ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο

Συνέρχεται σήμερα το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι Επιτροπών Ειρήνης από όλη τη χώρα, θα ξεκινήσουν στις 9.30 π.μ. και θα φιλοξενηθούν στο δημαρχείο Καισαριανής, που βρίσκεται επί της οδού Φιλαδελφείας και Βρυούλων (Στάση «Σχολεία»).

Τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου θα απασχολήσουν οι επιπτώσεις των ΝΑΤΟικών ραδιενεργών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και γενικότερα προβλήματα, που απασχολούν την παγκόσμια ειρήνη: Αντιπυραυλικό Σύστημα των ΗΠΑ, διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, Κυπριακό, Παλαιστινιακό κ.ά. Επίσης, θα τεθούν οι άξονες δράσης του φιλειρηνικού κινήματος για το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του 2001.


ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ
50 χρόνια από τη δολοφονία του

Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη

Χαράματα Δευτέρας, πέμπτη μέρα του Μάρτη του 1951 και στη Θεσσαλονίκη συντελείται ένα έγκλημα... Στον τόπο εκτελέσεων, πίσω από το Γεντί Κουλέ, τις περιβόητες φυλακές της συμπρωτεύουσας, πριν 50 χρόνια, το εκτελεστικό απόσπασμα εκτελεί ένα νέο 23 χρόνων. Οι ριπές των όπλων... σταματούν την καρδιά του Νίκου Νικηφορίδη. Η αιτία που «έστησαν στον τοίχο» το στέλεχος της ΕΠΟΝ και αγωνιστή της Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος, ήταν ο αγώνας του για την ειρήνη. Είχε τολμήσει να διαπράξει ένα... ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα: «Τη συλλογή υπογραφών διά την ειρήνη», αυτή ήταν η απόφαση του Στρατοδικείου και για αυτή την «κατηγόρια» έπρεπε να εκτελεστεί...

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει: «Το αμερικανόδουλο και μισαλλόδοξο καθεστώς εκείνης της εποχής με πρωτεργάτες το Παλάτι και την τότε κυβέρνηση, με αυτή την "κατηγορία", που θα αποτελεί μνημείο ντροπής για την ανθρωπότητα, δολοφόνησε έναν πρωτοπόρο νέο αγωνιστή, θεωρώντας ότι με αυτή την πράξη θα τρομοκρατήσει το λαό και θα φράξει το δρόμο της ανάπτυξης του φιλειρηνικού κινήματος».

Ετσι, αδούλωτος, απροσκύνητος, επισημαίνεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης, ο Νίκος Νικηφορίδης βάδισε το δικό του Γολγοθά, ανοίγοντας το δρόμο για τη συγκρότηση της ΕΕΔΥΕ 4 χρόνια αργότερα. Για τους μεγάλους κατοπινούς, φιλειρηνικούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, 50 χρόνια μετά οι αγώνες και η θυσία του αποκτούν ξεχωριστή σημασία στην απάνθρωπη πραγματικότητα που βιώνουν οι λαοί και ολόκληρη η ανθρωπότητα από τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη ΠΡαγμάτων. Οι ίδιοι Αμερικανονατοϊκοί ένοχοι που τότε δολοφονούσαν το Νίκο Νικηφορίδη σήμερα είναι οι ίδιοι που δολοφόνησαν το λαό της Γιουγκοσλαβίας με τα ραδιενεργά όπλα μόνο και μόνο για να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στην περιοχή.

Είναι οι ίδιοι, τονίζεται, που ετοιμάζονται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα NMD (Εθνική Πυραυλική Αμυνα) παραβιάζοντας διεθνείς συμφωνίες και προωθώντας νέους εξοπλισμούς για να αποκτήσουν τη δυνατότητα επιθέσεως με πυρηνικά όπλα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, εδραιώνοντας την κυριαρχία τους στον πλανήτη μέσω της πυρηνικής υπεροχής. Είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για την αμερικανοποίηση του Αιγαίου, τον ενταφιασμό του Κυπριακού, τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς κατά του Ιράκ, την εκρηκτική κατάσταση στην Παλαιστίνη. Είναι οι ίδιοι που σήμερα προσπαθούν να υποδουλώσουν την ανθρωπότητα σκορπίζοντας το θάνατο, τη φτώχεια τη δυστυχία.

Η περήφανη στάση του Νίκου Νικηφορίδη, που προτίμησε το θάνατο παρά να αρνηθεί τις ιδέες του για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το λαό και τη νεολαία μας.

Και καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ: «Αυτή η στάση ζωής και ασυμβίβαστου αγώνα καθοδηγεί τους αγωνιστές της ειρήνης στην πάλη τους για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και φιλειρηνική και όχι μοχλό επιβολής της ιμπεριαλιστικής τάξης στην περιοχή και ΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο.

Ο Νίκος Νικηφορίδης ζει στις καρδιές μας. Ζει και μας συντροφεύει στο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για την ανατροπή της Νέας Τάξης, για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο».


Παρουσίαση ενός σημαντικού έργου του ΚΜΕ

Παρουσίαση της μελέτης του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών «Προσεγγίσεις στην κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ελλάδα» έχει προγραμματίσει η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα της ΚΟΑ, τη Δευτέρα 5 Μαρτίου και ώρα 6 το απόγευμα στο Συνδικάτο Οικοδόμων (πλατεία Κάνιγγος). Την εκδήλωση θα ανοίξει ο διευθυντής του ΚΜΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Παναγιώτης Γεωργιάδης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση.

Με την πρωτοβουλία αυτή, η Αχτίδα επιχειρεί να φέρει την εργατική τάξη σε επαφή με τις γενικότερες ιδεολογικές και θεωρητικές θέσεις του ΚΚΕ. Οπως επισήμανε στο «Ρ» ο Δ. Κυπραίος, γραμματέας της Αχτίδας, «...η μελέτη αυτή αποτελεί ένα κομμάτι γνώσης, που βοηθά τους εργαζόμενους να συνειδητοποιήσουν την ουσία του καπιταλισμού. Μέσω αυτής της εκδήλωσης, απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους για να αναδείξουμε την ανάγκη να αποκτήσει ο αγώνας μας ταξικά χαρακτηριστικά με στόχο την κατάργηση της εκμετάλλευσης. Αν δεν επιτευχθεί αυτό, τότε οποιοιδήποτε αγώνες και όποιες κατακτήσεις μας θα έχουν, τελικά, κοντά ποδάρια». Ακόμα, τόνισε ότι το αντικείμενο μελέτης του βιβλίου, που αφορά την κατάσταση των εργαζομένων στην Ελλάδα, βοηθά στο να διαλυθούν τα σκοπίμως διαδομένα ιδεολογήματα, όπως «η εξαφάνιση της εργατικής τάξης» ή «το τέλος των ιδεολογιών» και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα των αγώνων. Καταλήγοντας, ο Δ. Κυπραίος ανέφερε ότι η προσπάθεια της Αχτίδας δεν πρόκειται να σταματήσει σ' αυτήν την εκδήλωση, «αλλά θα συνεχίσουμε και μάλιστα θα έλεγα ότι θα μπορούσαν ακόμα και τα ίδια τα συνδικάτα των εργαζομένων να κάνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις, μια και το περιεχόμενο του βιβλίου τούς αφορά άμεσα».

Εμείς, ως μοναδικό σχόλιο για τη σημασία αυτής της εκδήλωσης, θα αρκεστούμε στο να υπενθυμίσουμε ότι την ανάγκη σύνδεσης αγωνιστικής πράξης και επαναστατικής θεωρίας είχε αναδείξει και ο Λένιν, όταν το 1894 στο βιβλίο του Τι είναι οι Φίλοι του Λαού και πώς πολεμούν τους σοσιαλδημοκράτες, επισήμανε: «Στην πρώτη θέση αναμφισβήτητα μπαίνει πάντα η πρακτική δουλιά της προπαγάνδας και της ζύμωσης (...) η θεωρητική δουλιά δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που βάζει η πρακτική δουλιά».


Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο:

  • Στις 15.00 στη «ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ» μια ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων της εβδομάδας, με τη Γιούλη Ασημακοπούλου.
  • Στις 17.00 στους «Δρόμους της λογοτεχνίας», σε επανάληψη, μια συζήτηση του Βαγγέλη Κούτα με το συγγραφέα Ομηρο Αβραμίδη για το μυθιστόρημά του «Με τα μάτια της ψυχής».
  • Στις 19.00 στο «Βήμα της Βουλής» τη δραστηριότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, με τον Θάνο Κανιάρη.
  • Στις 22.00 στις «Αθλητικές συναντήσεις» θα μεταδοθεί ο αγώνας μεταξύ Προοδευτικής και Αγ. Νικολάου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ