ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η πρόταση του ΚΚΕ αποτελεί ουσιαστική λύση στα προβλήματα των ΤΕΙ

Στο ΤΕΙ Λάρισας μίλησε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η εμπειρία έχει, πλέον, διδάξει στους σπουδαστές, αλλά και στο επιστημονικό προσωπικό των ΤΕΙ, ότι κανένα μορφωτικό δικαίωμα δεν είναι εξασφαλισμένο στα πλαίσια αυτού του συστήματος, με όποια κυβέρνηση στην εξουσία». Μ' αυτή τη διαπίστωση ξεκίνησε την ομιλία του για τις εξελίξεις στα ΤΕΙ, χτες το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο της ΣΔΟ του ΤΕΙ Λάρισας, ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ για την αναγκαιότητα της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης. «Κύριο χαρακτηριστικό της πρότασης του ΚΚΕ», είπε, «είναι η απάλειψη του ανορθολογικού και αντιεπιστημονικού διαχωρισμού ανάμεσα σε θεωρητική και εφαρμοσμένη γνώση, ανάμεσα σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας Ιδρύματα, Σχολές και Τμήματα, άρα και αποφοίτους».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων επιστημόνων, σημείωσε ότι η λύση σ' αυτό το μεγάλο πρόβλημα «προϋποθέτει μια οικονομία και εξουσία με πραγματικά φιλολαϊκό χαρακτήρα, με γνώμονα τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος των μονοπωλίων». Κι επεσήμανε: «Ο κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός και έλεγχος εξασφαλίζει το πλήθος των αποφοίτων, ανά κλάδο, ανά γεωγραφική περιοχή, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της φιλολαϊκής παραγωγής. Ετσι καταργείται η ανεργία, ο νέος επιλέγει το επάγγελμά του με βάση την κοινωνική χρησιμότητα κάθε αντικειμένου, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του, χωρίς ν' ανησυχεί για το αν θα βρει δουλειά στο αντικείμενό του».

Μετά την ομιλία ακολούθησε πλούσιος διάλογος με τους σπουδαστές, για ζητήματα όπως η ανεργία, προβλήματα λειτουργίας των ΤΕΙ και αν και πώς μπορούν να λυθούν άμεσα, αλλά και οι δυνατότητες που υπάρχουν στο σπουδαστικό κίνημα κ.ά.

Ο Ν. Σοφιανός τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως υπάρχει και έχει δράση το ΜΑΣ και η «Πανσπουδαστική» είναι η δεύτερη σε εκλογική δύναμη σπουδαστική παράταξη, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται η κουβέντα με τους σπουδαστές, πέρα από τα καθημερινά προβλήματα, να ανοίξει περισσότερο στο ζήτημα του περιεχομένου της γνώσης και να διευρυνθεί η ιδεολογική αντιπαράθεση με τις άλλες παρατάξεις - κυρίως με τη ΔΑΠ - θέτοντας τα θέματα που σχετίζονται με το τι επιστήμονες χρειάζεται η χώρα μας και ο λαός μας και σε τι είδους οικονομία και κοινωνία αυτοί θα εργαστούν.

Στη διάρκεια της παρουσίας του στο ΤΕΙ Λάρισας, ο Ν. Σοφιανός, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, είχε συναντήσεις με τη διοίκηση του Ιδρύματος και τους Συλλόγους του Διδακτικού και του Διοικητικού Προσωπικού, που τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα του ΤΕΙ.

ΟΚΑΝΑ
Εκρηκτικά τα προβλήματα με συνέπειες σε εξαρτημένους και εργαζόμενους

Συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό

«Αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε πολλές φορές ακόμη και αντίθετα στην επιστημονική μας δεοντολογία. Πολλές φορές παρανομούμε δουλεύοντας κάτω από αυτές τις συνθήκες. Οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ δεν πρέπει να γίνουν αποθήκες ψυχών που θα τους παρέχουμε μόνο το υποκατάστατο».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν, χτες το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ, όπου κατήγγειλε τις μέχρι τώρα ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων και όλες τις διοικήσεις του Οργανισμού για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ιδιαίτερα τα τελευταία 5 χρόνια, οπότε λόγω της υποχρηματοδότησης συσσωρεύονται πολλά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια όσων συμμετέχουν στα προγράμματα υποκατάστασης αλλά και όσων εργάζονται στον Οργανισμό.

Οσον αφορά την αύξηση του προϋπολογισμού από 21 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τα τελευταία έτη σε 26 εκατομμύρια ευρώ για το 2016, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι δεν αρκούν ούτε για την υποτυπώδη λειτουργία του Οργανισμού, καθώς στο τέλος του 2015 τα χρέη των προηγούμενων ετών θα αγγίζουν πλέον τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ανέφεραν ότι στις μονάδες οι ουροληψίες (εξετάσεις απαραίτητες για να διαπιστωθεί αν ο συμμετέχων στο πρόγραμμα κάνει παράλληλη χρήση άλλων ουσιών, ώστε να τροποποιηθεί ανάλογα η δόση υποκατάστατου) αντί να γίνονται μια φορά τη βδομάδα, γίνονται 1 - 2 φορές το χρόνο! Δεν γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, ούτε καν αυτοί έναντι της ηπατίτιδας Β. Eδώ και 18 μήνες δεν γίνονται ιολογικοί έλεγχοι, με αποτέλεσμα να μην εξετάζονται για τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C και του ΕΪΤΖ, ούτε καν οι νεοεισερχόμενοι στα προγράμματα, όπως προβλέπουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω είναι άκρως απαραίτητα, καθώς το προφίλ των εξαρτημένων των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ είναι: 70% πάσχει από χρόνια ηπατίτιδα C, 20% είναι φορείς του ΕΪΤΖ, 10 - 15% είναι άστεγοι, πάνω από το 50% δε σιτίζεται επαρκώς, πάνω από το 95% είναι άνεργοι.

«Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών πέφτει διαρκώς. Φτάνουμε στο σημείο να μην έχουμε ούτε γάντια, γάζες, παυσίπονα. Το θέμα δεν είναι αν αυτοί οι άνθρωποι θα παίρνουν ένα υποκατάστατο και θα φεύγουν, αλλά να έχουν πρόσβαση σε ολοκληρωμένα προγράμματα δημόσια και δωρεάν», είπαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι του Συλλόγου. Παράλληλα, αναφέρθηκαν στο επιχειρούμενο κλείσιμο μονάδων χορήγησης μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα (για το θέμα το ΚΚΕ κατέθεσε πρόσφατα Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή) θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία πολλών εξαρτημένων και του οικογενειακού περίγυρού τους.

Εξαιτίας αυτών των προβλημάτων, περίπου το 15% των εργαζομένων έχει αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από την εργασία του στον Οργανισμό, ενώ οι περίπου 600 εργαζόμενοι έχουν να υπογράψουν ΣΣΕ εδώ και τρία χρόνια. Για όλα αυτά ο Σύλλογος Εργαζομένων ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Στο Στέκι Πολιτισμού

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της βδομάδας βιβλίου που διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ: Σήμερα, Πέμπτη, στις 21.00, αφιέρωμα στα «Μακρονησιώτικα» του Γ. Ρίτσου από καλλιτεχνική ομάδα της ΚΝΕ, με μελοποιημένα ποιήματα και απαγγελία. Αύριο, Παρασκευή, στις 19.00, παρουσίαση του βιβλίου «Ο Λένιν τον Οκτώβρη» του Λ. Γιούργκο, από τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και προβολή video αφιερωμένου στην Οχτωβριανή Επανάσταση.

Διαμαρτυρία για τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής καλούν μια σειρά σωματείων εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενάντια στις υποχρεωτικές μετακινήσεις, στην καταστρατήγηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και το κλείσιμο τμημάτων ΕΠΑΛ.

Οπως σημειώνουν, η κυβέρνηση πετάει μαθητές έξω από τις δομές της Τεχνικής Εκπαίδευσης και με το πλεονάζον προσωπικό από τα ΕΠΑΛ δημιουργεί εργαζόμενους - λάστιχο για να μπαλώσει τα χιλιάδες κενά που έχει αφήσει στα Δημόσια ΙΕΚ, αντί να τα καλύψει με μαζικούς διορισμούς μόνιμου προσωπικού. Τα σωματεία κάνουν λόγο για εκπαιδευτικούς που καλούνται πιεστικά να δουλέψουν πρωί και απόγευμα, πολύ περισσότερες ώρες από το προβλεπόμενο ωράριό τους για να συμπληρώσουν τις χαμένες ώρες από τη μη λειτουργία των ΙΕΚ, χωρίς να διασφαλίζονται καν οι υπερωρίες τους.

Αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση έχουν πάρει οι ΕΛΜΕ Πειραιά, Γ' Αθήνας, Δ' Ανατολικής Αττικής και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης», «Γ. Σεφέρης», «Μακρυγιάννης» και «Ε. Αλεξίου».

Την Κυριακή η χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά

Εκδηλώσεις και δραστηριότητες το πρωί και το απόγευμα, στον Περισσό

Την Κυριακή 20 Δεκέμβρη, θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, το 6ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για τα παιδιά!

Η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ, μαζί με ομάδα παιδαγωγών ετοίμασαν ένα κεφάτο πρόγραμμα με δραστηριότητες και παραστάσεις, που απευθύνεται σε παιδιά από τις ηλικίες της Προσχολικής Αγωγής μέχρι και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Με το πλούσιο πρόγραμμά του, υπόσχεται πολύ παιχνίδι, τραγούδι και δημιουργία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Το πρωί της Κυριακής

10.30 Φτιάχνουμε τα καπέλα μας και... γινόμαστε ζαχαροπλάστες!

11.30 Εργαστήριο σοκολάτας.

12.30 Θεατρική παράσταση «Τενεκεδούπολη» από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

  • Το απόγευμα της Κυριακής

17.30 Γιορτινό εργαστήρι με ζωγραφική και κατασκευές.

18.30 Κατασκευή «Το ψηφιδωτό δέντρο».

19.00 «Ο Παπουτσής και οι καλικάντζαροι», μουσικοθεατρική παράσταση από τους «Τρομπετίνι».

20.00 Πάρτι.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Κεφαλονιά

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς - Ιθάκης πραγματοποιείται σήμερα στις 2 το μεσημέρι, ενάντια σε εκβιασμούς να αναπληρωθούν οι ώρες που χάθηκαν λόγω των μαθητικών καταλήψεων.

Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται σε πιέσεις που ασκούνται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλονιάς και κάνει λόγο για πρόκληση, θυμίζοντας πως την ίδια στιγμή παραμένουν κενά στα σχολεία και χάθηκαν εκατοντάδες ώρες λόγω καθυστερημένων διορισμών εκπαιδευτικών, τα σχολεία στην Ιθάκη έμειναν μία βδομάδα κλειστά μετά το σεισμό, λόγω του γεγονότος ότι δεν ολοκληρώθηκαν έγκαιρα οι απαιτούμενοι έλεγχοι, ενώ στον υπόλοιπο Νομό έβαζαν τους μαθητές στα σχολεία χωρίς να έχουν γίνει καν οι «περιπατητικοί» έλεγχοι κ.ο.κ.

«Υπάρχει η δυνατότητα η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα να ρυθμίσει με τον καλύτερο τρόπο υπαρκτά προβλήματα που αφορούν την ύλη και υπάρχει τεράστια εμπειρία σε αυτό», σημειώνει μεταξύ άλλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ