ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - «ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ»
Ο Βαλς δεν αποκλείει νέα παράταση

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ενδεικτικές του πώς η αστική τάξη αξιοποιεί τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» είναι οι χτεσινές δηλώσεις που έκανε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, εξηγώντας ότι δεν αποκλείεται νέα παράταση του καθεστώτος «έκτακτης ανάγκης», που επιβλήθηκε μετά το μακελειό της 13ης Νοέμβρη, στο όνομα της υπεράσπισης της εσωτερικής και εθνικής «ασφάλειας».

Μιλώντας χτες στο δίκτυο «Ευρώπη 1», ο Βαλς «άφησε να γίνει κατανοητό πως η επιμήκυνση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης μετά τις 26 Φλεβάρη... είναι μια εφικτή πιθανότητα», όπως αναμετέδωσαν μια σειρά από ΜΜΕ, ανάμεσά τους και η «Μοντ». Υποστηρίζοντας ότι αυτός «ο περιορισμός των ελευθεριών» αποσκοπεί «στην προστασία των ελευθεριών μας», ο πρωθυπουργός ουσιαστικά έστρωσε το έδαφος για νέο γύρο μέτρων καταστολής και περιστολής ατομικών - δημοκρατικών ελευθεριών, εξηγώντας: «Προφανώς δεν πρέπει να αποκλείσουμε αυτήν την πιθανότητα (σ.σ. παράταση των έκτακτων μέτρων) ανάλογα με την απειλή, και πρέπει να δράσουμε με πολλή υπευθυνότητα». Ενώ όλο νόημα πρόσθεσε: «Ηρθαμε αντιμέτωποι με μια πράξη πολέμου με μια συγκεκριμένη απειλή... πρέπει να προφυλαχτούμε, αυτό είναι το νόημα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης... είναι ευθύνη μου να πω αυτή την αλήθεια».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και οι επαφές όσον αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας των διαφόρων κρατικών «αντιτρομοκρατικών» υπηρεσιών. Ο Βαλς συνάντησε χτες τον Βέλγο ομόλογό του, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο συμφώνησαν να «ξεκινήσουν μια πρωτοβουλία» στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταλλαγής πληροφοριών στο πλαίσιο της «Ομάδας των Εννέα», στην οποία μετέχουν ευρωπαϊκές χώρες που θεωρείται ότι απειλούνται περισσότερο από τους τζιχαντιστές. Η «Ομάδα των Εννέα» αφορά τις Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σουηδία, που είχαν συνεδριάσει πρώτη φορά τον Ιούνη του 2014 (μετά από επίθεση «τρομοκρατών» εναντίον του Εβραϊκού Μουσείου στις Βρυξέλλες).

Η γαλλο-βελγική πρωτοβουλία αφορά στην «εναρμόνιση» και τη «συστηματοποίηση» των ανταλλαγών «φακέλων S» (βλ. άτομα που θεωρούνται επικίνδυνα ή «ριζοσπαστικοποιημένα») και των αντίστοιχων σε άλλες χώρες, μέσω του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS).

ΚΥΠΡΟΣ
Ο Λαβρόφ στη Λευκωσία, ο Νταβούτογλου στα Κατεχόμενα

Από την επίσκεψη Νταβούτογλου στα Κατεχόμενα
Από την επίσκεψη Νταβούτογλου στα Κατεχόμενα
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στη Λευκωσία ήταν προγραμματισμένο να φτάσει χτες, αργά το απόγευμα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για να έχει σήμερα επίσημες συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα το πρωί, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτορας Παπαδόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης, επειδή έχει επιτευχθεί η «εμπλοκή» όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό, όπως και «εκπροσώπου και τεχνοκρατών της ΕΕ» και «έχει γίνει πεποίθηση όλων ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα διέπει τη λύση».

Στο μεταξύ, επίσης, χτες, έφτασε στα Κατεχόμενα και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου, ελάχιστες μέρες μετά το αντίστοιχο ταξίδι του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ο Νταβούτογλου τόνισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε όλα τα «απαραίτητα βήματα» για να «λυθεί» το Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή, πλήθος συζητήσεων έχει προκαλέσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η θερμή χειραψία που είχαν στις Βρυξέλλες την Κυριακή ο Τούρκος πρωθυπουργός και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας. Οπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, οι δύο άντρες είχαν μια «συνάντηση τετ-α-τετ», «μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων που επικεντρώθηκε στο να εκφράσουν επιθυμία για σύντομη επίλυση του Κυπριακού». Πρόσθεσε, ακόμα, πως ο Τούρκος ηγέτης «συνέδεσε και την ενταξιακή πορεία της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και ότι αν επιλυθεί το Κυπριακό θα είναι μια εξέλιξη ενισχυτική στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Να σημειωθεί ότι η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίστηκε σχετικά ικανοποιημένη για τα αποτελέσματα της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, θεωρώντας ότι αυτά «είναι θετικά τόσο όσον αφορά κάποιες από τις λεπτομέρειες αυτού του Σχεδίου Δράσης - αυτών που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές - αλλά και όσον αφορά στα πολιτικά μηνύματα που προκύπτουν μέσα από τη χτεσινή Ειδική Σύνοδο». Ουσιαστικά, η Λευκωσία εμφανίζει ως «κατάκτηση» το γεγονός ότι δεν υπήρξε στην παρούσα φάση ευθύ άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα και γίνεται αναφορά σε «προετοιμασία» που θα ξεκινήσει, στην ίδια βέβαια κατεύθυνση. Καλλιεργείται προσπάθεια εφησυχασμού του κυπριακού λαού, όταν είναι καθαρό ότι εντατικοποιούνται τα «παζάρια» μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας, κάτι που θα αλληλεπιδράσει και με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σύμφωνα πάντα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Αυξάνονται οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ατέλειωτα είναι, σε καθημερινή βάση, τα θύματα των ισραηλινών κατοχικών αρχών, με πιο πρόσφατες τις περιπτώσεις ενός 16χρονου Παλαιστίνιου και μιας 19χρονης Παλαιστίνιας που έπεσαν χτες νεκροί στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης από τις σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών, με το πρόσχημα ότι κρατούσαν μαχαίρι και επιχείρησαν να τραυματίσουν ισραηλινές δυνάμεις.

Η πρώτη εν ψυχρώ φονική επίθεση έγινε κατά 16χρονου Παλαιστίνιου στον παράνομο εβραϊκό εποικισμό Γκας Ετζιόν της Δυτικής Οχθης από πυρά Εβραίου έποικου με τη δικαιολογία πως ο έφηβος κρατούσε μαχαίρι.

Ωρες μετά, η 19χρονη Παλαιστίνια Μαράμ Ραμίς Χασούνα από τη Ραφίντια της Ναμπλούς πυροβολήθηκε θανάσιμα από τα πυρά Ισραηλινού στρατιώτη κοντά σε φυλάκιο ελέγχου ανατολικά της Τουλκαρέμ στη Δ. Οχθη. Και σε εκείνη την περίπτωση ανακοινώθηκε ως δικαιολογία για τη δολοφονία της κοπέλας η απόπειρα επίθεσης με μαχαίρι.

Το ίδιο 24ωρο, παλαιστινιακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι δεκάδες έμποροι στη Λωρίδα της Γάζας σταμάτησαν τις εισαγωγές ζωντανών βοοειδών και προβάτων και εμπορευμάτων από το Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή νέου φόρου από την κυβέρνηση της Χαμάς, ύψους 50 δολαρίων που επιβάλλεται πέρα από το φόρο 25 δολαρίων που ίσχυε έως σήμερα για τις εισαγωγές ζώντων μοσχαριών και προβάτων.

ΔΑΝΙΑ
Αύριο το αποπροσανατολιστικό δημοψήφισμα

Δημοψήφισμα πραγματοποιείται αύριο στη Δανία, με θέμα την άρση της εξαίρεσης (opt-out) από την κοινή πολιτική δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, με στόχο την πιο στενή πρόσδεση της Δανίας, με μια πιο ευέλικτη σχέση, παρόμοια με αυτή της Βρετανίας και της ΕΕ. Η δανέζικη αστική τάξη ως τώρα είχε αποδεχτεί τη συνθήκη του Μάαστριχτ με 4 εξαιρέσεις: στην ΟΝΕ, στην κοινή πολιτική δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, στην κοινή πολιτική άμυνας και στην κοινή ιθαγένεια.

Ηδη η προηγούμενη κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών είχε ανακοινώσει ότι θα γίνει το πρώτο δημοψήφισμα για την άρση της εξαίρεσης στο κοινό δίκαιο μέσα στο 2016. Η σημερινή, όμως, φιλελεύθερη κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη το γενικότερο κλίμα που προκαλείται από το μαζικό κύμα προσφύγων το τελευταίο διάστημα και την κατασταλτική πολιτική σε βάρος τους, ανακοίνωσε εσπευσμένα τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τις 3 Δεκέμβρη, με κύριο επιχείρημα το ότι η πιο ενεργή συμμετοχή της Δανίας στους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ (Εuropol, Frontex κ.λπ.) «θα βάλει φρένο στο κύμα των προσφύγων».

Πρέπει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι ο δανέζικος λαός το 1992, σε σχετικό δημοψήφισμα είχε καταψηφίσει τη συμφωνία του Μάαστριχτ και ακολούθησε νέο το 1993, όπου σε κλίμα εκβιασμών και παραπλάνησης αποσπάστηκε το «ναι» με το καθεστώς των εξαιρέσεων. Το 2000, επίσης με δημοψήφισμα, καταψηφίστηκε η είσοδος στην ΟΝΕ. Σήμερα, το κυρίαρχο τμήμα της αστικής τάξης φαίνεται ότι επιθυμεί για τα συμφέροντά του να αρθούν οι εξαιρέσεις. Ιδιαίτερα φαίνεται ότι ενδιαφέρεται για τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η αποθηκευτική αλυσίδα και οι υπηρεσίες, ενώ πρόσφατα ο Δανός υπ. Οικονομίας, σε συνέντευξή του στο «Bloomberg», δήλωσε ότι «είναι καιρός η Δανία να γίνει μέλος της Ευρωζώνης, που σημαίνει ότι στην κατάλληλη ευκαιρία θα γίνει κι άλλο δημοψήφισμα».

Οπως δείχνει και η εμπειρία στη Δανία και άλλες χώρες (και στη χώρα μας), το δημοψήφισμα χρησιμοποιείται για την παραπλάνηση του λαού, με δεδομένη τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το γεγονός ότι το κεφάλαιο κάνει κουμάντο στην οικονομία. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, ανεξαρτήτως διαχειριστή της πολιτικής εξουσίας, νομίσματος ή σχέσης με την ιμπεριαλιστική ένωση.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχείς βομβαρδισμοί

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Οι δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία, στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

Ταυτόχρονα, πλέον, καταγράφεται η συστηματική επαναφορά βαρέων όπλων όπως άρματα μάχης του ουκρανικού στρατού στη ζώνη αντιπαράθεση. Ο λεγόμενος υπουργός Αμυνας της ΛΔ, Εντουαρντ Μπασούριν, έκανε λόγο για 277 άρματα και στοιχεία πυροβολικού, που παραβιάζουν τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, που προέβλεπε την αποχώρησή του. Επίσης, επισήμανε ότι ιδιαίτερη κινητικότητα στρατιωτικών μέσων υπάρχει στην περιοχή της Μαριούπολης, της Γκορλόφκα και των περιχώρων του Ντονέτσκ, με μεταφορά οχημάτων προσωπικού, πυρομαχικών και πάνω από 660 στρατιωτών ανάμεσά τους και μελών του φασιστικού «Δεξιού Τομέα». Ο Μπασούριν, τέλος, κατήγγειλε την κυβέρνηση του Κιέβου ότι αξιοποίησε την εκεχειρία για να αναπτύξει τις δυνάμεις της στην περιοχή.

Χτες, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, ο ουκρανικός στρατός άνοιξε και πάλι πυρ στα περίχωρα του Ντονέτσκ, με όλμους σε κατοικημένες περιοχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ