ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΙΚΑΙΑ- 2oς ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ»
Απόλυτη επιτυχία και με μαζική συμμετοχή

Με απόλυτη επιτυχία και μαζική συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 25 Οκτώβρη στη Νίκαια ο 2ος Αγώνας Δρόμου «Γρηγόρης Λαμπράκης» στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, γιατρού και αθλητή Βαλκανιονίκη, ο οποίος στις 21 Απρίλη 1963 πραγματοποίησε την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Τον αγώνα διοργάνωσε ο Σύλλογος Δρομέων Κορυδαλλού - Νίκαιας - Κερατσινίου (Σ.ΔΡΟ.ΚΟ.ΝΙ.ΚΕΡ.), σε συνεργασία με τις Επιτροπές Ειρήνης Κοκκινιάς, Κορυδαλλού, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, και περιλάμβανε τρεις κατηγορίες: Τα 10 χιλιόμετρα, τα 5 χιλιόμετρα και τα 1.000 μέτρα για παιδιά.

Τα μηνύματα του αγώνα ήταν πολλαπλά, αφού εκτός από το να τιμηθεί η μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Σ.ΔΡΟ.ΚΟ.ΝΙ.ΚΕΡ. και οι Επιτροπές Ειρήνης κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που προκαλούν το τεράστιο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς τη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη. Παράλληλα, οι διοργανωτές μέσω του αγώνα πέρασαν μηνύματα για τον αθλητισμό ως δικαίωμα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, όπου ο καθένας μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση χωρίς κόστος.

Ο κόσμος έδωσε βροντερό παρών ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των διοργανωτών, και εκατοντάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών - μικρά παιδιά που είτε συμμετείχαν στο δικό τους αγώνα είτε ακολουθούσαν με τον τρόπο τους τούς γονείς τους στις μεγαλύτερες αποστάσεις (π.χ. στα 5χλμ), μαθητές, εργαζόμενοι - πήραν μέρος στον αγώνα. Ξεχωριστό σημείο αποτέλεσε η συντεταγμένη συμμετοχή των μελών δυο συλλόγων του «Αρη Νικαίας» και του «Σπύρου Λούη». Ολοι όσοι έτρεξαν μετά το τέλος παρέλαβαν αναμνηστικά μετάλλια. Ειδική απονομή έγινε για τους τρεις πρώτους της κάθε κατηγορίας του αγώνα.

Την ίδια στιγμή, τόσο στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη (πρώην Σπάθα), απ' όπου δόθηκε η εκκίνηση και ήταν και ο τερματισμός, αλλά και κατά μήκος της Γρ. Λαμπράκη, αρκετός κόσμος παραβρέθηκε για να δει και να χειροκροτήσει την προσπάθεια όσων έλαβαν μέρος. Την έναρξη των αγώνων των 5 και 10 χιλιομέτρων έδωσε ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος.

Πριν την έναρξη του αγώνα, ένα σύντομο χαιρετισμό προς τους δρομείς και τους θεατές απηύθυνε ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι «σήμερα τρέχουμε για την ειρήνη και την αλληλεγγύη, που αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία με βάση τα όσα ζούμε αυτή την περίοδο, με το δράμα των προσφύγων απ' τη Συρία». Επίσης οι διοργανώτριες του αγώνα Επιτροπές Ειρήνης Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Κερατσινίου κάλεσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που προκαλούν το τεράστιο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς τη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Σ.ΔΡΟ.ΚΟ.ΝΙ.ΚΕΡ. Δημήτρης Τουμανίδης, ο οποίος απ' την πλευρά του έκανε λόγο για το δικαίωμα στην άθληση όλου του λαού.

Στον αγώνα παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος του γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, ενώ από πλευράς του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ παραβρέθηκαν εκτός του προέδρου και οι Ελπίδα Παντελάκη, Βέρα Νικολαΐδου, και ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας Στ. Μπενετάτος.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Μονομαχίες με άρωμα ... Super League

Στις αναμετρήσεις με άρωμα ...Super League συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο δεύτερο και τρίτο μέρος της 1ης αγωνιστικής των ομίλων στο Κύπελλο, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο. Το παιχνίδι που ξεχωρίζει είναι η αναμέτρηση στα Πηγάδια, όπου η Ξάνθη θα φιλοξενήσει της ΑΕΚ, δύο ομάδες που στόχο έχουν την διάκριση στο θεσμό. Τη νίκη και για ψυχολογικούς λόγους, μετά την αποτυχία στην Τούμπα, ψάχνει ο Παναθηναϊκός στην έδρα του με αντίπαλο τον Λεβαδειακό, ενώ στα Γιάννενα ΠΑΣ και Ηρακλής θέλουν να ρεφάρουν τις ήττες τους στο πρωτάθλημα. Θεωρητικά εύκολο έργο έχει ο Ολυμπιακός φιλοξενώντας τον Πλατανιά.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- Η ΤV

1ος όμιλος:Πέμπτη: ΠΑΣ Γιάννινα - Ηρακλής (19:30)

2ος όμιλος:ΣΗΜΕΡΑ: Παναιτωλικός - Πανιώνιος (17:15)

3ος όμιλος:ΣΗΜΕΡΑ: ΠΑΟΚ - Πανθρακικός (17:15, OTE Sports 2) Πέμπτη: Ολυμπιακός Βόλου - ΑΟ Χανιά (15:00, OTE Sports 3)

4ος όμιλος:ΣΗΜΕΡΑ: Παναθηναϊκός - Λεβαδειακός (17:15, OTE Sports 1)

5ος όμιλος:ΣΗΜΕΡΑ: Ολυμπιακός - Πλατανιάς (19:30, OTE Sports 1)

6ος όμιλος:ΣΗΜΕΡΑ: Ατρόμητος - Βέροια (15:00, OTE Sports 1)

7ος όμιλος:ΣΗΜΕΡΑ: Ξάνθη - AEK (15:30, OTE Sports 3) Πέμπτη: Πανελευσινιακός - ΑΕΛ (17:15, OTE Sports 3)

8ος όμιλος:ΣΗΜΕΡΑ: Αστέρας Τρίπολης - ΑΕΛ Καλλονής (19:30)

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Κομβικές αναμετρήσεις

Τους δυο Δικέφαλους, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, σε ρόλο γηπεδούχου, και τον Αρη φιλοξενούμενο στο Καζάν, βρίσκει η 3η αγωνιστική στη φάση των ομίλων στο Eurocup, με τις τρεις ελληνικές ομάδες να δίνουν κομβικά παιχνίδια για το στόχο της πρόκρισης στο «last 32» του θεσμού.

Στο ΟΑΚΑ για τον 6ο όμιλο η ΑΕΚ, με κάπως καλύτερη ψυχολογία μετά τη νίκη επί των Τρικάλων για την Α1, αλλά με την πλάτη στον τοίχο βαθμολογικά, αφού μετράει ήδη δύο ήττες, υποδέχεται τη ρωσική Νίζνι Νόβγκοροντ (7 μ.μ., OTE Sports 4). Η «Ενωση» ψάχνει την πρώτη νίκη στην ευρωπαϊκή επιστροφή της μετά από 8 χρόνια, καθώς και την καλή εμφάνιση, κόντρα στην ομάδα που πέρσι αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη στην Ευρωλίγκα, αλλά φέτος δείχνει να έχει αποδυναμωθεί σε έμψυχο δυναμικό. Για την ελληνική ομάδα η νίκη αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να διατηρηθεί στο κυνήγι μίας εκ των τεσσάρων πρώτων θέσεων του ομίλου που οδηγούν στην επόμενη φάση. Στα άλλα ματς του ομίλου θα παίξουν: Κράσνι - Νεπτούνας, Γαλατασαράι - Χάποελ Ιερουασαλήμ.

Ο Αρης, αγωνιζόμενος στο Καζάν με αντίπαλο την Ούνικς (6 μ.μ., ΕΡΤ3), καλείται να δώσει το πιο δύσκολο τεστ του μέχρι τώρα στη διοργάνωση, αφού η ρωσική ομάδα αποτελεί το φαβορί όχι μόνο για την πρωτιά στον 4ο όμιλο, αλλά και για το ίδιο το τρόπαιο. Οι «κιτρινόμαυροι» από την πλευρά τους έχουν ανέβει ψυχολογικά από τις δύο σπουδαίες επιτυχίες, κόντρα σε Μπούντουσνοστ την προηγούμενη αγωνιστική για το Eurocup, και επί του ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα, και εμφανίζονται έτοιμοι για ένα ακόμα ροζ φύλλο. Στα άλλα παιχνίδια του ομίλου: Τραμπζοσπόρ - Μπούντουσνοστ, Στεάουα - Μπάνβιτ.

Ο ΠΑΟΚ για τον 5ο όμιλο θα υποδεχθεί στην Πυλαία την τουρκική Μπεσίκτας (7 μ.μ., Novasports 2), έχοντας διπλό στόχο. Αφενός να βάλει τέλος στην κατρακύλα των 3 συνεχόμενων ηττών σε μια εβδομάδα (από Κηφισιά, Ζενίτ και Αρη), αφετέρου να διαφυλάξει το αήττητο εντός έδρας στον όμιλο, που θα του διατηρήσει ακέραιες τις ελπίδες για πρόκριση. Η ψυχολογία πάντως στην ομάδα δεν είναι καλή, και σίγουρα μια ακόμα αποτυχία θα βαρύνει περισσότερο το κλίμα. Για τον ίδιο όμιλο θα γίνουν επίσης τα παιχνίδια: Λιέτουβος Ρίτας - Σαράτοφ, Σλόνζκι - Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Αύριο με Μπαρτσελόνα ο ΠΑΟ

Δύσκολη αποστολή καλείται να φέρει σε πέρας ο Παναθηναϊκός στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας, αφού θα αγωνιστεί αύριο στη Βαρκελώνη με αντίπαλο τη Μπαρτσελόνα (Πέμπτη 10 μ.μ., Νοvasports 2), που θεωρείται εκ των φαβορί για την πρωτιά στον όμιλο. Οι «πράσινοι», που μετά την ήττα στο Κουμπάν από τη Λοκομοτίβ σημείωσαν δυο σπουδαίες επιτυχίες επί της Καρσίγιακα και του Ολυμπιακού, ενώ ακολούθησε και η νίκη στο Ρέθυμνο, δείχνουν να έχουν βρει το ρυθμό τους. Ετσι θέλουν να συνεχίσουν και στη Βαρκελώνη και να πάρουν την πολύτιμη νίκη, που τους ανοίγει το δρόμο ακόμα και για την πρώτη θέση. Ωστόσο, παρά την καλή ψυχολογία, αγωνιστικά δε λείπουν τα προβλήματα, αφού αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή του Κούζμιτς, ο οποίος τραυματίστηκε στον αγώνα με το Ρέθυμνο. Αντίθετα επιστρέφει στην αποστολή (ήταν εκτός στην Κρήτη) ο Γιάνκοβιτς. Στην άλλη πλευρά, οι Καταλανοί μετά την περσινή τους αποτυχία σε Ευρωλίγκα και ισπανική Λίγκα φέτος έχουν βάλει ψηλά τον πήχη. Μέχρι τώρα όμως στις δύο πρώτες αγωνιστικές δεν έχουν πείσει, καθώς υπέστησαν την ήττα από την Καρσίγιακα εκτός, ενώ νίκησαν δύσκολα τη Ζιελόνα Γκόρα εντός έδρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ