ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Νοέμβρη 2015
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πλούσια αγωνιστική δράση που συγκλίνει στην πανεργατική πανελλαδική απεργία

Πυκνώνει τη βδομάδα που ξεκινάει αύριο η αγωνιστική δράση συνδικάτων και άλλων φορέων του κινήματος, ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ, όπως αυτή εκφράζεται και εξειδικεύεται με τα μέτρα του τρίτου μνημονίου. Εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς, τοπικές διαδηλώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, διαμαρτυρίες αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, όλα εξελίσσονται παράλληλα και συγκλίνουν αγωνιστικά στις 12 Νοέμβρη, στη μεγάλη πανεργατική πανελλαδική απεργία. Για την επιτυχία της και για την επιτυχία των απεργιακών συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις κλιμακώνουν τις παρεμβάσεις τους, δημιουργώντας από τώρα προϋποθέσεις για τη συνέχεια.

Απεργιακό «όχι» στην κατάργηση της Κυριακής αργίας

Συγκεντρώσεις και εξορμήσεις σήμερα από τις ταξικές δυνάμεις στο Εμπόριο. Κοινή ανακοίνωση και από Οργανώσεις των ΕΒΕ στην Αττική

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη ενάντια στα σχέδια κατάργησης της Κυριακής αργίας
Από παλιότερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη ενάντια στα σχέδια κατάργησης της Κυριακής αργίας
Απεργία κηρύχτηκε για σήμερα στο Εμπόριο, ενάντια στην εφαρμογή του νόμου που δίνει το δικαίωμα στα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά εφτά τουλάχιστον Κυριακές το χρόνο. Ο νόμος ψηφίστηκε το 2013 από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον διατηρεί σε ισχύ η σημερινή. Τα ταξικά σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν τη σημερινή κινητοποίηση για να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν: Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλο το χρόνο, για όλα τα καταστήματα, με νόμο από την κυβέρνηση. 8ωρο, 5θήμερο, 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία. Κατάργηση των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ.

Στο πλαίσιο της απεργίας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β) και στη συνέχεια παρεμβάσεις - εξορμήσεις σε πολυκαταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα θα γίνουν ακόμα οι εξής συγκεντρώσεις από τις ταξικές δυνάμεις στο Εμπόριο:

  • Στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Ομηρίδου Σκυλίτση 19, Εργατικό Κέντρο Πειραιά). Θα ακολουθήσουν περιοδείες και εξορμήσεις στο εμπορικό τρίγωνο επί της οδού Πειραιώς.
  • Στην Πάτρα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου.
  • Στη Λαμία, στις 10.30 π.μ., έξω από το σούπερ μάρκετ «Lidl», όπου πρόσφατα απολύθηκε εμποροϋπάλληλος.

Στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η οποία προστίθεται στα μέτρα που τους εξοντώνουν, αντιδρούν με κοινή τους ανακοίνωση και οργανώσεις των ΕΒΕ στην Αττική. Παράλληλα, καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 5 Νοέμβρη, στις 3 μ.μ., στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (αίθουσα συνεδρίων υπουργείου Μεταφορών, Τσιγάντε 2 και Αναστάσεως, Χολαργός).

Βδομάδα νέων κινητοποιήσεων για την αγροτιά

Συνεχίζεται η προετοιμασία για τον πανελλαδικό συντονισμό στα τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη

Από παλιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις

Eurokinissi

Από παλιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις
Κλιμακώνονται τη βδομάδα που ξεκινάει αύριο οι κινητοποιήσεις που διοργανώνουν κατά τόπους οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, «καθ' οδόν» προς τον πανελλαδικό συντονισμό που αποφάσισαν για τα τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη, ύστερα από σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων. Συγκεντρώσεις με τρακτέρ στη Θεσσαλία θα γίνουν:

  • Την Πέμπτη 5 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στην πόλη της Καρδίτσας. Από αύριο Κυριακή, τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών και στις 5 Νοέμβρη θα κατευθυνθούν με πορεία προς την πόλη της Καρδίτσας.
  • Το Σάββατο 7 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία του Τυρνάβου.
  • Στις 2 Δεκέμβρη, στην πλατεία των Φαρσάλων.

Γι' αυτή τη βδομάδα, προγραμματίζονται ακόμα οι εξής αγωνιστικές πρωτοβουλίες:

  • Σύσκεψη των αγροτών της Πελοποννήσου στην Τρίπολη, την Τρίτη 3 Νοέμβρη, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων της Πελοποννήσου, για την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
  • Στις 5 Νοέμβρη, παναιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο στο Αγρίνιο. Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε σε προηγούμενη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας με Κτηνοτροφικούς Συλλόγους του νομού. Από τις 11 π.μ. θα υπάρξει μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης, με κατάληξη τον κόμβο Αγ. Δημητρίου.
  • Συλλαλητήριο στις 5 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων. Καλούν ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Χανίων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμου Αρμένων, πρώην Δήμου Μύθημνας, Μεσκλών, Παλαιών Ρουμάτων, Κάινας, Γαβαλοχωρίου και Αμυγδαλοκεφαλίου.
  • Την ίδια μέρα, στο Ηράκλειο, στις 11 π.μ., ο Αγροτικός Σύλλογος Αρχάνων και Αστερουσίων οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ταυτόχρονα καλεί στις 12 Νοέμβρη σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Ελευθερίας.

Τέλος, ενημερωτικές συσκέψεις σε Ορεστιάδα, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη διοργανώνει αυτές τις μέρες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», προετοιμάζοντας αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην περιοχή.

Ξεκινάει αύριο η 48ωρη στα καράβια

Από παλιότερη κινητοποίηση των ναυτεργατών
Από παλιότερη κινητοποίηση των ναυτεργατών
Στις 6 π.μ. αύριο Δευτέρα ξεκινάει η 48ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν οι ναυτεργάτες σε όλα τα λιμάνια και σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Η απεργία ολοκληρώνεται την ίδια ώρα της Τετάρτης 4 Νοέμβρη. Οι ναυτεργάτες θα συμμετάσχουν και στην 24ωρη απεργία στις 12 Νοέμβρη. Βασικά ζητήματα είναι το Ασφαλιστικό και οι ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών και συνολικά των εργαζομένων. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών υπογραμμίζουν πως η κατάργηση των οργανικών συνθέσεων, η διάλυση του ΝΑΤ και η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι αιτία πολέμου για τους ναυτεργάτες. Μήνυμα αλληλεγγύης στον αγώνα των ναυτεργατών στέλνει η Διεθνής Οργάνωση Συνδικάτων των Μεταφορών, μέλος της ΠΣΟ.

Κάλεσμα της ΟΓΕ στις γυναίκες για τις 12 Νοέμβρη

Από τη συμμετοχή της ΟΓΕ σε παλιότερη κινητοποίηση
Από τη συμμετοχή της ΟΓΕ σε παλιότερη κινητοποίηση
Να συμβάλουν στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 12 Νοέμβρη καλεί τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας η ΟΓΕ. «Ούτε ώρα χαμένη! Με τη δική μας λαϊκή οργάνωση, με ενημέρωση και συζήτηση στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις σχολές, δίνουμε τη δική μας αγωνιστική απάντηση για την επιτυχία της απεργίας στις 12 του Νοέμβρη!», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Οσον αφορά τις ανατροπές που προωθούνται στην Κοινωνική Ασφάλιση και την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και της ΕΕ, η ΟΓΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα τα εξής: «Μας λένε ότι θέλουν να αποδώσουν "δικαιοσύνη και ισότητα". Εννοούν ισότητα στις συντάξεις πείνας, στις υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας. Την ίδια στιγμή, χαρίζουν πρόστιμα και χρέη εκατομμυρίων στους μεγαλοεπιχειρηματίες, απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές, φορολογία. Μετατρέπουν σε ανταποδοτική την κοινωνική μορφή της Ασφάλισης.

(...) Μας λένε ότι "η κατάργηση της 5ετούς διαφοράς ανδρών και γυναικών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι βήμα για την ισότητα". Κάνουν "σκονάκι" από τις αποφάσεις της ΕΕ, που θεωρεί "διάκριση εις βάρος των γυναικών" τη διαφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η πενταετής διαφορά στα όρια συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν είναι ούτε προνόμιο, ούτε πρόωρη συνταξιοδότηση. Είναι η ελάχιστη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας και της βιολογικής διαφοράς των γυναικών, των κοινωνικών και οικογενειακών βαρών που επωμίζονται οι εργαζόμενες γυναίκες, στα πλαίσια μιας κοινωνίας που μεταβιβάζει συνεχώς κοινωνικές υπηρεσίες στις πλάτες τους».

Δραστηριότητα Συνδικάτων
  • Σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα πραγματοποιούνται οι εκλογές του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ». Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στο γραφείο 4 στον 5ο όροφο του ΕΚΘ, σήμερα 12 μ. - 8 μ.μ. και τη Δευτέρα 11 π.μ. - 6 μ.μ.
  • Εκλογές πραγματοποιεί το Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Στο Ληξούρι (δίπλα στη γέφυρα), σήμερα Κυριακή (10 π.μ. - 4 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.). Στο Αργοστόλι (Εργατικό Κέντρο) αύριο Δευτέρα (10 π.μ. - 4 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.).
  • Σε Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, σήμερα Κυριακή, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (3ος όροφος).
  • Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Αττικής, σήμερα Κυριακή, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ.
  • Το Παράρτημα Περιστερίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε σύσκεψη, σήμερα Κυριακή, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Θεοφράστου 6 και Σαράντα Εκκλησιών 20).
  • Σύσκεψη με τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά κέντρα Ειδικής Αγωγής οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής, σήμερα Κυριακή, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).
  • Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σε σύσκεψη αύριο Δευτέρα, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του.
  • Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, την Τετάρτη 4 Νοέμβρη, στις 4.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» (Αθανασίου Διάκου 28, στάση Μετρό «Ακρόπολη»).
Πρωτοβουλίες με αιχμή το Ασφαλιστικό

Σε κινητοποίηση ενάντια στα μέτρα για την Κοινωνική Ασφάλιση καλούν η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και οι Σύνδεσμοι Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Πειραιά. Η κινητοποίηση θα γίνει την Τρίτη 3 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15) και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Σε συγκέντρωση με θέμα τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας, την Τετάρτη 4 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου (Χαριλάου 30), ενώ σε σύσκεψη μπροστά στην απεργία, με ομιλήτρια την πρόεδρο της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, καλεί ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας, την Κυριακή 1 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Αραπάκη 69, 2ος όροφος).

Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Μαγνησίας (μέλος της ΟΓΕ) διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση - συζήτηση για τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, την Τετάρτη 4 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου και η Ομάδα Γυναικών Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας της ΟΓΕ καλεί σε αντίστοιχη συζήτηση την Κυριακή 8 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45).

Εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό διοργανώνουν την Κυριακή 8 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων και το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Αττικής. Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως).

Τέλος, τις εκδηλώσεις ενημέρωσης για τις εξελίξεις σε Ασφάλιση και Υγεία σε νοσοκομεία συνεχίζει η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας. Εκδηλώσεις θα γίνουν την Τετάρτη 4 Νοέμβρη, στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» και την Τρίτη 10 Νοέμβρη, στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Αγωνιστική δράση σε άλλους χώρους
  • Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, την Τρίτη 3 Νοέμβρη, στις 2 μ.μ., διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ), για το ζήτημα του επικουρικού προσωπικού, των εργαζόμενων στις ΜΕΘ με σύμβαση ΚΕΕΛΠΝΟ και γενικά των υγειονομικών με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Απαιτεί να μην απολυθεί κανείς, αλλά και να μην υποχρεωθούν να δουλέψουν με το επαίσχυντο μπλοκάκι. Να μονιμοποιηθούν όλοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αττικόν». Επίσης, την Τετάρτη, μέρα γενικής εφημερίας, οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» θα μπλοκάρουν τα ταμεία του νοσοκομείου στις 14.30 μ.μ.
  • Στάση εργασίας την Τρίτη 3 Νοέμβρη, από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της κυκλοφορίας, κήρυξαν τα σωματεία στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς της Αθήνας - Σωματεία Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ (ΣΗΕΚ), Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής (ΣΗΤΑ), Σύλλογος Εργαζομένων Τραμ (ΣEΤ) και Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ. Αντιδρούν στο νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης των συγκοινωνιών.
  • Παναναπηρική πανελλαδική συγκέντρωση θα γίνει την Τετάρτη 4 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην Ομόνοια. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής καλεί όλους τους ανάπηρους και τους χρόνια πάσχοντες να συμμετέχουν μαζικά με τις οικογένειές τους. Εχει οριστεί προσυγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Βάθης (Χαλκοκονδύλη και Σωκράτους). Την κινητοποίηση στηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής.
  • Την Τετάρτη 4 Νοέμβρη, σωματεία στους ΟΤΑ θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη των δημαρχείων σε όλη τη χώρα, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σημειώνει ότι στόχος είναι να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι στους δήμους και οι λαϊκές οικογένειες για τα νέα βάρβαρα μέτρα. Παράλληλα, να προπαγανδιστεί η μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη.
Τη Δευτέρα η σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ

Κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους, στους επαγγελματίες και βιοτέχνες, στους μικρούς εμπόρους και τους αυτοκινητιστές να πάρουν μέρος στην απεργία στις 12 Νοέμβρη με κλειστά τα καταστήματά τους, έχει απευθύνει η ΠΑΣΕΒΕ. Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας, η Παναττική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε πλατιά σύσκεψη, με θέμα την οργάνωση της απεργίας, τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος). Στη Θεσσαλονίκη, η τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ καλεί σε κινητοποίηση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), την Τετάρτη 4 Νοέμβρη, στις 8.30 το πρωί. Απόφαση συμμετοχής πήρε ήδη ο Σύλλογος Μικρών Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ