ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να προσληφθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό στα ΤΕΙ

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας

Για την ανάγκη να προσληφθεί όλο το απαραίτητο προσωπικό στα ΤΕΙ της χώρας ώστε να γίνονται όλα τα μαθήματα, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται:

«Οι ασφυκτικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας έχουν δυσχεράνει ιδιαίτερα τη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Πέρα από τα τραγικά προβλήματα στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, συγγράμματα κ.λπ.), η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έκρυθμη όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού, διδακτικού και διοικητικού. Ιδιαίτερα στα ΤΕΙ, με βάση και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το εκπαιδευτικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 27% το ακαδημαϊκό έτος 2013 - 2014 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, η μείωση του διδακτικού προσωπικού από το 2008 έως το 2013 ήταν πάνω από 50%, αναδεικνύοντας τα πραγματικά προβλήματα λειτουργίας των ΤΕΙ. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι για το ακαδημαϊκό έτος 2015 - 2016 εγκρίθηκαν συνολικά 701 θέσεις διδακτικού προσωπικού (54 θέσεις με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και 647 θέσεις με χρηματοδότηση από τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων), έναντι συνολικά 846 θέσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2014 - 2015 (μείωση περίπου 17%) και 1.080 θέσεων για το ακαδημαϊκό έτος 2013 - 2014.

Είναι επίσης δεδομένο ότι το διδακτικό προσωπικό των ΤΕΙ, σε ποσοστό που αγγίζει έως και το 80% (σε κάποια περιφερειακά Τμήματα μπορεί να φτάνει και το 100%), είναι έκτακτο, με συμβάσεις τετράμηνες πολλές φορές, που δεν καλύπτουν ούτε το ακαδημαϊκό εξάμηνο. Τα τελευταία χρόνια γενικεύτηκε και το καθεστώς των "πανεπιστημιακών υπότροφων", που θεσπίστηκε με το νόμο 4009/2011, βάσει του οποίου, οι συμβασιούχοι διδάσκοντες θα πληρώνονται εφόσον το Ιδρυμα μπορεί να εξασφαλίσει τα σχετικά έσοδα.

Η παραπάνω κατάσταση έχει άμεση επίπτωση στα ίδια τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων ΤΕΙ. Μαθήματα θεωρίας περικόπτονται, γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές να τα διδάξουν, εργαστήρια συμπτύσσονται, θέτοντας ακόμα σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των σπουδαστών και του προσωπικού. Οι σπουδαστές δεν μπορούν να δηλώσουν μαθήματα για να πάρουν το πτυχίο τους, καθώς αυτά αφαιρούνται από τα προγράμματα σπουδών, λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Οι εξελίξεις αυτές είναι ενταγμένες στη στρατηγική στόχευση των προηγούμενων και της σημερινής κυβέρνησης να αλλάξει ο χαρακτήρας των ΤΕΙ, πολλά από τα Τμήματα να εξελιχθούν σε πάροχους φτηνών καταρτίσεων. Ετσι, στο έδαφος της τραγικής υποχρηματοδότησης, προωθείται η πιο στενή σύνδεση των Τμημάτων ΤΕΙ με τα κελεύσματα των μεγάλων επιχειρήσεων, με άμεσο κόστος στην τσέπη αλλά και στη μόρφωση των σπουδαστών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Μωραΐτης και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τον υπουργό Παιδείας:

  • Να προσληφθεί άμεσα όλο το απαραίτητο διδακτικό και λοιπό προσωπικό, ώστε να διδάσκονται με επάρκεια όλα τα μαθήματα των ΤΕΙ, να διεξάγονται τα εργαστήρια χωρίς ελλείψεις σε επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες.
  • Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων διδασκόντων, να προκηρυχτούν άμεσα θέσεις για διδακτικό προσωπικό με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
  • Μέχρι να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην εμποδίζονται για κανένα λόγο οι σπουδαστές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μαθητική συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, με τίτλο εμπνευσμένο από τους στίχους του Γ. Ρίτσου «Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε αδερφέ μου από τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο...», οργανώνεται αύριο Σάββατο, από το Συντονιστικό Σχολείων Πειραιά.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Μουσικό Λύκειο, στην Αγιά Σοφιά (Μαυρομιχάλη 27) και η πρόσβαση από το σταθμό του ΗΣΑΠ Πειραιά γίνεται με τις λεωφορειακές γραμμές 909 και 915. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν τα μαθητικά συγκροτήματα: ΑΒ λόγος και final, Revolution day, Zerad, 1st Class Parasites, Dead Planet, 55 Fingers, Κιούρντη καθώς και άλλα μαθητικά συγκροτήματα.

Το Συντονιστικό καλεί παράλληλα τους μαθητές να συμβάλουν σε συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων για τους πρόσφυγες, ενώ με τρικάκια που έχει φτιάξει προπαγανδίζει την εκδήλωση στα σχολεία με συνθήματα και στίχους όπως «ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους», «καμιά ζωή δεν είναι λαθραία» (Τ. Λειβαδίτης), «οι πόλεμοι ερημώνουν τον κόσμο και πάνω από το πεδίο της ερήμωσης πλανάται ένα φάντασμα...» (Μπ. Μπρεχτ).

Φιέστες υποκρισίας...

«

Διαμόρφωση στάσεων σεβασμού της διαφορετικότητας των ατόμων με αναπηρία και άρση προκαταλήψεων και διακρίσεων». Με αυτή τη φράση το υπουργείο Παιδείας συνοδεύει το σχετικό δελτίο Τύπου για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο υπουργείο, με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα για τα άτομα με αναπηρία. Στην εκδήλωση πρόκειται να παρουσιαστούν αξιόλογες δημιουργίες μαθητών από ειδικά σχολεία. Αλήθεια, τι εννοεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όταν μιλάει για σεβασμό στη διαφορετικότητα των ατόμων με αναπηρία και άρση των προκαταλήψεων; Μα, ακριβώς ό,τι και οι προηγούμενες:

  • 200.000 παιδιά με αναπηρίες μένουν έξω από οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία, κλεισμένα σπίτια τους, πολλαπλασιάζοντας την αναπηρία τους, στερούμενα το δικαίωμα στην αποκατάσταση και την εξέλιξη.
  • Το 80% των ειδικών σχολείων ανοίγουν δύο και τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς κι όταν ανοίγουν λειτουργούν στο όριο, ως παιδοφυλακτήρια κι αυτό με το φιλότιμο του ελάχιστου προσωπικού.
  • Κάθε χρόνο είναι «στον αέρα» η μεταφορά των παιδιών με ειδικές ανάγκες από και προς το σχολείο.
  • Σε έλλειψη είναι ακόμη και τα υλικά αποκατάστασης (υλικά για τη δημιουργική - εκπαιδευτική απασχόληση των παιδιών), όπως στα ειδικά σχολεία του Νομού Μαγνησίας, όπου οι γονείς βάζουν το χέρι στην τσέπη για να τα εξασφαλίσουν.
  • Στριμώχνουν 20 μικρά παιδιά (κάποια από αυτά με αναπηρικά αμαξίδια) σε 60 τ.μ., με τον κίνδυνο του ατυχήματος να καραδοκεί κι αυτό το ονομάζουν σχολείο (βλέπε π.χ. 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων), στοιβάζουν τα παιδιά σε ενοικιαζόμενες αποθήκες (στην Ορεστιάδα).
  • Λείπουν ακόμα εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης από τα κοινά σχολεία.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι οικογένειες των παιδιών με αναπηρίες, οι καθηγητές τους πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις κυβερνητικές φιέστες της υποκρισίας. Η λύση βρίσκεται στην αγωνιστική διεκδίκηση όλων όσα τους ανήκουν.


Ε. Τζ.

Εκδηλώσεις σε σχολές

Εκδηλώσεις σε σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ πραγματοποιούν αυτές τις μέρες οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε διάφορες πόλεις. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Παρασκευή

Η ΟΒ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πάτρας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Απαντά η ανάπτυξη στην Ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες στις σύγχρονες ανάγκες;», στη 1 μ.μ., στην αίθουσα ΗΛ7 της σχολής, με ομιλητή τον Νίκο Μήλα, στέλεχος του ΚΚΕ, βραβευμένο απόφοιτο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και υποψήφιο διδάκτορα.

Η ΟΒ Επιστήμης Υλικών Πάτρας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Επιστήμη και έρευνα από ποιον και για ποιον», στις 12.30 το μεσημέρι, στην αίθουσα ΠΜ2 της σχολής, με ομιλητή τον Αλέκο Βανακάρα, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος.

Τη Δευτέρα 7 Δεκέμβρη

Στη Σάμο, στο κτίριο της Εμπορικής Σχολής, στις 8 μ.μ., εκδήλωση με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατο του Αλμπερτ Αϊνστάιν, με ομιλητή τον Δημήτρη Κοιλάκο, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Πάτρα, εκδήλωση για τις θέσεις του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά με τίτλο: «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή για νέα κοινωνία σοσιαλιστική. Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις», στην αίθουσα βίντεο της Εστίας του Πανεπιστημίου, στις 5.30 μ.μ., με ομιλήτρια την Ντίνα Παπαδημητρίου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ του ΕΣΥΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ