ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2001
Σελ. /32
1918: Υπογράφεται η συνθήκη ειρήνης Μπρεστ - Λιτοφσκ

Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, Φλεβάρης του 1918. Ρώσοι στρατιώτες στα χαρακώματα, λίγες μέρες πριν την υπογραφή της συνθήκης του Μπρεστ
Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, Φλεβάρης του 1918. Ρώσοι στρατιώτες στα χαρακώματα, λίγες μέρες πριν την υπογραφή της συνθήκης του Μπρεστ
Στις 3 Μάρτη του 1918 η σοβιετική αντιπροσωπεία υπέγραψε στο Μπρεστ - Λιτόφσκ τη συνθήκη ειρήνης, αφού αρνήθηκε να συζητήσει τους όρους της. Η αντιπροσωπεία δήλωσε πως η ειρήνη που υπογράφεται, δε στηρίζεται στην ελεύθερη συγκατάθεση των λαών, αλλά υπαγορεύεται στη Σοβιετική Ρωσία από τον πάνοπλο γερμανικό ιμπεριαλισμό που εκμεταλλεύεται την προσωρινή αδυναμία της νεαρής Σοβιετικής Δημοκρατίας, γι' αυτό και η συζήτηση της συνθήκης είναι ανώφελη.

Σύμφωνα με την ειρήνη του Μπρεστ - Λιτόφσκ η Γερμανία και η Αυστροουγγαρία έπαιρναν στην κατοχή τους απέραντα εδάφη της πρώην ρωσικής αυτοκρατορίας - πάνω από 150 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η σοβιετική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τη συνθήκη ειρήνης που είχε υπογραφεί ανάμεσα στην ουκρανική κεντρική διοίκηση και στη Γερμανία και αναλάμβανε μάλιστα την υποχρέωση να κάνει αμέσως πλήρη αποστράτευση χωρίς να εξαιρείται και ο Κόκκινος Στρατός, να παροπλίσει τον πολεμικό στόλο, να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία, τη Φινλανδία και τις νήσους Αλαντ και τις ναυτικές της δυνάμεις από τα λιμάνια της Φινλανδίας.

Στις 15 Μάρτη του 1918 το IV έκτακτο πανρωσικό συνέδριο των Σοβιέτ επικύρωσε τη συνθήκη ειρήνης του Μπρεστ. Ετσι η Σοβιετική Ρωσία βγήκε από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Αυτό βοήθησε να διατηρηθεί η σοβιετική εξουσία και να πάρει την απαραίτητη ανάσα για να αναπτύξει την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Ο Λένιν αξιολογώντας τη διεθνή σημασία της ειρήνης του Μπρεστ έγραφε τον Οκτώβρη του 1918: «Πρώτο, αν δεν υπογράφαμε την ειρήνη του Μπρεστ, θα είχαμε παραδώσει μεμιάς την εξουσία στη ρωσική αστική τάξη και έτσι θα είχαμε βλάψει πάρα πολύ τη σοσιαλιστική επανάσταση. Δεύτερο, με τίμημα τις εθνικές θυσίες διατηρήσαμε μια τέτοια διεθνή επαναστατική επιρροή που τώρα να μιμείται αμέσως η Βουλγαρία, κοχλάζουν η Αυστρία και η Γερμανία, εξασθένισαν και οι δύο μεγάλοι ιμπεριαλισμοί, ενώ εμείς δυναμώσαμε και αρχίσαμε να δημιουργούμε έναν πραγματικά προλεταριακό στρατό».

Η ειρήνη του Μπρεστ ήταν πλήγμα για τα σχέδια των ιθυνόντων κύκλων στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και τη Γαλλία που λογάριαζαν να χρησιμοποιήσουν τη Γερμανία για να εκμηδενίσουν τη σοβιετική εξουσία. Παράλληλα η ειρήνη του Μπρεστ ενίσχυσε την προσπάθεια των λαών στις εμπόλεμες χώρες για να τερματιστεί ο πόλεμος.

Καιρός

Ζεστός και υγρός καιρός με αραιές νεφώσεις που στα δυτικά θα είναι πιο πυκνές και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς βροχές στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί μέχρι πολύ ισχυροί και στα πελάγη θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 0-17, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6-19, στο Αιγαίο από 10-20 και στη Θεσσαλονίκη από 4-17 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται ζεστός και υγρός καιρός με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί μέτριοι και βαθμιαία μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-19 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1847 Γεννιέται ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ. Ενας από τους εφευρέτες του τηλεφώνου. Αποφοίτησε από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Λονδίνου. Το 1870 η οικογένειά του μετανάστευσε στον Καναδά. Το 1872 άνοιξε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στη Βοστόνη για δασκάλους κωφαλάλων. Από το 1873 καθηγητής φυσιολογίας των φωνητικών οργάνων στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Το 1876 εκδόθηκε στο όνομά του δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ για το τηλέφωνο που εφεύρε και το 1877 ένα άλλο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το διάφραγμα και τη συναρμολόγηση. Από το 1884 ως το 1886, μαζί με άλλους, εξέδωσε τις εργασίες του και πήρε διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο πεδίο της καταγραφής και της αναπαραγωγής του ήχου. Από το 1898 ήταν ένας από τους διευθυντές του Σμιθσόνιου Ινστιτούτου. Πέθανε το 1922.

ΔΥΟ αντιπολεμικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες, στις οποίες συμμετείχε και η Ελληνική Κίνηση Ειρήνης του Βελγίου (σελίδα 10)

ΔΥΣΚΟΛΕΣ μέρες περιμένουν τους Σλοβένους, καθώς η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε να δώσει τα «φώτα» της στην κυβέρνησή τους, προκειμένου να βοηθήσει στην ένταξη κι αυτής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (σελίδα 12)

ΒΓΑΖΟΥΝ τα τρακτέρ τους στους δρόμους στις 15 του Μάρτη οι γεωργοκτηνοτρόφοι του Λαγκαδά και της Β. Χαλκιδικής, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμά τους (σελίδα 15)

ΕΝΤΟΝΑ αντέδρασαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Αθήνας στην πρόταση της νομάρχη Ελ. Μπεσμπέα, να διοργανώσει εκδήλωση για να τιμήσει την προσφορά των υπαλλήλων της Νομαρχίας, στο νυχτερινό κέντρο «Φίβερ», όπου τραγουδά η Αννα Βίσση (σελίδα 19)

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο για την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου - απάτης που αντί να αναβαθμίσει τα ΤΕΙ υποβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, οι αντιδράσεις πανεπιστημιακών, φοιτητών, μηχανικών κλιμακώνονται (σελίδα 21)

ΜΕ ΤΗΝ παρουσίαση του έργου της «Αθήνα 2004» και του προγραμματισμού της και τη συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναλώθηκε η χτεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου (σελίδα 23)

ΕΝΑ συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, γυρισμένο μέσα στη φωτιά του εμφυλίου από το κινηματογραφικό συνεργείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, θα προβληθεί σήμερα (6μμ) στον Πύργο Ηλείας, στο πλαίσιο νέων αφιερωμάτων του Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, με γενικό τίτλο «Κινηματογράφος και ιστορία» (σελίδα 25)

ΜΠΡΟΣΤΑ στο ζοφερό σκηνικό των τρελών αγελάδων, των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, των διοξινών, του αφθώδους πυρετού, κλπ, κλπ, το θέμα των βιολογικών προϊόντων επανέρχεται όλο και συχνότερα στη συζήτηση (σελίδα 26)

ΕΣ ΑΥΡΙΟΝ τα σπουδαία για τη 17η αγωνιστική της Α1 ανδρών που μπορεί το κυρίως πιάτο της να διεξάγεται σήμερα εντούτοις οι αυριανές κόντρες του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ με τον Πανιώνιο συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον (σελίδα 31)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 3 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

1878 Υπογράφεται η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, με την οποία δημιουργείται η «Μεγάλη Βουλγαρία». Η Συνθήκη αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ και αναθεωρήθηκε στο Συνέδριο του Βερολίνου (Ιούνης 1880-Φλεβάρης 1881).

1924 Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ καταργεί το χαλιφάτο και διώχνει το χαλίφη και την οικογένειά του από τη χώρα.

1966 Επιστολή του Μακαρίου προς τον Γ. Παπανδρέου, με την οποία ο Κύπριος Πρόεδρος τον κατηγορεί ότι «διεπραγματεύθη ασύμφορον συμβιβασμόν» και τον εγκατέλειψε κατά τη μάχη της Μανσούρας το 1964.

1966 Ανακοινώνεται η απέλαση από την Τουρκία και του τελευταίου Ελληνα υπηκόου, κατοίκου της Κωνσταντινούπολης, εξαιρουμένων των περίπου 1.500 που παραμένουν για διάφορους λόγους ως αλλοδαποί.

1972 Αίτημα του Προέδρου Νίξον να επανενεργοποιηθεί πλήρως η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα και δη αυξημένη κατά 30%, λόγω των «απαιτήσεων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», κατατίθεται στο Κογκρέσο.

1986 Ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ και υποψήφιος για την Προεδρία της Αυστρίας, Κουρτ Βαλντχάιμ, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ενεγράφη στα ναζιστικά τάγματα εφόδου το 1938 και ότι στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ενταγμένος σε μονάδα η οποία συμμετείχε στο διωγμό των Εβραίων στα Βαλκάνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ