ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αντίστροφη μέτρηση για την απεργία στις 12 Νοέμβρη

Να κάνουμε τη νύχτα μέρα για την επιτυχία της

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη. Οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν την προσπάθεια για να είναι μαζική η απεργιακή κινητοποίηση και τα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Εκατοντάδες εξορμήσεις προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες σε όλη τη χώρα, ενώ κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία συνεχίζουν την προσπάθεια να συζητηθεί η οργάνωση της απεργίας σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις.

Στη δημιουργία απεργιακού κλίματος βοηθάνε οι κινητοποιήσεις σε διάφορους κλάδους και τόπους δουλειάς που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες, για τα ιδιαίτερα και γενικότερα ζητήματα που καίνε τους εργαζόμενους σε αυτούς. Αλλά και ο αναβρασμός που επικρατεί ανάμεσα στους μικρούς και μεσαίους αγρότες, οι οποίοι τις αμέσως επόμενες μέρες βγαίνουν στους δρόμους σε τοπικές κινητοποιήσεις, προετοιμάζοντας τον πανελλαδικό συντονισμό τους στα τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη. Τη δική τους μάχη, να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στις 12 Νοέμβρη, δίνουν οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ.

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για την επιτυχία της απεργίας. Με τη δουλειά που προηγήθηκε, υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις να είναι μαζική και πετυχημένη η απεργιακή κινητοποίηση. Να είναι πραγματικά μαζικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια και σε όλη τη χώρα. Αρκεί τις μέρες που απομένουν να μη μείνει αναξιοποίητη ούτε ώρα. Να κάνουμε τη νύχτα μέρα για να ακουστεί δυνατή η φωνή των απεργών στις 12 Νοέμβρη!

Διαδικτυακό σποτ του ΠΑΜΕ

Μ' ένα καλοδουλεμένο διαδικτυακό σποτ ενισχύει το ΠΑΜΕ τη δουλειά για την προπαγάνδιση της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 12 Νοέμβρη. Πρόκειται για το πρώτο σποτ σχετικά με την απεργία και είναι διαθέσιμο στην εξής διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=lLQLy3vqhVs. Στο σενάριο, ένας εργοδότης «νουθετεί» έναν νέο εργαζόμενο να δεχτεί μειώσεις στο μισθό του, απειλώντας τον έμμεσα με απόλυση. Στην επόμενη σκηνή, μια νέα εργαζόμενη ενημερώνεται από τον εργοδότη της ότι η δουλειά που της προσφέρεται έχει διάρκεια μόλις δύο μήνες και σε μια τρίτη σκηνή, ένας συνταξιούχος ακούει στην τηλεόραση απανωτές ειδήσεις για τις επικείμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Στο τέλος του σποτ, οι τρεις «πρωταγωνιστές» καλούν στην απεργία, με το σύνθημα «μη μένεις θεατής».

Πικετοφορίες σε Καλλιθέα και Βύρωνα

Από την πικετοφορία στην Καλλιθέα
Από την πικετοφορία στην Καλλιθέα
Πικετοφορία στις γειτονιές και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης έκανε η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, το πρωί του Σαββάτου, καλώντας τους εργαζόμενους και τους ανέργους της περιοχής στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια. Η πικετοφορία κατέληξε στο κατάστημα του «Μαρινόπουλου», όπου η Λαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την υποστήριξή της στον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών που θέλει να εφαρμόσει η εργοδοσία. Μαζική εξόρμηση έγινε, επίσης το Σάββατο, από τη Λαϊκή Επιτροπή Βύρωνα. Η προκήρυξη του ΠΑΜΕ για την απεργία μοιράστηκε πλατιά στους εργαζόμενους της περιοχής, ενώ ιδιαίτερο κάλεσμα έγινε στους εργαζόμενους στον κλάδο του Εμπορίου να συμμετάσχουν στην απεργία της Κυριακής. Η Λαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τη δράση της για την απεργία με νέα συγκέντρωση στις 9 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «Λουίζα».

Δεν θα περάσουν οι απολύσεις στην «Ανακύκλωση»

Κινητοποίηση στην πύλη του εργοστασίου της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο Κρήτης πραγματοποιούν από χτες το μεσημέρι οι 42 εργαζόμενοι, καθώς η νέα εργοδότρια εταιρεία «Waste Solutions» τους ανακοίνωσε ότι απολύονται. Οι νέοι εργοδότες δεν σταμάτησαν εκεί, αλλά κατέθεσαν και μήνυση «κατά αγνώστων» για να αντιμετωπίσουν την κινητοποίηση, ενώ κάλεσαν και την αστυνομία.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκονται το ΠΑΜΕ και ταξικά σωματεία. Οπως καταγγέλλουν οι απολυμένοι, η νέα εργοδοσία αρχικά επιχείρησε να καλλιεργήσει κλίμα εφησυχασμού, διαβεβαιώνοντας σε συνάντηση που είχε με το σωματείο ότι θα ανανεώσει τις συμβάσεις όλων των 42 παλιών εργαζομένων που αμείβονταν με βάση την παλιά Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), δηλαδή με κατώτερο μισθό 751 ευρώ, με κλιμάκωση προς τα πάνω. Στη συνέχεια, όμως, τους απέλυσε όλους και προχώρησε σε νέες προσλήψεις με βάση τον κατά πολύ χαμηλότερο μισθό των 586 ευρώ που προβλέπει η νέα ΕΓΣΣΕ.

Σημειώνεται ότι κάθε τρία χρόνια γίνεται διαγωνισμός για την ανάληψη της διαχείρισης του εργοστασίου της «Ανακύκλωσης» από νέο εργοδότη. Μέχρι τώρα η ανανέωση των παλιών συμβάσεων γινόταν κανονικά, κάτω από την παρέμβαση και των ίδιων των εργαζομένων. Η Σωματειακή Επιτροπή της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί το Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης να παρέμβουν άμεσα και όλους τους φορείς και τα σωματεία να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους έξω από τις πύλες του εργοστασίου.

Πλούσιο πρόγραμμα κινητοποιήσεων όλη τη βδομάδα

Σήμερα, Τρίτη

  • Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, διοργανώνει στις 2 μ.μ. το Σωματείο Εργαζομένων «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ), για το ζήτημα του επικουρικού προσωπικού, των εργαζομένων στις ΜΕΘ με σύμβαση ΚΕΕΛΠΝΟ και γενικά των υγειονομικών με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Απαιτεί να μην απολυθεί κανείς, αλλά και να μην υποχρεωθούν να δουλέψουν με το επαίσχυντο μπλοκάκι. Να μονιμοποιηθούν όλοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αττικόν».

Αύριο, Τετάρτη

  • Παναναπηρική πανελλαδική συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ., στην Ομόνοια. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής καλεί όλους τους ανάπηρους και τους χρόνια πάσχοντες να συμμετέχουν μαζικά με τις οικογένειές τους. Εχει οριστεί προσυγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Βάθης (Χαλκοκονδύλη και Σωκράτους). Την κινητοποίηση στηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και καλεί τις ΕΛΜΕ να κηρύξουν συμπληρωματικές στάσεις.
  • Σωματεία στους ΟΤΑ θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη των δημαρχείων σε όλη τη χώρα από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής σημειώνει ότι στόχος είναι να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι στους Δήμους και οι λαϊκές οικογένειες για τα νέα βάρβαρα μέτρα. Παράλληλα, να προπαγανδιστεί η μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων (ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΟΤΑ - ΔΕΗ - ΔΕΚΟ Τραπεζών), στις 10.30 το πρωί στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
  • Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» θα μπλοκάρουν τα ταμεία του νοσοκομείου στις 14.30 μ.μ., καθώς είναι μέρα γενικής εφημερίας.

Την Πέμπτη 5/11

  • Σε στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση προχωρούν από τις 7 π.μ. έως τις 10 π.μ., οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Τη στάση εργασίας έχουν προκηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συζητήσουν για την οργάνωση του αγώνα και να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία.
  • Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 9 π.μ., καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα για την Υγεία του Μαστού, η ΟΓΕ διεκδικεί: Να συνταγογραφείται και να παρέχεται δωρεάν η ψηφιακή μαστογραφία. Να ενταχθεί στις εξετάσεις του υποχρεωτικού, προληπτικού, γυναικολογικού ελέγχου, μαζί με τον υπέρηχο μαστών, μήτρας, το τεστ Παπανικολάου, μοριακό έλεγχο σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ