ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σε πορεία πλήρους κατάργησης οι επικουρικές συντάξεις

Ο Γ. Κατρούγκαλος προανήγγειλε τα σχέδια της κυβέρνησης και μαζί την εξαΰλωση του ΕΚΑΣ

Την πορεία κατάργησης της επικουρικής σύνταξης και των επικουρικών ταμείων προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κατρούγκαλος, ως πρώτο βήμα στη νέα «αρχιτεκτονική» του Ασφαλιστικού που σχεδιάζει η κυβέρνηση, βασισμένη και στο πρόσφατο πόρισμα της λεγόμενης «Επιτροπής σοφών».

Μάλιστα, η εξαγγελία αυτή έγινε από τηλεοράσεως, λίγες μόλις ώρες πριν το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής εξετάσει το σχετικό πόρισμα της επιτροπής, που ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Εκεί οδηγεί στο τέλος η ανακοίνωση του υπουργού για ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύρια, πρόταση που άλλωστε διατυπώνεται και στο πόρισμα και η οποία περιλαμβάνει και τα εφάπαξ.

Για να δικαιολογήσει αυτή την αντιλαϊκή επιλογή, ο Γ. Κατρούγκαλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή (STAR), υποστήριξε ότι αυτό θα γίνει για να μην τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά ταμεία και κυρίως του ΕΤΕΑ, που θα οδηγούσε σε περικοπές μέχρι και 50%. Δηλαδή, το ισοδύναμο που βρήκε η κυβέρνηση για να μην τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, είναι η κατάργηση επί της ουσίας των επικουρικών! Η κυβέρνηση εξασκείται στην πολιτική των εκβιασμών και βάζει τους συνταξιούχους να επιλέξουν μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης.

Στην πραγματικότητα, στοχοποιεί το πάνω από 1 εκατομμύριο σημερινούς συνταξιούχους του ΕΤΕΑ και τα 2,3 εκατομμύρια ασφαλισμένους σε αυτό, που συνεχίζουν να καταβάλλουν από τους γλίσχρους μισθούς τους τις εισφορές τους, ύψους 6% (3% εργαζομένου και 3% εργοδότη), χωρίς όμως να τους εξασφαλίζεται η απόδοση σύνταξης στο μέλλον. Στο στόχαστρο είναι και οι σημερινοί συνταξιούχοι και τα περίπου 200 εκατομμύρια που καταβάλλει κάθε μήνα το ΕΤΕΑ (2,3 δισ. ευρώ ετησίως), όπως και τα αποθεματικά του, άνω των 2 δισ. ευρώ, τα οποία όλα θα ριχτούν στη μαύρη τρύπα της «μεταρρύθμισης».

Το ίδιο παραμύθι της «διάσωσης» μέσω της ενσωμάτωσής του στην εθνική σύνταξη που προβλέπεται στο νέο σύστημα, πούλησε ο υπουργός και για την περίπτωση του ΕΚΑΣ, για το οποίο έχει ψηφίσει τη σταδιακή του κατάργηση από το Μάρτη του 2016 μέχρι το τέλος του 2019. Και τούτο διότι, όπως είπε ο ίδιος, η εθνική σύνταξη θα ανέρχεται στα 390 ευρώ.

Ομως, το ΕΚΑΣ δινόταν σε συνταξιούχους που είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης και λάμβαναν τουλάχιστον τα κατώτερα όρια (στο ΙΚΑ τα 486 ευρώ). Κατά συνέπεια, τυχόν ενσωμάτωση του ΕΚΑΣ θα έπρεπε να οδηγεί σε σύνταξη πάνω από 500 και 600 ευρώ, όπως άλλωστε συνέβαινε μέχρι τώρα και όχι στα 390 ευρώ, που υπόσχεται η κυβέρνηση ως «εθνική», που είναι κάτω και από τα κατώτερα όρια και μάλιστα χωρίς να συνυπολογίζεται το ΕΚΑΣ.

Τέλος για ολ' αυτά συζήτησαν στην κοινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, όπου υπήρξε ενημέρωση από τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο για το πόρισμα της Επιτροπής Εργασίας για το Ασφαλιστικό και κατέληξαν στο τέλος του μήνα, να καταθέσουν την ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση.

Επιβεβαιώνεται η ασφαλιστική εισφορά επί του τζίρου στους ΕΒΕ

Στο μεταξύ, σε πλήρη επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση έχει στα σκαριά την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων μέσω των αποδείξεων, δηλαδή επί του τζίρου, προχώρησε χτες ο υφυπουργός Εργασίας, Αν. Πετρόπουλος, στη διάρκεια της συνεδρίασης στην Επιτροπή ΔΕΚΟ και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, με θέμα το διορισμός του Δ. Τσακίρη στη θέση του διοικητή του ΟΑΕΕ.

«Με απασχόλησε ως διοικητή του ΟΑΕΕ ότι πρέπει να συνδεθεί η εισφορά με τον τζίρο. Ηταν, άλλωστε, ένα αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ (...) "πατάει" στη δική τους ανάγκη και είναι πολύ σημαντικό να γίνει. Πρέπει να το δούμε τεχνικά πώς θα γίνει, ώστε να είναι ειλικρινής η αποτίμηση των εισπράξεων και βεβαίως, τέτοια που πραγματικά θα διευκολύνει τον κάθε ασφαλισμένο να είναι ενήμερος, να μην καθίσταται οφειλέτης και να καταδιώκεται για τις οφειλές του».

Απαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης ανέφερε: «Μα είναι δυνατόν να επιβάλλεται πρόσθετη εισφορά πάνω στις αποδείξεις σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι με το ένα πόδι στη φυλακή, που έχουν κλείσει, που δε θα πάρουν σύνταξη, που φοροληστεύονται; Διαφωνούμε κάθετα με αυτήν τη γραμμή που θα οδηγήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους στην καταστροφή. Οχι μόνο δε θα συμφωνήσουμε αλλά είναι αιτία πολέμου».

Τόνισε ακόμα ότι «αυτό που προβλήθηκε από τους αυτοαπασχολούμενους είναι θεσμοθέτηση τέλους επί των κερδών των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, κλιμακούμενο προοδευτικά για κέρδη άνω των 20 χιλ. ευρώ. Αυτή ήταν η πρότασή τους. Εσείς το κάνατε επί του τζίρου των επιχειρήσεων. Μιλάμε για ληστεία σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων. Η πρόταση που εσείς λέτε θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την εισφορά που έχουν σήμερα. Τι είναι αυτό αν δεν είναι ληστεία;».

Ο υφυπουργός για αντιπερισπασμό προσπάθησε να προβοκάρει τις θέσεις του ΚΚΕ λέγοντας: «Εγκαταλείπει την πολιτική του θέση το ΚΚΕ; Πάντα είχε μια θέση για ένα ασφαλιστικό ταμείο και τώρα δεν θέλετε; Δεν κατάλαβα, θέλουμε κανόνες δικαιοσύνης για όλους τους ασφαλισμένους και όχι διακρίσεις; Πρέπει λοιπόν να δούμε ότι χρειάζεται να συμφωνήσουμε να φτιαχτεί ένας ασφαλιστικός φορέας όπως ήταν η θέση του ΚΚΕ πάντα».

«Μην παραφράζετε τη θέση του ΚΚΕ», απάντησε ο Χρ. Κατσώτης και πρόσθεσε: «Η θέση του ΚΚΕ δεν είναι ενιαίο ταμείο για να τα πάνε όλα προς τα κάτω. Να διαλύσουν την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά ασφαλιστικός φορέας που θα προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, υπηρεσίες Υγείας, Ασφάλισης, Πρόνοιας. Ενα πλέγμα προστασίας της λαϊκής οικογένειας και όχι αυτό που γίνεται σήμερα».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Παρέμβαση στο ΤΑΠΙΤ ενάντια στις περικοπές

Από την κινητοποίηση στο ΤΑΠΙΤ
Από την κινητοποίηση στο ΤΑΠΙΤ
Παρέμβαση στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) έκανε χτες το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ξενοδοχείων - Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, όπου αντιπροσωπεία του συναντήθηκε με τη διοίκηση. Η αναμονή για την καταβολή του εφάπαξ - μειωμένο κατά 30% από το 2012 - έχει φτάσει τους 28 μήνες εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού και μηχανογράφησης, αλλά κι επειδή το ΙΚΑ δεν καταβάλλει 80 εκατ. ευρώ από εισφορές ξενοδοχοϋπαλλήλων που έχει εισπράξει. Μετά το «κούρεμα» (PSI) το αποθεματικό του ΤΑΠΙΤ μειώθηκε από 380 εκατ. σε 120 εκατ. ευρώ. Είναι φανερό ότι η ενοποίηση των Ταμείων με επιπλέον κατάργηση παροχών Πρόνοιας έχει ήδη δρομολογηθεί.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη χορήγηση των επιδομάτων ασθένειας, αλλά και άλλων παροχών, αφού στον πρώην «ειδικό λογαριασμό ξενοδοχοϋπαλλήλων» του ΙΚΑ έχει μείνει μονάχα μια υπάλληλος για να εξυπηρετεί περίπου 24.000 έμμεσα και άμεσα ασφαλισμένους στην Αττική. Ετσι, για παροχές ασθενείας η μέση αναμονή του εργαζόμενου είναι 4 - 5 μήνες. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε έξω από το υπουργείο Εργασίας, απ' όπου το Συνδικάτο απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στο αυριανό συλλαλητήριο, στη γενική συνέλευση του Συνδικάτου στις 4/11 και στην απεργία στις 12/11. Ορίστηκε συνάντηση με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλο, την Παρασκευή στη 1 μ.μ. και κατατέθηκε υπόμνημα με τα αιτήματα του Συνδικάτου.

Τριπλασιάστηκαν οι άνεργοι από το 2008

Μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την απασχόληση και την ανεργία δίνει η σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Με βάση το έτος 2008 (α' τρίμηνο), το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 εκτιμάται ότι χάθηκαν 1.062.708 θέσεις εργασίας, αφού ο αριθμός των απασχολούμενων στην επταετία αυτή μειώθηκε από τα 4.567.154 στα 3.504.446 άτομα.

Η πραγματική, βέβαια, εικόνα της απασχόλησης είναι ακόμα χειρότερη, με δεδομένο ότι το ίδιο διάστημα πολλαπλασιάστηκαν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και ιδιαίτερα η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία.

Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αυξήθηκε κατά 853.969 άτομα, από 418.573 το 2008, στους 1.272.541 ανέργους το α' τρίμηνο του 2015, αριθμός που δείχνει ότι στον ΟΑΕΔ εγγράφονται πολύ λιγότεροι άνεργοι από τους πραγματικούς. Εχουμε, δηλαδή, τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό ανέργων απ' αυτούς που είχαμε το 2008.

Παράλληλα, ο αριθμός των μη συμμετεχόντων στο εργατικό δυναμικό της χώρας, άνω των 15 ετών αυξήθηκε κατά 34.654 άτομα, δηλαδή αυτοί που δεν αναζητούν εργασία και δε συμπεριλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό ανέρχονται στα 4.482 χιλιάδες άτομα, από 4.447 χιλιάδες το 2008. Ολα τα παραπάνω και ιδιαίτερα η αύξηση των ανέργων έγινε όταν την ίδια περίοδο ο αριθμός του πληθυσμού άνω των 15 ετών μειώθηκε κατά 174 χιλιάδες άτομα, από τα 9,433 εκατομμύρια στα 9,259 εκατομμύρια άτομα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα περιοδικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του άνεργοι το Σεπτέμβρη του 2015 ανήλθαν στους 930.393, από 946.137 τον μήνα Αύγουστο. Οι επιδοτούμενοι άνεργοι περιορίζονται σε 114.083 άτομα, δηλαδή μόλις στο 12% του συνόλου των εγγεγραμμένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ