ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Διαφώνησαν στον επιμερισμό του κόστους για αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη εγκρίνει

Τα περί «εθνικής συνοχής», «λαϊκής ενότητας» και «πολιτικής σταθερότητας» επανέλαβε μετά τη σύσκεψη ο Αλ. Τσίπρας, ομολογώντας τη στόχευση της συγκυβέρνησης

Η προχτεσινή σύσκεψη - παρωδία επιβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ κράτησε τη μόνη συνεπή στάση για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα

Phasma

Η προχτεσινή σύσκεψη - παρωδία επιβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ κράτησε τη μόνη συνεπή στάση για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα
Χωρίς κοινό ανακοινωθέν και με ανταλλαγή κατηγοριών έληξε το Σάββατο η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας και εκ του αποτελέσματος τη θέση του ΚΚΕ, που αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μια σύσκεψη - παρωδία που σκοπό είχε την απόσπαση της ανοχής του λαού στα νέα βάρβαρα μέτρα.

Οι κυβερνητικές προθέσεις σκόνταψαν, για την ώρα, στην απροθυμία των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης να αναλάβουν το πολιτικό κόστος σκληρών επιλογών, όπως οι προωθούμενες νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, παρ' ότι όλοι, με πυξίδα το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ψήφισαν παρέα το τρίτο μνημόνιο που τις περιλαμβάνει...

Συγκεκριμένα, τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία επιτροπών εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση, δηλώνοντας ότι τα θέματα αυτά μπορούν να συζητηθούν στη Βουλή. Το «δέλεαρ» του εκλογικού νόμου που έριξε στο τραπέζι ο Αλ. Τσίπρας, δεν έκαμψε τις αντιρρήσεις τους.

Αντί για κοινό ανακοινωθέν, εκδόθηκε μια ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας με φόντο τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών.

Περίσσεψε η κοροϊδία για το Ασφαλιστικό

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, περίσσεψε η υποκρισία, με τον Αλ. Τσίπρα να κατηγορεί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «συνεχίζουν να κρατούν στάση υπονομευτική. Αυτοί που από το 2010 έως σήμερα έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει 11 διαφορετικές περικοπές και μειώσεις συντάξεων». Αυτό που «ξέχασε», βέβαια, είναι ότι και η κυβέρνησή του συνεχίζει ακριβώς στον ίδιο δρόμο, έχοντας προβεί ήδη σε μειώσεις συντάξεων και δεσμευόμενη για νέες περικοπές στο Ασφαλιστικό, που οδηγούν σε νέο τσεκούρι και σαρωτικές ανατροπές δικαιωμάτων.

Τις δεσμεύσεις αυτές, άλλωστε, έσπευσε να υπενθυμίσει, συνοδεύοντάς τις με ψευδεπίγραφες αναφορές ότι δε θα υπάρξουν νέες επώδυνες περικοπές: Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η πρόταση της κυβέρνησης θα κινείται στα πλαίσια«των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει - και έχουμε ψηφίσει άλλωστε από κοινού τον περασμένο Αύγουστο - να καταστήσουμε βιώσιμο το Ασφαλιστικό, χωρίς νέες επώδυνες περικοπές στις συντάξεις».

Αντίστοιχα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, οι πρόεδροι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «ξέχασαν» τις επιδρομές που έκαναν οι ίδιοι στις συντάξεις και τα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα, «ξέχασαν» ότι ψήφισαν και το τρίτο μνημόνιο, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκη, να υποστηρίζει ότι «ως θέμα αρχής είμαστε κατά της μείωσης των συντάξεων» και την Φ. Γεννηματά ότι «η "Δημοκρατική Συμπαράταξη" ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ έχουν ξεκάθαρη "κόκκινη" γραμμή: όχι μείωση των συντάξεων». Αμφότεροι, πάντως, πρόταξαν τα περί βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού, πρόσχημα στο οποίο πάτησαν όλες οι ανατροπές των τελευταίων δεκαετιών.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει ότι «ως προς το Ασφαλιστικό, αναγνωρίστηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα».

Το γεγονός ότι η σύσκεψη απέβη άκαρπη ως προς το Ασφαλιστικό, ζήτημα που καίει την κυβέρνηση, επέτρεψε στον κυβερνητικό εταίρο, Π. Καμμένο, να απειλήσει με σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις επιπτώσεις του PSI στα ασφαλιστικά ταμεία. «Δυστυχώς, η συμμαχία Σαμαρά - Βενιζέλου οδήγησε πάλι στη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων πρώην εταίρων» δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει πλέον «να προχωρήσει η διενέργεια έρευνας, εξεταστικής επιτροπής, για τα αποτελέσματα του PSI». Νύξη για το ίδιο θέμα έκανε και ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «αυτοί που χρέωσαν με δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία με το καταστροφικό PSI, σήμερα αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε ένα διάλογο συντεταγμένο».

Συμφωνία στη διαχείριση του Προσφυγικού

Διαφορετικό ήταν το κλίμα σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, συμφώνησαν πλήρως με την πολιτική της ΕΕ, η οποία «οφείλει ν' αντιμετωπίσει το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα συντεταγμένα, υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αλλά και ασφαλείας για τους λαούς της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει μηδενική ανοχή ή ολιγωρία για τους τρομοκράτες». Καμία αναφορά, όπως αναμενόταν, δεν έγινε στους υπεύθυνους για την εκδίωξη εκατομμυρίων ανθρώπων απ' τις εστίες τους, ούτε στην ανάγκη να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στη διευκόλυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν απ' την ΕΕ να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στους σχεδιασμούς αυτούς και συγκεκριμένα «να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία». Κι αυτά λέγονται την ώρα που κράτη - μέλη της ΕΕ, π.χ. η Γαλλία, βομβαρδίζουν στη Συρία.

Σε ό,τι αφορά τα σύνορα, αναφέρεται ότι «οιαδήποτε συνεργασία κατά τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποκλειομένων κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υφ' οιανδήποτε μορφή» και ζητούν να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη φύλαξη των συνόρων η Frontex, «η οποία πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή».

Πάντως, η ΝΔ δε δέχτηκε να υπάρξει κοινή ανακοίνωση ούτε για το Προσφυγικό, θεωρώντας - όπως δήλωσε ο Γ. Πλακιωτάκης - ότι «η σημερινή οξύτατη κρίση στο Προσφυγικό είναι αποτέλεσμα τόσο των διεθνών εξελίξεων και της αρνητικής στάσης της Τουρκίας, όσο και της αναποτελεσματικής πολιτικής της κυβέρνησης».

Τέλος, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης, μεσώ των διαδικασιών της Βουλής, ενώ «ως προς τον εκλογικό νόμο, αναγνωρίστηκε η ανάγκη αλλαγής του, από αυτή τη Βουλή, επί το αναλογικότερον, δίχως όμως να θίγεται η ουσία της, από το Σύνταγμα, επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας».

Οι δηλώσεις μετά τη σύσκεψη

Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «δυστυχώς, σήμερα, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, απέδειξαν ότι δε διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ούτε την αναγκαία σοβαρότητα». Ειδικά για τη ΝΔ, ανάφερε πως «ως αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί θεσμικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς σήμερα αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων». Μάλιστα, της καταλόγισε προσπάθεια διαφοροποίησης στο Προσφυγικό από «τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων στα νησιά που δέχονται τις ροές» και υποστήριξε ότι «παρόμοιες θέσεις δεν υπονομεύουν την κυβέρνηση, υπονομεύουν τη διεθνή θέση της χώρας».

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι το αίτημά του προς τα άλλα κόμματα ήταν «να συνταχθούν σε μια κοινή εθνική "κόκκινη" γραμμή, για μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς περαιτέρω μειώσεις συντάξεων», αλλά «αρνήθηκαν», επειδή «βάζουν την κομματική τους επιβίωση πάνω από τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων».

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, διάλογος «θα διεξαχθεί συντεταγμένα, πρώτα στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και ακολούθως στη Βουλή. Θα διεξαχθεί ούτως ή άλλως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Ομολογώντας, πάντως, ότι κυβερνητική στόχευση ήταν και παραμένει η απόσπαση της ανοχής του λαού, πρόσθεσε ότι «η χώρα, σε αυτή την κρίσιμη καμπή, περισσότερο από ποτέ χρειάζεται εθνική συνοχή, λαϊκή ενότητα και πολιτική σταθερότητα. Το στρατηγικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την ανάκτηση της κυριαρχίας μας έναντι των δανειστών θα πετύχει...».

Η ΝΔ δε θα πάρει μέρος σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, δήλωσε ο Γ. Πλακιωτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αναζητά σωσίβιο σωτηρίας». Η Φ. Γεννηματά ανέφερε ότι «δε θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα», ενώ το ΠΑΣΟΚ προέτρεψε τον πρωθυπουργό να ομολογήσει αν δεν μπορεί να διαχειριστεί ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό. Ο Στ. Θεοδωράκης πρότεινε «κυβέρνηση εθνικής Ελλάδας», ενώ ο Β. Λεβέντης ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αναζητούν συνενόχους για να εφαρμόσουν προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε το Σάββατο 28/11 την ακόλουθη δήλωση για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών:

«Η σημερινή σύσκεψη επιβεβαίωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναζητά συνενόχους για να εφαρμόσει τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα - ειδικά σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό - και τσακώνεται με τα άλλα κόμματα, που στήριξαν το μνημόνιο, για τον επιμερισμό της ευθύνης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί, μέσα από στημένους διαλόγους και διακομματικές επιτροπές, εκτός Βουλής, ν' αποσπάσει την ανοχή του λαού στα βάρβαρα μέτρα. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, τόσο για το Ασφαλιστικό όσο και για το Προσφυγικό και τη συνταγματική αναθεώρηση, υπηρετούν τις επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, τμημάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που συμμετέχει η Ελλάδα. Δεν έχουν καμία σχέση με την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του λαού και της χώρας.

Αποδεικνύεται ότι το ΚΚΕ κράτησε τη μόνη συνεπή στάση προς όφελος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, αρνούμενο να συμμετάσχει σε μια σύσκεψη - παρωδία.

Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από το κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης που καλλιεργεί η κυβέρνηση και τ' άλλα αστικά κόμματα με τη στάση τους. Ο μόνος επωφελής για το λαό δρόμος βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης του, στη λαϊκή συμμαχία, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ