ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΕΗ ΑΕ
Ετοιμάζουν νέο «πακέτο» εκπτώσεων στους βιομηχάνους

Την ίδια στιγμή που εντείνουν τις πιέσεις τους για την είσπραξη οφειλών από τους καταναλωτές χαμηλής τάσης, δηλαδή από τα νοικοκυριά και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που αδυνατούν να αποπληρώσουν ακόμα και τις ρυθμίσεις των συσσωρευμένων χρεών τους, συγκυβέρνηση και ΔΕΗ ΑΕ ετοιμάζουν γενναίες εκπτώσεις προς τους πελάτες της υψηλής τάσης, τις μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες. Στόχος της κυβέρνησης, μάλιστα, είναι οι εκπτώσεις στα βιομηχανικά τιμολόγια να συνδυαστούν με την παραπέρα μείωση του «ενεργειακού κόστους» των βιομηχάνων, μέσω της παράλληλης εφαρμογής του μέτρου της «διακοψιμότητας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που μελετάται από τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ και συζητήθηκε και στην προχτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, είναι να δίνονται ξεχωριστά τιμολόγια ανάλογα με το παραγωγικό «προφίλ» της κάθε βιομηχανικής επιχείρησης.

Στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τις ανάγκες των εγχώριων βιομηχάνων ευνοείται και από τη συνολική τάση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα επιτελεία της ΕΕ για μείωση του ενεργειακού κόστους των ευρωενωσιακών βιομηχανιών, ειδικά σε κλάδους που πλήττονται άμεσα από την ύφεση και το διεθνή ανταγωνισμό, όπως η χαλυβουργική βιομηχανία.

Σε αυτά τα πλαίσια κινούνται και οι δημόσιες παρεμβάσεις της συγκυβέρνησης: Κατά τη συνάντηση που είχε προχτές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Μ. Α. Κανιέτε, στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες, έθεσε μεταξύ άλλων και το αίτημα για μείωση των προβλεπόμενων ορίων δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για την ηλεκτροπαραγωγή. Εάν το αίτημα αυτό εγκριθεί, αυτομάτως θα μειωθεί και το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ, παρέχοντας έτσι τα περιθώρια άσκησης πολιτικής στήριξης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών.

Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, άλλωστε, ο Π. Σκουρλέτης εξέφρασε την πλήρη στήριξη της συγκυβέρνησης στην υλοποίηση της «ενεργειακής ένωσης» της ΕΕ, προσθέτοντας ότι βασικά στοιχεία της πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι η «διαφοροποίηση του εξωτερικού ενεργειακού εφοδιασμού» και η «ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας».

Σε αυτό το πλαίσιο, με βάση την επιδίωξη του εγχώριου κεφαλαίου να καταστήσει τη χώρα «ενεργειακό κόμβο», επισήμανε πως η ΕΕ πρέπει να θέσει ως προτεραιότητες την προώθηση των λεγόμενων ενεργειακών «Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος», όπως η δημιουργία σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο «κάθετος διάδρομος» και ειδικότερα οι διασυνδέσεις με Βουλγαρία, Αλβανία, Ιταλία. Αναφέρθηκε, δηλαδή, σε έργα τα οποία ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας προσδοκούν σε χρηματοδότηση και σύντομη εκκίνηση: Πρόκειται για το νέο σταθμό LNG στη Β. Ελλάδα, την κατασκευή του αγωγού TAP για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου, τη διασύνδεσή του με την Ιταλία, αλλά και τη διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας μέσω του αγωγού IGB, που οι εμπνευστές του επιθυμούν να αποτελέσει την αρχή ενός μελλοντικού διαδρόμου φυσικού αερίου που θα «διατρέχει» την Κεντρική Ευρώπη.

  • Χτες, εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε, υπήρξε συνάντηση μεταξύ του Π. Σκουρλέτη με εκπροσώπους της βελγικής εταιρείας «Fluxys», παρουσία του πρέσβη του Βελγίου στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας η βελγική εταιρεία εξέφρασε το ενδιαφέρον της για την εξαγορά ποσοστού του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη SOCAR. Υπενθυμίζουμε ότι η μείωση του ποσοστού της αζέρικης εταιρείας στο ΔΕΣΦΑ κάτω του 50% (από 66% που προέβλεπε η αρχική συμφωνία), μπαίνει ως προαπαιτούμενο από την Κομισιόν για να εγκρίνει και την τυπική ολοκλήρωση της συμφωνίας με το ελληνικό κράτος.
ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύμορφη δραστηριότητα σε όλη τη χώρα

Πλήθος πολύμορφων εκδηλώσεων ξεδιπλώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, ενταγμένες στο γιορτασμό των 97 χρόνων απ' την ίδρυση του Κόμματος, αλλά και αφιερωμένες στις πολιτικές εξελίξεις.

Μεταξύ άλλων:

Σήμερα, Σάββατο

-- Στις 7 μ.μ., στο Περιστέρι, στο Θέατρο Πολιτών (Τεγέας & Μονής Δαμάστας), θα πραγματοποιηθεί πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση προς τιμήν του κομμουνιστή λαϊκού δημάρχου Ευγένη Χαραλαμπίδη, που εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας. Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα και έκθεση φωτογραφίας.

-- Στην Κοζάνη, στο Εργατικό Κέντρο, σε εκδήλωση της ΚΝΕ για τα 97χρονα του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, προβολή βίντεο και μουσικό αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι από συγκρότημα της ΚΝΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στον Υμηττό (αίθουσα ΦΟΥ), θα πραγματοποιηθεί βιβλιοπαρουσίαση των τριών τευχών της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό», με ομιλήτρια την Αννα Αγαθοκλέους, στέλεχος του ΚΚΕ.

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 6.30 μ.μ., στην Αθήνα, στον κινηματογράφο «Studio» (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, πλ. Αμερικής), οι ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής για τις αλύγιστες γυναίκες των Φυλακών Αβέρωφ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία, μουσικοθεατρική παράσταση με χοροθεατρικά δρώμενα και το κομμάτι από την κεντρική έκθεση «Οι αλύγιστοι της ταξικής πάλης», που παρουσιάστηκε στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και αφορά τη δράση και τη ζωή των γυναικών στις φυλακές και τις εξορίες. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Καματερό, στον κινηματογράφο «Μελίνα» (Λ. Φυλής 165), σε εκδήλωση για την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, με συναυλία από το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής, θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.00 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση των κλαδικών Οργανώσεων της ΚΟ Κ. Μακεδονίας με θέμα «Ιμπεριαλιστικός πόλεμος και προσφυγιά». Θα μιλήσουν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ.

-- Στις 11 π.μ., στη Σάμο, στο δημοτικό σχολείο στον Πλάτανο, διοργανώνεται εκδήλωση τιμής για την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

Την Τρίτη 1/12

-- Στις 7 μ.μ., στο θέατρο Δημαρχείου Ηλιούπολης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από την σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα. Η αντίληψη του ΚΚΕ για τον Σοσιαλισμό», με ομιλητή τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΟ Κατασκευών θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (Εθνάρχου Μακαρίου 1), με θέμα: «Η απεργία των οικοδόμων την 1/12/1960. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από τους αγώνες της Εργατικής Τάξης. Βαδίζουμε στο δρόμο της ταξικής πάλης και του Σοσιαλισμού». Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7.00 μ.μ., στη Λάρισα, στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, στη Νεάπολη (Κ. Πατέρα και Παπανδρέου), σε εκδήλωση αφιερωμένη στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, θα μιλήσει ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικοθεατρική παράσταση, αφιερωμένη στον Ν. Χικμέτ, με τίτλο «Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη». Στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου και έκθεση φωτογραφίας από τη ζωή και τη δράση του ΚΚΕ.

Βίντεο για τα 71 χρόνια από τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44

Με αφορμή τα 71 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944, το ΚΚΕ ετοίμασε και έδωσε στη δημοσιότητα ιστορικό βίντεο.

Οι μαχητές του ΕΛΑΣ στην Αθήνα και τον Πειραιά έδωσαν τη μάχη για 33 μέρες ενάντια στην αστική τάξη και τους μηχανισμούς της. Ενάντια στις δολοφονικές ομάδες των Ταγμάτων Ασφαλείας και άλλων παρόμοιων σωμάτων, ενάντια στα πάνοπλα βρετανικά στρατεύματα. Στο πλάι του ΕΛΑΣ πολεμούσε ολόκληρος ο λαός.

Αυτή η αθέατη πλευρά είναι πολύ σημαντική για το ρόλο που έπαιξαν σε κρίσιμες ώρες η οργάνωση του λαού, οι λαϊκές εργατικές οργανώσεις που είχαν φτιαχτεί, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ.

Εκτός από τα πολύτιμα ιστορικά διδάγματα και πολιτικά συμπεράσματα, στο βίντεο υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, αλλά και χαρακτηριστικά πλάνα της περιόδου που απεικονίζουν τη σφοδρότητα αυτής της ένοπλης ταξικής σύγκρουσης.

Δείτε το βίντεο στο «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/81193.

«ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΙΤΑΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ 1940-41»
Συνεχίζονται οι βιβλιοπαρουσιάσεις

Συνεχίζονται από Οργανώσεις του Κόμματος οι εκδηλώσεις παρουσίασης της μελέτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41», που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή»:

-- Σήμερα, Σάββατο, απ' την ΚΟ Αταλάντης του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ. στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Τάσο Χρονά, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Κυριακή, στις 6 μ.μ., από την ΤΟ ΕΒΕ, στην αίθουσα που βρίσκεται Καποδιστρίου 24 (3ος όροφος), με ομιλητή τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΗΛΩΣΗ

Την Τετάρτη 25/11 αναρτήθηκε στον ιστότοπο athens.indymedia.org δημοσίευση, που περιέχει σε μορφή pdf το βιβλίο με τίτλο «"ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ": θεωρία και στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου», του συγγραφέα Κώστα Σκολαρίκου, των εκδόσεων της εταιρείας «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΒΕΕ».

Τόσο ο συγγραφέας όσο και η εκδότρια εταιρεία δηλώνουμε ότι η παραπάνω ανάρτηση έγινε χωρίς τη συναίνεσή μας και καλούμε τον ανωτέρω ιστότοπο να την αποσύρει άμεσα, επιφυλασσόμενοι κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.

Ο συγγραφέας, Κώστας Σκολαρίκος

Η εκδότρια εταιρεία, «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΒΕΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ