ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Ο «χορός» των Ρίχτερ συνεχίζεται

Μετατόπιση του νησιού προς τα νότια κατά 36 εκατοστά. Είναι «μια από τις μεγαλύτερες μετατοπίσεις που έχουν σημειωθεί στον ελλαδικό χώρο», λένε οι επιστήμονες

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 07.13 το πρωί στη Λευκάδα, ενώ οι μετασεισμοί συνεχίζονταν. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπιζόταν στα 5 χλμ. το νησί, ενώ το επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Παλικής. Ακατάλληλα κρίθηκαν τα κτίρια του Γυμνάσιου Βασιλικής, το κτίριο του ΤΕΙ στη Λευκάδα όπου στεγάζονται τα εργαστήρια και το 5ο Νηπιαγωγείο της πόλης.

Εξάλλου, τα 6,1 Ρίχτερ προκάλεσαν μετακίνηση του νησιού κατά 36 εκατοστά. Οπως τόνισε χτες ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθήνας, Αθ. Γκανάς, «το νησί μετατοπίστηκε προς τα νότια κατά 36 εκατοστά. Είναι μια από τις μεγαλύτερες μετατοπίσεις που έχουν σημειωθεί στον ελλαδικό χώρο». Επιπλέον, ο φλοιός έχει υποστεί κατακόρυφες παραμορφώσεις που φτάνουν τα 20 εκατοστά, όταν το αντίστοιχο φαινόμενο στο σεισμό της Πάρνηθας το 1999 έφτανε τα εννέα εκατοστά. Η μετασεισμική ακολουθία στο νησί συνεχίζεται. Από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη είχαν σημειωθεί εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθ. Λέκκα, η σεισμική διέγερση επικεντρώθηκε στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Ο σεισμός είναι στην αντίστοιχη ζώνη με αυτόν που προκλήθηκε στην Κεφαλονιά το 2014, ενώ υπάρχουν βλάβες σε κατασκευές, υποδομές, εκδήλωση μεγάλων και μικρών κατολισθήσεων, αλλοίωση της ακτογραμμής στο δυτικό κομμάτι. Οι μεγαλύτερες βλάβες σημειώθηκαν σε κατασκευές, οι οποίες είναι στον άξονα Δράγανο - Αθάνι, ενώ μάλλον εκεί είναι η επιφανειακή εκδήλωση του ρήγματος. Υπάρχει, κατά τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, σύμφωνη ταύτιση απόψεων όλων των επιστημόνων για το νέο μετασεισμό, ότι ανήκει σ' ένα νέο χώρο, θα πρέπει να προσεχθεί και ίσως η περιοχή μπει σε μια διαδικασία παρόμοια με αυτή της Κεφαλονιάς, μιας μακρόσυρτης σεισμικής ακολουθίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Συνέχιση μόνο για το 2016 εγγυάται η κυβέρνηση

Σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη απάντησε χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών

Μόνο ανησυχία για τους 4.000 εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των 100.000 συνταξιούχων και ατόμων με ειδικές ανάγκες μπορεί να προκαλέσουν οι απαντήσεις που έδωσε, χτες, από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει είναι πως «το πρόγραμμα με τη μορφή που ισχύει μέχρι σήμερα και με τους ίδιους εργαζόμενους και με τις ίδιες σχέσεις θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2016».

Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις με τις οποίες απασχολούνται επί χρόνια οι εργαζόμενοι, είπε ότι «προφανώς θα θέλαμε να υπάρχουν οι απόλυτα μόνιμες, εντελώς διαφορετικές, ακόμα καλύτερες εργασιακές σχέσεις», όμως «δεν υπάρχουν ιδανικές καταστάσεις ούτε σήμερα ούτε αύριο ούτε ποτέ. Ιδανικές και παραδεισένιες καταστάσεις δεν υπάρχουν στον κόσμο τούτο»!

Οταν, μάλιστα, ρωτήθηκε από τον Μ. Συντυχάκη αν υιοθετεί η κυβέρνηση «το διάδοχο σχήμα» που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με το νόμο 4052/12, «που αντικαθιστά το "Βοήθεια στο Σπίτι" με το "Κατ' οίκον φροντίδα συνταξιούχων"», η απάντηση ήταν, «να ρωτήσετε την κα Φωτίου» (!), δηλαδή το υπουργείο Εργασίας.

Σημειώνουμε ότι το νέο πρόγραμμα δεν προβλέπει άλλη χρηματοδότηση πέραν αυτής των ασφαλιστικών εισφορών και από το χαρακτήρα του αντικειμενικά πετά έξω από τις δομές την πλειοψηφία των συνταξιούχων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά και τους εργαζόμενους, ενώ η υλοποίησή του θα εκχωρηθεί στις λεγόμενες ΚΟΙΝΣΕΠ, σε ΜΚΟ και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να έχουμε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, το 27% κάτω από το όριο της φτώχειας, ένα εκατομμύριο που μένουν μόνοι τους και μόνο 100.000 να καλύπτονται από αυτό το πρόγραμμα, με 4.000 εργαζόμενους υπό ομηρία, κακοπληρωμένους, που δίνουν μάχη για να αντεπεξέλθουν», και «να λέμε όλα καλά».

Ανέδειξε ότι είναι «αναγκαία σήμερα πολύ περισσότερο η διεύρυνση, η στήριξη και η αναβάθμιση αυτών των δημόσιων προνοιακών υπηρεσιών. Πρέπει να αποτραπεί η ιδιωτικοποίησή τους με οποιονδήποτε μανδύα και αν ντυθεί, είτε με ΜΚΟ είτε με ΚΟΙΝΣΕΠ είτε απευθείας σε ιδιώτες. Απαιτείται εκσυγχρονισμός, αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού έργου (...) Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μονιμοποιηθούν όλοι, να προσληφθεί επιπλέον όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Ειδικό τέλος για να ... χτιστούν νέα σχολεία!

Στις πλάτες του εργαζόμενου λαού που στενάζει από τη φοροληστεία και την ανεργία, φορτώνει ο Δήμος Ωραιοκάστρου το κόστος για την ανέγερση σχολείων, προβάλλοντας ως πρόσχημα την κρίση και την αδυναμία της κεντρικής διοίκησης να εξασφαλίσει τα κονδύλια που απαιτούνται. Το βράδυ της Δευτέρας, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την επιβολή ειδικού τέλους για τα σχολεία, εμφανίζοντας το νέο χαράτσι ως τη μόνη ρεαλιστική και επιβεβλημένη λύση. Η απόφαση πέρασε με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της παράταξης της ΝΔ που διοικεί το δήμο. Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την πρόταση της Διοίκησης.

Το ειδικό τέλος που επιβλήθηκε είναι 0,30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για όλους τους ηλεκτροδοτούμενους χώρους. Ο Δήμος υπολογίζει να έχει ετήσια έσοδα από το ειδικό τέλος, 1.175.000 ευρώ. Το επιχείρημα που προβλήθηκε για το νέο χαράτσι, ήταν ότι θα μπορούν κάθε 4 χρόνια να χτίζουν ένα καινούργιο σχολείο. Επίσης, εάν δεν κατασκευάζει το κράτος σχολεία, θα αυξάνουν το τέλος. Κι αν δεν βγαίνουν τα έξοδα συντήρησης, θα περάσουν στο «ανοιχτό σχολείο στην επιχειρηματικότητα» (καφέ και μπαρ τα απογεύματα στους σχολικούς χώρους), για να καλύπτουν τα έξοδα.

Η Διοίκηση του Δήμου επιβάλλει το νέο χαράτσι την ώρα που ο λαός τσακίζεται ήδη από την τρομερή άμεση και έμμεση φορολογία. Καλεί το λαό της περιοχής να πληρώνει διπλά και τρίδιπλα για τα ζητήματα της Παιδείας που θα έπρεπε να είναι δωρεάν και αποκλειστικά κρατικής ευθύνης και αρμοδιότητας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Κατεύθυνση του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του, της ΕΕ είναι η αύξηση των πόρων της Τοπικής Διοίκησης, μέσα από την αυξανόμενη αντιλαϊκή επιδρομή. Πολιτική που με ζέση συνεχίζει η συγκυβέρνηση ΑΝΕΛ - ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η απόφαση, είναι ενταγμένη στο γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής μέχρι το 2019 που μεταξύ άλλων προβλέπει κι άλλες αυξήσεις δημοτικών τελών, τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, ανταποδοτικότητα από αθλητικούς και πολιτιστικούς φορείς, ιδιωτικοποιήσεις, έργα για τα μεγάλα συμφέροντα, μονάδα λυματολάσπης, αιολικά πάρκα. Μπροστά σε αυτές τους τις ενέργειες και μεθοδεύσεις οφείλουμε να αντιδράσουμε μαζικά και οργανωμένα. Να ακυρώσουμε εδώ και τώρα το άθλιο χαράτσι με πρόσχημα τη σχολική στέγη. Να αντισταθούμε ενωμένοι, μέσα από συλλόγους και επιτροπές αγώνα στην ενιαία αντιδραστική πολιτική και να την ανατρέψουμε».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κατήγγειλαν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Τη στάση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, που δεν προχωρά ούτε σε κάποια έστω ελάχιστα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας, κατήγγειλαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στην προχτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, οπότε και συζητήθηκε η 5η τροποποίηση του προϋπολογισμού και η 2η τροποποίηση του Προγράμματος Εκτελεστέων Εργων για το οικονομικό έτος 2015. Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισαν τη σχετική εισήγηση της διοίκησης, καταγγέλλοντας ότι έτσι κι αλλιώς πρόκειται για έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της Αττικής.

Τόνισαν ότι αποδεικνύεται μ' αυτές τις τροποποιήσεις πως η διοίκηση της Περιφέρειας ούτε αυτές τις ελάχιστες δυνατότητες ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας δεν προχωρά. Εξηγώντας, διευκρίνισαν πως υπάρχουν αλλαγές που αφορούν διορθώσεις τίτλων, που σημαίνει καθυστέρηση στην πρόοδο των έργων. Υπάρχουν, επιπλέον, μειώσεις σε έσοδα από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για κάλυψη επενδυτικών δαπανών βελτίωσης συντήρησης και αποκατάστασης οδικού δικτύου, κατά 2.451.244 ευρώ, που μεταφέρονται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, για τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, δηλαδή αντί να ενισχυθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, περικόπτονται. Τέλος, τα έσοδα από επιχορηγήσεις από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων μειώνονται κατά 66.614.441 ευρώ και απεντάσσονται έργα κυρίως αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά κ.λπ. Οταν νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από τις πρόσφατες πλημμύρες στο λεκανοπέδιο, που στοίχισαν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ