ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Στο δρόμο του προλεταριακού διεθνισμού

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Ισπανία και συμμετοχή σε εκδηλώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας

Από τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στις εκδηλώσεις του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας
Από τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στις εκδηλώσεις του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας
Το ΚΚΕ τηρεί διαχρονικά με μεγάλη συνέπεια την αρχή του προλεταριακού διεθνισμού και μετά την αντεπανάσταση πρωτοστάτησε στην προσπάθεια ανάπτυξης της κοινής πάλης ανάμεσα στα Κομμουνιστικά Κόμματα, οικοδόμησε διμερείς σχέσεις με μεγάλο αριθμό κομμάτων που διατήρησαν την κομμουνιστική τους φυσιογνωμία ή γεννήθηκαν μέσα από τη διαπάλη με τη διαβρωτική δουλειά του οπορτουνισμού.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντική η σχέση και η κοινή δράση που ανέπτυξε το ΚΚΕ με το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας (ΚΚΛΙ), που γεννήθηκε από κομμουνιστές και κομμουνίστριες που συγκρούστηκαν με τον ευρωκομμουνισμό και την κυρίαρχη οπορτουνιστική τάση που άλωσε το ΚΚ Ισπανίας.

Πρόκειται για κόμμα που συγκροτήθηκε τη δεκαετία του '90 και με μεγάλο κόπο έχει διαμορφώσει τις σχετικές ιδεολογικοπολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις που του επιτρέπουν να παρεμβαίνει για τα προβλήματα της ισπανικής εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, αξιοποιώντας τις οργανώσεις του σε όλη τη χώρα, τις βάσεις του σε εργοστάσια, σε ανθρακωρυχεία, βιομηχανικές ζώνες και άλλους χώρους δουλειάς, κερδίζοντας έδαφος μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ετσι, αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη η επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Ισπανία, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου συμμετείχε και η Δανάη Χέλμη, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ.

Από τις συναντήσεις με εργαζόμενους και τους φορείς τους
Από τις συναντήσεις με εργαζόμενους και τους φορείς τους
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας σε πόλεις της Βόρειας Ισπανίας αρχικά και στη συνέχεια στις εκδηλώσεις στη Μαδρίτη, ήταν έντονο το ενδιαφέρον των Ισπανών κομμουνιστών, των φίλων του κόμματος, αλλά και πολλών εργαζομένων, για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την πάλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Συζητήθηκε η επίθεση του κεφαλαίου και της κυβέρνησης Ραχόι, οι τρόποι που χρησιμοποιούν οι διαχειριστές του συστήματος για τον εγκλωβισμό των εργαζομένων, η εκμετάλλευση του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας και η επίδραση του φόβου της απόλυσης.

Αποκαλύφτηκε ο ρόλος κομμάτων όπως το «Podemos», η «Ενωμένη Αριστερά» και ο ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες και στην πράξη ακολουθούν στρατηγική ενσωμάτωσης των εργαζομένων στις επιδιώξεις των μονοπωλίων, τέθηκαν πολλά παραδείγματα που αποδεικνύουν τον αντιλαϊκό ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας.

Συζητήσεις με εργάτες

Στην περιοχή της Αστούρια, στην πόλη Τορελαβένγκα (9/12), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με συνδικαλιστές, εργάτες και εργάτριες της τοπικής βιομηχανικής ζώνης, από τη χαρτοβιομηχανία, εργοστάσια ελαστικών, μετάλλου, ανταλλακτικών αυτοκινήτων κ.ά. Πήραν, επίσης, μέρος εκπαιδευτικοί και μέλη του τοπικού συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Στη συζήτηση κατατέθηκε σημαντική πείρα για την πάλη κατά της ανατροπής των εργασιακών δικαιωμάτων, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τους χαμηλούς μισθούς, αναδείχτηκε ο επικίνδυνος ρόλος του ρεφορμισμού και η ανάγκη ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα, χαιρετίστηκε η αγωνιστική στάση του ΚΚΛΙ.

Χαρακτηριστικές ήταν οι αποκαλύψεις για τη μεθοδευμένη δράση των οπορτουνιστικών - σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ και την παραπλάνηση των Ισπανών εργαζομένων, αλλά παράλληλα και η στήριξη της πάλης του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ από τις δυνάμεις του ΚΚΛΙ.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, πραγματοποιήθηκε πολιτική εκδήλωση στην οποία μίλησε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΛΙ στις βουλευτικές εκλογές, ο εκπρόσωπος του κόμματος στο δημοτικό συμβούλιο του τοπικού δήμου και ο σ. Γ. Μαρίνος.

Στην πόλη Μιέρες (10/12), γνωστή για τα ανθρακωρυχεία, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μνημείο του ανθρακωρύχου, με το οποίο εκφράζεται τιμή για τους εργάτες του κλάδου και τους σκοτωμένους στις υπόγειες στοές της περιοχής.

Εγινε σύσκεψη με εργαζόμενους και συνάντηση με συνδικαλιστές του ορυχείου της δημόσιας εταιρείας HUNOSA, κατά τη διάρκεια της οποίας η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και του ΚΚΛΙ ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που έχουν θέσει ως στόχο το κλείσιμο των ανθρακωρυχείων μέχρι το 2018, ανταλλάχθηκαν απόψεις.

Το βράδυ πραγματοποιήθηκε πολιτική εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης, όπου μίλησε ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΛΙ και ο Γ. Μαρίνος. Εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον για την πάλη του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος και εκφράστηκαν ευχαριστίες για την αλληλέγγυα στάση του ΠΑΜΕ στους μεγάλους αγώνες των ανθρακωρύχων την προηγούμενη περίοδο.

Στις 11/12, στο Θερέδο, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσκεψη στο ανθρακωρυχείο της εταιρείας «Astur-Leonesa», η θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από μέλη και φίλους του ΚΚΛΙ, η πολύ διδακτική επίσκεψη μέσα στις στοές, στις πολύ επικίνδυνες συνθήκες εξόρυξης του άνθρακα.

Πολύ ενδιαφέρον είχε, επίσης, η σύσκεψη με ανθρακωρύχους και η σχετική συζήτηση για τα κοινά προβλήματα Ισπανών και Ελλήνων εργατών, την αναγκαιότητα συντονισμού της πάλης.

Η περιοδεία του Γ. Μαρίνου και των στελεχών του ΚΚΛΙ στο Βορρά τέλειωσε με πολιτική εκδήλωση στην πόλη Βιγιαμπλίνο και στη συνέχεια με τη συμμετοχή (αργά το βράδυ) σε σύσκεψη εργαζομένων στα ανθρακωρυχεία «Hullera Vasco-Leonesa», στην περιοχή Santa Lucia, όπου συνδικαλιστές είχαν κλειστεί στα γραφεία της εταιρείας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στο ανθρακωρυχείο αυτό εργάζεται και ο Γραμματέας των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας, Σόκρατες Φερνάντες, με τον οποίο η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε σύντομη συνάντηση.

Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις

Το Σάββατο 12 Δεκέμβρη, ο Γ. Μαρίνος απηύθυνε χαιρετισμό σε πολιτική εκδήλωση της ΚΟ Μαδρίτης του ΚΚΛΙ, σε πολιτιστικό κέντρο του δήμου, στην οποία μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ, Καρμέλο Σουάρες και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος.

Η διεθνιστική αυτή επίσκεψη του ΚΚΕ στην Ισπανία έκλεισε με δύο σημαντικές πολιτικές εκδηλώσεις.

Τη μαζική σύσκεψη συνδικαλιστών από εργασιακούς χώρους της Μαδρίτης και ειδικά συνδικαλιστές από το εργοστάσιο της «Coca-Cola», τη «Vodafone», οδοκαθαριστές, κηπουρούς του δήμου Μαδρίτης και εργαζόμενους από άλλους χώρους.

Και τη συγκέντρωση νέων, μελών και φίλων των Κολεκτίβων Νέων Κομμουνιστών, στην οποία έγινε πλούσια, δημιουργική συζήτηση και διαπιστώθηκε ότι οι νέοι κομμουνιστές που συνεργάζονται με την ΚΝΕ, είναι καλά ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, δίνουν κι αυτοί τη μάχη μαζί με το κόμμα, σε δύσκολες συνθήκες, συμβάλλοντας στην προετοιμασία μιας νέας γενιάς κομμουνιστών που αναλαμβάνουν ευθύνες στο κόμμα, ενισχύουν το πολιτικό του άνοιγμα, τις βάσεις στους εργασιακούς χώρους και την ανάπτυξη των δεσμών του ΚΚΛΙ με την εργατική τάξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ