ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΤΕΜΙΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σχέδιο για κατεδαφίσεις σπιτιών λαϊκών οικογενειών

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Σπίτια λαϊκών οικογενειών, όπου μένουν εκατοντάδες κάτοικοι εδώ και δεκαετίες στην Αρτέμιδα, χαρακτηρίζονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατεδαφιστέα και γίνονται προσπάθειες για μαζικές κατεδαφίσεις. Οι κάτοικοι με δυναμικές κινητοποιήσεις εδώ και μια βδομάδα προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στα μηχανήματα κατεδάφισης, καταγγέλλοντας την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζουν στα χνάρια των προκατόχων τους την κοροϊδία, τον εμπαιγμό και την είσπραξη ατέλειωτων φόρων. Από την πρώτη στιγμή στις κινητοποιήσεις βρέθηκαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σπάτων - Αρτέμιδας, όπου αναφέρει:

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καταγγέλλει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή, καθώς, ουσιαστικά με τις ευχές τους, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αποφάσισε να "βάλει σε τάξη" την Περιφέρεια Αττικής, δίνοντας εντολές για κατεδαφίσεις σπιτιών σε δασικές εκτάσεις, τα οποία είναι μέρος οικισμών στους οποίους ζουν εκατοντάδες κάτοικοι εδώ και δεκαετίες (οικισμός Πράσινου Λόφου Αρτέμιδας, Αγία Τριάδα Ραφήνας). Βέβαια, εντελώς τυχαία για άλλη μια φορά οι υποκριτές του κρατικού μηχανισμού, ανακαλύπτουν και κυνηγούν τις λαϊκές οικογένειες που για χρόνια ζουν ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας στην προσπάθειά τους να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, την ίδια στιγμή που με fast-track διαδικασίες χαρίζουν δάση και αιγιαλούς στο μεγάλο κεφάλαιο για "αξιοποίηση".

Δε λειτουργούν απλά με δυο μέτρα και δυο σταθμά. Τα μέτρα και τα σταθμά τους είναι ενιαία: Λένε "ναι" σε οτιδήποτε παραδίδεται, χαρίζεται από το κράτος στο κεφάλαιο, λένε "όχι" στις λαϊκές ανάγκες.

Οι κάτοικοι της Αρτέμιδας το γνωρίζουμε καλά: Δεν υπάρχουν με ευθύνη του κράτους υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες στην περιοχή μας. Δεν έχουν κυρωθεί οι πράξεις εφαρμογής, δεν υπάρχουν δρόμοι, πεζοδρόμια, υποδομές Υγείας, σχολικά κτίρια, παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι, αποχέτευση, νηπιαγωγεία κ.ά. Την ίδια στιγμή που σε ένα βράδυ έχει αλλάξει το ρυθμιστικό με ΚΥΑ ώστε να επιτραπεί το κτίσιμο του "MacArthour Glen", και των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων στο Αεροδρόμιο, οι λαϊκές οικογένειες στην Αρτέμιδα αναστενάζουν.

Η αυθαίρετη δόμηση στην Αττική είναι αποτέλεσμα μιας τεράστιας υποκρισίας όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν ποτέ υπέρ του λαού το θέμα της λαϊκής στέγης με ολοκληρωμένα προγράμματα λαϊκής κατοικίας, αλλά, αντίθετα, δημιούργησαν το έδαφος ώστε η κατοικία και η γη, ακόμα και η δασική να είναι πεδίο καπιταλιστικής κερδοφορίας. Κορόιδεψαν χρόνια και χρόνια τις λαϊκές οικογένειες, αντιμετωπίζοντας το θέμα της αυθαίρετης δόμησης με φοροεισπρακτικό κριτήριο. Ο κ. Κουρουμπλής και η κυβέρνησή του φέρει την ευθύνη για την κατεδάφιση φτωχών - λαϊκών σπιτιών, και η προσπάθειά του να κοροϊδέψει τους δημότες της Αρτέμιδας με επικοινωνιακά παιχνίδια μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Σπάτων - Αρτέμιδας παραβρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους δημότες και στους τοπικούς φορείς που όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια στις κατεδαφίσεις σπιτιών λαϊκών οικογενειών. Καταγγέλλουμε και την καταστολή απέναντι στους κατοίκους των οικισμών που αντιστέκονται. Καταγγέλλουμε τη σύλληψη του δημάρχου Σπάτων - Αρτέμιδας και απαιτούμε την άμεση παύση της ποινικής δίωξης εναντίον του.

Καλούμε τον υπουργό Εσωτερικών να σταματήσει να είναι θεατής και χειροκροτητής των κατεδαφίσεων λαϊκών σπιτιών και να δώσει άμεσα εντολή για να σταματήσουν οι κατεδαφίσεις. Αγωνιζόμαστε μαζί με όλο το λαό της Αρτέμιδας και τους μαζικούς φορείς για να αποκτήσει η πόλη μας τις απαραίτητες υποδομές Υγείας, Παιδείας, παιδικές χαρές, αθλητικά κέντρα, δρόμους, πεζοδρόμια κ.λπ. ώστε να μπορούν οι κάτοικοί της να ζούνε ανθρώπινα, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Ολα αυτά μπορεί να τα επιβάλει μόνο η οργάνωση και η πάλη του λαού, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ».

Ακυρώθηκε η ανάκληση της λειτουργίας της «Ελληνικός Χρυσός»

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας - σύμφωνα με πληροφορίες - σε δύο διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών ακύρωσε - κατά πλειοψηφία - την απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Σκουρλέτη και το έγγραφο της προϊσταμένης της αρμόδιας Επιθεώρησης Β. Ελλάδος, που ανακαλούσε τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Η ανάκληση της λειτουργίας του μεταλλείου, κατά τον Π. Σκουρλέτη, έγινε γιατί παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων και όχι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη Φινλανδία. Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτές τις προσφυγές τόσο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», όσο και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Συγκεκριμένα, κατά τις εν λόγω διασκέψεις, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτές τις σχετικές προσφυγές κατά της απόφασης του Π. Σκουρλέτη, δεσμευόμενοι ουσιαστικά από την απόφαση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύτηκε στην εκπνοή του περασμένου Αυγούστου και αποτέλεσε προπομπό της απόφασης που ελήφθη κατά τις δύο διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ. Συγκεκριμένα, είχε κρίνει ότι από μόνο του το γεγονός ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έγιναν επιτόπου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας αλλά στο εξωτερικό, δεν αρκεί για ν' αποτελέσει λόγο ανάκλησης της άδειας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ε' Τμήματος, μεταξύ των άλλων, ανέφεραν ότι η αιτιολογία ότι «δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική κλίμακα επί τόπου του έργου, είναι αφενός μεν αόριστη, καθ' όσον δεν εξειδικεύει ποια συγκεκριμένη πλημμέλεια αποδίδει στο πρόγραμμα δοκιμών που έχει εκτελέσει η αιτούσα (κλίμακα δοκιμών, τόπος, χρησιμοποιηθέντα πετρώματα), αφετέρου δε και πλημμελής, διότι δεν αιτιολογεί το λόγο για τον οποίο απορρίπτει ως μη αξιόπιστα τα παραχθέντα πορίσματα των δοκιμών, από τα οποία προκύπτει η εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου και στο συγκεκριμένο μείγμα τροφοδοσίας (χαλκοπυρίτη - αρσενοπυρίτη - σιδηροπυρίτη) και η καλή προσαρμογή του σε βιομηχανικό επίπεδο, προς διακρίβωση των οποίων είχε εξάλλου τεθεί ο όρος από τη διοίκηση».

«Εφυγε» ο Νίκος Σούλης

«Εφυγε» ξαφνικά από κοντά μας ο Νίκος Σούλης από το Λαγοπώδο Ζακύνθου. Συμμετείχε στο κίνημα των οικοδόμων, αταλάντευτος μέχρι το τέλος του, δίπλα στο ΚΚΕ, για την υπόθεση του σοσιαλισμού. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τετάρτη 4 Νοέμβρη, στο χωριό του στην εκκλησία του Σωτήρα, στις 3 μ.μ.

Η σύζυγός του Μαρία. Τα παιδιά του Ρουμπίνη Σούλη - Γιάννης Ζαχαρόπουλος, Σία Σούλη - Αρης Βαγενάς. Τα εγγόνια του Νίκος, Βασιλική, Δημήτρης.

  • Η Διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στη συντρόφισσα Ρουμπίνη Σούλη και στον σύντροφο Γιάννη Ζαχαρόπουλο για το θάνατο του πατέρα τους.
Απαλλακτικό βούλευμα με... ραντεβού

Πειθαρχικά ελεγκτέος είναι ο εφέτης Γ. Τζιμπλάκης. Αν και εξέδωσε το απαλλακτικό βούλευμα για τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Β. Μαρινάκη, σχετικά με την υπόθεση των «στημένων αγώνων», «έκλεινε» μέσω συνεργάτη της ερυθρόλευκης ΠΑΕ ραντεβού μαζί του. Την κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα ζήτησε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο υπερκοριός της ΕΥΠ κατέγραψε, το 2012, ότι ο εφέτης είχε συνομιλία με τον πρώην υπεύθυνο προμηθειών του Ολυμπιακού Αιμ. Κοτσώνη. Είναι ο άνθρωπος που σήμερα συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους βασικούς κατηγορούμενους για την εκδικαζόμενη υπόθεση του φορτηγού πλοίου «Noor 1», που μετέφερε δύο τόνους ηρωίνης.

Στις επίμαχες συνομιλίες, ο Κοτσώνης φέρεται να δρομολογεί συνάντηση ανάμεσα στον Β. Μαρινάκη και τον εφέτη, στον οποίο θα παραχωρούνται και κάποια εισιτήρια για αγώνες του Ολυμπιακού. Να σημειωθεί ότι το βούλευμα που εκδόθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του αντεισαγγελέα Εφετών Π. Πούλιου, απάλλασσε από όλες τις κατηγορίες τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού για τα στημένα παιχνίδια. Στην περίπτωση που αποδειχτούν οι κατηγορίες σε βάρος του εφέτη, δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν εξελίξεις στην υπόθεση με την ακύρωση του βουλεύματος και την επανεξέταση της υπόθεσης των στημένων αγώνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ