ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Επικίνδυνα παζάρια και γεωστρατηγικά παιχνίδια

Την επιδίωξη της ΕΕ να κρατά σταθερή τη ροή προσφύγων και μεταναστών, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μονοπωλίων της για φτηνό εργατικό δυναμικό, με καταστολή στα σύνορα και άλλα μέτρα αποτροπής της εγκατάστασής τους στα κράτη - μέλη της, επισφράγισε η Σύνοδος Κορυφής στη Μάλτα, με τη συμμετοχή αφρικανικών κρατών. Η ΕΕ αποφάσισε να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Αφρική, όπου επεμβαίνει για την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, αλλά και να προτείνει στην Τουρκία τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής με θέμα τη διευθέτηση της προσφυγικής κρίσης.

Η σύνοδος μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη, έχει στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, παραδεχόμενος ότι για να παίξει η Τουρκία το ρόλο που επιθυμεί η ΕΕ, αυτή θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η Κομισιόν δεσμεύτηκε να συμβάλει με 500 εκατομμύρια ευρώ και ζήτησε από τα 28 κράτη - μέλη να δώσουν τα υπόλοιπα 2,5 δισεκατομμύρια. Για τη χρηματοδότηση όμως δεν πάρθηκε κάποια απόφαση καθώς πρόκειται για ζήτημα όπου εκδηλώνονται έντονες αντιθέσεις.

Η προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνίας με την Τουρκία θα απασχολήσει τη Δευτέρα τη συνάντηση που θα έχει με τον Ρ. Τ. Ερντογάν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20, που θα διεξαχθεί στο τουρκικό θέρετρο της Αττάλειας.

Για το ίδιο ζήτημα θα συζητήσει με τον Α. Νταβούτογλου και ο Αλ. Τσίπρας, που μεταβαίνει στην Τουρκία στις 18 του μήνα για επίσημη επίσκεψη.

Η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε ακόμα την ίδρυση ενός ταμείου έκτακτης βοήθειας για την Αφρική ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, με αντάλλαγμα οι αφρικανικές χώρες να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να σταματήσουν τις αφίξεις «παράτυπων μεταναστών» στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα αποδεσμεύσει το ποσό αυτό από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, κάλεσε και εδώ τα 28 κράτη - μέλη να συνδράμουν.

Κοινές περιπολίες

Πάντως, είναι γεγονός ότι η Σύνοδος εξελίχθηκε σε ένα παζάρι ανταλλαγμάτων και προνομίων ανάμεσα σε διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που δεν αφορούν βέβαια μόνο το προσφυγικό αλλά το γεωστρατηγικό έλεγχο και τον έλεγχο των περασμάτων στην περιοχή. Τα κείμενα που διέρρευσαν και αφορούν τις προτάσεις της Κομισιόν αλλά και της γαλλικής πλευράς δείχνουν ακριβώς αυτό. Είτε μιλάμε για κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας είτε για περιπολίες πολυεθνικής δύναμης κομάντο στο Αιγαίο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και συνδιαχείριση των συνόρων, πρόκειται για σχεδιασμούς ιδιαίτερα επικίνδυνους για τους λαούς της περιοχής.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, ζητώντας του πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία. Στη συνομιλία τέθηκε και το ζήτημα των κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο και των σχετικών πρόσφατων δηλώσεων Γιούνκερ. Από κυβερνητικές πηγές διαρρεόταν αμέσως μετά ότι ο Ζ. Κ. Γιούνκερ αναγνώρισε πως ήταν ατυχής η έκφραση «κοινές περιπολίες» και πως θα αντικατασταθεί από την έκφραση «συντονισμένες ενέργειες», που καθορίζει με σαφήνεια ότι κάθε χώρα δρα στον χώρο που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Οι παραδοχές Γιούνκερ ωστόσο δεν αποτρέπουν τους κινδύνους που καραδοκούν εντός των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ο οποίος συνόδευσε τον Αλ. Τσίπρα στη Μάλτα, δήλωσε σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής: «Στην άτυπη σύνοδο των κρατών - μελών της ΕΕ επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά με τόση ένταση η από την αρχή διατυπωθείσα θέση της κυβέρνησης ότι το προσφυγικό πρόβλημα και οι προσφυγικές ροές δεν μπορούν να ελεγχθούν χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας. Αυτό πια αποτελεί μια ευρωπαϊκή θέση και είναι κατά την άποψή μας μονόδρομος. Εξάλλου, σε αυτά τα πλαίσια, επίκειται το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία, στο οποίο θα συζητηθούν άλλωστε και διμερή ζητήματα».

Στο ίδιο πνεύμα φέρεται να κινήθηκε και ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του, όπου υπέδειξε ως μοναδική δυνατότητα αντιμετώπισης του προσφυγικού το να υπάρξει στις τουρκικές ακτές και όχι στα ελληνικά νησιά οργανωμένη προσπάθεια λειτουργίας κέντρων υποδοχής και από εκεί να γίνεται η διαδικασία επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Κεντρική Ευρώπη.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη Σύνοδο συνέδεσε με τις αποφάσεις που πάρθηκαν το ταξίδι του στην Τουρκία, λέγοντας ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και το ταξίδι μου στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα και οι συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου και τον Πρόεδρο Ερντογάν». Πρόσθεσε πως «μέσα σε αυτό το πλαίσιο όλα τα ζητήματα που αφορούν και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ βεβαίως και είναι ανοικτά να συζητηθούν, προφανώς πάντοτε υπό το πλαίσιο ότι θα τηρούνται οι όροι, δεν θα υπάρχει κάποια αλά καρτ συνεννόηση, θα τηρούνται οι όροι και οι αρχές της ενταξιακής διαδικασίας».

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε ακόμα να αυξηθεί ο αριθμός των «θέσεων υποδοχής» στις χώρες της ΕΕ, να αναλάβουν ευθύνη και οι «28» και οι αποφάσεις να είναι δεσμευτικές για όλους.

Ενόψει της επίσκεψης στην Αγκυρα που, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου «θα επικεντρωθεί στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις - με έμφαση στο Προσφυγικό - και στις διμερείς σχέσεις», ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά. Μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η εξωτερική πολιτική παίζει κεντρικό ρόλο και στη διαπραγματευτική δυναμική της χώρας, η οποία είναι ανεξάντλητη, διότι είμαστε διαρκώς σε διαπραγμάτευση. Αλλά, ενόψει και της προσφυγικής κρίσης και του επικείμενου ταξιδιού μας στην Τουρκία, νομίζω ότι πρέπει να έχουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία και ενημέρωση. Θα έχουμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, ώστε να αξιοποιήσουμε το momentum, όπως λέτε κι εσείς οι διπλωμάτες, για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα».

Φυλλάδιο για τους πρόσφυγες σε αγγλικά και αραβικά

Φυλλάδιο για τους πρόσφυγες κυκλοφόρησε το ΚΚΕ στα αγγλικά και τα αραβικά, προκειμένου να ενημερωθούν οι ξεριζωμένοι και κυνηγημένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις αιτίες τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι» οι αποφάσεις της Συνόδου

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη Σύνοδο ΕΕ - Αφρικής για το Προσφυγικό:

«Το "Σχέδιο Δράσης" της Συνόδου της Βαλέτα για το Προσφυγικό κινείται στη σταθερή κατεύθυνση της ΕΕ: καταστολή - διαλογή - κινητικότητα και υπερεκμετάλλευση των - χρήσιμων για το κεφάλαιο - προσφύγων. Οι αποφάσεις της Συνόδου, με δεδομένο ότι δρομολογούνται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεών της στην Αφρική, με ενεργητικό ρόλο και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνιστούν τον ορισμό του "να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι".

Η ΕΕ χρησιμοποιεί γι' αυτές τις επεμβάσεις ως πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των εγκληματικών κυκλωμάτων, την αποτροπή της προσφυγιάς και την "προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Ομως, αυτοί που κλέβουν τον πλούτο των χωρών της Αφρικής όπως κι άλλων χωρών και ευθύνονται για τη φτώχεια των λαών, αυτοί που επεμβαίνουν με διάφορους τρόπους και προκαλούν ή αναζωπυρώνουν εμφύλιες συρράξεις, δεν μπορούν να φέρουν ευημερία. Αυτοί που υπηρετούν το σύστημα, που προκαλεί τους πολέμους και την εκμετάλλευση, δεν μπορούν να αποτρέψουν την προσφυγιά κι είναι υποκριτική η ανησυχία τους για τη δυστυχία των λαών της Αφρικής.

Ο λαός, επίσης, να μην εφησυχάζει από την "επανόρθωση" Γιούνκερ για το ζήτημα των "κοινών περιπολιών Ελλάδας - Τουρκίας". Το θέμα έχει ανοίξει για τα καλά από την ΕΕ και συνιστά κίνδυνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο, που ενισχύουν οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων, η επιζήμια για το λαό πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΗΠΑ
Βάζουν το στρατό ενάντια στη «λαθρομετανάστευση»!

Τρόπους να μεθοδεύσει την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στη αντιμετώπιση της «λαθρομετανάστευσης», με πρόσχημα τις περιβόητες «ασύμμετρες απειλές», αναζητά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπό την καθοδήγηση μάλιστα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, από Δευτέρα έως Παρασκευή διεξήχθη «σεμινάριο διυπουργικής συνεργασίας» υπό την αιγίδα της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, από το Διακλαδικό Πανεπιστήμιο Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (US Joint Special Operations University), με συμμετοχή φορέων των υπουργείων Αμυνας (ΓΕΕΘΑ, Γενικά Επιτελεία), Εξωτερικών, Εσωτερικών και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Επισήμως, «σκοπός του σεμιναρίου ήταν η παρουσίαση τρόπων που θα ενισχύσουν τη συνεργασία των αρμοδίων φορέων της χώρας στην αντιμετώπιση και διαχείριση σύνθετων ασύμμετρων αλλά και παραδοσιακών απειλών που προέρχονται από τη λαθρομετανάστευση»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ