ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
Στην αναμπουμπούλα...

Την ώρα που σχεδόν στο σύνολό της η ειδησεογραφία ασχολείται με το χτύπημα στη Γαλλία, η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για την ψήφιση έως αύριο Πέμπτη του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου. Ανάμεσα σ' αυτά που προωθούνται και το θέμα των πλειστηριασμών.

Διαβάζουμε σχετικά: «Η ελληνική πλευρά έχει ήδη υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση για τα "κόκκινα" στεγαστικά δάνεια (...) Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν, πάντως, ότι ο κ. Τσίπρας, από την προεκλογική περίοδο κιόλας, μιλούσε για προστασία από τους πλειστηριασμούς "των πραγματικά οικονομικά αδυνάμων" και άρα "δεν υποσχέθηκε ποτέ ότι θα ενταχθούν στην προστασία οι μη συνεπείς έχοντες"».

Είναι αυτό που λένε, στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Κι όχι μόνο τα σπίτια των ανθρώπων θα βρεθούν σε μια νύχτα στα χέρια των τραπεζών, αλλά η κυβέρνηση φροντίζει να ενοχοποιήσει κι όσους δεν μπορούν να πληρώσουν ως «μη συνεπείς έχοντες». Ενας ακόμα λόγος για να ενταθούν οι προσπάθειες για την οργάνωση της αντίστασης, σε μια πολιτική που για να εξασφαλίσει τα κέρδη των καπιταλιστών, εμφανίζεται όλο και πιο αδίστακτη.

«Μνημειώδης» λαθροχειρία...

...η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ενα ακόμα λιθαράκι στην προσπάθεια χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων, καλλιέργειας δήθεν «εθνικής ομοψυχίας» και ξεπλύματος του ελληνικού κεφαλαίου και των διεθνών συμμάχων του (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ). Γνωστός ο ρόλος για τους «σκυταλοδρόμους» της σοσιαλδημοκρατίας. Τι μας είπε; Οτι ο αγώνας του ελληνικού λαού ήταν και είναι ενάντια «στην εξωτερική επιβολή του νεοφιλελευθερισμού». Δηλαδή, ότι ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε και αγωνίζεται για να αλλάξει η διαχείριση του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό το ΠΑΣΟΚικό «ο αγώνας τώρα δικαιώνεται», ουσιαστικά αναγορεύει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως αποκορύφωμα του αγώνα για «λαϊκή κυριαρχία»!

Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, είπε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να τελειώσουμε με αυτό το σύστημα διαπλοκής που βγήκε εκτός ελέγχου. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα...». Δεν πρόκειται απλά για κοροϊδία. Πρόκειται για την ύπουλη και επικίνδυνη προσπάθεια να περάσει στο λαό η αυταπάτη ότι υπάρχει και καπιταλιστικό σύστημα «εντός ελέγχου». Αλλωστε, ήδη «νόμιμα» θωρακίζει την εκμετάλλευση και την καπιταλιστική κερδοφορία, το τσάκισμα των λαϊκών δικαιωμάτων που κι αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί.

ΥΓ: Η πύλη του Πολυτεχνείου το '73 έγραφε «έξω αι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ». Πώς και δε βρήκε τίποτα να πει για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε ολόκληρη ομιλία ο πρωθυπουργός των νέων βάσεων και της ένταξης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς;

Στρώνουν έδαφος για νέες επεμβάσεις

Τη Δευτέρα το μεσημέρι δελτία ειδήσεων μετέδωσαν ότι εντοπίστηκε «επικίνδυνο αυτοκίνητο» έξω από την ίδια την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες και η αστυνομία σήμανε συναγερμό. Στη συνέχεια, δεν έγινε γνωστό ούτε τι έγινε, ούτε τι ίσχυε τελικά. Χτες, πρακτορεία μετέδωσαν ότι Τουσκ και Γιούνκερ καθυστερούσαν να αναχωρήσουν από την Τουρκία όπου ήταν για τη Σύνοδο των G-20, εξαιτίας «φόβων» για την «ασφάλεια του αεροπλάνου» τους. Επίσης, χτες, ανακοινώθηκε η αναβολή σημαντικού ποδοσφαιρικού αγώνα στο Βέλγιο, εξαιτίας και πάλι της ανησυχίας για την «ασφάλεια». Τι εξυπηρετεί όλη αυτή η διαρροή και ιεράρχηση τέτοιων ειδήσεων, ο καταιγισμός «αποκαλύψεων» ή «πληροφοριών», για τις οποίες πολλές φορές δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση; Ο καθένας μπορεί να βγει και να μεταδώσει ή «εμπιστευτεί» τέτοιες «εξελίξεις».

Ταυτόχρονα, διεθνή ΜΜΕ έχουν γεμίσει με ρεπορτάζ για την προσωπική ζωή των αθώων θυμάτων του Παρισιού. Αλήθεια, τους πήρε ο πόνος τώρα για το αίμα των αθώων που σκοτώθηκαν από κατασκευάσματα των δικών τους αφεντικών; Κατηγορηματικά όχι. Στρώνουν το έδαφος για να δεχτεί ο λαός πιο εύκολα κάθε είδους «αντιμετώπιση των τρομοκρατών», να νομιμοποιήσει στη συνείδησή του τις νέες επεμβάσεις κατά λαών, που με πρόσχημα το χτύπημα του ISIS έχουν πραγματικό στόχο το φυσικό πλούτο, τις αγορές και τις γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής.

Στήριξη και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Το πόσο «αντισυστημική» είναι η Χρυσή Αυγή, το έχουμε δει με τις παρεμβάσεις της υπέρ του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων, την ανησυχία της για την περίφημη ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Τώρα ήρθε καιρός να δούμε και μια ακόμα πλευρά. Με αφορμή το μακελειό στο Παρίσι, η Χρυσή Αυγή βρήκε την ευκαιρία όχι μόνο να ξανασερβίρει το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αλλά και να επιτεθεί στο ΚΚΕ, επειδή αυτό δήλωσε ότι το μακελειό δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Λέει η Χρυσή Αυγή ότι το ΚΚΕ καλεί την «Ευρώπη να μην αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται». Δηλαδή, η Χρυσή Αυγή, με το πρόσχημα της άμυνας απέναντι στην επίθεση των τζιχαντιστών, δικαιολογεί την επέκταση των στρατιωτικών επεμβάσεων στη Συρία από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τέτοια «αντισυστημικότητα» θα τη ζήλευαν όλοι οι «συστημικοί», που έσπευσαν από τις εφημερίδες τους και τα ΜΜΕ με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα να προβούν σε πολεμοκάπηλα κηρύγματα. Η ταύτιση της ΧΑ με το πραγματικό σύστημα που είναι ο καπιταλισμός - και στην «ειρήνη» του και στον «πόλεμό» του - βγάζει μάτι. Γι' αυτό έχει και σταθερό μέτωπο στη μοναδική δύναμη που αντιπαλεύει το καπιταλιστικό σύστημα, το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1787 Γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος και πρωτοπόρος της φωτογραφίας Λουί Νταγκέρ.

1830 Το Βέλγιο ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο των Κάτω Χωρών (Ολλανδία).

1907 Γεννιέται ο Κουβανός κιθαρίστας και συνθέτης Κομπάι Σεγκούντο (πραγματικό όνομα Φρανσίσκο Ρεπιλάδο).

1916 Λήγει η μάχη του Σομ (Βορειοδυτική Γαλλία), η φονικότερη μάχη του Α' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, μεταξύ Γάλλων και Βρετανών από τη μία και Γερμανών από την άλλη. Νίκησαν Γάλλοι - Βρετανοί. Οι απώλειες και από τις δύο πλευρές, πάνω από 1.000.000 νεκροί και τραυματίες.

1916 «Συμμαχικά» αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Φάληρο υπό το μαζικό βομβαρδισμό του στόλου, βοηθώντας την κυβέρνηση Βενιζέλου να ανατρέψει το βασιλιά Κωνσταντίνο, προκειμένου η Ελλάδα να μπει στον Α' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.

1918 Με το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, οι Βέλγοι ξαναπαίρνουν τις Βρυξέλλες, ύστερα από τέσσερα χρόνια κατοχής από τους Γερμανούς.

1922 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ.

1936 Η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία αναγνωρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση του στρατηγού Φράνκο στην Ισπανία.

1947 Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας αντιμετωπίζει νικηφόρα τη χειμερινή εκστρατεία των κυβερνητικών στρατευμάτων στην περιοχή Νιτρούζι.

1952 Πεθαίνει ο Γάλλος κομμουνιστής ποιητής Πωλ Ελυάρ. Επισκεπτόμενος την ελεύθερη Ελλάδα το καλοκαίρι του 1949, θα γράψει στους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: «Φεύγω και φυλάω στην καρδιά μου σαν διαμάντι την αξέχαστη θύμηση της σωματικής και ψυχικής σας υγείας, τον ενθουσιασμό σας, την αδελφοσύνη σας, την πίστη σας για τη νίκη. Το μέλλον είναι δικό σας.

Ζήτω η Ελλάδα ενωμένη και λεύτερη!

Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών!

Ζήτω η ειρήνη που χτίζεται!

Με σεβασμό σας χαιρετώ

Πωλ Ελυάρ».

1957 Πεθαίνει ο καθηγητής Χαράλαμπος Θεοδωρίδης.

1962 Πεθαίνει ο Δανός φυσικός Νιλς Μπορ (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1922).

1968 Με ανακοίνωσή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει τη καταδίκη σε θάνατο του Α. Παναγούλη από το δικτατορικό καθεστώς της χούντας.

1973 Στις 18 και 19 Νοέμβρη πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το ματοκύλισμα του Πολυτεχνείου. Σε ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τονιζόταν μεταξύ άλλων πως: «Το μαχητικό λαϊκό ξέσπασμα αυτών των ημερών έδειξε πόσο γυμνή από λαϊκό έρεισμα παραμένει η δικτατορία. Πόσο αβυσσαλέο μίσος για τους τυράννους και πόσος πόθος για τη λευτεριά, για την απαλλαγή από την αμερικανοκρατία, για την εθνική ανεξαρτησία, συμπυκνώθηκε στην ψυχή του λαού».

1985 Σε συμφωνία για την κατασκευή μόνιμης σύνδεσης μεταξύ των δύο ακτών της Μάγχης καταλήγουν στο Λονδίνο η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν.

1985 Πεθαίνει ο ρεμπέτης Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ