρέπει και να υλοποιηθούν και να εφαρμοστούν».

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι ανεξάρτητα από τις κόντρες και τους ανταγωνισμούς μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ, καθώς και στο εσωτερικό τους, το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνούν απόλυτα, είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με την προώθηση και την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ