ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίστηκε χτες με την κατάθεση μάρτυρα αστυνομικού

Από τη χτεσινή συνεδρίαση στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής
Με την εξέταση του μάρτυρα, αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, Γ. Ρώτα, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στον Κορυδαλλό, ενώ αίσθηση προκάλεσε, για άλλη μια φορά, ο λόγος της μητέρας του Παύλου Φύσσα, που ζήτησε να μην αποκαλείται το παιδί της από την υπεράσπιση των χρυσαυγιτών «θανόντας»: «Δεν είναι "θανόντας" ο Παύλος, είναι δολοφονημένος» φώναξε.

Ο μάρτυρας αστυνομικός, κατά την κατάθεση, ρωτήθηκε από το δικαστήριο αν πτοήθηκαν οι χρυσαυγίτες από την παρουσία της ομάδας ΔΙΑΣ.

Μάρτυρας: Οχι.

Εδρα: Είναι φυσιολογικό αυτό;

Μάρτυρας: Οχι.

«Πήραμε», κατέθεσε ο μάρτυρας, «σήμα από το κέντρο ότι 50 άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται στην καφετέρια "Κοράλλι" (...) Είδαμε περίπου 40-50 άτομα, πάνω στην Παύλου Μελά, ήταν κοντοκουρεμένοι, μαυροφορεμένοι, κανένας δε φορούσε κουκούλα, κρατούσαν κράνη... Από την άλλη πλευρά ήταν 4-5 άτομα, χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δεν κρατούσαν τίποτε. (...) Από τα 50 άτομα, ένα τσούρμο 20-30 ξεκινάει να τρέχει και να φωνάζει προς την Τσαλδάρη. Το ακολουθούμε, φωνάζουμε "σταματήστε, Αστυνομία", αυτοί τίποτα δεν άκουγαν. (...) Είδαμε ότι ο Φύσσας με τον Ρουπακιά χτυπιόντουσαν. Ημασταν 15-20 μέτρα μακριά από κει που πλακώνονταν. Δεν είδαμε το μαχαίρι. Οταν τους χωρίζουνε, βλέπω ότι ο Ρουπακιάς πάει προς το αυτοκίνητο. Φωνάζει ο Φύσσας, "με μαχαίρωσε, με μαχαίρωσε"... Τον τραβάμε έξω τον Ρουπακιά και του κάνουμε σωματικό έλεγχο. Δε βρήκαμε κάτι. Το μαχαίρι ήταν πεταμένο μπροστά στη ρόδα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο είχε μπει ανάποδα. Τον ρώτησα "γιατί τον χτύπησες;". "Γιατί χτύπησε κάτι δικούς μου", μου είπε».

Πρόεδρος: Σας δείξανε φωτογραφίες;

Μάρτυρας: Οχι. Μου φαίνονται γνωστά πρόσωπα, αλλά δεν ξέρω πού τους έχω δει, αν ήταν σε άλλα επεισόδια με χρυσαυγίτες ή από κανάλια...

Πρόεδρος: Είπατε ότι τους είδατε και αντιληφθήκατε ότι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής. Είναι συνηθισμένο αυτό το φαινόμενο;

Μάρτυρας: Από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από τα γραφεία τους που περνάμε απ' έξω, τους βλέπουμε να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο αστυνομικός Γ. Ρώτας ανέφερε ότι εκτός από τον Ρουπακιά, δεν έγιναν άλλες συλλήψεις από την ομάδα του, παρόλο που το κέντρο τούς είχε δώσει εντολή να πιάνουν άτομα με την περιβολή της Χρυσής Αυγής, καθώς και όσους βλέπουν να τρέχουν ή λαχανιασμένους.

Νωρίτερα είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή του ο Π. Σεϊρλής, αυτόπτης μάρτυρας και φίλος του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, καταθέτοντας ότι τόσο αυτός όσο και άλλοι μάρτυρες στην υπόθεση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, απειλήθηκαν πριν την έναρξη της δίκης. Επανέλαβε, επίσης, την πεποίθησή του ότι πίσω από την οργανωμένη επίθεση σε βάρος του Π. Φύσσα βρισκόταν ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ι. Λαγός, που έδωσε την εντολή.

Καταγγελίες από την Πολιτική Αγωγή

Να σημειωθεί ότι σύσσωμη η Πολιτική Αγωγή κατήγγειλε εγγράφως στο δικαστήριο την απόρριψη των αιτημάτων της για προβολή και αξιοποίηση του οπτικοακουστικού υλικού της δικογραφίας κατά τη ζωντανή εξέταση των μαρτύρων, καθώς και την απουσία φωνοληψίας - πρακτικών, κάνοντας λόγο για ολοένα και πιο στενή ερμηνεία και εφαρμογή δικονομικών διατάξεων, που κλονίζει τις απαιτούμενες εγγυήσεις για την εξέλιξη της αποδεικτικής διαδικασίας.

Επιπρόσθετα, απαίτησαν ξανά την άμεση μεταφορά της δίκης από τον Κορυδαλλό, καταγγέλλοντας την απροκάλυπτη ματαίωση της μεταφοράς της: «Αντί να μεταφερθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής, όπως επανειλημμένα ζητήθηκε από την Πολιτική Αγωγή, εκατοντάδες κοινωνικούς φορείς, σύσσωμη την τοπική κοινωνία Κορυδαλλού, αλλά και την ίδια την πρόεδρο του δικαστηρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, με απόφασή του, όρισε την αίθουσα αυτή ως τόπο διεξαγωγής μιας δίκης για εμπορία ναρκωτικών... Πρόκειται για απροσχημάτιστη αυθαιρεσία και εμπαιγμό όλων των παραπάνω, που δείχνει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί σταθερά την υποβάθμιση και περιθωριοποίηση της δίκης».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η δίκη των χρυσαυγιτών για την επίθεση στο ΕΠΑΛ Λαγκαδά

Στο Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δικάζονται σήμερα, Τετάρτη, οι δύο χρυσαυγίτες που στις 7/11/2012, έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, επιτέθηκαν σε μαθητές, μέλη της ΚΝΕ και απεργούς εργάτες της ΑΓΝΟ. Δικάζονται με τις κατηγορίες της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή, οπλοφορία και οπλοχρησία. Η υπόθεση αυτή περιλαμβάνεται στις 32 υποθέσεις που σχετίζονται με τη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και έχουν σταλεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Οι δύο χρυσαυγίτες, ένας ιδιοκτήτης σχολής καράτε και ένας προπονητής καράτε, στις 7/11/2012, πήγαν έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, προπηλάκισαν, απείλησαν και χτύπησαν τους μαθητές, μέλη της ΚΝΕ, που πραγματοποιούσαν εξόρμηση έξω από το σχολείο, για να καλέσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Οταν είδαν ότι δεν πιάνουν οι τραμπουκισμοί τους, αποχώρησαν και επανήλθαν, οπλισμένοι με ρόπαλα, για να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τη δολοφονική τους επίθεση.

Σε βοήθεια των μελών της ΚΝΕ έσπευσαν απεργοί εργάτες από την ΑΓΝΟ στο Λαγκαδά, που συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο. Οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν με δολοφονικές διαθέσεις και εναντίον τους. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν και πήραν από τους μπράβους της Χρυσής Αυγής τα ρόπαλα, δύο ξύλινα και ένα μηχανικό. Πριν τραπούν σε φυγή, οι χρυσαυγίτες επιχείρησαν να επιτεθούν και με μαχαίρια.

Από την επίθεση των τραμπούκων της ΧΑ τραυματίστηκαν ένας απεργός εργάτης της ΑΓΝΟ και ένας νεολαίος της ΚΝΕ, ο οποίος νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με τραύματα στο κεφάλι.

Ανακοίνωση για τα γεγονότα στο Λαγκαδά είχε εκδώσει τότε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων σημείωνε: «Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Είναι ένας ύπουλος αντικομμουνιστικός και τρομοκρατικός μηχανισμός, που στηρίζεται από το σύστημα και χρησιμοποιείται ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και στους νέους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, ενάντια στην ΕΕ και τους εκμεταλλευτές καπιταλιστές.

Η απάντηση που τους έδωσαν τα μέλη της ΚΝΕ και οι απεργοί εργάτες δείχνει το πώς ο λαός και η νεολαία μπορούν να απομονώσουν, να αποκαλύψουν και να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατική και εγκληματική δράση των ναζιστικών οργανώσεων. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Είναι υπεύθυνη για το αν θα τιμωρηθούν οι τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία, τα ονόματα, ακόμα και τα αποτυπώματά τους στα ρόπαλα».

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Αύξηση του πλεονάσματος κατά 12,8% το α' εξάμηνο

Αύξηση κατά 12,8% κατέγραψε το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου το α' εξάμηνο του 2015, καθώς ανήλθε στα 3,205 δισ. ευρώ έναντι 2,842 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσίευσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 360 εκατ. ευρώ (9,5%) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014 και στη μείωση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 3 εκατ. ευρώ (0,3%). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων με τη σειρά της ήταν αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των τουριστικών αφίξεων κατά 18,8%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 43 ευρώ (-7,9%) σε σχέση με το 2014 και διαμορφώθηκε στα 499 ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, ενώ σημειώθηκε μικρή αύξηση (2,6%) στη δαπάνη ανά διανυκτέρευση (στα 74 από 72 ευρώ), η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις 6,8 διανυκτερεύσεις, σημειώνοντας μείωση 10,2%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη σημαντική αύξηση των αφίξεων από ορισμένες χώρες εκτός Ευρωζώνης και όμορες χώρες, οι οποίες εμφανίζουν μικρότερη από το μέσο όρο μέση διάρκεια παραμονής και δαπάνη ανά διανυκτέρευση. Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων του α' εξαμήνου 2015 αυξήθηκε κατά 6,7% και διαμορφώθηκε στις 56.639 χιλ. διανυκτερεύσεις.

Οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στα 1,638 δισ. ευρώ (αύξηση 15,5%) και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στα 1,017 δισ. ευρώ (αύξηση 26,3%).

Οσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερμανία διαμορφώθηκαν στα 675 εκατ. ευρώ (αύξηση 22,2%), από τη Γαλλία στα 319 εκατ. ευρώ (αύξηση 21,3%) και από το Ηνωμένο Βασίλειο στα 634 εκατ. ευρώ (αύξηση 31,8%). Από τις λοιπές χώρες εκτός ΕΕ, οι εισπράξεις από τη Ρωσία διαμορφώθηκαν στα 126 εκατ. ευρώ (μείωση 64,2%), ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 338 εκατ. ευρώ (αύξηση 46,7%).

Αύριο η δίκη των συνδικαλιστών στη Σάμο

Στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια του νησιού έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Σάμου για αύριο, Πέμπτη, ενόψει της δίκης των συνδικαλιστών που κινητοποιήθηκαν ενάντια στην αιμοδοσία «μόνο για Ελληνες» που είχε οργανώσει τον Απρίλη του 2013 η ναζιστική Χρυσή Αυγή. Η Ουρανία Μητσάκη Αποστόλου, πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ και ο Νικόλαος Μπαρμπατζάς, πρώην αντιπρόεδρος των ειδικευομένων γιατρών του ΓΝ Σάμου, διώκονται για τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση σωματείων και φορέων ενάντια στην αιμοδοσία της Χρυσής Αυγής στις 27/04/2013.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ