ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Οι εξελίξεις βάζουν ακόμα ψηλότερα τον πήχη

«Ζεσταίνεται» το κλίμα στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς όσο πλησιάζει η 3η Δεκέμβρη και η νέα πανεργατική πανελλαδική απεργία, για την επιτυχία της οποίας δουλεύουν οι ταξικές δυνάμεις. Απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ θα γίνουν σε δεκάδες πόλεις. Μεταξύ αυτών, στην Αθήνα στις 10.00 π.μ., στην Ομόνοια, και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Η προετοιμασία της απεργίας περνάει μέσα και από την ενίσχυση των αγωνιστικών μετώπων που είναι ανοιχτά σε χώρους δουλειάς, με την παρέμβαση ή τη στήριξη των ταξικών δυνάμεων και κάτω από την πίεση που ασκεί η επιθετικότητα της εργοδοσίας. Στο δρόμο για την απεργία, οι αγρότες ετοιμάζονται να βγουν στα μπλόκα με τα τρακτέρ, στην Υγεία πληθαίνουν οι παρεμβάσεις σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών, ενώ και οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ συζητούν μέτρα για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, με κλείσιμο εκείνες τις ώρες των καταστημάτων τους.

Ετοιμαζόμαστε για σκληρή απεργιακή αναμέτρηση

Σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών έγινε χτες στη Θεσσαλονίκη

Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Πλατιά σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας στις 3 Δεκέμβρη και για την επιτυχία του απεργιακού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, οργάνωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη σωματεία και Επιτροπές Αγώνα του νομού. Στη σύσκεψη, συζητήθηκε ο απολογισμός της δράσης για την απεργία στις 12 Νοέμβρη, μεταφέρθηκε η πείρα από κλάδους και χώρους δουλειάς και ο πήχης μπήκε ακόμα πιο ψηλά για τη συνέχεια.

Μιλώντας εισηγητικά, εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ο Λεωνίδας Στολτίδης είπε, ανάμεσα σε άλλα: «Χωρίς να χαθεί χρόνος, να συνεχίσουμε την προετοιμασία της νέας απεργίας με συστηματική δουλειά "από τα κάτω", με συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις, αξιοποιώντας και βάζοντας σε κίνηση τις δυνάμεις που πάλεψαν για την απεργία. Να επιμείνουμε το επόμενο διάστημα για αποφάσεις από τα Σωματεία για το Ασφαλιστικό, τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, προκειμένου να διατηρηθεί το απεργιακό κλίμα, να ενισχυθεί το πνεύμα πρωτοβουλίας.

Η νέα απεργία πρέπει να έχει ως στόχο μια πιο αποφασιστική αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική και την κυβέρνηση, με αιχμή το κοινωνικοασφαλιστικό, τον προϋπολογισμό που περιγράφει την συντριβή του».

Σημείωσε, τέλος, ότι «το κάλεσμα συναίνεσης που απευθύνει η κυβέρνηση δεν αφορά μόνο τα κόμματα τα οποία έχουν ψηφίσει το μνημόνιο και στηρίζουν το σημερινό δρόμο ανάπτυξης. Απευθύνεται και στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα που καλούνται στο όνομα των δήθεν εθνικών στόχων, της ανάκαμψης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και της ψευδεπίγραφης σταθερότητας, να συναινέσουν σε παλιά και νέα μέτρα σφαγής των δικαιωμάτων τους».

Μαύρο κοράκι στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης

Ο Α. Νεφελούδης με το κοράκι στα χέρια

Eurokinissi

Ο Α. Νεφελούδης με το κοράκι στα χέρια
Ενα μαύρο κοράκι, σαν αυτά που εξαπολύει η κυβέρνηση σε βάρος του ασφαλιστικού συστήματος, παρέδωσαν χτες στον γγ του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που συμμετέχουν στο 31ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ, εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια του «Αγωνιστικού Μετώπου». Οταν ο Α. Νεφελούδης ανέβηκε στο βήμα να μιλήσει ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ανάμεσα σε άλλους προσκαλεσμένους κομμάτων στο Συνέδριο, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σήκωσαν πανό στο βάθος της αίθουσας και σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του φώναζαν συνθήματα ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης. Στο τέλος της ομιλίας τους, μια σύνεδρος του «Αγωνιστικού Μετώπου» διέσχισε την αίθουσα, κρατώντας ένα χάρτινο αυτοσχέδιο κοράκι και το παρέδωσε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Νωρίτερα, κατήγγειλε από το βήμα το σαρωτικό χτύπημα που μηχανεύονται κεφάλαιο και κυβέρνηση σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, μεταξύ αυτών και των τραπεζοϋπαλλήλων. Η πρωτοβουλία αυτή των δυνάμεων του «Αγωνιστικού Μετώπου» απέσπασε το χειροκρότημα πολλών άλλων συνέδρων.

Σύσκεψη προετοιμασίας από την ΠΑΣΕΒΕ

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Σύσκεψη για τον απολογισμό της δράσης που ανέπτυξε, με αιχμή την πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη και το σχεδιασμό της δουλειάς για τη συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ στη νέα πανεργατική πανελλαδική απεργία, στις 3 Δεκέμβρη, οργάνωσε χτες η Γραμματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ. Η ΠΑΣΕΒΕ, οι Ενώσεις, οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι που συσπειρώνει, καλούν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ να κατεβάσουν ρολά στα μαγαζιά τους την ώρα των απεργιακών συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ στις 3 Δεκέμβρη και να συμμετάσχουν μαζικά σ' αυτά.

Στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε η θετική και η αρνητική πείρα από την προσπάθεια να συμμετάσχουν οι αυτοαπασχολούμενοι στην απεργία στις 12 Νοέμβρη, με κλείσιμο των καταστημάτων τους. Οπως ειπώθηκε, η συμμετοχή στα συλλαλητήρια ήταν αισθητά αυξημένη σε σχέση με προηγούμενα, ενώ σ' αυτά καλούσαν με αποφάσεις τους εφτά ομοσπονδίες και 64 σωματεία πανελλαδικά, σε 20 από τα οποία οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ δεν έχουν την πλειοψηφία.

Απεργούν την Τρίτη στην «Carrefour - Μαρινόπουλος»

Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων ενάντια στις απολύσεις στο «Μαρινόπουλο»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων ενάντια στις απολύσεις στο «Μαρινόπουλο»
Εξορμήσεις και παρεμβάσεις στα καταστήματα της επιχείρησης «Carrefour - Μαρινόπουλος» οργανώνουν σήμερα σωματεία εμποροϋπαλλήλων στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, αλλά και οι δυνάμεις της ΔΑΣ στην επιχείρηση, στα πλαίσια της προετοιμασίας της απεργίας την Τρίτη 1 Δεκέμβρη. Η απεργία αποφασίστηκε σε Γενική Συνέλευση την περασμένη Κυριακή.

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση της κινητοποίησης και να διεκδικήσουν: Να μη γίνει καμία μείωση στο μισθό. Να σταματήσει το κλείσιμο καταστημάτων. Να μη γίνει καμία απόλυση. Σταθερή δουλειά για όλους. Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ σημειώνει: «Μπαίνουμε όλοι στη μάχη, με δημιουργία απεργιακών επιτροπών σε κάθε κατάστημα, σε κάθε περιοχή, συζητάμε συνάδελφο το συνάδελφο. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Κάνουμε δική μας υπόθεση την επιτυχία της απεργίας, για να πάρει απάντηση η εργοδοσία και τα φερέφωνά της».

«Τα κλεισίματα των καταστημάτων πανελλαδικά, οι απολύσεις εργαζομένων που η εργοδοσία τις εμφανίζει ως "οικειοθελείς αποχωρήσεις", οι ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών υπό την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας, οι δυσμενείς μεταθέσεις σε μαγαζιά όσο γίνεται πιο απομακρυσμένα από τον τόπο κατοικίας, όλο αυτό το μπαράζ της επίθεσης της εργοδοσίας εντάσσεται σε σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική στον κλάδο, την ίδια ώρα που γίνονται σοβαρές ανακατατάξεις στο χώρο, που δυναμώνει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ για το ποιος θα επικρατήσει στην αγορά, ποιος θα έχει περισσότερες πωλήσεις και τζίρο», σημειώνει από την πλευρά του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και καλεί τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν με συμμετοχή τόσο στην απεργία την 1η Δεκέμβρη όσο και στην πανεργατική απεργία στις 3 Δεκέμβρη.

Ανένδοτη η εργοδοσία στην «Ανακύκλωση»

Ανένδοτη εμφανίστηκε χτες η εργοδοσία απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο, στην τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας ανάμεσα στην εταιρεία «Waste Solutions» και την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου. Ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας είπε ότι δεν πρόκειται να προσλάβει κανέναν από τους 40 περίπου εργαζόμενους που απέλυσε όταν ανέλαβε την εργοδοσία και αν το κάνει για κάποιους λίγους από αυτούς, θα τους πληρώνει με το σημερινό κατώτερο (586 ευρώ μεικτά) και όχι με τα 751 που είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι με την πάλη τους. Από την πλευρά του, το υπουργείο τήρησε στάση «Πόντιου Πιλάτου», καθώς ζήτησε από την εργοδοσία επαναπρόσληψη των απολυμένων «σε βάθος χρόνου», ενώ είναι γνωστή η προσπάθεια της νέας εταιρείας να αντικαταστήσει το παλιό προσωπικό με νέο και φτηνότερο. Σήμερα το πρωί, σε Γενική Συνέλευση στην πύλη του εργοστασίου, οι εργαζόμενοι θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της συνάντησης και θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Στο μεταξύ, αργά χτες το απόγευμα αναμενόταν να γίνει στο Ηράκλειο νέο συλλαλητήριο στήριξης των εργαζομένων της «Ανακύκλωσης», με πρωτοβουλία της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, στην πλατεία Ελευθερίας. Στο συλλαλητήριο καλούσαν το ΠΑΜΕ, ταξικά σωματεία, φορείς και οργανώσεις του νομού. Το ρεπορτάζ θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Ούτε ένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα!

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Με το σύνθημα «Κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα», εκπρόσωποι των ταξικών Σωματείων των Οικοδόμων και των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και του Συλλόγου Γυναικών, οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ.

Στη συνάντηση που είχαν με τον τοπικό διευθυντή της ΔΕΗ, ενημερώθηκαν ότι εδώ και δεκαπέντε μέρες έχουν ξεκινήσει οι διακοπές ρεύματος και στην Καρδίτσα. Οι εκπρόσωποι των σωματείων προειδοποίησαν ότι δε θα επιτρέψουν να μείνει κανένα σπίτι της Καρδίτσας χωρίς ρεύμα. Ιδιαίτερα επεσήμαναν το πρόβλημα με τα αγροτικά νοικοκυριά της περιοχής, που καλούνται αυτό το διάστημα να πληρώνουν υπέρογκα ποσά (πάνω από 1.000 ευρώ) για το ρεύμα στις πομόνες.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, οι συγκεντρωμένοι μοίραζαν στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και στους πελάτες που περίμεναν ή για διακανονισμό ή να πληρώσουν τους λογαριασμούς, την προκήρυξη του ΠΑΜΕ που καλεί στην απεργία στις 3 Δεκέμβρη, αλλά και να ενισχύσουν και τα μπλόκα των αγροτών που θα στηθούν την ίδια μέρα με τρακτέρ στο Δέλτα.

Αντιδρούν στις απολύσεις στο ορυχείο Αχλάδας

Συνεχίζεται ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στο ορυχείο Αχλάδας στη Φλώρινα ως απάντηση στις 6 απολύσεις και 35 διαθεσιμότητες που ανακοίνωσε η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - ΑΚΤΩΡ. Οι περίπου 100 εργαζόμενοι στο ορυχείο μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους ιδιοκτήτες φορτηγών δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις, τους μισθούς πείνας, τις απλήρωτες υπερωρίες. Το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία της περιοχής συμπαραστέκονται στο δίκαιο αγώνα τους. Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, καταγγέλλει ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους στα παζάρια της με τη ΔΕΗ ΑΕ, ώστε να πετύχει καλύτερους όρους στη μεταξύ τους σύμβαση. Μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Η απειλή ότι το ορυχείο θα κλείσει σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της κοινοπραξίας δείχνει το μέγεθος του εκβιασμού, αφού η λειτουργία του συνδέεται και με τη λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης τον οποίο τροφοδοτεί, προκαλώντας ανησυχίες και στους εργαζόμενους του σταθμού. Καλούμε τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ (μόνιμους, οκταμηνίτες, εργολαβικούς), το λαό της περιοχής να εκφράσουν έμπρακτα και με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων μακριά από τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας και της ΔΕΗ ΑΕ».

Συνέλευση την Κυριακή στον «Ζούρα»

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να απαντήσει η εργοδοσία των επιχειρήσεων συμφερόντων «Ζούρα» στα δίκαια αιτήματα των απεργών, που διεκδικούν καταβολή δεδουλευμένων, ανάκληση και σταμάτημα των απολύσεων και άλλα. Χτες, εργοδοσία και επιχειρησιακό σωματείο είχαν συνάντηση, μετά την προχτεσινή τριμερή στο υπουργείο Εργασίας. Την Κυριακή, οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει νέα Γενική Συνέλευση, όπου ανάλογα με τις απαντήσεις της εργοδοσίας θα αποφασίσουν για την παραπέρα εξέλιξη του αγώνα τους.

Κινητοποιήσεις σε άλλους χώρους

-- Με τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 26 Νοέμβρη απάντησαν οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας Ξάνθης «ΡΟΔΟΠΗ ΑΕ» στην κλιμάκωση της επίθεσης από την εργοδοσία με δύο νέες απολύσεις, μετά την τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας και ενόψει της τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι μαζί με το Σωματείο τους δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την ανάκληση των απολύσεων και το σταμάτημα της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

-- Κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΗ (οδός Καρδίτσας) οργανώνει την Τρίτη 1 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) με κεντρικό αίτημα: Καμία διακοπή ρεύματος σε εργατικό - λαϊκό νοικοκυριό που δεν μπορεί να πληρώσει. Το ΕΚΛ καλεί όποιο εργατικό - λαϊκό νοικοκυριό αντιμετωπίζει πρόβλημα διακοπής ρεύματος ή πλειστηριασμών, ν' απευθύνεται αμέσως σ' αυτό και στο τηλέφωνο 2410.250.708.

Το ΠΑΜΕ για τη δίκη των ναυτεργατών

«Ενα ένα καταρρέουν τα στημένα κατηγορητήρια της "βιομηχανίας" διώξεων, που έχουν στόχο να κάμψουν το φρόνημα των ναυτεργατών, να σταματήσουν τις φωνές που καλούν σε οργάνωση και αγώνα για την υπεράσπιση των αναγκών και των συμφερόντων μας, που θέλουν τους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι». Τα παραπάνω σημειώνει η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καβάλας να αθωώσει τους 20 εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτεργάτες που πρωτόδικα (23/6/2014) είχαν καταδικαστεί σε 8 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή, επειδή «τόλμησαν» να απεργήσουν και να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11/3/2010. Η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους ναυτεργάτες που παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να παλεύουν για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.

Δραστηριότητες μπροστά στις 3 Δεκέμβρη
  • Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση, σήμερα, Σάββατο, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) με θέμα: «Τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και οι επιπτώσεις τους για τους εργαζόμενους στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Δίνουμε αποφασιστική απάντηση - Οργανώνουμε την πάλη μας». Εισηγήσεις θα κάνουν ο Θωμάς Κακαβάς και ο Παναγιώτης Ράμμος, στελέχη του ΠΑΜΕ.
  • Σε σύσκεψη με θέμα τα επόμενα βήματα στη δράση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και ιδιαίτερα ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω, σήμερα, Σάββατο, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ελλης και Αδριανουπόλεως).
  • Πλατιά σύσκεψη για την προετοιμασία και οργάνωση της απεργίας στις 3 του Δεκέμβρη οργανώνει η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 30/11, στις 7 μ.μ., στο «ΕΣΠΕΡΙΑ».
  • Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) θα δώσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 30/11, στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του, με θέμα την 24ωρη απεργία στις 3 Δεκέμβρη και άλλες πρωτοβουλίες του ΕΚΛ.
  • Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στο επίκεντρο της συνέλευσης θα βρεθεί η κλιμάκωση της πάλης με συμμετοχή στη νέα πανελλαδική απεργία.
  • Σε Γενική Συνέλευση προχωρά η ΠΕΜΕΝ, την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της (Μπουμπουλίνας 21).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ