ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
«Στον αέρα» από υπερβάσεις και καθυστερήσεις

Η ΕΕ «σπρώχνει» προς την ιδιωτικοποίηση του έργου, απειλώντας με διακοπή της χρηματοδότησης

Οι υπερβάσεις του κόστους και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που ακολουθήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ, απειλούν να τινάξουν στον αέρα την κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου.

Ηδη, η Επιτροπή της ΕΕ, με προειδοποιητική επιστολή που απηύθυνε προς τις ελληνικές αρχές, απειλεί να «κόψει» εντελώς τη χρηματοδότηση του έργου, επειδή - όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά - δόθηκαν πάρα πολλά χρήματα για πολύ λίγο έργο! Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι το κόστος της κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, το οποίο είχε προϋπολογιστεί σε 240 δισ. δρχ., τώρα ξεπερνάει τα 470, ενώ για να ολοκληρωθούν οι μελέτες απαιτείται το ποσόν των 600 δισ. δρχ., χώρια η λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων, που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν άλλα 200 δισ. δρχ.!

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Επιτροπής της ΕΕ, εδώ και έξι χρόνια που ξεκίνησε η κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου, δεν έχει υλοποιηθεί ούτε το 25% του έργου!

Βέβαια, οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ανιδιοτελείς. Πολλοί υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτές τις αιτιάσεις κρύβονται διάφορα συμφέροντα, που θέλουν να ρίξουν την υλοποίηση του έργου «στα νύχια» της ιδιωτικοποίησης. Πέρα από αυτό όμως, αποδεικνύεται περίτρανα η πολιτική της ρεμούλας, που ακολουθήθηκε στην πορεία του έργου. Ενα έργο, που ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης είχε χαρακτηρίσει, προφανώς για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, όπως αποδεικνύεται, ως «το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα»...

Χτες, πάντως, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, προσπαθώντας να απαντήσει στις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με μια πολυσέλιδη έκδοση ομολογεί ότι μέχρι τώρα έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την κτηματογράφηση μόνο του 25% της ελληνικής επικράτειας. Συγκεκριμένα, με τα Α` και Β` πιλοτικά προγράμματα και με το Α` κύριο πρόγραμμα μελετών που έχουν ανατεθεί κτηματογραφείται το 13% της αστικής έκτασης της χώρας, το 17% της αγροτικής και το 5% των υπόλοιπων εκτάσεων και ιδιοκτησιών. Ο Κ. Λαλιώτης παραδέχεται ότι υπάρχει απόκλιση από τους αρχικούς στόχους (μέχρι τώρα έχουν απορροφηθεί, υποστηρίζει, 53,4 δισ. δρχ.), προσπαθώντας, όμως, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, τονίζει προς την Επιτροπή της ΕΕ ότι θα ήταν ολέθριο σφάλμα, αν δε συνεχιστεί η χρηματοδότηση, επειδή - όπως υποστηρίζει - από το 2003 αναμένεται το ίδιο το έργο να αυτοχρηματοδοτεί την ολοκλήρωσή του.

Τέλος, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνει ότι τα Κτηματολογικά Γραφεία θα αρχίσουν να λειτουργούν από το 2ο εξάμηνο του 2001, ενώ προβλέπεται ο αριθμός τους να φτάσει τα 140 μέχρι το 2004.

Σήμερα κρίνεται η τύχη των προσφυγικών

Η πιο κρίσιμη μέρα είναι η σημερινή για όλες τις προσφυγικές πολυκατοικίες της Αθήνας (λεωφόρου Αλεξάνδρας, Πανόρμου, Καισαριανής, Νέας Φιλαδέλφειας και Δραπετσώνας), αφού στις 6 το απόγευμα, το κεντρικό συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού συνεδριάζει, προκειμένου να αποφασίσει εάν όλες αυτές οι κατοικίες θα κριθούν διατηρητέες ή όχι.

Οι κάτοικοι, αλλά και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ - που εδώ και δύο χρόνια έχει καταθέσει ολοκληρωμένες μελέτες και προτάσεις για τη σωτηρία αυτών των κτιρίων, τα οποία, σημειωτέον, είναι υψίστης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας - προειδοποιούν πως στην περίπτωση που τα προσφυγικά δεν κριθούν σήμερα διατηρητέα, θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και σε παραστάσεις προς όλους τους αρμοδίους. Οι ακριβείς ενέργειές τους θα καθοριστούν αμέσως μετά την απόφαση.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ήδη, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση των Προσφυγικών Κατοικιών της Αθήνας. Στην Επιτροπή μετέχουν εκπρόσωποι Συλλόγων και Κινήσεων πολιτών και κατοίκων από όλες τις προσφυγικές πολυκατοικίες, από την Οικολογική Δράση Πειραιά, από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ και τη Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής.

Σκοπός της Επιτροπής, όπως τονίστηκε προχθές, είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών ώστε:

- Να αποκρουστούν τα σχέδια κράτους, δήμων και κατασκευαστικών εταιριών για κατεδάφιση των προσφυγικών και εμπορευματοποίηση του χώρου τους με νέες μεγάλες πολυκατοικίες, εμπορικά κέντρα, γκαράζ κλπ.

- Να διατηρηθούν και να αναβαθμιστούν τα προσφυγικά ως αξιόλογα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, να γίνει σεβαστή η ιστορική μνήμη και η κλίμακα της γειτονιάς.

- Να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων τους.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των φυλακών

Το χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των φυλακών από τον Κορυδαλλό συνυπέγραψαν χτες ο δήμαρχος Στ. Χρήστου και οι υπουργοί Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος και ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης. Πρόκειται για τη δικαίωση των αγώνων του κορυδαλλιώτικου λαού και της «Δημοκρατικής Ενότητας», που άρχισαν πριν 20 χρόνια, όταν δήμαρχος της πόλης ήταν ο αείμνηστος Δημήτρης Μαλαγαρδής και συνεχίστηκαν επί δημαρχίας Νίκου Θεμελή. Αγώνες, που η σημερινή δημοτική αρχή καπηλεύεται, προκειμένου να πιστωθεί την πραγματοποίηση ενός υπερώριμου αιτήματος, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα είχε προχωρήσει, αν δεν πίεζε η «Δημοκρατική Ενότητα», όπως εξάλλου αμφίβολη είναι και η πραγματοποίηση του χρονοδιαγράμματος απομάκρυνσης που υπεγράφη, εάν δεν υπάρχει εκ μέρους του λαού συνεχής επαγρύπνηση και έλεγχος.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, που ας σημειωθεί δεν είναι λεπτομερειακό, ξεκινά το Μάρτη του 2001 η λειτουργία του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος Μαλανδρινού Φωκίδας, όπου θα μεταφερθεί αριθμός κρατουμένων της δικαστικής φυλακής Κορυδαλλού. Τον ίδιο μήνα ξεκινά και η λειτουργία του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών κρατουμένων στον Ελαιώνα Θηβών, όπου επίσης θα μεταφερθούν κρατούμενοι από τον Κορυδαλλό. Από εκεί και πέρα μέχρι το 2005 προβλέπεται να κατασκευαστούν 10 σωφρονιστικά καταστήματα όπου θα απορροφήσουν τους κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού. Σε αυτή τη σχετικά μεγάλη χρονική περίοδο το μόνο συγκεκριμένο που αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα που υπεγράφη είναι ότι στα τέλη του 2002 (τη χρονιά δηλαδή των δημοτικών εκλογών) θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του Σωφρονιστικού Καταστήματος στη Ριτσώνα, όπου θα μεταφερθεί η Κλειστή Φυλακή Γυναικών Κορυδαλλού στο σύνολό της και η έκταση που καταλαμβάνει μαζί με τη Σχολή Σωφρονιστικών Υπαλλήλων θα παραχωρηθεί στο δήμο. Μετά από αυτή την ημερομηνία, το χρονοδιάγραμμα απλώς αναφέρει ότι εντός του 2005 θα έχει πραγματοποιηθεί η μεταφορά του συνόλου των κρατουμένων.

Η χτεσινή υπογραφή του χρονοδιαγράμματος ήταν και η αφορμή για την πραγματοποίηση από το δήμο της σχετικής φιέστας, με συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

ΤΕΕ
Δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών

Δημοσιοποιήθηκε χτες από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή το πρακτικό των αποτελεσμάτων των εκλογών του ΤΕΕ, που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Νοέμβρη 2000.

Οπως αναφέρεται σε συνοδευτικό έγγραφο, οι τυχόν ενστάσεις πρέπει να υποβληθούν εντός πέντε ημερών, δηλαδή έως τις 3 μ.μ. της 5ης Μάρτη.

Στη συνέχεια και αφού γίνει η οριστική ανακήρυξη των εκλεγμένων, εντός πέντε ημερών θα πρέπει να συγκληθεί η Αντιπροσωπεία στα Περιφερειακά Τμήματα και εντός 15 ημερών η Κεντρική Αντιπροσωπεία, προκειμένου να προχωρήσουν στην εκλογή Διοικουσών Επιτροπών.

Οπως προκύπτει από το έγγραφο της Εφορευτικής Επιτροπής, 6 παρατάξεις έλαβαν μία έδρα λιγότερη από αυτή που τους αναλογούσε, επειδή, σύμφωνα με το πρακτικό, στη συγκεκριμένη περιφέρεια που θα μπορούσαν να τη λάβουν δεν είχαν υποψήφιο.

Συγκέντρωση Καριωτών

Ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης της δημοτικής αρχής του Δήμου Ευδήλου θα παρουσιαστεί στους Καριώτες που διαμένουν στην Αθήνα και τον Πειραιά από τον δήμαρχο Στέλιο Σταμούλο το ερχόμενο Σάββατο 3 του μήνα, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Λογιστών Αθήνας.

Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση αυτή ανήκει στον ίδιο τον δήμαρχο, ο οποίος, στη γραπτή πρόσκληση που απευθύνει, σημειώνει ότι η μαζική συμμετοχή είναι απαραίτητη, καθώς θα συζητηθούν πολλά επίκαιρα θέματα που αφορούν το δήμο, όπως η απογραφή της 18ης Μάρτη, η νέα νομοθεσία για τα δημοτολόγια και τους εκλογικούς καταλόγους και άλλα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΕΧΩΔΕ
Απαράδεκτες οι συνδικαλιστικές διώξεις

«Το αίτημα των εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) και τη μη μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρία δε λύνεται στις αίθουσες των δικαστηρίων». Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ), καταγγέλλοντας την προσπάθεια εμπλοκής της Δικαιοσύνης στον απεργιακό αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι στο ΤΕΟ.

«Κανένας δε νομιμοποιείται να αποφασίζει για την πορεία ενός αγώνα, πέρα από τη συνδικαλιστική ηγεσία του χώρου, και κανένας δε δικαιολογείται να καθορίζει το πεδίο των αρμοδιοτήτων της Ομοσπονδίας μας με προσφυγή στα δικαστήρια», τονίζει η ΠΟΣΕΥΠΕΧΩΔΕ, επισημαίνοντας παράλληλα: «Θεωρεί απαράδεκτη την παραπομπή στα δικαστήρια του προέδρου της Ομοσπονδίας από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης - Αποκέντρωσης και καλεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να αποσύρει το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του ΤΕΟ σε ανώνυμη εταιρία, με το οποίο ναρκοθετείται το μέλλον των υπαλλήλων και των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ με τη συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων και την εκχώρησή τους σε ιδιώτες».

Τέλος, η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΥΠΕΧΩΔΕ δηλώνει ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τα δημοκρατικά κατοχυρωμένα δικαιώματά του εναντίον κάθε αυταρχικής ή άλλου χαρακτήρα μεθόδευσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ