ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Θετική η «έκθεση συμμόρφωσης» με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Στα σκαριά το επόμενο πακέτο βάρβαρων μέτρων

Στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ αναμένεται η «τυπική έγκριση» των εκταμιεύσεων από τα δάνεια της Ευρωζώνης

Eurokinissi

Στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ αναμένεται η «τυπική έγκριση» των εκταμιεύσεων από τα δάνεια της Ευρωζώνης
Στην επόμενη δέσμη με τα αντιλαϊκά μέτρα εστιάζει πλέον η διαβούλευση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, μετά και την ψήφιση του προηγούμενου εφαρμοστικού νόμου από την ελληνική Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πλευρά της Ευρωζώνης συντάσσει την «έκθεση συμμόρφωσης» με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά προβλέπονται στα χρονοδιαγράμματα του τρίτου μνημονίου, στη βάση της οποίας θα αποδεσμευθούν δόσεις ύψους 2 δισ. ευρώ προς το ελληνικό κράτος, καθώς και επιπλέον ποσά μέχρι 10 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή στήριξη των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Η «τυπική έγκριση» των εκταμιεύσεων αναμένεται να δοθεί από το Γιούρογκρουπ στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας (23/11).

«Ευρεία συμφωνία» επί της εφαρμογής των προαπαιτούμενων επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης. Η «έκθεση συμμόρφωσης» των θεσμών, η οποία, σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές, ήταν θετική, ολοκληρώθηκε χτες και παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Νωρίτερα χτες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το «νομοσχέδιο που εγκρίθηκε περιλαμβάνει όλες τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις, αλλά και μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα που είναι απαραίτητες για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών». «Η σημερινή ψηφοφορία στην Αθήνα είναι ακόμα ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα», έγραψε χαρακτηριστικά αργά το βράδυ της Πέμπτης στο λογαριασμό του σε ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης» ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε χτες και η διαδικασία αύξησης μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών με βάση τα βιβλία προσφορών από τους ιδιώτες - επενδυτές. Χτες βράδυ αναμένονταν οι ανακοινώσεις από τους τραπεζικούς ομίλους της Εθνικής και της Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «επενδυτές» κάλυψαν τις ανάγκες του «βασικού σεναρίου» της ΕΚΤ, ενώ τα υπόλοιπα ποσά θα συμπληρωθούν από το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω της δανειακής σύμβασης.

Την ίδια ώρα, το «παρών» στις συντελούμενες αντιλαϊκές διεργασίες δίνει και η πλευρά των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ντ. Πιρς, συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «συζήτησαν τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα και το οικονομικό πρόγραμμα».

Προς νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης

Την ίδια ώρα, μεγαλώνουν οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι γύρω από τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, που σε κάθε περίπτωση θα επιδράσουν και στην ελληνική οικονομία.

«Δεν μπορούμε να πούμε με πεποίθηση ότι είναι πλήρης η διαδικασία αποκατάστασης της οικονομίας της Ευρωζώνης. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο θα εξετάσουμε διεξοδικά την ισχύ και την επιμονή των παραγόντων που επιβραδύνουν την επαναφορά του πληθωρισμού προς το 2%», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, δίνοντας ένα ισχυρό σήμα επέκτασης των μέτρων της νομισματικής χαλάρωσης σε όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. «Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το ισοζύγιο των κινδύνων όσον αφορά τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας για τη σταθερότητα των τιμών έχει μετακινηθεί προς τα κάτω, θα δράσουμε με όλα τα διαθέσιμα που έχουμε στο πλαίσιο της εντολής μας», τόνισε σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Ο Μ. Ντράγκι ανέδειξε τρεις κινδύνους με τους οποίους, όπως είπε, βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωζώνη.

-- Η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι φέτος η πιο αδύναμη από το 2009.

-- Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι η πιο αδύναμη από το 1998.

-- Η επαναφορά της οικονομίας στα προ κρίσης επίπεδα είναι πολύ μακρά σε σχέση με την εμπειρία του παρελθόντος.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ
Ενταγμένες στις αντιλαϊκές επιδιώξεις της ΕΕ

Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου για την αλλαγή της νομοθεσίας των ευρωεκλογών:

«Οι προτάσεις που ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο για την αλλαγή της νομοθεσίας των ευρωεκλογών, εντάσσονται στις επιδιώξεις της ΕΕ να προωθηθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η επιθετική πολιτική του κεφαλαίου σε βάρος των λαών, να ενισχυθούν τα "ευρωπαϊκά κόμματα" και να τεθούν μεγαλύτερα εμπόδια στην έκφραση της λαϊκής θέλησης.

Πρόκειται για προτάσεις όπως:

-- Ορισμός "κοινής εκλογικής περιφέρειας" στην οποία θα εκλέγεται ένας αριθμός ευρωβουλευτών από ενιαία ψηφοδέλτια των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων σε όλη την ΕΕ, με ταυτόχρονη ανακήρυξη από τα ευρωκόμματα επικεφαλής - υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

-- Αναγραφή των ονομάτων των ευρωκομμάτων στα αντίστοιχα ψηφοδέλτια των εθνικών κομμάτων κάθε χώρας.

Με τις προτάσεις αυτές ("κοινή εκλογική περιφέρεια" σε επίπεδο ΕΕ, ενιαία ψηφοδέλτια ευρωκομμάτων κ.λπ.), επιχειρείται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των λαών η ΕΕ, αυτή η διακρατική ένωση του κεφαλαίου. Επιχειρείται να αναστηλωθεί το ανύπαρκτο κύρος και η επιρροή των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, του ίδιου του Ευρωκοινοβουλίου, σαν εργαλεία της ΕΕ για τη χειραγώγηση εργατικών - λαϊκών συνειδήσεων.

-- Παράλληλα, η πρόταση για ορισμό κατώτατου εκλογικού ορίου για την εκλογή ευρωβουλευτών από 3% ως και 5% επιδιώκει τον αποκλεισμό πολιτικών δυνάμεων που αντιπαρατίθενται στην ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της, πρώτα και κύρια Κομμουνιστικών Κομμάτων.

-- Επικίνδυνη είναι και η πρόταση για επιστολική όσο και για ηλεκτρονική ψήφο, ακόμα και κατοίκων εκτός ΕΕ, στο όνομα της χαμηλής συμμετοχής των εργαζομένων και της νεολαίας, που οφείλεται στην αποστροφή για την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της κι όχι στον τρόπο ψηφοφορίας.

Η επιστολική και ηλεκτρονική ψήφος δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους νοθείας, παραβίασης της μυστικότητας, επηρεασμού της ψήφου κ.ά.

Οι επιδιώξεις των αστικών πολιτικών δυνάμεων να ενσωματώσουν τις λαϊκές αντιδράσεις και με τέτοιες μεθοδεύσεις, πρέπει να πέσουν στο κενό. Ο εργαζόμενος λαός έχει συμφέρον να καταδικάσει και να αντιπαλέψει την ΕΕ και την αντιλαϊκή της στρατηγική, να εγκαταλείψει τα κόμματα του κεφαλαίου και της αστικής διαχείρισης, να απορρίψει τις προτεινόμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, που έχουν ως στόχο τον εκβιασμό και τον εγκλωβισμό λαϊκών δυνάμεων».

«ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ 1940 - 41»
Συνεχίζονται οι βιβλιοπαρουσιάσεις

Οι Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ συνεχίζουν τις εκδηλώσεις παρουσίασης της μελέτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940 - 41», που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή»:

Αύριο Κυριακή
  • Στον Νέο Κόσμο, στις 6.30 μ.μ., στον πολυχώρο τέχνης «Ash in Art» (στάση μετρό «Συγγρού - Φιξ») με ομιλητή τον Χρήστο Μπάθα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.
  • Στη Σαλαμίνα, στις 11.00 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.
Την Πέμπτη, 26/11
  • Στη Σάμο, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο της περιφερειακής ενότητας.
Την Κυριακή, 29/11
  • Στις 6.00 μ.μ., από την ΤΟ ΕΒΕ, στην αίθουσα που βρίσκεται Καποδιστρίου 24 (3ος όροφος), με ομιλητή τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ
Στη Φλώρινα

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις στο φόντο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», διοργανώνει αύριο Κυριακή η ΤΕ Φλώρινας του ΚΚΕ, στις 11 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο.

Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Στη Δανία

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνει η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ για τα 97 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, αύριο Κυριακή, στις 17.00, στο εστιατόριο «Ελλάς», Fjolstrade 21 στο κέντρο της Κοπεγχάγης.

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Την Τετάρτη 25/11, η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση προς τιμήν των 97 χρόνων από την ίδρυση του Κόμματος, στις 7 μ.μ., στη μουσική σκηνή «ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ» με θέμα: «Οι ρίζες του ΚΚΕ στο Ηράκλειο: Η περίπτωση της απεργίας των σταφιδεργατών τον Αύγουστο του 1935. Σύγχρονη πείρα και διδάγματα».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Μουσικο-θεατρικό αφιέρωμα στην απεργία του Αυγούστου του 1935, όπου θα παρουσιαστεί το ιστορικό της μεγάλης απεργίας. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πολιτική ομιλία από τον Χάρη Φλουρή, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Στο χώρο θα λειτουργούν βιβλιοπωλείο και έκθεση ντοκουμέντων από την ίδρυση του Κόμματος έως και την απεργία του Αυγούστου του 1935.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ