ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Κινητοποιήσεις για οξυμένα προβλήματα σε χώρους δουλειάς

Απεργίες, στάσεις εργασίας και άλλες παρεμβάσεις απέναντι στην επιθετικότητα της εργοδοσίας

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των συμβασιούχων εργαζομένων στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία των συμβασιούχων εργαζομένων στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης
Μια σειρά από σωματεία σε κλάδους και τόπους δουλειάς βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας λύσεις σε οξυμένα προβλήματα του χώρου τους.

Στη «Forthnet»

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι της «Forthnet», με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης. Διεκδικούν την άμεση επαναπρόσληψη των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων που πρόσφατα απέλυσε η εργοδοσία, μεταξύ αυτών και τρία εκλεγμένα μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου. Παράλληλα, καταδικάζουν την επίθεση στο επιχειρησιακό τους σωματείο, ενάντια στο οποίο η εταιρεία κατέθεσε αγωγή, με την αιτιολογία ότι εγγράφει ως μέλη του «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους. Χτες, σε τριμερή συνάντηση, έγιναν «συστάσεις» στην εταιρεία να επαναπροσλάβει τους απολυμένους.

Στην Περιφέρεια Αττικής

Στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Αττικής, απαιτώντας να μη μεταφερθεί η μισθοδοσία τους από τον κρατικό προϋπολογισμό στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Περιφέρειας. Η απόφαση για την κινητοποίηση λήφθηκε ομόφωνα από το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα γίνει συγκέντρωση - παρέμβαση στις 8 π.μ. στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (Κατεχάκη 56 - στάση μετρό «Κατεχάκη»).

Στα «πεντάμηνα»

Παναττική στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως τέλος του ωραρίου) έχει κηρυχθεί σήμερα για τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» από την ΠΟΕ ΟΤΑ καθώς αυτές τις μέρες λήγουν τα προγράμματα και πολλοί εργαζόμενοι θα πεταχτούν στο δρόμο. Στις 12 μ. θα γίνει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας. Στην κινητοποίηση καλεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει διευκολυντική παναττική στάση εργασίας. Στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) πραγματοποιούν σήμερα και οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» στο Ηράκλειο Κρήτης, διεκδικώντας επίδομα ανεργίας και τη σφράγιση των βιβλιαρίων τους. Θα γίνουν επίσης συγκεντρώσεις σε ΟΑΕΔ και ΙΚΑ. Η Επιτροπή Αγώνα στο νομό καλεί στην κινητοποίηση, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Στον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας

Μαχητική συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, συμβασιούχοι εργαζόμενοι των δήμων, αντιδρώντας στην απόφαση του Φορέα να στραφεί δικαστικά ενάντια στην παράταση της εργασίας τους μέχρι το τέλος του 2016. Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο στάσης που είχε εξαγγείλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης μαζί με το Συντονιστικό των εργαζομένων στα 8μηνα. Στο πλευρό τους βρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σ. Ζαριανόπουλος. Χτες, στα δικαστήρια συζητήθηκε η προσφυγή με την οποία ο ΦΟΔΣΑ ζητούσε προσωρινή διαταγή προκειμένου να μην αποδέχεται την εργασία των 85 συμβασιούχων (παρατασιούχων) μέχρι την εκδίκαση της κύριας αγωγής. Το δικαστήριο δεν ικανοποίησε το αίτημα του ΦΟΔΣΑ και παρέπεμψε το θέμα στη συζήτηση της κύριας αγωγής. Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., οι συμβασιούχοι πραγματοποιούν σύσκεψη στο ΕΚ Θεσσαλονίκης προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Σε «Τοξότη» και «Γεωροή»

Τον απεργιακό αγώνα στις εργολαβίες του «ΤΟΞΟΤΗ» και της «ΓΕΩΡΟΗΣ» χαιρετίζει το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας. Καλεί τους εργαζόμενους σε νέα σύσκεψη σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11 - 15) προκειμένου να αποτιμήσουν την απεργιακή μάχη και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Η απεργία στα έξι εργοτάξια του «ΤΟΞΟΤΗ» έληξε μετά από 8 μέρες, με τους εργαζόμενους να πετυχαίνουν μια σημαντική νίκη, καθώς η εργοδοσία κατέβαλε τα δεδουλευμένα που θα έπρεπε να είχε δώσει με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί με το σωματείο, μετά τις κινητοποιήσεις του Οκτώβρη. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στη «ΓΕΩΡΟΗ» συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Στον κλάδο των τροφίμων

Την εκδικητική απόλυση εργαζόμενου, μια μέρα μετά τη συμμετοχή του στην πανεργατική απεργία στις 6 Δεκέμβρη, από την εταιρεία «Elviart Καλοϊδάς ΑΒΕΕ», αλλά και τις συνθήκες δουλειάς στην επιχείρηση, κατήγγειλε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων στη χτεσινή τριμερή συνάντηση που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας στα Ανω Λιόσια. Στη συνάντηση η Επιθεώρηση συνέστησε την επιστροφή του εργαζόμενου στη δουλειά, η εργοδοσία όμως έδειξε ότι σκοπεύει να κάνει κι άλλες απολύσεις. Καταγγελίες έκανε το Συνδικάτο και για τις συνθήκες δουλειάς.

Στις Μονάδες Ειδικής Αγωγής

Να «βάλουν πλάτη» ζήτησε ο γγ του υπουργείου Εργασίας από τους απλήρωτους εργαζόμενους στις Μονάδες Ειδικής Αγωγής και από τους γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία! Χτες το απόγευμα, έγινε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας από το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων - Ιδρυμάτων - Σχολείων Ειδικής Αγωγής και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής, επειδή οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο, ενώ οι γονείς «γδέρνονται» πληρώνοντας τροφεία. Ο γγ του υπουργείου - εξέφρασε φυσικά τη συμπάθειά του... - σημείωσε πως δεν υπάρχουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και κάλεσε τους διαδηλωτές να στηρίξουν την κυβέρνηση γιατί «κληρονόμησε» τον κρατικό προϋπολογισμό από την προηγούμενη κυβέρνηση! Κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο, δηλαδή. Επιπλέον, σημείωσε πως ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνει τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής (δηλαδή, έμμεσες πληρωμές των ασφαλισμένων), ενώ καμία κουβέντα δεν γίνεται για κατάργηση των άμεσων πληρωμών, των τροφείων που πληρώνουν οι γονείς. Τέλος, ως αιτία της απλήρωτης εργασίας ανέδειξε γραφειοκρατικά προβλήματα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους λέγοντας πως το ποσό υπάρχει και θα αποδεσμευτεί το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε ότι αυτά τα χρήματα θα καταλήξουν στη μισθοδοσία των εργαζομένων, καθώς τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής έχουν πολλές «τρύπες» να κλείσουν... Οι διαδηλωτές ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, θα «κάνουν» Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο υπουργείο Εργασίας για να τα «ψάλουν» στη συγκυβέρνηση.

Καραμπινάτη παρέμβαση υπέρ των εφοπλιστών

Ανοιχτή παρέμβαση υπέρ του εφοπλιστικού κεφαλαίου έκανε το «Ποτάμι» στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, ζητώντας την εφαρμογή του αντιναυτεργατικού νόμου 2687/53 και στα πλοία χωρητικότητας από 1.500 έως 2.999 κ.ο.χ. (δεξαμενόπλοια, φορτηγά κ.ά.). Στην πραγματικότητα, το «Ποτάμι» προτείνει να διευρυνθεί η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση, που οργιάζει στην ποντοπόρο ναυτιλία. Πέρα από τις συνέπειες που θα έχει αυτό για τους ναυτεργάτες με συγκροτημένα δικαιώματα, θα διογκωθούν επίσης τα ελλείμματα του ΝΑΤ, που το οργανικό του έλλειμμα είναι στο 1δισ. ευρώ.

«Το "Ποτάμι" προτείνει την ίδια πολιτική που εφάρμοσαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είναι μια μασκαράτα της πολιτικής ζωής», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ. Καλούν τις εργατικές ενώσεις, τα σωματεία, τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία «να καταδικάσουν την προκλητική παρέμβαση του "Ποταμιού", να συνεχίσουμε στο δρόμο του ταξικού αγώνα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής - λαϊκής οικογένειας».

Γιορτές για τα παιδιά

Συνεχίζονται από Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές σε όλη τη χώρα οι γιορτές για τα παιδιά και όχι μόνο. Ενδεικτικά, προγραμματίζονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 6 μ.μ. το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας διοργανώνει εκδήλωση για τα παιδιά στην αίθουσα του Συνδικάτου.

Την Κυριακή 27 Δεκέμβρη

-- Στις 11 π.μ., ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών Αθήνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πατησίων - Κυψέλης καλούν σε χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή, με θεατρική παράσταση και δημιουργικό εργαστήρι, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252).

Την Τετάρτη 30 Δεκέμβρη

-- Στις 8 μ.μ. η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης διοργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στα γραφεία της τοπικής ένωσης ΕΒΕ (Μαβίλη και Ματσούκα).

Εκδήλωση για τον αγώνα στην «Ανακύκλωση»

Εκδήλωση για τον αγώνα των εργαζομένων στην «Ανακύκλωση», που πέτυχε την ανάκληση των 17 απολύσεων, έκανε την Κυριακή το βράδυ η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Παρουσιάστηκε βίντεο με ολόκληρο το χρονικό του αγώνα και ακολούθησε ομιλία από τον Ν. Εξαρχο, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Οπως ειπώθηκε στην ομιλία, «όποιες κι αν είναι οι νίκες, μικρές ή μεγάλες, δεν αρκεί ο εργάτης να παλεύει μόνο για την απόκρουση της όποιας επίθεσης, αλλά η πάλη αυτή να συνδέεται με την πάλη να γίνει αυτός, η τάξη του, αφεντικό στον τόπο τους, στον πλούτο που παράγουν». Η Γραμματεία Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ διοργανώνει σήμερα, στις 10 το πρωί, παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ για τις διακοπές ρεύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ