ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
Σελ. /40
1935: Το αποτυχημένο κίνημα Πλαστήρα - Βενιζέλου

Η ένταση της αστυνομοκρατίας ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης Τσαλδάρη - Κονδύλη. Στη φωτογραφία επίθεση της αστυνομίας κατά απεργών στην Αθήνα
Η ένταση της αστυνομοκρατίας ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης Τσαλδάρη - Κονδύλη. Στη φωτογραφία επίθεση της αστυνομίας κατά απεργών στην Αθήνα
Επειτα από την άνοδο του Λαϊκού Κόμματος και των άλλων μοναρχικών δυνάμεων στην εξουσία, μετά τις εκλογές του Μάρτη του 1933, επιταχύνθηκε η συγκέντρωση των φασιστικών και αντιφασιστικών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα η πάλη ανάμεσα στις δύο μεγάλες αστικές πολιτικές παρατάξεις έπαιρνε όλο και πιο έντονο χαρακτήρα.

Ο μοναρχοφασιστικός συνασπισμός κατευθύνοντας πάντα το κύριο χτύπημα κατά των κομμουνιστών, άρχισε να παίρνει μέτρα και ενάντια στον αντίπαλο συνασπισμό των Φιλελευθέρων. Η κυβέρνηση Κονδύλη - Τσαλδάρη, μαζί με σειρά νόμους και διατάγματα που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση των αντιβενιζελικών κομμάτων στον κρατικό μηχανισμό και τα Ενοπλες Δυνάμεις σε βάρος των βενιζελικών και γενικά των αντιμοναρχικών δημοσίων υπαλλήλων και αξιωματικών, δυνάμωσε, με βάση το ιδιώνυμο, τις διώξεις και ενάντια στους οπαδούς της αστικής αντιμοναρχικής παράταξης. Ολα αυτά αποτελούσαν συστατικό μέρος των σχεδίων παλινόρθωσης της μοναρχίας και μεγάλωναν τον κίνδυνο επιβολής φασιστικού καθεστώτος. Ηδη, από την Ανοιξη του 1934 ο Μεταξάς με τον Κονδύλη μαζί με τη μερίδα της πλουτοκρατικής ολιγαρχίας, σχεδίαζαν την άμεση εγκαθίδρυση ανοιχτής φασιστικής δικτατορίας. Φυσικά τη μερίδα του λέοντος σ' αυτές τις διώξεις είχαν οι κομμουνιστές. Από το Μάρτη του 1933 ως το Μάη του 1934, η Αστυνομία και η Χωροφυλακή δολοφόνησαν 10, τραυμάτισαν 239 και συνέλαβαν 3.500 άτομα. Σχεδόν όλα αυτά τα θύματα ήταν μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ.

Σ' αυτές τις συνθήκες ξέσπασε το βενιζελοπλαστηρικό κίνημα της 1ης Μάρτη του 1935. Το κίνημα άρχισε με την κατάληψη όλου σχεδόν του πολεμικού στόλου (που βρισκόταν στις ναυτικές βάσεις της Σαλαμίνας), καθώς και της Στρατιωτικής Σχολής των Ευελπίδων. Στους κινηματίες προσχώρησαν αμέσως οι μονάδες του στρατού, που έδρευαν στα νησιά, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τσαλδάρη - Κονδύλη, στηριζόμενη στις άλλες στρατιωτικές δυνάμεις και εκμεταλλευόμενη τα στρατιωτικά λάθη των κινηματιών, κατάφερε, έπειτα από δεκαήμερες μάχες, να επιβληθεί. Μετά την ήττα του κινήματος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος εγκατέλειψε τη χώρα και μετέβη στην Ιταλία.

Ενας από τους κύριους πολιτικούς λόγους, που καθόρισαν τη νίκη της κυβέρνησης ήταν η ηθική, πολιτική και υλική βοήθεια που της έδωσαν οι κυβερνήσεις Αγγλίας, Γαλλίας και Γιουγκοσλαβίας.

Καιρός

Στο Ιόνιο, τη δυτική ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας. Από το βράδυ από τα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια νότιοι, νοτιοανατολικοί μέχρι ισχυροί και στο Ιόνιο μέχρι θυελλώδεις. Στην υπόλοιπη χώρα ανατολικοί, βορειοανατολικοί μέτριοι που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικοί μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 4-14, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7-16, στο Αιγαίο από 9-17 και στη Θεσσαλονίκη από 6-14 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών τις απογευματινές κυρίως ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ανατολικοί μέχρι μέτριοι που το απόγευμα θα γίνουν δυτικοί και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-16 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1842 Γεννιέται στο Σκλαβοχώρι της Τήνου ο ΝικόλαοςΓύζης. Νεοέλληνας ζωγράφος, ένας από τους αξιολογότερους εκπροσώπους της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αιώνα. Γόνος φτωχής οικογένειας, πήρε το 1865 υποτροφία για σπουδές ζωγραφικής στο Μόναχο, όπου δεν άργησε να διακριθεί. Το 1872 επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά μετά από διετή παραμονή διαπίστωσε ότι οι τότε συνθήκες δεν ευνοούσαν την καλλιτεχνική δημιουργία και γύρισε στο Μόναχο, όπου ουσιαστικά έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Το 1882, μετά σειρά επιτυχημένων εκθέσεων και τη διεθνή αναγνώριση, εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου και τακτικός καθηγητής. Η προσωπικότητα του Γύζη ξεχωρίζει ανάμεσα στη λεγόμενη τριάδα του Μονάχου (Νικηφόρος Λύτρας, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Νικόλαος Γύζης) και δικαιολογημένα ονομάστηκε «πρύτανης των Ελλήνων καλλιτεχνών». Ορισμένα από τα πιο γνωστά έργα του είναι «Η δόξα των Ψαρών», «Τ' αρραβωνιάσματα», «Το κρυφό σχολειό».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ της Κομισιόν, για τη «νέα στρατηγική για την οικοδόμηση των νέων ευρωπαϊκών αγορών εργασίας» έγινε γνωστή χτες στις Βρυξέλλες (σελίδα 6)

ΤΙΣ ΠΙΟ άγριες νεοφιλελεύθερες θέσεις κομίζει ως «φως» και «καινούριο» ο Δ. Αβραμόπουλος με το υπό κατασκευήν κόμμα του (σελίδα 7)

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ οι στρατιωτικές μονάδες και η 308 ΠΕΒ από την περιοχή και τα στρατόπεδα να αποδοθούν στο λαό, απαιτεί με ψήφισμα του, μετά το Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων, και το ΔΣ Ευόσμου (σελίδα 8)

ΜΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ την ερχόμενη Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή εγκαινιάζει τη δράση της η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες (σελίδα 18)

ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ των κινητοποιήσεών τους και σήμερα, όπως είχε εξαγγελθεί, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι των φορέων της πρόνοιας, αφού δεν πήραν καμία θετική απάντηση από την κυβέρνηση για τα αιτήματά τους (σελίδες 20 - 21)

ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ που πραγματοποίησαν, χτες, στο Διοικητήριο της πόλης, οι αγρότες της Καβάλας καταδίκασαν την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική και ζήτησαν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους (σελίδα 25)

ΥΠΟ ΤΟ γενικό πρόσταγμα ιδιωτικής εταιρίας πληροφορικής θα γίνει στην πραγματικότητα η φετινή απογραφή πληθυσμού, στις 18 Μάρτη, από τη Στατιστική Υπηρεσία (σελίδα 26)

ΜΕ ΤΗ δημοσιοποίηση της λίστας των 27 επιχειρήσεων που «θα» τιμωρηθούν με φορολουκέτο - μεταξύ αυτών και νυκτερινά κέντρα ή «σκυλάδικα» - η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει τις επικείμενες αυξήσεις - «φωτιά» στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων (σελίδα 27)

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ είναι πιο κρίσιμη μέρα για όλες τις προσφυγικές πολυκατοικίες της Αθήνας, αφού στις 6 το απόγευμα, το κεντρικό συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού συνεδριάζει, προκειμένου να αποφασίσει εάν όλες αυτές οι κατοικίες θα κριθούν διατηρητέες ή όχι (σελίδα 30)

ΟΙ «ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΕΣ» τάσεις της Κοινότητας Αγίου Ορους και εκτός των «συνόρων» της απασχόλησαν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην προχτεσινή του συνεδρίαση (σελίδα 33)

ΤΟ ΘΕΜΑ των δικτυώσεων τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών και ο έλεγχος εάν ή όχι τηρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (σελίδα 35)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΝ 1η ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1815 Ο Ναπολέων φθάνει στη Γαλλία και κατευθύνεται στο Παρίσι, έχοντας δραπετεύσει από το νησί Ελβα. Είχε εξοριστεί εκεί από τον Απρίλη του 1814.

1896 Ιταλικές δυνάμεις ηττώνται από τους Αιθίοπες στη μάχη της Αντοβα και έτσι διαλύονται οι τελευταίες ελπίδες των Ιταλών για τη δημιουργία μιας ιταλικής αυτοκρατορίας στην Αφρική.

1923 Τίθεται σε εφαρμογή και στην Ελλάδα το νέο (Γρηγοριανό) ημερολόγιο. Η 16η Φλεβάρη αριθμήθηκε 1η του Μάρτη.

1938 Η Επιτροπή Αθήνας του Αντιδικτατορικού Μετώπου Νέων οργάνωσε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά του φασισμού, των συλλήψεων και της τρομοκρατίας. Η Ασφάλεια συνέλαβε 500 περίπου άτομα.

1945 Ο Κόκκινος Στρατός διώχνει τους τελευταίους Γερμανούς από τα εδάφη της Σοβιετικής Ενωσης.

1946 Συνέρχεται στην Αθήνα το 8ο Πανελλαδικό Πανεργατικό Συνέδριο. Μετέχουν 1.800 αντιπρόσωποι. Στην 7μελή Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ εκλέγονται οι Δ. Παπαρήγας, Γ. Δημητρίου, Κ. Θέος, Ν. Αραμπατζής και Ν. Μαστρογιαννάκος.

1959 Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος επιστρέφει στην Κύπρο από την εξορία στα νησιά Σεϊχέλες. Εχουν προηγηθεί οι συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου.

1966 Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Βένους 3» προσεδαφίζεται στον πλανήτη Αφροδίτη. Είναι το πρώτο διαστημόπλοιο από τη Γη που επισκέπτεται άλλον πλανήτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ