ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Οι ιδέες μας είναι ανίκητες γιατί είναι αληθινές

Εκδήλωση γνωριμίας με την ΚΝΕ

«

Η πιο σπουδαία ικανότητα για τον κομμουνιστή είναι αυτή να μπορεί να δουλεύει με συνέπεια και με ενθουσιασμό, θα 'λεγα, στην καθημερινή μονότονη κατάσταση και να ξεπερνά μέρα με τη μέρα το ένα εμπόδιο ύστερα από το άλλο. Η ικανότητα να διατηρεί τον ενθουσιασμό του μπροστά στα εμπόδια που η πρακτική ζωή βάζει μπροστά του κάθε μέρα, κάθε ώρα. Να έχει πάντα στο μυαλό του και να μη χάνει από τα μάτια τους τελικούς μεγάλους σκοπούς που παλεύει να πραγματοποιήσει.Μια τέτοια στάση γενναιότητας πρέπει να φιλοδοξεί να κατακτήσει.

Γιατί και σήμερα η επίθεση στις σοσιαλιστικές ιδέες είναι στην πρώτη γραμμή. Ο χλευασμός στη συλλογικότητα και την οργανωμένη πάλη είναι καθημερινό φαινόμενο. Αξίες και ιδανικά θεωρούνται ουτοπία, ρομαντισμός μέχρι και πισωδρόμηση.

Γι' αυτό υπογραμμίζω την απαίτηση για το νέο ηρωισμό της εποχής σας, που έχει σχέση με τη συνέπεια στον αγώνα, σε αξίες, ιδανικά, σε σταθερότητα, σε αρχές που καταξιώθηκαν μέσα στη μακροχρόνια δύσβατη ηρωική πορεία του Κόμματός μας και του εργατικού κινήματος».

Με αυτά τα λόγια του Χαρίλαου Φλωράκη ξεκίνησε η εκδήλωση γνωριμίας με τις αξίες, τις αρχές και τους στόχους της ΚΝΕ, που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Αττικής, καλωσορίζοντας τα νέα μέλη και τους φίλους της Οργάνωσης στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.


Ξεκινώντας μ' ένα ζεστό συντροφικό χαιρετισμό, ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στην 47χρονη πορεία της Οργάνωσης, την κληρονομιά της από την ΟΚΝΕ, την ΕΠΟΝ και τη νεολαία του ΔΣΕ, των μετέπειτα αγώνων τις δεκαετίας του '60. «Η ΚΝΕ ιδρύθηκε μέσα στα μαύρα χρόνια της χούντας το 1968, με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συγκροτήθηκε και έδρασε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, σε συνθήκες διώξεων και παρανομίας, πρωτοστάτησε στην πάλη και βγήκε μέσα απ' αυτή με μεγάλο κύρος μέσα στη νεολαία. Το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, άντεξε μέσα σε όλες τις δύσκολες στιγμές και τις φουρτούνες της ταξικής πάλης. Κράτησε ψηλά τη σημαία του σοσιαλισμού στις αρχές τις δεκαετίας του '90, με τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες. Δεν υπέκυψε στα καλέσματα για συμβιβασμό με το σύστημα, δεν άλλαξε τη φυσιογνωμία του και τον επαναστατικό του χαρακτήρα, παρά την πίεση και τις δυσκολίες. Επεξεργάστηκε τις θέσεις, την πολιτική και το πρόγραμμά του, δεν υπέκυψε στις νέες πιέσεις για συμβιβασμό και συμμετοχή σε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης το 2012 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν ανοιχτό μέτωπο στο φασισμό και στους φασίστες δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, γιατί είναι μαντρόσκυλα των αφεντικών και του συστήματος», είπε χαρακτηριστικά.

«Δίνουμε τη μάχη, είπε, με ένα σύστημα που λέγεται καπιταλισμός, που ξέρει να ελίσσεται και να χρησιμοποιεί πολλά μέσα.

Διαθέτει έναν ολόκληρο πολυπλόκαμο μηχανισμό για να χειραγωγεί τη νεολαία, για να κάνει την άποψη των από πάνω, της κυρίαρχης τάξης, και άποψη των από κάτω, άποψη του λαού και της νεολαίας.

Το σύστημα προσπαθεί να προλάβει τους "σεισμούς που μέλλονται να 'ρθουν", παρεμβαίνει στη νεολαία από πολύ μικρή ηλικία.

  • Παρουσιάζει τον καπιταλισμό, την Ευρωπαϊκή Ενωση σαν μονόδρομο,
  • την ύπαρξη της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο σαν κάτι φυσικό και αιώνιο,
  • την αστική δημοκρατία σαν το απόγειο των δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού,
  • την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα σαν υπέρτατες αξίες.
  • Αξιοποιεί τον επεξεργασμένο αντικομμουνισμό, τη θεωρία των άκρων, τον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό της αστικής τάξης.

Η νεολαία έχει ευθύνη να ψάξει και να μάθει.

Γιατί θα δει πιο καθαρά ότι ποτέ τίποτε δε χαρίστηκε από τα εκμεταλλευτικά συστήματα, αλλά όλα κατακτήθηκαν με αγώνες και ταξικές συγκρούσεις».

Ο Θ. Κωτσαντής εξήγησε ότι στην ΚΝΕ οργανώνεται κάποιος «γιατί συνειδητοποιεί ότι είναι κομμάτι της πρωτοπόρας τάξης, τμήμα των εκμεταλλευομένων, που δεν μπορούν να λύσουν το προσωπικό τους πρόβλημα αν δεν ξεμπερδέψουν οριστικά από τη μήτρα που το γέννησε, τον καπιταλισμό, που εμποδίζει την ικανοποίηση των ολοένα και διευρυμένων λαϊκών αναγκών. Αν δε λυθεί, δηλαδή, το πρόβλημα της τάξης τους. Υπάρχει όμως και άλλη μια πλευρά: Η ύπαρξη και το δυνάμωμα της ΚΝΕ σε κάθε χώρο, σε χώρους δουλειάς, στα ΑΕΙ, είναι προϋπόθεση για να αλλάζει το κλίμα, να οργανώνεται ο αγώνας, η ενημέρωση, η συλλογική διεκδίκηση, να σπάει η απογοήτευση, η λογική του "τίποτα δε γίνεται", να δυναμώνει η αλληλεγγύη, η συλλογική προσπάθεια, οι πολύμορφες πολιτιστικές, αθλητικές πρωτοβουλίες».

«Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας θα είναι δύσκολος, ανηφορικός, μα και όμορφος, γιατί είναι δίκαιος και αναγκαίος, κατέληξε. Στους νέους κομμουνιστές δεν ταιριάζει η απογοήτευση ή το "καλά να πάθει ο λαός, με τις επιλογές που κάνει". Γιατί εμείς έχουμε ζεστή καρδιά για τον κόσμο του μεροκάματου, που δύσκολα τα βγάζει πέρα, για τους νέους που προσπαθούν να βρουν δουλειά, να σπουδάσουν, να κάνουν οικογένεια. Η μαζική υιοθέτηση της ανατρεπτικής πρότασης του ΚΚΕ δεν έρχεται από τον ουρανό, αλλά ωριμάζει στο έδαφος της ίδιας της ζωής, της πείρας, μέσα στην ταξική πάλη. Θα έρθει όταν το σύστημα θα κλονιστεί από τις ίδιες τις αντιθέσεις του, όταν διαμορφωθεί μια κατάσταση που "οι πάνω να μην μπορούν και οι κάτω να μην θέλουν" να κυβερνηθούν όπως πριν, αυτό που ονομάζουμε επαναστατική κατάσταση. Τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να τραβήξουμε το λαό στην πάλη για το σοσιαλισμό και για να είμαστε έτοιμοι προετοιμαζόμαστε από τώρα, μέσα από κάθε μικρή και μεγάλη μάχη, μελετώντας και διαδίδοντας τις κομμουνιστικές ιδέες, πρωτοστατώντας στην πάλη και οργανώνοντας τη νεολαία, παλεύοντας μαζί με τους εργάτες, οικοδομώντας τη δική μας πλατιά κοινωνική συμμαχία, όπου έχει θέση κάθε παιδί λαϊκής οικογένειας».

Μετά την ομιλία από τον Θοδωρή Κωτσαντή, ακολούθησε πλούσια συζήτηση με μέλη και φίλους της ΚΝΕ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τις διεθνείς εξελίξεις με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην περιοχή μας και το Προσφυγικό. Εντονο ήταν το ενδιαφέρον για την πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, τις αιτίες των ανατροπών, για τη ρεαλιστικότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού. Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκε δώρο σε όλους τους παρευρισκόμενους το Πρόγραμμα του ΚΚΕ και το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Βδομάδα βιβλίου από αύριο στο Στέκι Πολιτισμού

Βδομάδα βιβλίου, από αύριο Δευτέρα έως τις 20 Δεκέμβρη, διοργανώνει στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια), η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ. Στο Στέκι θα λειτουργεί μόνιμα έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», τις καθημερινές από τις 10.30 έως τις 21.30 και το Σαββατοκύριακο 19 - 20 Δεκέμβρη από τις 09.30 έως τις 22.00. Θα γίνονται ξεναγήσεις ενώ θα διατίθεται δωρεάν και ο πλήρης κατάλογος των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

Παράλληλα, θα γίνουν και μια σειρά πολύμορφων μορφωτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

  • Τετάρτη 16 Δεκέμβρη, στις 19.30: «Η πορεία έκδοσης των έργων του Ενγκελς για τον ιστορικό υλισμό από τη "Σύγχρονη Εποχή"», με αφορμή τα 195 χρόνια από τη γέννησή του. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μπαλωμένος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Πέμπτη 17 Δεκέμβρη, στις 21.00: Αφιέρωμα στα «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου από καλλιτεχνική ομάδα της ΚΝΕ, με μελοποιημένα ποιήματα και απαγγελία.
  • Παρασκευή 18 Δεκέμβρη, στις 19.00: Βιβλιοπαρουσίαση «Ο Λένιν τον Οκτώβρη» του Λ. Γιούργκο. Την παρουσίαση θα κάνει ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει προβολή video αφιερωμένου στην Οχτωβριανή Επανάσταση.
  • Σάββατο 19 Δεκέμβρη, στις 19.00: Παρουσίαση του λευκώματος του ΚΣ της ΚΝΕ «Στων φρουρών το πείσμα θα σταθούμε ορθοί, στις καρδιές ατσάλι φλόγα στην ψυχή». Την παρουσίαση θα κάνει ο Στρατής Δουνιάς, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή». Θα ακολουθήσει παρουσίαση του cd, παραγωγής του ΚΣ της ΚΝΕ, «Χείμαρροι γινήκαμε για μια νέα ζωή», με επανεκτελέσεις και διασκευές τραγουδιών που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν μέσα στις Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ.
  • Κυριακή 20 Δεκέμβρη, στις 18.30: Βιβλιοπαρουσίαση «Μέρες και νύχτες στις φλόγες του Στάλινγκραντ», του Κ. Μ. Σιμόνοφ. Την παρουσίαση θα κάνει ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Στάλινγκραντ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ