ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
32ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάλεσμα στους αντιπροσώπους να δυναμώσουν το ΠΑΜΕ

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες συνδικαλιστές της «Εργατικής Ενότητας», αποκαλύπτοντας τα έργα και τις ημέρες της πλειοψηφίας

Η συμβολή του ΠΑΜΕ στην ανάπτυξη αντιστάσεων και διεκδικητικών αγώνων είναι καθοριστική και στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Η συμβολή του ΠΑΜΕ στην ανάπτυξη αντιστάσεων και διεκδικητικών αγώνων είναι καθοριστική και στη Θεσσαλονίκη
Συνέντευξη Τύπου για το 32ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που θα γίνει στις 12, 13 και 15 Νοέμβρη, έδωσε χτες η «Εργατική Ενότητα» που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, επικεφαλής της «Εργατικής Ενότητας» στο ΕΚΘ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με συγκεκριμένα παραδείγματα αποκάλυψε το ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΜΕΤΑ), που προωθούν τη γραμμή της κοινωνικής συναίνεσης, αλλά και την προσπάθειά τους να αλλοιώσουν τους πραγματικούς συσχετισμούς στο Συνέδριο, μέσα από νόθες διαδικασίες, σωματεία - σφραγίδες, σωματεία που έστησαν μαζί με την εργοδοσία.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τους αντιπροσώπους να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ και να ψηφίσουν την «Εργατική Ενότητα» στις αρχαιρεσίες για τη νέα διοίκηση του ΕΚΘ και για αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Η νοθεία «πάει σύννεφο»

Απαριθμώντας τα έργα και τις ημέρες των εκπροσώπων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο Λ. Στολτίδης στάθηκε ενδεικτικά στα παρακάτω:

  • Στη ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ), δήθεν για να «σώσουν» τις συμβάσεις, υπέγραψαν μειώσεις μισθών και αποζημιώσεων, άρα φτηνότερες απολύσεις, σε δεκάδες επιχειρήσεις (εργολαβίες, εμπόριο, κλινικές, εργοστάσια). Εφάρμοσαν τα μνημόνια στους χώρους δουλειάς.
  • Ο πρόεδρος του ΕΚΘ (ΠΑΣΚΕ) ψήφισε υπέρ της δέσμευσης των αποθεματικών και ταμειακών διαθεσίμων του ΙΚΑ για να πληρωθεί το ΔΝΤ, με τραγικές συνέπειες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
  • Για να καλύψουν την εκλογική δύναμη που έχασαν για το 32ο Συνέδριο (λόγω των χιλιάδων απολύσεων και της απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος για την οποία ευθύνονται), σε πλήρη συνεργασία με τους εργοδότες, έκαναν τα εξής:
  • Εστησαν σωματεία, εκβίασαν τους εργαζόμενους να ψηφίσουν πληρώνοντάς τους ακόμη και τις συνδρομές (εργολαβική καθαριότητα - ΠΑΣΚΕ). Εστησαν μαϊμού αρχαιρεσίες (επισιτισμός - ΜΕΤΑ, Χειριστές - ΔΑΚΕ) τις οποίες απέτρεψαν οι ταξικές δυνάμεις. Σε πολλά σωματεία, άλλοι ψήφιζαν και άλλοι καταγράφονταν (Οδηγοί - ΠΑΣΚΕ). Εστησαν σωματεία χωρίς υπόσταση και έβαλαν να ψηφίσει όποιος να 'ναι (Προώθησης πωλήσεων - ΠΑΣΚΕ).
  • Εστησαν σωματεία που κατακερματίζουν περαιτέρω τους εργαζόμενους και καταπατούν τα καταστατικά (Δήμος Νεάπολης - Συκεών). Διαχειρίζονται δεκάδες σωματεία - σφραγίδες χωρίς καμία ύπαρξη και δράση, βιομηχανίες παραγωγής νόθων αντιπροσώπων. Σωματεία που έκλεισαν το στόμα των εργαζομένων, για να μην ακουστεί φωνή την ώρα που έκλειναν εργοστάσια (Hellenic steel - ΠΑΣΚΕ, Ιματισμός - ΜΕΤΑ).
  • Σωματεία που κρατούσαν το στυλό για να υπογράψουν οι εργαζόμενοι την απόλυσή τους μαζικά (ΜΕΤΡΟ - ΠΑΣΚΕ) και να απαλλαγούν εργοδότες και κράτος από την υποχρέωση της ΣΣΕ, εργοδοτικά κατασκευάσματα για απανωτές υπογραφές με μειώσεις και τρομοκράτηση των εργαζομένων (ISS - ΜΕΤΑ). Σωματεία που και την ώρα καθολικής συμμετοχής των εργαζομένων σε απεργίες για τη ΣΣΕ, υπέγραψαν μουλωχτά μείωση 11% για να σώσουν την εργοδοσία και να απογοητεύσουν τους εργαζόμενους (ΟΤΕ, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ).
  • Καταγγέλλουν ανοιχτά ο ένας τον άλλον για μετακομίσεις στελεχών από τη μια παράταξη στην άλλη, με συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
Προοπτική στη συμπόρευση με το ΠΑΜΕ

Στον αντίποδα, στη Θεσσαλονίκη, με τη συμβολή του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων, οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους κατάφεραν να δημιουργήσουν αντιστάσεις στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Για παράδειγμα:

Στην Καθαριότητα - Φύλαξη, με μαζικές κινητοποιήσεις κέρδισαν τις αποπληρωμές πολλών οφειλομένων μηνών από την επιχείρηση ISS. Σε επιχειρήσεις που έκλεισαν, κατάφεραν να αποσπάσουν το σύνολο των αποζημιώσεων («Φωκά»). Στον «Αρβανιτίδη» απέτρεψαν τις ατομικές συμβάσεις και τις απολύσεις. Στο «Μαρινόπουλο», επίσης, αποτράπηκαν οι ατομικές συμβάσεις.

Οργανώθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, μετά από δεκάδες συσκέψεις σε χώρους του Εμπορίου και σε συντονισμό με πολλούς μικρούς εμπόρους. Οι οικοδόμοι δεν επέτρεψαν την απληρωσιά σε δεκάδες μικρούς χώρους και παράλληλα απέτρεψαν την καταβολή νοσηλίων σε νοσοκομεία από χαμηλόμισθους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και ανέργους. Πολλές, επίσης, είναι οι αποπληρωμές δεδουλευμένων στον κλάδο του Επισιτισμού, αλλά και οι ανακλήσεις τρομοκρατικών απολύσεων.

Στη «Διακονία», μετά από κινητοποιήσεις αποτράπηκαν οι ατομικές συμβάσεις. Στους Υπαλλήλους Συμβολαιογραφείων ανατράπηκαν τα σχέδια του συνδέσμου των εργοδοτών να επιβάλουν ατομικές συμβάσεις, με παράλληλη προσπάθεια συνδικαλιστικών διώξεων. Στους Τεχνικούς Ανελκυστήρων από το σωματείο επιβλήθηκε η εφαρμογή των κανονισμών ατομικής προστασίας και η ΣΣΕ στα περισσότερα μικρά και μεγάλα τεχνικά γραφεία.

Αποπληρωμές μηνών αλλά και ενσήμων κερδήθηκαν και στα εργοστάσια ανακύκλωσης. Στην Ιδιωτική Υγεία κατάφεραν να διατηρηθεί η ΣΣΕ σε πολλά μικρά διαγνωστικά κέντρα αλλά και μεγάλες κλινικές («Γενική», «Κυανό»). Στον κλάδο Κατεργασίας Ξύλου η μάχη για καταβολή δεδουλευμένων είναι καθημερινή, με θετικά αποτελέσματα.

Τα ταξικά συνδικάτα έχουν παρέμβει σε εκατοντάδες περιπτώσεις διακοπής νερού, ρεύματος εργαζομένων και ανέργων, επιτυγχάνοντας την αποκατάστασή τους. Το ΠΑΜΕ οργάνωσε μηχανισμό ταξικής αλληλεγγύης, για να καλύψει ανάγκες σε τρόφιμα και ρουχισμό σε πολλούς χώρους δουλειάς και σε πολλές συνοικίες, με στόχο να συμβάλει να ορθοποδήσουν εργαζόμενοι και άνεργοι, να μπουν στη μάχη με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους.

Προκλητική επίθεση στο Παλλεσβιασκό Εργατικό Κέντρο

Απροκάλυπτα ενάντια στο Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο (ΠΕΚ) και τα σωματεία του στράφηκε χτες ομάδα αυτοαποκαλούμενων «αλληλέγγυων», που από το πρωί του Σαββάτου είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του παλιού του κτιρίου, με πρόσχημα τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών σε αυτό.

Χτες αργά το απόγευμα, ενώ η ευθύνη του κτιρίου είχε επανέλθει στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, με στόχο να παρασχεθεί κάθε βοήθεια και φροντίδα στους πρόσφυγες που είχαν καταλύσει εκεί, οι αυτοαποκαλούμενοι «αλληλέγγυοι» απάντησαν με ανοιχτή επίθεση στους συνδικαλιστές.

Συνολικά η στάση τους, το γεγονός ότι στο χώρο που ήταν «κατειλημμένος» με ευθύνη τους σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές μέσα σε μόλις τρεις μέρες και κυρίως το γεγονός ότι με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό προσπάθησαν να συκοφαντήσουν το Εργατικό Κέντρο και τα ταξικά σωματεία του νησιού, προκαλούν μια σειρά ερωτήματα για τις πραγματικές τους προθέσεις και το ποιους υπηρετούν.

Πολύ περισσότερο που ο συγκεκριμένος χώρος αποτελούσε με ευθύνη της διοίκησης του ΠΕΚ κέντρο οργάνωσης πολύμορφων παρεμβάσεων για όλους ανεξαιρέτως τους πρόσφυγες και μετανάστες, κινητοποιήσεων και δράσεων αλληλεγγύης για τους ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους.

Οι αυτοαποκαλούμενοι «αλληλέγγυοι» χρησιμοποίησαν σαν πρόσχημα την άμεση ανάγκη για στέγαση των προσφύγων μπροστά στο χειμώνα, ενώ είναι προφανές ότι το κτίριο δεν παρέχει συνθήκες ανθρώπινης και αξιοπρεπούς διαμονής στους φιλοξενούμενους.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι από τη στιγμή που το Εργατικό Κέντρο επανήλθε στο κτίριο, αναλαμβάνοντας το ίδιο τη φροντίδα για τους πρόσφυγες - μετανάστες που βρίσκονται εκεί, δηλώνοντας ότι είναι ευπρόσδεκτοι, οι αυτοαποκαλούμενοι «αλληλέγγυοι» τους κάλεσαν να εγκαταλείψουν το κτίριο και καλούσαν τον κόσμο να στραφεί ενάντια στα μέλη των συνδικάτων!

Σε κάθε περίπτωση, το ΠΕΚ δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι θα συνεχίσει «σταθερά και με συνέπεια την οργάνωση της πολύμορφης εργατικής αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο. Καλούμε τους εργαζόμενους να απομονώσουν όποιον παίζει παιχνίδια στις πλάτες των προσφύγων και μεταναστών και θέτει στο στόχαστρο το ταξικό εργατικό κίνημα».

Σφίγγει η θηλιά της υποχρηματοδότησης

Μειωμένη κατά 11,3% είναι η χρηματοδότηση των οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης από τον κρατικό προϋπολογισμό το εννεάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2015, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Ετσι, τα ποσά που εκταμιεύτηκαν τους 9 μήνες του 2015 είναι μόλις 10,450 δισ. ευρώ από 11,782 δισ. ευρώ πέρυσι, με τα ποσά αυτά να κατανέμονται σε 8,380 δισ. ευρώ προς τα ταμεία και 2,070 δισ. προς τα νοσοκομεία.

Αντίστοιχα οι παροχές μειώθηκαν το ίδιο διάστημα κατά 3,3% στα 22,163 δισ. ευρώ από 22,919 πέρυσι. Στις συντάξεις, η μείωση ανήλθε στο 0,7%, παρά την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων, οι παροχές ασθένειας δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα, καθώς η μείωση ανήλθε στο 14,6%, από 3,090 δισ. ευρώ πέρυσι, στα 2,683 φέτος!

Μειωμένες κατά 19,5% είναι οι υπόλοιπες παροχές (επιδόματα, αποζημιώσεις) των οργανισμών οι οποίες συρρικνώθηκαν από τα 902 εκατομμύρια ευρώ, μόλις στα 726 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Την ίδια περίοδο μειώθηκαν και οι ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία κατά 2,6%, από τα 13,861 δισ. ευρώ πέρυσι, στα 13,502 δισ. φέτος, μια μείωση που αφορά αποκλειστικά στις εργοδοτικές εισφορές, από τα 7,819 δισ. ευρώ πέρυσι στα 7,133 δισ. ευρώ φέτος, όταν οι εισφορές των εργαζομένων παρέμειναν στα ίδια σχεδόν επίπεδα (5,230 δισ. φέτος, 5,242 δισ. ευρώ πέρυσι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ