ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ο λαός να γυρίσει την πλάτη στην «Πολιτιστική της πλουτοκρατίας»

«Πολιτιστική της πλουτοκρατίας» χαρακτηρίζει το «θεσμό» της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Λαρισαίων, καλώντας τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα της Λάρισας για το έτος 2021 που κατέθεσε προχτές στο υπουργείο Πολιτισμού, η Δημοτική Αρχή.

Οπως επισημαίνει, πρόκειται για ένα «θεσμό» που στοχεύει στην περιθωριοποίηση του λαϊκού πολιτισμού και της παράδοσης, στην εξαφάνιση της προοδευτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, στην καπιταλιστική κερδοφορία, στην «κοινωνική ενσωμάτωση» γνωστή και ως «κοινωνική συνοχή».

Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή, πριν ακόμα καταθέσει, επισήμως, την υποψηφιότητα προχώρησε στις πρώτες «προσαρμογές» προς τις ευρωενωσιακές απαιτήσεις, με την πρόταση που έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη δημιουργία αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας, που θα αναλάβει να «τρέξει» το «θεσμό» σε περίπτωση που κερδηθεί και που θα έχει «λυμένα» τα χέρια από την αστική γραφειοκρατία.

Πρότεινε, επίσης, τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ταμείου - «κουμπαρά» της πολιτιστικής, στον οποίο, εκτός από το 30% του προϋπολογισμού (μέχρι 12 εκατομμύρια ευρώ) που θα διεκδικηθεί από την κυβέρνηση, τα υπόλοιπα θα κατατίθενται από χορηγίες, ένα κομμάτι των αποθεματικών του δήμου, καθώς και πόροι από άλλες πηγές (ίσως και από ΚΑΠ), τα οποία και θα παρακρατούνται. Στόχος του ταμείου θα είναι η με κάθε τρόπο διασφάλιση των πόρων που θα ξεκοκαλίσουν οι εργολάβοι του πολιτισμού, οι διάφοροι χορηγοί, οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι και οι λοιποί χρυσοκάνθαροι και που φυσικά θα ακριβοπληρώσει ο λαός.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι «αποτελεί πρόκληση για τη Λάρισα των χιλιάδων ανέργων, των χιλιάδων οικογενειών που ζουν σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης και προστρέχουν στα συσσίτια του δήμου και της εκκλησίας, που στερούνται βασικών αγαθών όπως το ηλεκτρικό και η θέρμανση, να κατασπαταληθούν 30 εκατομμύρια ευρώ για τέτοιες εκδηλώσεις» και τονίζει: «Απέναντι στην "Πολιτιστική της Ευρωπαϊκής Ενωσης", στον πολιτισμό της αστικής τάξης που προωθεί και προβάλλει τις ξεπερασμένες αντιδραστικές θεωρίες, τα ψευτοϊδανικά, είναι αναγκαία η πλατιά αγωνιστική συσπείρωση για την ανάπτυξη του λαϊκού πολιτισμού, της προοδευτικής κι ερασιτεχνικής δημιουργίας».

«Πέρα απ' τον ίσκιο των κυπαρισσιών» στη Χαλκίδα

Οι Οργανώσεις Χαλκίδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν στη θεατρική παράσταση «Πέρα απ' τον ίσκιο των κυπαρισσιών» του Γιάννη Ρίτσου, από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ, την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη, στις 20.30, στο Θέατρο «Παπαδημητρίου» στη Χαλκίδα.

Σε αυτό το έργο του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή συναντάμε ήρωες - πρόσωπα (Θεία Καλή, Κυρα-Λένη) που βρίσκονταν και στο ποίημά του «Γειτονιές του Κόσμου». Στο επίκεντρο του έργου είναι η αντίσταση του λαού μας σε μια γειτονιά των ανατολικών συνοικιών της Αθήνας, απέναντι στους Γερμανούς φασίστες και τους ντόπιους εκμεταλλευτές και συνεργάτες τους. Οπως σημειώνεται και στον πρόλογο του βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», «ο Ρίτσος σμιλεύει με την τέχνη του τη μορφή του κομμουνιστή - λαϊκού αγωνιστή, που στάθηκε πρότυπο παλικαριάς και αυτοθυσίας, αλλά και πρότυπο ανθρωπιάς. Στο ηθικό ανάστημα αυτού του λαϊκού αγωνιστή θα βρει ο αναγνώστης κι ο θεατής τα αληθινά μέτρα του ανθρώπου».

Ηθοποιοί: Αβακιάν Μαράλ, Ασημενίδης Σωτήρης, Βαρλά Ευτυχία, Βούτου Διονυσία, Βεχλίδης Νίκος, Γιουτλάκη Βάλια, Ελευθερίου Δήμητρα, Καπετανοπούλου Μαρία, Καταχανά Μαρίνα, Κωβαίος Δημήτρης, Λαγκαδινού Αθηναΐς, Μπουλής Σπύρος, Νικολέτου Γεωργία, Ποζατζίδης Τάσος, Ραζή - Αλεξανδράτου Αργυρώ - Αγγελική, Σπανού Γιώτα, Τζαναβάρη Αγγελίνα, Τσαγκάρη Ιωάννα.

Σκηνοθεσία: Ρόκου Ηρα. Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστοδουλέα Αλεξάνδρα, Κινησιολογία: Μουσγά Πηνελόπη.

Διασκευή κειμένου: Γουγής Αντώνης, Πρωτότυπη μουσική: Γουγής Αντώνης, Μπουλής Σπύρος.

Video: Τσίτσικας Κώστας.

Το Καπλάνι της Βιτρίνας

Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και η παιδική θεατρική ομάδα πάνε θέατρο! Καλούν όλα τα παιδιά από τις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και τις πρώτες του Γυμνασίου να παρακολουθήσουν την παράσταση «Το καπλάνι της βιτρίνας», βασισμένο στο μυθιστόρημα της Αλκης Ζέη, την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, στις 11.30, στο θέατρο «Βρετάνια» (Πανεπιστημίου 7).

«Η Μέλια και η Μυρτώ, δυο μικρά κορίτσια, μεγαλώνουν στη Σάμο με τον παππού τους. Το καπλάνι, ένα βαλσαμωμένο αιλουροειδές, που βρίσκεται μέσα στη βιτρίνα του σαλονιού του σπιτιού τους, αποτελεί το αντικείμενο των μαγικών ιστοριών που τους διηγείται ο ξάδερφός τους ο Νίκος, φοιτητής στην Αθήνα, αλλά και συνωμοτικό μέσο επικοινωνίας μαζί του. Η επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά φέρνει τέλος στην παιδική αθωότητα και τα δύο κορίτσια θα βρεθούν αντιμέτωπα με προβληματισμούς και καταστάσεις...».

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο: 694.2693.007. Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος, γι' αυτό καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν γρήγορα συμμετοχή.

Τιμές εισιτηρίου: 5 ευρώ για τα παιδιά και 10 ευρώ για μεγάλους.

Ρεσιτάλ κιθάρας από το Νορβηγό Gisle Krogseth

Το Δελφικό Ωδείο (Κορινθίας 6, σταθμός Μετρό «Αμπελόκηποι»), σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας», παρουσιάζει το Σάββατο 5 Δεκέμβρη στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου, τον Νορβηγό συνθέτη και κιθαρίστα Gisle Krogseth, σ' ένα ρεσιτάλ με τίτλο «Το τραγούδι της Θάλασσας». Ο Gisle Krogseth θα παρουσιάσει έργα δικά του, μια σειρά από νορβηγικές θαλασσογραφίες, που περιλαμβάνονται και στο πιο πρόσφατο ηχογράφημά του. Πολύ δραστήριος τόσο ως ερμηνευτής, δίνοντας πολλές συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική, όσο και ως συνθέτης, έχοντας γράψει συμφωνική μουσική, όπερα, μουσικό θέατρο και καμπαρέ, μουσική δωματίου, μουσική για κιθάρα, εκπροσώπησε τη Νορβηγία το 1991 στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Θεάτρου και συνέθεσε το 1998 το έργο «Brecht! Brecht!», για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ποιητή Μπέρτολτ Μπρεχτ. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από την Brilliant Classics το «Viking Concerto» του για Κιθάρα και Ορχήστρα. Η συναυλία διοργανώνεται με την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΚΕΘΕΑ «ΕΞΕΛΙΞΙΣ»
«20 χρόνια δρόμος»

Φωνή σε μια από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, αυτή των άστεγων και εξαρτημένων γυναικών της Αθήνας, δίνει η έκθεση «20 χρόνια δρόμος» του ΚΕΘΕΑ «ΕΞΕΛΙΞΙΣ». Η έκθεση εγκαινιάζεται αύριο, Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων και θα διαρκέσει έως και τις 10 Δεκέμβρη. Εικόνες και προσωπικές αφηγήσεις αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα της χρήσης, της έλλειψης στέγης, της πορνείας και της περιθωριοποίησης, αλλά και την ελπίδα των εξαρτημένων για στέγη και απεξάρτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ