ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Με το βλέμμα στις 12 Νοέμβρη η προχτεσινή απεργία

Συγκεντρώσεις και μαζικές εξορμήσεις σε πολυκαταστήματα έκαναν οι ταξικές δυνάμεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Εξω από τα «Πράκτικερ»
Εξω από τα «Πράκτικερ»
Σε συγκέντρωση στα γραφεία του και στη συνέχεια σε εξορμήσεις και παρεμβάσεις σε πολυκαταστήματα («Attica», «Notos», «H&M») προχώρησε την περασμένη Κυριακή ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στο πλαίσιο της απεργίας στο Εμπόριο ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η προχτεσινή, 1η του Νοέμβρη, ήταν μία από τις επτά Κυριακές του έτους για τις οποίες το 2013 νομοθετήθηκε το άνοιγμα των καταστημάτων.

Πρόκειται για την έναρξη των λεγόμενων «ενδιάμεσων εκπτώσεων», οι οποίες προβλήθηκαν από την τότε κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ως το «ελιξίριο» για τον τζίρο των καταστημάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της ΕΣΕΕ για την αντίστοιχη εκπτωτική περίοδο πέρυσι, το 40% των καταστημάτων δεν κατέγραψε καμιά αύξηση στις πωλήσεις, ενώ το 37% είχε και μείωση του τζίρου, σε σύγκριση με το 2013. Προφανώς, κερδισμένα βγήκαν μόνο ορισμένα μεγάλα πολυκαταστήματα, τα οποία συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου που έγινε τις μέρες αυτές.

Μιλώντας στη συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων το πρωί της Κυριακής, η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου της Αθήνας, στάθηκε στην ανάγκη να ενταθεί τις επόμενες μέρες η προσπάθεια για να είναι μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - κεφαλαίου, μέρος της οποίας είναι και η μεθόδευση για κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Εξόρμηση στα πολυκαταστήματα του κέντρου της Αθήνας
Εξόρμηση στα πολυκαταστήματα του κέντρου της Αθήνας
Με την εξόρμηση που ακολούθησε, οι εμποροϋπάλληλοι κάλεσαν σε οργάνωση στο σωματείο και σε συμμετοχή στην απεργία, με αιτήματα όπως: Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλο το χρόνο, για όλα τα καταστήματα, με νόμο από την κυβέρνηση. 8ωρο, 5θήμερο, 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία. Κατάργηση των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ.

Παράλληλα, κάλεσαν τους εργαζόμενους στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος από κοινού με άλλα σωματεία, την Κυριακή 8 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του, με θέμα τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό.

Παρέμβαση έξω από το κατάστημα της επιχείρησης στον Ταύρο έκαναν εργαζόμενοι στο «Πράκτικερ», μετά από κάλεσμα του επιχειρησιακού σωματείου και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη, έγιναν εξορμήσεις σε καταστήματα της πόλης. Ανάλογη δράση είχαν Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα των εμποροϋπαλλήλων σε Καβάλα, Γιάννενα, Βόλο, Ρόδο και αλλού.

Παρεμβάσεις σε δεκάδες καταστήματα του «Μαρινόπουλου»

Εκτός από τους εργαζόμενους, εκατοντάδες ανακοινώσεις μοιράστηκαν και στους πελάτες των καταστημάτων, ζητώντας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους
Εκτός από τους εργαζόμενους, εκατοντάδες ανακοινώσεις μοιράστηκαν και στους πελάτες των καταστημάτων, ζητώντας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους
Σε παρεμβάσεις έξω από τα καταστήματα της εταιρείας «Μαρινόπουλος ΑΕ» σε όλη τη χώρα προχώρησαν το Σάββατο σωματεία του κλάδου του Εμπορίου και των Υπηρεσιών. Η εταιρεία έχει ήδη κλείσει 22 καταστήματα πανελλαδικά, αφήνοντας χωρίς δουλειά εκατοντάδες εργαζόμενους και έπεται συνέχεια, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα λειτουργικά κόστη και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της.

Τα σωματεία απηύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους των καταστημάτων να μη μείνουν απαθείς απέναντι στην επίθεση της εταιρείας, η οποία, εκτός από τις απολύσεις, πιέζει παλιότερους υπαλλήλους να υπογράψουν «οικειοθελή παραίτηση», δίνοντας «μπόνους» 1.500 ευρώ πέρα από την αποζημίωση, για να προσλάβει νέους και φθηνότερους. Παράλληλα, συγκέντρωσαν δεκάδες υπογραφές κάτω από κείμενο, με το οποίο οι εργαζόμενοι ζητούν να γίνει Γενική Συνέλευση και να δοθεί αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας.

Εκατοντάδες ανακοινώσεις μοιράστηκαν και σε πελάτες των καταστημάτων, από τους οποίους τα σωματεία ζήτησαν να εκφράσουν την αλληλεγγύης τους στους εργαζόμενους. Στην Αθήνα, παρεμβάσεις έγιναν με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα μεγάλα καταστήματα της εταιρείας στη Λ. Κηφισίας (Αμπελόκηποι), στη Λεωφόρο Αθηνών, στον Αλιμο και στην Αργυρούπολη. Παρεμβάσεις έγιναν και σε μικρότερα καταστήματα από Λαϊκές Επιτροπές.

Στον Πειραιά, διαμαρτυρίες οργανώθηκαν σε καταστήματα της αλυσίδας «Μαρινόπουλος», σε Πασαλιμάνι, Πέτρου Ράλλη και αλλού, μετά από κάλεσμα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά. Στο Λαύριο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, πραγματοποίησε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το σούπερ-μάρκετ του «Μαρινόπουλου». Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αρτα, Πρέβεζα, Γιάννενα, Ηγουμενίτσα, Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλο, Κέρκυρα, Λευκάδα, Ρόδο, Ηράκλειο, Χανιά, Λαμία και Χαλκίδα.

Νέα απόλυση - πρόκληση στα «Todaylicious»

Από την κινητοποίηση το πρωί της Κυριακής στο κατάστημα της εταιρείας στην Πολυτεχνείου
Από την κινητοποίηση το πρωί της Κυριακής στο κατάστημα της εταιρείας στην Πολυτεχνείου
Σε νέα απόλυση εργαζόμενης, αυτή τη φορά εκλεγμένου μέλους στο ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού, προχώρησε η εταιρεία «Todaylicious» στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις για την ανάκληση απόλυσης εργαζόμενης από το κατάστημα της Πολυτεχνείου (τα καταστήματα δουλεύουν με το σύστημα franchise). Μια τέτοια παρέμβαση έγινε και την Κυριακή το πρωί από το Συνδικάτο Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ), το οποίο καταγγέλλει ότι οι απολύσεις γίνονται με στόχο το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, καθώς και οι δύο εργαζόμενες ήταν πρωτοπόρες στο χώρο τους. Μάλιστα, η τελευταία απόλυση ήρθε λίγες μέρες αφού η εργαζόμενη δήλωσε ότι θα απεργήσει στις 12 Νοέμβρη. Το ΣΕΤΕΠΕ απαιτεί να παρθούν πίσω οι απολύσεις, να μπει φρένο σε τυχόν νέες, ή σε οποιαδήποτε άλλη καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καλεί τους εργαζόμενους της εταιρείας και συνολικά του κλάδου να δώσουν δυναμική απάντηση με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 12 Νοέμβρη και στην προσυγκέντρωση του Συνδικάτου που θα γίνει στις 10 π.μ., μπροστά από το «Electra Palace».

Εμποδίζει τη συνδικαλιστική δράση η «Unify»

Το ΣΕΤΗΠ καταγγέλλει τη διοίκηση της επιχείρησης «Unify» (πρώην «Siemens Enterprise Communication») για τη δίωξη εργαζομένων, μελών του επιχειρησιακού και κλαδικού σωματείου, λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης. Η επιχείρηση απέλυσε την περασμένη Τρίτη έναν υπάλληλο, με το επιχείρημα της «χαμηλής παραγωγικότητας», στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδίου αντικατάστασης παλιών εργαζομένων με νέους, με χαμηλότερα δικαιώματα και μισθούς. Το Συνδικάτο απάντησε άμεσα με κινητοποίηση, την Πέμπτη, έξω από το κατάστημα της εταιρείας, όπου έγινε έκτακτη συνέλευση και οι εργαζόμενοι ζήτησαν από το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου να προκηρύξει, για χτες, Δευτέρα, τρίωρη στάση εργασίας.

Ομως, η πλειοψηφία του ΔΣ αρνήθηκε να «αναγνωρίσει» τη συνέλευση και δεν πήρε ποτέ απόφαση για στάση εργασίας. Παράλληλα, η διοίκηση της επιχείρησης κάλεσε τρεις από τους εργαζόμενους που συσπειρώνονται στην «Ταξική Ενότητα Unify» και τους ζήτησε να υπογράψουν χαρτί «επίπληξης», με το οποίο απειλούσε με «κυρώσεις» σε περίπτωση που συνεχίσουν τη συνδικαλιστική τους δράση. Το ΣΕΤΗΠ καλεί την εργοδοσία να πάρει πίσω την απόλυση και τις «σύγχρονες δηλώσεις μετανοίας». «Οι συντονισμένες κινήσεις της διοίκησης της επιχείρησης και της εργοδοτικής πλειοψηφίας του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου αποκαλύπτουν τι ακριβώς φοβούνται», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ