ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2016
Καλαίσθητες εκδόσεις, με περιεχόμενο που εμπνέει

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα τα ημερολόγια της ΚΟ Θεσσαλίας και της ΚΟ Αν. Στερεάς - Εύβοιας

Το εξώφυλλο της έκδοσης της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας
Το εξώφυλλο της έκδοσης της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας
Το 2016 πλησιάζει και μια σειρά Οργανώσεις του Κόμματος διακινούν ήδη τα ημερολόγιά τους για τη νέα χρονιά, σε μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στις προσπάθειες για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ. Πρόκειται για εκδόσεις καλαίσθητες, με περιεχόμενο εμπνευσμένο από την Ιστορία του Κόμματος και του κινήματος, που θα συντροφεύει τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ στην καθημερινότητά τους.

Φωτογραφίες, ιστορικά ντοκουμέντα, γνωστές και άγνωστες πτυχές του εργατικού κινήματος εμπλουτίζουν τις σελίδες των ημερολογίων, ενώ η προετοιμασία τους αποτελεί ευκαιρία έρευνας για τις Οργανώσεις σε κάθε περιοχή ή κλάδο. Για να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα, προηγείται η αναζήτηση αρχειακού υλικού, πληροφοριών για πρόσωπα και γεγονότα που διαδραμάτισαν ιστορικό ρόλο στην πορεία του εργατικού κινήματος.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα τα ημερολόγια της ΚΟ Θεσσαλίας και της ΚΟ Αν. Στερεάς - Εύβοιας, ενώ θα ακολουθήσει η παρουσίαση και άλλων ημερολογίων τις επόμενες μέρες.

Αν. Στερεά - Εύβοια: Τιμή στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα από τη διακίνηση του ημερολογίου της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ. Επιδίωξη της Κομματικής Οργάνωσης είναι να φτάσει το ημερολόγιο σε όσο το δυνατόν περισσότερα χέρια, σε εργάτες, σε λαϊκές οικογένειες και νέους της περιοχής, με στόχο να εξαντληθεί το αυξημένο σε σχέση με πέρσι τιράζ.

Η φετινή έκδοση είναι αφιερωμένη στον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού στη Ρούμελη και την Εύβοια, με αφορμή τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Το νήμα ξεδιπλώνεται από τις πρώτες ομάδες καταδιωκόμενων αγωνιστών, τα περιφερειακά Αρχηγεία και τη συγκρότηση του Αρχηγείου Ρούμελης, μέχρι τη συγκρότηση της 2ης Μεραρχίας Ρούμελης και του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας. Μέσα στον περιορισμένο χώρο των σελίδων του ημερολογίου, ξεδιπλώνεται η πραγματική ιστορία της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στη χώρα μας και αναδεικνύονται οι τεράστιες δυσκολίες, τα κατορθώματα και ο ηρωισμός των μαχητών του ΔΣΕ.

Φωτογραφία από το Γενάρη του 1947: Το αρχηγείο του ΔΣΕ Δυτικής Στερεάς
Φωτογραφία από το Γενάρη του 1947: Το αρχηγείο του ΔΣΕ Δυτικής Στερεάς
Στο ημερολόγιο γίνεται αναφορά στα σχέδια διάλυσης του ΔΣΕ Ρούμελης από τον αστικό - κυβερνητικό στρατό και την ανατροπή τους από τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, παρά την υπεροπλία του αντιπάλου, που είχε τη στήριξη των Αγγλων και Αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Αναφέρονται σημαντικές μάχες, όπως η κατάληψη του Καρπενησίου, η μάχη στο Πυργούλι και η μάχη στη Γέφυρα Κοράκου.

Μέσα στις σελίδες της έκδοσης, ο χρήστης θα βρει ηρωικές μορφές του επαναστατικού κινήματος του τόπου μας. Μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ και άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές, σαν τους Γιάννη Αλεξάνδρου (καπετάν Διαμαντή), Νίκο Τριανταφύλλου, Νίκο Διενή (Παπούα), Θύμιο Καψή (καπετάν Ανάποδο), Τάκη Φίτσιο, Αλίκη Τσουκαλά, Χρυσούλα Πιστόλη και άλλους.

Το πολύτιμο υλικό που περιέχεται στο ημερολόγιο, γίνεται αφετηρία μεταλαμπάδευσης των ιδανικών και του προσωπικού παραδείγματος, της στάσης ζωής των αγωνιστών - επαναστατών αυτής της περιόδου. Αλλωστε, στις σελίδες του φιλοξενείται ακόμα και στιγμιότυπο από την πρωτοβουλία της ΚΝΕ, που είχε τιμήσει τον ηρωικό ένοπλο ταξικό αγώνα του ΔΣΕ, με τις εκδηλώσεις του 20ού Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου και τη συγκέντρωση στη Λαμία το 2011.

Στιγμές της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στη Θεσσαλία

Το εξώφυλλο του ημερολογίου που διακινεί η ΟΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ
Το εξώφυλλο του ημερολογίου που διακινεί η ΟΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ
Στιγμές της Ιστορίας του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στη Θεσσαλία, με τη μορφή ημερολογίου - χρονολόγιου για το 2016, αποτυπώνονται στην έκδοση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, που είναι αφιερωμένη στα 97 χρόνια ηρωικής πορείας και δράσης του Κόμματος.

Με την έκδοση ασχολήθηκε Βοηθητική Επιτροπή της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, η οποία συγκροτήθηκε για την οργάνωση πολύμορφων παρεμβάσεων στην πορεία προς τον εορτασμό των 100 χρόνων του Κόμματος, ενώ άμεσα προγραμματίζονται παρουσιάσεις της έκδοσης στην περιοχή.

Μιλώντας στο «Ριζοσπάστη» για το ημερολόγιο, η Μαρία Γαβαλά, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας, σημείωσε: «Για να μπορέσουμε να "στήσουμε" την έκδοση, ήρθαμε σε επαφή με πολύ κόσμο. Μιλήσαμε με παλιούς συντρόφους και άλλους αγωνιστές που συμμετείχαν στα γεγονότα, έζησαν τις καταστάσεις. Συνεργαστήκαμε με φορείς και πρόσωπα απ' όπου ζητήσαμε και πήραμε άδειες χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων, όπως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους όλων των θεσσαλικών νομών, το Αρχείο Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου, η Συναγωγή της Εβραϊκής Κοινότητας Τρικάλων κ.α.

Ψάξαμε για άντληση πληροφοριών σε πολλά βιβλία και άλλες πηγές, όπως π.χ. για την ΟΚΝΕ, στα βιβλία του Β. Μπαρτζιώτα, του Γ. Τρικαλινού και άλλων.

Χρησιμοποιήσαμε ζωγραφικά και χαρακτικά έργα γνωστών καλλιτεχνών, Θεσσαλών κυρίως, όπως του Δ. Γιολδάση, του Δ. Οικονομίδη, του Δ. Κατσικογιάννη, αλλά και μη Θεσσαλών, όπως π.χ. το έργο "Κιλελέρ - Μαρίνος Αντύπας" του Α. Τάσσου. Στο εξώφυλλο είναι έργο της μεγάλης χαράκτριας Βάσως Κατράκη, για το οποίο συνεργαστήκαμε με την κόρη της, που μας βοήθησε και την ευχαριστούμε.

Φωτογραφίες από συγκέντρωση γυναικών στο Βόλο του Μεσοπολέμου, από την κολλεκτίβα των στρατιωτικών Φυλακών Λάρισας (1935) και απεργούς υποδηματεργάτες (1936)
Φωτογραφίες από συγκέντρωση γυναικών στο Βόλο του Μεσοπολέμου, από την κολλεκτίβα των στρατιωτικών Φυλακών Λάρισας (1935) και απεργούς υποδηματεργάτες (1936)
Παρότι δεν πρόκειται για λεύκωμα, υπάρχουν πολλές φωτογραφίες που ξεχωρίσαμε από ένα πολύ μεγάλο όγκο ιστορικών φωτογραφιών. Υπάρχει π.χ. η γνωστή στο πανελλήνιο φωτογραφία με τη μαχήτρια του ΔΣΕ, η οποία είναι Καρδιτσιώτισσα και βρίσκεται εν ζωή. Επίσης, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι φωτογραφίες που αφορούν στο εργατικό κίνημα στο Βόλο - από τα πιο σημαντικά της χώρας - στη δεκαετία του '30, όπως π.χ. από κινητοποίηση γυναικών εργαζομένων έξω από εργοστάσιο ή σε κοινές κινητοποιήσεις εργατών - αγροτών στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν κι αυτές που σχετίζονται με την περίοδο των πολιτικών διώξεων σε βάρος των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, όπως από τις Φυλακές των Τρικάλων και της Αλεξάνδρειας Βόλου, το στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Λάρισα κ.α.».

Συνεχίζοντας, η Μ. Γαβαλά επεσήμανε: «Σε κάθε μέρα του ημερολογίου, καταγράφεται ένα ή περισσότερα βασικά γεγονότα - σταθμοί της ταξικής πάλης, που συνέβησαν "ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ", ενώ την πρώτη μέρα κάθε μήνα φιλοξενείται ένα έργο από Θεσσαλό δημιουργό ή κάποιον που αναφέρεται στη Θεσσαλία. Το ξεκίνημα γίνεται από ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με τη γέννηση και συγκρότηση της εργατικής τάξης στα αστικά κέντρα της περιοχής, με τις πρωτόλειες προσπάθειες οργάνωσης του κινήματος των αγροτών, με στιγμές κοινής δράσης και αγώνα εργατών και αγροτών, προχωρώντας μέχρι τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στη χώρα μας και την έκφρασή τους στη Θεσσαλία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ