ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Οχι» σε απολύσεις και μειώσεις μισθών στη «Μαρινόπουλος»

Απεργία χτες και συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στον Αλιμο

Από την απεργιακή κινητοποίηση στο Βαρδάρη, στη Θεσσαλονίκη
Από την απεργιακή κινητοποίηση στο Βαρδάρη, στη Θεσσαλονίκη
«Οχι στις απολύσεις, όχι στις μειώσεις» διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι από τα καταστήματα, τις αποθήκες και τα γραφεία της επιχείρησης «Carrefour - Μαρινόπουλος», που έκαναν το βήμα και πήραν μέρος στην 24ωρη απεργία ενάντια στις ατομικές συμβάσεις και τις μειώσεις 8% στους μισθούς τους, στις απολύσεις και τις «οικειοθελείς» αποχωρήσεις στις οποίες προχωρά η εργοδοσία, παράλληλα με το κλείσιμο καταστημάτων.

Από νωρίς το πρωί, οι ταξικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην επιχείρηση και στον κλάδο, βρέθηκαν έξω από καταστήματα, ενώ στις 10 π.μ. έγινε συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της «Carrefour - Μαρινόπουλος» στον Αλιμο. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στα LΙDL, η Λαϊκή Επιτροπή Αγίου Δημητρίου, η Ομάδα Γυναικών Αλίμου της ΟΓΕ.

«Ξεφούσκωμα» επιδιώκει η πλειοψηφία

Η πλειοψηφία της Διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου προσπάθησε να σημάνει τη λήξη της κινητοποίησης πριν καλά - καλά αρχίσει, προσέκρουσε όμως στις διαθέσεις των εργαζομένων, που απάντησαν: «Δεν κάναμε απεργία για να έρθουμε για μια ώρα έξω από τα κεντρικά και να γυρίσουμε σπίτι μας». Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ πρότειναν να απαιτήσει το σωματείο συνάντηση με την εργοδοσία και να προχωρήσει σε μαζική παρέμβαση σε ένα από τα καταστήματα της επιχείρησης στην περιοχή. Παράλληλα, πρότειναν να οργανωθούν Γενικές Συνελεύσεις την Κυριακή σε όλα τα παραρτήματα πανελλαδικά, πρόταση την οποία επίσης αγνόησε η πλειοψηφία.

Από την παρέμβαση σε κατάστημα της εταιρείας στον Αλιμο
Από την παρέμβαση σε κατάστημα της εταιρείας στον Αλιμο
Η κινητοποίηση συνεχίστηκε χωρίς την πλειοψηφία της Διοίκησης, που αποχώρησε και προέτρεψε τους εργαζόμενους να κάνουν το ίδιο, με πορεία μέχρι το κατάστημα του Αλίμου. «Οχι στις απολύσεις, όχι και στις μειώσεις, την κρίση Μαρινόπουλε εσύ να την πληρώσεις» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε. Οι απεργοί έκαναν παρέμβαση στο κατάστημα, διαβάζοντας το υπόμνημα με τα αιτήματά τους και κάλεσαν τους συναδέλφους τους να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 3 Δεκέμβρη, δίνοντας το «παρών» στην προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, απεργιακές συγκεντρώσεις από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων έγιναν χτες το πρωί στα «Carrefour - Μαρινόπουλος» στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία» και στο Βαρδάρη. Τέλος, στην Καβάλα, η απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από το κεντρικό κατάστημα του «Carrefour», με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και θετική ανταπόκριση από τον κόσμο. Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Καβάλας.

Απολύσεις στη «Διακίνηση»

Στο μεταξύ, τις απολύσεις περισσότερων από 20 εργαζομένων από την αποθήκη της εταιρείας «Διακίνηση» στο Μενίδι καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι απολύσεις έγιναν την Παρασκευή 27 Νοέμβρη, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν προηγηθεί δυσμενείς μεταθέσεις και αναγκαστικές άδειες.

«Η τύχη των υπόλοιπων εργαζομένων είναι άγνωστη, καθώς η εργοδοσία δεν έχει δώσει καμία ενημέρωση για το τι σκοπούς έχει», επισημαίνει ο Σύλλογος και υπενθυμίζει ότι η εταιρεία έχει επικαλεστεί για τις εξελίξεις αυτές τη λήξη της σύμβασής της με την εταιρεία «Μαρινόπουλος ΑΕ». Καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν άμεση και συλλογική απάντηση. «Να μην επιτρέψουμε να απολυθεί κανένας συνάδελφος», είναι το κάλεσμά του.

«Είναι γνωστό ότι η εταιρεία της "Διακίνησης" καθημερινά, μέσα από τη δουλειά και τον κόπο των εργαζομένων, αυξάνει τα κέρδη της. Είναι επίσης γνωστό ότι στην κατοχή της έχει άλλες 16 αποθήκες, αντίστοιχες με αυτή του Μενιδίου, στις οποίες η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού σπάει κόκαλα», αναφέρει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζει πως η εργοδοσία αρχικά προσπάθησε να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής, κάνοντας λόγο για μεταφορά του προσωπικού σε άλλες εγκαταστάσεις της, ενώ άφηνε να εννοηθεί «ότι όποιος συμβιβαστεί τώρα με την ανεργία, μπορεί το Μάρτη του 2016 να μπει στην αναμονή για νέα πρόσληψη». Παράλληλα, έκανε προσπάθεια να βάλει εμπόδια στην επαφή των εργαζομένων με το σωματείο, ακόμα και να στρέψει τους εργαζόμενους απέναντι σε αυτό, προκειμένου να φύγει από τη μέση το εμπόδιο και να υλοποιήσει τα σχέδιά της.

Μετά από αίτημα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων στην Επιθεώρηση Εργασίας, έχει οριστεί εργατική διαφορά την Τρίτη στις 10 π.μ.

Διεκδικούν τα ένσημά τους

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τη δικαστική οδό δείχνει το ΙΚΑ στους απλήρωτους εργαζόμενους της επιχείρησης «Αφοί Κωνσταντακάτου», για να διεκδικήσουν τα ένσημά τους για τους μήνες κατά τους οποίους βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Περίπου 130 εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 26 Γενάρη 2015, ενώ τους οφείλονται μισθοί τουλάχιστον έξι μηνών από το 2014. Παρά το γεγονός ότι από το Γενάρη μέχρι και τον Αύγουστο τα ένσημά τους φαίνεται να έχουν «κολληθεί», το ΙΚΑ τους ενημέρωσε πως θα ...ακυρωθούν, αφού ο νόμος δεν υποχρεώνει τον εργοδότη να «κολλάει» ένσημα για το διάστημα της επίσχεσης, παρά μόνο για τον πρώτο μήνα. Χτες το πρωί, το επιχειρησιακό σωματείο προχώρησε σε μαζική παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, όπου ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος επανέλαβε τα ίδια και τους σύστησε να προχωρήσουν σε αγωγή προκειμένου να μη χάσουν τα ένσημά τους.

Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν από την πολύμηνη απληρωσιά στην προσπάθεια να επιβιώσουν με το επίδομα της επίσχεσης, κινδυνεύουν να χάσουν τα ένσημα των τελευταίων μηνών και να μείνουν χωρίς Ασφάλιση. Την ίδια στιγμή, το ΙΚΑ τους καλεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να επωμιστούν δικαστικά έξοδα προκειμένου να δικαιωθούν, ενώ με τη συμπλήρωση ενός χρόνου σε επίσχεση, το Γενάρη, θα μπει τέρμα ακόμα και στη χορήγηση του πενιχρού επιδόματος.


Κινητοποίηση στη ΔΕΗ Λάρισας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Kινητοποίηση στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ με αίτημα καμία διακοπή ρεύματος σε εργατικό - λαϊκό νοικοκυριό, οργάνωσε χτες το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Καλεί όσα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα διακοπής ρεύματος ή πλειστηριασμών, να απευθύνονται αμέσως στο ΕΚ Λάρισας, είτε απευθείας, είτε στο τηλέφωνο 2410.250.708.


Αφαντη η εργοδοσία στην «Αρωγή»

Παρά τις δεσμεύσεις του, ο εργοδότης του Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή», που λειτουργεί στη Λάρισα, δεν παρουσιάστηκε στην εξ αναβολής τριμερή συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για προχτές Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας. Η τριμερής θα ασχολούνταν με τα αιτήματα των εργαζομένων για καταβολή των δεδουλευμένων, την ακύρωση των απολύσεων και το σταμάτημα των απαράδεκτων διακρίσεων σε βάρος όσων απήργησαν ή βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για τα δεδουλευμένα. Να σημειωθεί ότι η εργοδοσία χρωστά στους εργαζόμενους μισθούς από τον Απρίλη του 2015, ενώ σ' αυτούς που βρίσκονται σε επίσχεση τους οφείλει μισθούς από τον Σεπτέμβρη του 2014! Στην προγραμματισμένη συνάντηση με τον γγ του υπουργείου βρέθηκαν μόνο οι αντιπροσωπείες της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών και των εργαζομένων της «Αρωγής», που απαίτησαν την παρέμβαση της κυβέρνησης, για να δεσμευτούν τα χρήματα που εισπράττει η ΑΡΩΓΗ από τον ΕΟΠΥΥ μέχρι την εξόφληση όλων των οφειλών προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και την ανάκληση των παράνομων απολύσεων και το σταμάτημα των διακρίσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ