ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποιήσεις εργαζομένων στο χώρο της Υγείας

Απεργία στα δημόσια νοσοκομεία στις 2 Δεκέμβρη

Από παλιότερη κινητοποίηση στο χώρος της Υγείας
Από παλιότερη κινητοποίηση στο χώρος της Υγείας
Συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας θα γίνει σήμερα στη 1 μ.μ., για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν υγειονομικοί και ασθενείς, εξαιτίας των ελλείψεων και της υποχρηματοδότησης. Η Γραμματεία Ν. Καβάλας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους να συμμετέχουν.

Τις κινητοποιήσεις συνεχίζει και το σωματείο εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», καλώντας σήμερα στο συλλαλητήριο που οργανώνουν οι συνταξιουχικές ενώσεις με αιχμή το Ασφαλιστικό. Επίσης, οργανώνει σύσκεψη με τους διοικητικούς υπαλλήλους στη 1 μ.μ. έξω από την κεντρική Γραμματεία. Αύριο, θα γίνει συγκέντρωση όλων των εργαζομένων στα Επείγοντα στις 8 π.μ. με συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, Λαϊκών Επιτροπών, συνταξιούχων, συλλόγων ασθενών για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων και επικουρικών, άμεση, πλήρη κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου, να πληρωθούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι κ.ά.

Επίσης, αύριο οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας προχωρούν σε στάση εργασίας (10 π.μ.- 3 μ.μ.) και στη συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα σε άλλα, απαιτούν «να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα, στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και πλήρη κρατική χρηματοδότηση των Κέντρων Υγείας». Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν ήδη αποφασίσει πανελλαδική απεργία για τις 2 Δεκέμβρη.

Τέλος, κινητοποίηση για τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» οργανώνεται τη Δευτέρα, στις 11 π.μ. στην αυλή του νοσοκομείου από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και τη Λαϊκή Επιτροπή Ζωγράφου.

Ανάμεσα σε άλλα ζητούν: Να ανοίξει η Μονάδα Λοιμώξεων «Μακκά» για τη νοσηλεία νεογνών και παιδιών με λοιμώδη νοσήματα, αφού σήμερα νοσηλεύονται στις παιδιατρικές κλινικές με κινδύνους για τα ίδια και για τα υπόλοιπα παιδιά. Να ανοίξει η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας που παραμένει κλειστή, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών, με πλήρη κι αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος.

Σε απόγνωση χιλιάδες καρκινοπαθείς

Σε απόγνωση οδηγούνται δύο στους πέντε ογκολογικούς ασθενείς, καθώς δεν μπορούν να βρουν το γιατρό τους, ούτε μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους στον κατάλληλο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, που παρουσιάστηκε στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 32% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό. Το βασικό εμπόδιο - σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού - είναι η καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού, η απόσταση και η δυσκολία μετακίνησης, καθώς πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να επισκεφθούν νοσοκομείο άλλης πόλης για να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.

Από τα στοιχεία της ίδιας έρευνας προκύπτει ότι το 28% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακά του. Τα φαρμακεία των νοσοκομείων «στερεύουν» και οι ασθενείς δίνουν πολλές φορές αγώνα δρόμου για να βρουν το φάρμακό τους σε κάποιο νοσοκομείο. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα το 40% των ασθενών να λαμβάνει με καθυστέρηση τη θεραπεία του ή ακόμη και να χάνει δόση της θεραπείας, επιδεινώνοντας την κατάσταση της υγείας του και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του.

Οπως καταγγέλθηκε στο Συνέδριο, έχουν σταματήσει οι χημειοθεραπείες στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Κρήτης, λόγω έλλειψης των απαραίτητων φαρμάκων. Ακόμα, ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Νίκος Καρβούνης, κατάγγειλε ότι μεγάλη πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία κάνει εμπάργκο σε αντικαρκινικό φάρμακο στο νοσοκομείο «Μεταξά», λόγω των χρεών του νοσοκομείου προς την εταιρεία.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ανοιχτό το μέτωπο και στα Εργασιακά

Μετά τη δρομολόγηση των νέων ανατροπών στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση στρέφει τώρα την προσοχή της στα μέτρα που έχει δεσμευτεί να προωθήσει στα Εργασιακά, προκειμένου να ικανοποιήσει βασικές αξιώσεις και επιδιώξεις του κεφαλαίου. Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το μνημόνιο, το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει την υποχρέωση να ξεκινήσει άμεσα τη «διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο». Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, επίσης, να μην προχωρήσει σε καμιά αλλαγή στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο Γ. Κατρούγκαλος αναμένεται να συναντήσει σήμερα το Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), ενώ μεθοδεύεται και η σύσταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που προβλέπεται από το μνημόνιο.

***

Για τις «βέλτιστες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις έχουμε γράψει πολλά και πολλές φορές. Επί της ουσίας, ταυτίζονται με ό,τι υπηρετεί καλύτερα την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου στη φάση που βρίσκεται σήμερα η καπιταλιστική οικονομία και επομένως είναι ό,τι χειρότερο για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αφού οδηγεί αντικειμενικά σε νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, για να υποβοηθηθεί η ανάκαμψη... Για παράδειγμα, «βέλτιστες πρακτικές» είναι τα κακοπληρωμένα και ευκαιριακά «μίνι τζομπς» στη Γερμανία, οι κατάπτυστες «συμβάσεις μηδενικών ωρών» στη Βρετανία, η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, με την οποία χώρες όπως η Ισπανία καταφέρνουν να παρουσιάζουν στατιστικά μείωση της ανεργίας, έστω και οριακή. «Βέλτιστη πρακτική» είναι όμως και αυτό που έκανε το κλαδικό Σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων στη Ρόδο, υπογράφοντας σε μεγάλο ξενοδοχείο του νησιού επιχειρησιακή σύμβαση που προβλέπει μισθό στα όρια του κατώτερου για τη μισή χρονιά και πληρωμή ενός επιπλέον 8% εκτός σύμβασης, που όμως επαφίεται στην καλή προαίρεση του εργοδότη! Μ' αυτή τη σύμβαση, εννοείται ότι εκτός από το μισθό μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας.

***

Για το ζήτημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών είναι γνωστό το «ενδιαφέρον» της εργοδοσίας για την αυστηροποίηση κυρίως της νομοθεσίας που αφορά στην κήρυξη της απεργίας. Αυτό που επιδιώκει το κεφάλαιο, είναι να βάλει ακόμα περισσότερα εμπόδια στον απεργιακό αγώνα και με τον τρόπο αυτό να αφαιρέσει από την εργατική τάξη ένα από τα ισχυρότερα όπλα στην αντιπαράθεση για τους όρους δουλειάς και αμοιβής. Αυτονόητα, με τον τρόπο αυτό εξασθενεί η παρέμβαση των σωματείων στο χώρο τους - κυρίως σε ό,τι αφορά τα κλαδικά συνδικάτα - και η εργοδοσία κερδίζει έδαφος στην αναμέτρηση με τους εργαζόμενους. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι και με το σημερινό καθεστώς η απεργία δεν είναι υπό διωγμό. Το αντίθετο συμβαίνει. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η συστηματική ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης εκεί που αναπτύσσονται αγώνες, με τη συνδρομή της Δικαιοσύνης και του κράτους, δεν είναι αρκετή για τους κεφαλαιοκράτες, που θέλουν «να δέσουν το γάιδαρό τους» απέναντι στο κίνημα και στο ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση των διαθέσεων από την πλευρά των εργαζομένων.

***

Και φτάνουμε στις ομαδικές απολύσεις, τις οποίες δημοσιεύματα στον Τύπο τις συνδέουν άμεσα με τις εξελίξεις στις τράπεζες. Οπως γράφεται, μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα ακολουθήσουν «αναδιαρθρώσεις» στους τραπεζικούς ομίλους, με μαζικές περικοπές στο προσωπικό. Επειδή, όμως, οι «εθελούσιες» είναι πλέον απαγορευτικές, καθώς συνεπάγονται δημοσιονομικό κόστος για το κράτος που αναλαμβάνει μέρος των ασφαλιστικών υποχρεώσεων της εργοδοσίας, η λύση που προκρίνεται από τους τραπεζίτες είναι αυτή των ομαδικών απολύσεων, με το μικρότερο δυνατό κόστος για τις επιχειρήσεις τους. Αυτό ίσως και να εξηγεί σε κάποιο βαθμό την ένταση με την οποία φαίνεται πως ανοίγει το θέμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο τραπεζικός τομέας είναι ο μοναδικός που βλέπει μπροστά του «αναδιαρθρώσεις» με μαζικές εκκαθαρίσεις προσωπικού. Επομένως, «ο κύβος ερρίφθη» για το χαρακτήρα και το περιεχόμενο των μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ILO, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλους «θεσμούς». Οσο κι αν προσπαθούν να θολώσουν τα νερά, κανένας εφησυχασμός δε δικαιολογείται από την πλευρά των εργαζομένων. Τα μέτρα πρέπει να εμποδιστούν, στο πλαίσιο ενός γενικευμένου ταξικού αγώνα που θα αντιπαλεύει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων του.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ