ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σενάρια και επαφές πριν από τη νέα Συνάντηση της Βιέννης

Από τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στ. ντε Μιστούρα και του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 4 Νοέμβρη, στη Μόσχα
Από τη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στ. ντε Μιστούρα και του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 4 Νοέμβρη, στη Μόσχα
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι τρεις υποομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν για την επίλυση της συριακής κρίσης, ξεκίνησαν να λειτουργούν από χτες, όπως δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στέφαν ντε Μιστούρα, μετά από σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που έγινε κεκλεισμένων των θυρών. Ο Μιστούρα εξήγησε ότι η μία υποομάδα αφορά την «τρομοκρατία» στη Συρία, όπου όπως δήλωσε, σύμφωνα με το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, πολλά πρέπει να ξεκαθαριστούν, η δεύτερη αφορά την «αντιπολίτευση» και τη διασαφήνιση της σύνθεσής της και η τρίτη «ανθρωπιστικά ζητήματα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όσον αφορά τις οργανώσεις που θεωρούνται «τρομοκρατικές», ο ΟΗΕ συμπεριλαμβάνει το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ), την «Αλ Νούσρα», αλλά και άλλες που συνδέονται με την «Αλ Κάιντα».

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, επισήμανε ότι «αν αντί για συγκεκριμένη εργασία σε αυτά τα δύο θέματα (τη λίστα των τρομοκρατών και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης) ορισμένοι προωθήσουν πάλι αφηρημένες ιδέες του τύπου "ας αλλάξουμε το καθεστώς και όλα θα ρυθμιστούν από μόνα τους", τότε φυσικά η (επόμενη) συνάντηση (της Βιέννης που γίνεται σε επίπεδο ΥΠΕΞ το Σάββατο) δε θα έχει επιτυχία». Χτες, ο Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ και - σύμφωνα με ανακοίνωση - εκτίμησαν από κοινού πως «οι συμμετέχοντες στην Ομάδα Υποστήριξης θα πρέπει να βοηθήσουν (το καθεστώς του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και τη συριακή αντιπολίτευση) να καταλήξουν σε μια συμφωνία και όχι να υποκαταστήσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Σύρων».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με διαρροή στο «Ασοσιέτεντ Πρες», η ρωσική πρόταση που θα κατατεθεί στη Βιέννη θα αφορά την προετοιμασία νέου σχεδίου Συντάγματος, που εντός 18 μηνών θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα και θα ακολουθήσουν πρόωρες προεδρικές εκλογές.

Διάφορες προτάσεις για «κοινές πρωτοβουλίες»

Ενδεικτικά των ευρύτερων διεργασιών που συνδέονται ή θα προκύψουν από τη «διευθέτηση» της συριακής κρίσης, είναι τα όσα επισήμανε σε Φόρουμ για την Εξωτερική Πολιτική που έγινε στο Βερολίνο, στις 9 και 10 Νοέμβρη, ο πρώην Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών και πρώην πρέσβης στη Γαλλία, Σαντέγκχ Κχαράζι. Υποστήριξε ότι μόνος τρόπος να λυθεί η συριακή κρίση θα ήταν μια κοινή πρωτοβουλία Ρωσίας - Γαλλίας - Ιράν και ότι σε αντίθεση με την (υπόλοιπη) Ευρώπη και τις ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία γνώρισαν τη Μέση Ανατολή αρκετά καλύτερα και γι' αυτό θα μπορούσαν να βοηθήσουν να βρεθεί μια λύση στη συριακή σύγκρουση.

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι η Τεχεράνη είναι «έτοιμη να πάρει μέρος σε κάθε σχέδιο λύσης για τη Συρία. Το Ιράν ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», ενώ συμπλήρωσε ότι «οι εκλογές είναι η μόνη λύση εξόδου στη χώρα».

Η Δαμασκός, από τη μεριά της, μετά και από τη νέα πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε στη Λαττάκεια (που θεωρείται προπύργιο των κυβερνητικών δυνάμεων) προχτές, έστειλε επιστολές τόσο στο Γενικό Γραμματέα όσο και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις οποίες επαναλαμβάνει την απόφαση της συριακής κυβέρνησης να «καταπολεμήσει την τρομοκρατία» και τονίζει πως ο ΟΗΕ πρέπει να εκπληρώσει τις ηθικές και νομικές του υποχρεώσεις και να επιβεβαιώσει την ανάγκη το ΣΑ να λάβει άμεσες αποτρεπτικές δράσεις ενάντια στις χώρες που χορηγούν και στηρίζουν την τρομοκρατία.

Την ίδια στιγμή, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ μεταδίδει ειδήσεις για επιτυχίες του κυβερνητικού στρατού κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων «τρομοκρατών», με πιο χαρακτηριστική την ανακατάληψη του στρατιωτικού αεροδρομίου Kwairis στην περιοχή του Χαλεπίου, για την οποία ο Πρόεδρος Ασαντ έστειλε προσωπικές συγχαρητήριες επιστολές στους επικεφαλής των αντίστοιχων σωμάτων.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Επιμένει στη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με το βλέμμα στραμμένο στα ενδοϊμπεριαλιστικά «παζάρια» που θα ενταθούν με άξονα τη Συρία, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέφερε χτες ξανά το ζήτημα της δημιουργίας «ασφαλούς ζώνης» στη βόρεια Συρία, με το πρόσχημα της βοήθειας στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους. Μιλώντας σε επιχειρηματική συνάντηση στην Αγκυρα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών (όπου το κόμμα του σημείωσε σαρωτική νίκη) θα τερματίσει την «πολιτική αβεβαιότητα» στη χώρα, ενώ, αναφερόμενος στην αβεβαιότητα που ευρύτερα χαρακτηρίζει την περιοχή, προειδοποίησε όσους ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» (της σύγκρουσης στη Συρία) ότι μπορεί να καούν και οι ίδιοι (σχόλιο που πολλοί ερμήνευσαν ως «φιλική συμβουλή» στη Ρωσία).

Ο Ερντογάν επέκρινε τη Δύση για «αδράνεια» όσον αφορά την «αντιμετώπιση» των μεταναστευτικών ροών από τη Συρία και επανέλαβε ότι πρέπει «να ανακηρύξουμε μια ζώνη εκκαθαρισμένη από τρομοκράτες, μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού». Πρόκειται για πρόταση που εδώ και πολύ καιρό ιεραρχεί η Αγκυρα, όχι φυσικά από αγωνία για την τύχη των προσφύγων, αλλά ελπίζοντας σε κάποια «συγκράτηση» των συγκρούσεων στην τουρκο-συριακή μεθόριο και περιορισμού των Κούρδων. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής των G20 που ξεκινά την Κυριακή στην Αττάλεια.

Στο πολιτικό σκηνικό, εσωκομματικές εξελίξεις πρέπει να αναμένονται στο σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, καθώς η νέα εκλογική αποτυχία του κόμματος έχει οξύνει την κριτική απέναντι στη σημερινή ηγεσία, ενώ το κόμμα πάει σε συνέδριο τον Γενάρη).

Στο μεταξύ, η ατμόσφαιρα στη νοτιοανατολική χώρα συνεχίζει να είναι τεταμένη, καθώς μαίνονται σποραδικές συγκρούσεις και επιθέσεις δυνάμεων του ΡΚΚ. Χτες στην πόλη Νταργκεσίτ, της επαρχίας Μαρντίν, τέσσερις άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και ένας άμαχος σκοτώθηκαν μετά από δυο χωριστές εκρήξεις αλλά και ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε με άνδρες του ΡΚΚ. Την Τρίτη, τρεις αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί σε παρόμοια επίθεση στη Σιλόπη της επαρχίας Σιρνάκ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
Η Ρωσία επιμένει ότι απειλείται η «ασφάλεια» της περιοχής

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Καμπούλ χτες

ΣΟΤΣΙ - KΑΜΠΟΥΛ.--

Η Ρωσία επιμένει να επαναφέρει τους αυξημένους - σύμφωνα με τις πληροφορίες που ισχυρίζεται ότι διαθέτει - κινδύνους που οργανώσεις τζιχαντιστών γεννούν και για την Κεντρική Ασία. Ενώ εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες με αφετηρία τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» σε Συρία αλλά και Ιράκ (διεργασίες που αφορούν σε ανακατατάξεις και γεωπολιτικές επιδιώξεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων), η Μόσχα εξακολουθεί να επιχειρηματολογεί για την ανάγκη άμεσα να «αντιμετωπιστεί» η δράση που επεκτείνει το «Ισλαμικό Κράτος» («ΙΚ») και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις και στην Κεντρική Ασία, μια περιοχή που (τουλάχιστον την τελευταία 20ετία), θεωρείται «αυλή» του ρωσικού κεφαλαίου, είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, με κρίσιμη γεωστρατηγική σημασία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γεβγένι Σουσόγιεφ, ανώτατο στέλεχος των Ομοσπονδιακών Υπηρεσιών Ασφαλείας, αλλά και της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Επιτροπής, κατήγγειλε σχέδια του «ΙΚ» να «εγκαθιδρύσει» εμιράτο σε περιοχή του ανατολικού Αφγανιστάν, κάτι που απειλεί όλα τα κράτη της κεντρικής Ασίας, αλλά και τα Ιράν - Κίνα, όπως ανέφερε. Μιλώντας στην 7η περιφερειακή συνάντηση της Διεθνούς Ενωσης των Εισαγγελέων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, ο Σουσόγιεφ δήλωσε, σύμφωνα με το ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, ότι «το ΙΚ διευρύνει τις θέσεις του στο Αφγανιστάν. Τον Γενάρη του 2015 οι ηγέτες του ανακήρυξαν τη δημιουργία του Εμιράτου Κορασάν» και συνέχισε: «Με αυτά τα σχέδια, το Αφγανιστάν πρόκειται να εξελιχθεί σε σημείο αφετηρίας για τη δημιουργία μιας νέας επαρχίας ενός ισλαμικού "κρατιδίου" που θα περιλαμβάνει και εδάφη από Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν, Ιράν αλλά και βορειοδυτικές επαρχίες της Κίνας».

Η συζήτηση για την «ασφάλεια» της Κεντρικής Ασίας διευρύνεται, σε μια περίοδο που σε αρκετές περιοχές του Αφγανιστάν σημειώνονται σημαντικές επιθέσεις των «Ταλιμπάν», ενώ η ιμπεριαλιστική επέμβαση που ξεκίνησε το 2001 μπήκε σε νέα φάση (ΝΑΤΟικά και αμερικανικά στρατεύματα έχουν αποχωρήσει στο μεγαλύτερο μέρος τους, ωστόσο όσα απέμειναν καθυστερούν να φύγουν εντελώς) και γενικά φαίνεται ότι η συγκεκριμένη ασιατική χώρα παραμένει στο επίκεντρο διαφόρων γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Ζήτησαν παραίτηση της αφγανικής κυβέρνησης

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες, στην Καμπούλ έγινε διαδήλωση με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης των Ασράφ Γάνι και Αμπντουλά Αμπντουλά. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για το θάνατο 9 μελών (ανάμεσά τους και ένα 9χρονο παιδί) της φυλής Χαζάρα (σιίτες) που φέρονται να αποκεφαλίστηκαν από «Ταλιμπάν» στη νοτιοανατολική επαρχία Ζαμπούλ, ενώ φώναξαν συνθήματα για «να φύγει η σημερινή κυβέρνηση και να έρθει μια νέα που θα εγγυηθεί την ασφάλεια όλης της χώρας», όπως δήλωναν. Το απόγευμα, τηλεγραφήματα διεθνών πρακτορείων ανέφεραν ότι η φρουρά του προεδρικού μεγάρου έριξε «προειδοποιητικά πυρά», για να απωθήσει τους διαδηλωτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ