ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Καθημερινοί βομβαρδισμοί από φασιστικά τάγματα

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Καθημερινά συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου (στρατό και τάγματα εθνικιστών και φασιστών), σε χωριά που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ. Γίνεται λόγος για τα χωριά Σπαρτάκ, τα περίχωρα της Γκορλόφκα και της πόλης του Ντονέτσκ, αλλά και το 21ο νοσοκομείο, που βρέθηκαν στο στόχαστρο δυνάμεων των εθνικιστικών φασιστικών ταγμάτων, με βολές πυροβολικού ακόμα και αρμάτων μάχης, που υποτίθεται, με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, θα έπρεπε να είχαν απομακρυνθεί.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του λεγόμενου Εθνικού Συμβουλίου της ΛΔ Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, σημείωσε ότι ο αυξανόμενος αριθμός των επιθέσεων και παραβιάσεων της συμφωνίας αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση του Κιέβου δεν έχει κανέναν απολύτως έλεγχο στα εθνικιστικά τάγματα. Ανέφερε, ακόμα, ότι μόνο την τελευταία βδομάδα έχουν σημειωθεί πάνω από 75 παραβιάσεις.

Ταυτόχρονα, όπως όλα δείχνουν, οξύνεται και η αντιπαράθεση της κυβέρνησης του Κιέβου με τη Ρωσία για το ζήτημα της Ενέργειας. Από τη μία η Ουκρανία σταματάει να αγοράζει φυσικό αέριο από το ρωσικό κολοσσό Gazprom, ενώ από την άλλη η ουκρανική εταιρεία «Nαφτογκάζ» δηλώνει ότι ταυτόχρονα θα μπορούν να περνάνε από τους αγωγούς οι ποσότητες αερίου που προορίζονται για την ΕΕ. Η ρωσική πλευρά, ωστόσο, αμφισβητεί ότι η Ουκρανία δε θα «κατακρατά» ποσότητες για λογαριασμό της.

Επιπρόσθετο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και λόγω της δολιοφθοράς σε πυλώνες υψηλής τάσης, που έχουν οδηγήσει σε μπλακ άουτ τη Χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία από την άνοιξη του 2014 έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία. Το ρεύμα εξακολουθούσε να έρχεται από την Ουκρανία. Ως αντίποινα, ουσιαστικά, οι ιδιαίτερα πλούσιες σε άνθρακα περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) και η Ρωσία ανακοίνωσαν την αναστολή αποστολής άνθρακα στην Ουκρανία. Για την έλλειψη, πάντως, που θα δημιουργηθεί, η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε ότι έχει κλείσει συμφωνία με τη Νότια Αφρική για την αποστολή άνθρακα, καύσιμο απαραίτητο για τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ατέλειωτο το λουτρό αίματος στα Κατεχόμενα...

Ενας 19χρονος Παλαιστίνιος όρμησε χτες το πρωί με το αυτοκίνητό του σε περίπολο Ισραηλινών στρατιωτών σε σταθμό λεωφορείων της Δυτικής Οχθης, τραυματίζοντας ελαφρά έξι από αυτούς, προτού πυροβοληθεί και σκοτωθεί από τις κατοχικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, Εβραίοι έποικοι χτύπησαν με αιχμηρό αντικείμενο στο σβέρκο έναν 32χρονο εργάτη στο Μπέιτ Σέμεχ δυτικά της Ιερουσαλήμ, τον οποίον σύμφωνα με κάποιους αυτόπτες μάρτυρες επιχείρησαν να απαγάγουν, ενώ αργά το βράδυ της Πέμπτης, άλλος 25χρονος Παλαιστίνιος από τη Ραμάλα πυροβολήθηκε θανάσιμα από τα πυρά Ισραηλινών εποίκων, όταν έπεσε με το αυτοκίνητό του σε κτίριο του εποικισμού Κφαρ Αντουμίμ (βορειοανατολικά της Ιερουσαλήμ), προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό δύο Ισραηλινών στρατιωτών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΙΑΜΕΪ.-- Τη σφαγή 18 χωρικών, μεταξύ των οποίων και ένας ιμάμης και τον τραυματισμό άλλων 11 στο χωριό Γκογκόν, κοντά στη Λίμνη Τσαντ, από τζιχαντιστές της νιγηριανής οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ», επιβεβαίωσαν χτες οι αρχές του Νίγηρα.

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Πάνω από 1.000.000 παιδάκια στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία παλεύουν να επιβιώσουν, έχοντας να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική καταστροφή που προκάλεσαν προ τριών ετών οι επιθέσεις ισλαμιστών μισθοφόρων της οργάνωσης «Σελέκα» και οι συγκρούσεις τους με πολιτοφυλακές Χριστιανών, ανέφερε χτες ο Μοχάμεντ Φολ, εκπρόσωπος της «Γιούνισεφ» στην αφρικανική χώρα με πληθυσμό μόλις 4.600.000 άτομα. Ο ίδιος σημείωσε ότι σχεδόν το 50% των παιδιών στη χώρα έως πέντε ετών υποσιτίζονται.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Οι ειδικές δυνάμεις του μαλινέζικου στρατού συνέλαβαν χτες δύο άνδρες ως βασικούς ύποπτους και ενεχόμενους με τις φονικές επιθέσεις της περασμένης Παρασκευής στο ξενοδοχείο «Ράντισον Μπλου» στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμακό, που επέφεραν το θάνατο σε 19 άτομα.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες ότι θα ανοίξει σύντομα γραφείο της «Υπηρεσίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» στο Απου Ντάμπι, με τη μεσολάβηση και τις «εγγυήσεις» της «Διεθνούς Υπηρεσίας Ανανεώσιμης Ενέργειας» (IRENA), μολονότι το Ισραήλ δεν έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Συναγερμό σήμανε αργά προχτές βράδυ στο Λευκό Οίκο η «εισβολή» ενός άνδρα, αγνώστων λοιπών στοιχείων, που τυλιγμένος με μια αμερικανική σημαία πήδηξε φράκτη και επιχείρησε να πλησιάσει τμήμα του κτιρίου στο οποίο βρισκόταν η οικογένεια του Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, για να γιορτάσει τη Μέρα των Ευχαριστιών. Ο άγνωστος αμέσως μετά έπεσε κατά γης, περιμένοντας να τον συλλάβουν οι άνδρες της φρουράς του Προέδρου Ομπάμα. Ωρες μετά, η καταναλωτική φρενίτιδα των Αμερικανών οδήγησε εκατομμύρια από αυτούς σε τεράστια πολυκαταστήματα, ενόψει των σημαντικών εκπτώσεων που έγιναν χτες στο πλαίσιο της λεγόμενης «Μαύρης Παρασκευής» με αφορμή τη Γιορτή των Ευχαριστιών.

ΚΕΝΥΑ
Παπικά κηρύγματα κατά διαφθοράς και εξτρεμισμού

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Συνεχίζοντας τη διεθνή εκστρατεία «φτιασιδώματος» της εικόνας της Καθολικής Εκκλησίας, μετά από δεκαετίες σκανδάλων σεξουαλικής βίας και διαφθοράς σε κάθε μεριά του πλανήτη, ο πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε χτες στην Κένυα την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του, βγάζοντας κηρύγματα κατά του εξτρεμισμού, της διαφθοράς, της φτώχειας και της ανέχειας, αποδίδοντας τις αιτίες τους σε «πειρασμούς» και «συνήθη φαινόμενα» των θεσμών «ακόμη και του Βατικανού».

Το πρωί, χιλιάδες κόσμου τον υποδέχθηκαν στο εξωκλήσι ιησουιτών της παραγκούπολης Kangemi, όπου η απόλυτη εξαθλίωση διαιωνίζεται εδώ και δεκαετίες από την έλλειψη βασικών υπηρεσιών νερού, ηλεκτρισμού, αποχέτευσης και αποκομιδής σκουπιδιών. Ο πάπας Φραγκίσκος έβγαλε κήρυγμα κατά της εξαθλίωσης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η πρόσβαση σε καθαρό τρεχούμενο νερό είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα». Αργότερα, μετέβη στο μεγάλο αθλητικό στάδιο του Ναϊρόμπι, «Κασαράμι», όπου έγινε δεκτός από πολλές δεκάδες χιλιάδες νέους σαν «ροκ σταρ». Εκεί έβγαλε πύρινο λόγο κατά της διαφθοράς, αλλά και του εξτρεμισμού, καλώντας τη νεολαία να μην ενδώσει στους σχετικούς «πειρασμούς» και την κυβέρνηση να δώσει περισσότερες ευκαιρίες σε εκπαίδευση και δουλειά για όλους τους νέους, για να εμποδίσει τη στρατολόγησή τους από εξτρεμιστικές εγκληματικές οργανώσεις υπονοώντας την «Αλ Σαμπάμπ» και το «Ισλαμικό Κράτος».

Επόμενοι σταθμοί της αφρικανικής περιοδείας του πάπα είναι η Ουγκάντα και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ
Ματαιώθηκε σχέδιο για «επίθεση μεγάλης κλίμακας»

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.--

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Μπουρκίνα Φάσο, Αλέν Ζαγκρ, δήλωσε χτες ότι δυνάμεις του στρατού της χώρας απέτρεψαν «μεγάλης κλίμακας επίθεση» στο δυτικό τμήμα της χώρας, συλλαμβάνοντας 13 υπόπτους και κατάσχοντας όπλα και πυρομαχικά. Η εξέλιξη σημειώνεται δύο μέρες πριν τις προγραμματισμένες για αύριο (Κυριακή) προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Ο Α. Ζαγκρ υποστήριξε ότι οι 13 ύποπτοι είναι από την Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι και φέρονται πως συνδέονται με τη δράση ένοπλων οργανώσεων τζιχαντιστών στη δυτική Αφρική.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε γίνει αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Μπουρκίνα Φάσο με τη συμμετοχή τζιχαντιστών από το Μάλι.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταγγέλλει σχέδιο αποσταθεροποίησης

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, καταδίκασε χτες κατηγορηματικά τις πράξεις βίας με αφορμή τη δολοφονία, την Τετάρτη, του Λουίς Μανουέλ Ντίας, στελέχους της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, του κόμματος «Δημοκρατική Δράση» στην επαρχία Γκουαρίκο. Ταυτόχρονα, αντέκρουσε κατηγορηματικά και τις δηλώσεις, την επόμενη μέρα, του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, που θέλησε να συνδέσει τη δολοφονία αυτή με τις εκλογές που γίνονται την Κυριακή 6 Δεκέμβρη, υπονοώντας συμμετοχή του κυβερνώντος Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος. Είπε ότι αυτό είναι μια «παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας, ψεύτικη και αυθάδικη».

Αργότερα, η βενεζουελάνικη κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι με βάση τις έρευνες για τις συνθήκες δολοφονίας του Ντίας, ο οποίος ήταν γνωστός για τις σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα, ως πιθανότερη αιτία φέρεται το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε συμμορίες εγκληματιών. Ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία είναι γνωστός εκτελεστής με τρία παλιότερα εντάλματα σύλληψης για δολοφονίες, ο οποίος καταζητείται. Η κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο, επίσης, κατήγγειλε σχέδιο της αντιπολίτευσης που έχει στήριξη και από το εξωτερικό ώστε να απονομιμοποιηθούν οι ερχόμενες εκλογές, σημειώνοντας ότι είναι σε γνώση της σχέδιο για μη αναγνώριση των εκλογικών αποτελεσμάτων και την πρόκληση χάους.

Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ στην Αβάνα

Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, αποτελούμενη από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Μαιρήνη Στεφανίδη, και την αντιπρόεδρο, Χριστίνα Σκαλούμπακα, βρίσκεται στην Κούβα, προκειμένου να πάρει μέρος στη Συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών (ΠΔΟΓ). Οι εργασίες θα γίνουν στην Αβάνα. Ξεκινούν σήμερα, Σάββατο, και θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη. Στο πλαίσιό τους θα γιορταστούν και τα 70χρονα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Γυναικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ