ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Θεσσαλία και Πελοπόννησος το επίκεντρο των κινητοποιήσεων

Το Σάββατο η μεγάλη συγκέντρωση των Επιτροπών από τα Μπλόκα στον Ισθμό της Κορίνθου

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών

Icon

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών
Με τη συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στις αυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, προβάλλοντας το πλαίσιο διεκδικήσεων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Οι κινητοποιήσεις, που οργανώνονται από Ομοσπονδίες, Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές Αγροτικών Μπλόκων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, θα κλιμακωθούν και θα συντονιστούν πανελλαδικά στις αρχές Δεκέμβρη, όπως αποφασίστηκε στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη που οργάνωσε στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη στη Λάρισα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στη Θεσσαλία, μετά τα συλλαλητήρια με τρακτέρ που έγιναν την περασμένη βδομάδα σε Καρδίτσα και Τύρναβο, στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι αγρότες των άλλων επαρχιών του Νομού Λάρισας. Τις επόμενες μέρες θα γίνει κινητοποίηση στην Αγιά, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας του νομού και Αγροτικών Συλλόγων των χωριών της περιοχής, την Τετάρτη 25 Νοέμβρη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας και στις 2 Δεκέμβρη συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην πλατεία των Φαρσάλων.

Τη Δευτέρα 23 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., αγρότες από τα χωριά των Τρικάλων θα μπουν με τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη». Για την προετοιμασία της κινητοποίησης γίνονται συσκέψεις σε χωριά και επαρχίες του νομού. Σε ανάλογες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και Αγροτικοί Σύλλογοι στο Νομό Μαγνησίας.

Παρέμβαση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στο μεταξύ, παρέμβαση για τα προβλήματα και τους αγώνες των αγροτών έκαναν ο Β. Μπούτας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, όπου και συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων.

Οπως τόνισαν, η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που υπηρετεί και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ευθύνεται για το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, η σωτηρία των οποίων περνάει μέσα από την οργάνωση της πάλης για την ανατροπή της. Στην ίδια συνεδρίαση παρενέβη εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του Κόμματος.

Χωρίς καμιά ουσιαστική αναφορά στην πραγματική αιτία των αγροτικών προβλημάτων, που βρίσκεται στην ΚΑΠ της ΕΕ, ήταν η τοποθέτηση του περιφερειάρχη, Κ. Αγοραστού (ΝΔ), ο οποίος αναλώθηκε σε γενικολογίες υπέρ των αγροτών, ενώ έχει ταχθεί υπέρ των αιτημάτων που προβάλλουν και των κινητοποιήσεων που οργανώνουν τα αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών.

Σε ψήφισμα που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση», καταγγέλλει την Περιφέρεια ότι ανέχεται και πρωτοστατεί στην εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αποφεύγοντας συστηματικά και συνειδητά να εντοπίσει τις αιτίες, τους υπεύθυνους και τα τεράστια κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους που αποφέρει αυτή η πολιτική.

Επίσης, δεν διεκδίκησε τη δημιουργία υποδομών και αρδευτικών φραγμάτων και έργων, δεν επιδίωξε τη δημιουργία κινήματος για την ολοκλήρωση της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου, έργου ζωτικής σημασίας που ακόμη σήμερα παραμένει μετέωρο και που η ολοκλήρωσή του θα μείωνε σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Το Σάββατο στον Ισθμό

Την ίδια ώρα, κορυφώνεται η δραστηριότητα για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου που θα γίνει το Σάββατο 14 Νοέμβρη, στις 12 μ., στον Ισθμό της Κορίνθου, από Επιτροπές των Αγροτικών Μπλόκων της Πελοποννήσου.

«Τώρα πρέπει να σημάνει αγροτικός ξεσηκωμός. Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των Μπλόκων απ' όλη την Πελοπόννησο, τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στις 12 του Νοέμβρη, μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, στις ταξικές απεργιακές συγκεντρώσεις. Το Σάββατο 14 Νοέμβρη στο αγροτικό παμπελοποννησιακό συλλαλητήριο στον Ισθμό της Κορίνθου», σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα στο κάλεσμα.

Τέλος, από τους αγρότες δεν περνάει απαρατήρητη η προσπάθεια να αναζωπυρωθούν τα «αγροτοδικεία», σε μια περίοδο που κορυφώνονται ξανά η αγανάκτηση και οι αγωνιστικές διαθέσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ετσι, στο εδώλιο θα βρεθούν την Παρασκευή αγρότες και συνδικαλιστές της Ζακύνθου, που αντιμετωπίζουν διώξεις για τη συμμετοχή τους σε συγκέντρωση το 2010 στην περιοχή Λούμπα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ στην αυριανή απεργία

Την απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση της περασμένης Παρασκευής

Με μαζική συμμετοχή, που ξεπέρασε τα 300 μέλη, έγινε την περασμένη Παρασκευή η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Η Συνέλευση, εκτός από το βασικό θέμα της πανεργατικής απεργίας, ασχολήθηκε ταυτόχρονα με το διετή απολογισμό δράσης του Σωματείου, ενόψει και των αρχαιρεσιών του που θα γίνουν 6 - 8 Δεκέμβρη, όπως αποφάσισε η Συνέλευση.

Στη συζήτηση αναδείχτηκε έντονα η διαπάλη για τη λειτουργία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, για τον προσανατολισμό της πάλης ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη, για την αναγκαία αγωνιστική απάντηση, ώστε να εμποδιστεί η νέα επίθεση που εξαπολύει η συγκυβέρνηση με αιχμές την Κοινωνική Ασφάλιση, τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών.

Η συζήτηση έγινε πιο έντονη, με αφορμή την προηγούμενη άρνηση της πλειοψηφίας της διοίκησης να συγκαλέσει έγκαιρα Γενική Συνέλευση για να συζητηθεί το πλαίσιο του ΠΑΜΕ για την κλιμάκωση της πάλης, για την προετοιμασία του Συλλαλητηρίου της 22ης Οκτώβρη και ιδιαίτερα της απεργίας στις 12 Νοέμβρη.

Η Γενική Συνέλευση υπερψήφισε το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ τόσο για τον απολογισμό δράσης του Σωματείου, όσο και για την ανάγκη ανασύνταξης του κινήματος, τη συμπόρευση και κοινή δράση με άλλα Σωματεία και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στη μεγάλη μάχη του Ασφαλιστικού και για την κατάκτηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο.

Οπως σημειώνεται στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης: «Η κλιμάκωση της κυβερνητικής επίθεσης στο Ασφαλιστικό δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους μηχανικούς. Αντίθετα, η επίθεση της κυβέρνησης έχει καθολικό χαρακτήρα. Αγκαλιάζει το σύνολο των ασφαλισμένων, το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για την ανταποδοτικότητα στην Κοινωνική Ασφάλιση, δηλαδή η μεταφορά των ασφαλιστικών βαρών και της ευθύνης για την Ασφάλιση απ' την εργοδοσία και το κράτος, στις πλάτες του κάθε ασφαλισμένου...

Δεν ξεχνάμε, επίσης, ότι η προώθηση της ανταποδοτικότητας στο Ταμείο των μηχανικών ήδη έχει υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια με τον Ν. 3518/2006 που στηρίχθηκε και απ' τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που τότε είχαν την προεδρία του ΤΕΕ, ένα νόμο που έφερε και συνεχίζει να φέρνει τεράστιες αυξήσεις στις εισφορές των εργαζομένων. Η προσμονή μιας "ειδικής λύσης", μιας εξαίρεσης απ' τον αντεργατικό οδοστρωτήρα, είναι απλά φενάκη. Η ίδια η πραγματικότητα το αποδεικνύει.

Η επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - άρχουσας τάξης αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Κοινή πρέπει να είναι και η αντεπίθεσή μας, για να έχει ελπίδες επιτυχίας. Και η στάση του καθενός μπροστά στην οργάνωση της αντεπίθεσης είναι κριτήριο για την "πλευρά του ποταμιού" στην οποία βρίσκεται».

Η Περιφέρεια έκλεισε την πόρτα στους ΕΒΕ

Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έκαναν χτες Ομοσπονδίες και Ενώσεις Αυτοαπασχολουμένων, ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε αίτημα να συζητηθεί το θέμα ως κατεπείγον, αλλά η διοίκηση της Περιφέρειας και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ισχυρίστηκαν ότι το θέμα τέθηκε πολύ αργά. Οι εκπρόσωποι των αυτοαπασχολούμενων επέμεναν να συζητηθεί το θέμα, αφού είχαν ενημερώσει και τον πρόεδρο για την παρουσία τους. Το αίτημά τους, όμως, μέσα από διάφορες διαδικασίες, απορρίφθηκε. Ο Γ. Μανουσογιαννάκης, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της διοίκησης καθώς η Περιφέρεια και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου συνεχίζει να αγνοεί τα αιτήματα που έρχονται από φορείς και απασχολούν το λαό, ενώ κάνει «εξαιρέσεις» σε άλλα θέματα που φέρνουν οι ίδιοι και τους είναι βολικά.

Συνάντηση με Κύπριους αγροτοσυνδικαλιστές

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών είχε χτες στη Λάρισα αντιπροσωπεία των διοικήσεων των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Στη συνάντηση οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας και Καρδίτσας, Β. Μπούτας ενημέρωσαν τους Κύπριους αγροτοσυνδικαλιστές για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη και για την κατάσταση που επικρατεί στο αγροτικό κίνημα της χώρας μας, ενώ έγινε συζήτηση για τα προβλήματα των αγροτών στις δύο χώρες και ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην αγροτική οικονομία με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ της ΕΕ. Εκπρόσωποι των δύο αντιπροσωπειών έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο ΜΕΤΡΟΠΟΛ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ