ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με επιτυχία η ημερίδα για τις εξελίξεις στην Υγεία και τις θέσεις του Κόμματος

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις για το πώς η υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ από τη συγκυβέρνηση επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την ήδη άθλια κατάσταση

MotionTeam

Η κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση, που υπάρχει στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας και του Φαρμάκου, με θύματα τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, καθώς και η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για ένα σύγχρονο ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, αναδείχθηκαν μέσα από την ημερίδα, που οργάνωσε προχτές βράδυ η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με θέμα: «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και οι θέσεις του ΚΚΕ», στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας, ο οποίος παρουσίασε τη ρεαλιστική, αναγκαία και σύγχρονη πρόταση του ΚΚΕ για την Υγεία.

Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις έγιναν από εκπροσώπους σωματείων από το χώρο της Υγείας, των αναπήρων και χρόνια πασχόντων, από συνταξιούχους και το ΠΑΜΕ. Μέσα από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, επιβεβαιώθηκε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας και στην Κεντρική Μακεδονία επιδεινώνεται και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια και τη ζωή τόσο των ασθενών όσο και των εργαζομένων.

Τονίστηκε ότι οι εξελίξεις στον κρίσιμο αυτό τομέα, η επίθεση, που συνεχίζει και κλιμακώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σχετίζονται με τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για την Υγεία - Πρόνοια, εντάσσονται και υπηρετούν τις γενικότερες κατευθύνσεις της για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Από την ημερίδα της ΚΟ Κ. Μακεδονίας. Στο βήμα ο Ζ. Λυμπερίδης

MotionTeam

Από την ημερίδα της ΚΟ Κ. Μακεδονίας. Στο βήμα ο Ζ. Λυμπερίδης
Η επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη θίγει όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Θίγει τους μετανάστες, τους ανέργους, τους ανασφάλιστους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Επομένως, και η απάντηση πρέπει να δοθεί συνολικά από τις δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας. Να μπει στο επίκεντρο η απαίτηση για παροχή σε όλους δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας, η πρόληψη στους χώρους δουλειάς, στους παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στη λαϊκή γειτονιά να είναι αποκλειστικά κρατική ευθύνη. Ο αγώνας αυτός χρειάζεται να συνδέεται με την πάλη για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, για ένα σύγχρονο ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Να συνδεθεί με την προοπτική ανατροπής του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής και όλης της κοινωνίας.

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις

Μέσα από τις παρεμβάσεις, παρουσιάστηκε αναλυτικά η δραματική κατάσταση που κυριαρχεί σε όλους τους χώρους, νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ιατρεία ΕΟΠΥΥ, κ.ά.

Συνοπτικά, αναφέρθηκαν οι μειωμένοι προϋπολογισμοί, οι ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, οι ελλείψεις εργαστηριακής και τεχνολογικής υποδομής, φαρμάκων, αναλώσιμων υλικών, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις κλινικών και κλινών, η μείωση κρεβατιών ΜΕΘ, οι επιπτώσεις από τις περικοπές στις παροχές των αναπήρων, κ.ά. Επίσης, σημειώθηκε η συνεχής μείωση των εξετάσεων που μπορούν να πραγματοποιήσουν τα νοσοκομεία.

Ο Γιώργος Ατματζίδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που προέκυψαν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από τη μείωση του προσωπικού των πρώην ιατρειών του ΙΚΑ.

Η Αθηνά Γραμματικοπούλου, νοσηλεύτρια, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων του «Θεαγένειου», μίλησε για τις εξελίξεις στα ειδικά νοσοκομεία και τις επιπτώσεις στους ασθενείς. Αναφέρθηκε στην απαξίωση και συρρίκνωση του «Θεαγένειου» αντικαρκινικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετεί ογκολογικούς ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, και στο οποίο λείπουν 100 νοσηλευτές, 70 διοικητικοί υπάλληλοι και 30 γιατροί καίριων ειδικοτήτων.

Ο Βαγγέλης Παπαμιχάλης, νευρολόγος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών, μίλησε για τις εξελίξεις στα περιφερειακά νοσοκομεία, που δείχνουν καθαρά τη γενικότερη κατεύθυνση στο χώρο της Υγείας: Μείωση του κόστους με κάθε τρόπο, ελάχιστες παροχές προς τους ασθενείς και προσπάθεια αύξησης των εσόδων που προέρχονται από απευθείας χρηματοδότηση από τον ίδιο τον ασθενή.

Ο Βασίλης Ρέβας, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων, μίλησε για την απάντηση που πρέπει να δώσει το συνταξιουχικό κίνημα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Πρόνοια.

Ο Βασίλης Ουραήλογλου, αναισθησιολόγους εντατικολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, μίλησε για την υποστελέχωση ζωτικών ειδικοτήτων. Οπως είπε, στα 4 μεγάλα νοσοκομεία της πόλης, από τις 103 οργανικές θέσεις ειδικών αναισθησιολόγων, οι 54 είναι κενές. Εξίσου τραγική είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα 4 νοσοκομεία, καθώς και στην υπόλοιπη περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας. Επίσης, από τις 77 οργανικές θέσεις ειδικευομένων αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, πληρούνται οι 62. Σε Κοζάνη, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Εδεσσα, Νάουσα, Κατερίνη, Πολύγυρο, δεν υπάρχει κανένας ειδικευόμενος.

Ο Στέλιος Καζεπίδης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Περιφερειακής Ενωσης Κ. Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, αναφέρθηκε στην επίθεση στα προνοιακά επιδόματα και τις επιπτώσεις στα ΑμΕΑ. Οπως είπε, με κατώτερη αναπηρική σύνταξη 87 ευρώ, με ανώτερη σύνταξη αναπήρου με 15ετία 400 ευρώ και με πενιχρά επιδόματα που κατά μέσον όρο είναι 300 ευρώ, δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες των αναπήρων και των οικογενειών τους, οι οποίοι έχουν ανάγκη βοηθών, τεχνικών βοηθημάτων, συμμετοχών σε φάρμακα και θεραπείες.

Ο Στέλιος Γαλατιανός, εργαζόμενος στο ΙΚΑ, νεφροπαθής, μίλησε για τις επιπτώσεις των μέτρων στους χρόνια πάσχοντες και ειδικότερα στους νεφροπαθείς. Αποροι ανασφάλιστοι νεφροπαθείς δεν είναι ενταγμένοι σε σταθερή Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) και περιφέρονται μέρα παρά μέρα στα εφημερεύοντα νοσοκομεία για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση, με κίνδυνο για την υγεία τους. Στις 6 δημόσιες ΜΤΝ της Θεσσαλονίκης που λειτουργούν με 100% πληρότητα με βάση το υπάρχον έλλειπες ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κάνουν αιμοκάθαρση 450 - 500 ασθενείς, ενώ στις 10 ιδιωτικές μονάδες που «ανθούν» κάνουν αιμοκάθαρση 900 - 1.000.

Ο Στράτος Κουρτζανίδης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ και μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι τα ζητήματα της Υγείας αποτελούν σταθερό μέτωπο πάλης για τα ταξικά Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, για το ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι ζούνε κάθε μέρα σε κάθε χώρο δουλειάς, την αύξηση των επαγγελματικών ασθενειών, την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Πολλοί εργαζόμενοι μένουν χωρίς φάρμακα, γιατρούς και εξετάσεις, γιατί δεν φτάνουν τα λεφτά τους να πληρώσουν. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για τους ανέργους και τους ανασφάλιστους και τις οικογένειές τους. Χιλιάδες παιδιά ανασφάλιστων μένουν ανεμβολίαστα με άμεσο κίνδυνο για την υγεία τους.

Η θέση του ΚΚΕ

Ο Ζήσης Λυμπερίδης παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση του ΚΚΕ και το πλαίσιο πάλης που καταθέτει στο λαό.

Σημείωσε ότι η πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά παραπέρα την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Ξεκαθάρισε ότι μέσα στις υπάρχουσες κοινωνικο - οικονομικές συνθήκες, όποιο σύστημα Υγείας κι αν αναπτυχθεί δε θα ικανοποιεί ούτε τις λαϊκές ανάγκες ούτε και τα εργασιακά, επιστημονικά και κοινωνικά δικαιώματα της μεγάλης πλειοψηφίας των υγειονομικών, γιατί αποτελούν «κόστος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους, εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους.

Και τόνισε:

«Στον αντίποδα αυτών βρίσκεται η πρόταση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη ενός συστήματος Υγείας που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες με σύγχρονες, ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας από ένα λαϊκό κράτος που το τιμόνι της εξουσίας θα έχει ο ίδιος ο λαός, με μια ριζικά διαφορετική ανάπτυξη, χωρίς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους. Αυτή η εργατική - λαϊκή εξουσία μπορεί να κάνει περιουσία του λαού τους επιχειρηματικούς ομίλους και στην Υγεία, να οργανώσει την οικονομία και την παραγωγή στη βάση ενός κεντρικού κι επιστημονικού σχεδιασμού, καταργώντας αντιλαϊκούς νόμους, συμφωνίες και μνημόνια των αστικών κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.λπ.), διαγράφοντας όλο το χρέος.

Ενα τέτοιο ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας είναι πλήρως και αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από ασφαλιστικές εισφορές ή απευθείας πληρωμές. Είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μέσα, στελεχωμένο με προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με πλήρη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ