ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να «διευρύνει» τη ΝΔ

Ως «θεμελιώδες ζήτημα» αναγνωρίζεται η αποκατάσταση της δυνατότητάς της να εξασφαλίζει μαζική λαϊκή στήριξη στα ζητούμενα του κεφαλαίου

Η καταλληλότητα σε ό,τι αφορά τη «διεύρυνση» της ΝΔ μπαίνει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των δύο υποψηφίων

Eurokinissi

Η καταλληλότητα σε ό,τι αφορά τη «διεύρυνση» της ΝΔ μπαίνει στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των δύο υποψηφίων
Τα ξίφη τους διασταυρώνουν οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης και Κυρ. Μητσοτάκης, μπροστά στο β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών στις 10/1 και πάντα στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας του κόμματός τους να βρει τον τρόπο ώστε να καταστεί ξανά «ικανή» εναλλακτική για την αστική διακυβέρνηση.

«Ανοιγμα προς όλες τις κοινωνικές ομάδες και τάξεις»

Σε αυτό το πλαίσιο, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τον α' γύρο των εκλογών, ο Ευ. Μεϊμαράκης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», εμφάνισε τον εαυτό του ως ικανότερο να προωθήσει το «άνοιγμα» της ΝΔ σε πλατύτερα λαϊκά στρώματα: «Εγώ προτείνω μέσω των πολιτικών μας απόψεων και προτάσεων να μπορούν να συμμετέχουν (σ.σ. στο κόμμα) όχι μόνο οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας - που θέλω να στηρίξω - αλλά και όλοι οι υπόλοιποι. Γιατί αν μετέχουν μόνο οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τότε η Αριστερά θα πει ότι είμαστε ταξικό κόμμα και ίσως να έχει και δίκιο. Εδώ, λοιπόν, το ζητούμενο για εμάς πρέπει να είναι το άνοιγμα και προς σ' όλες τις κοινωνικές ομάδες και κοινωνικές τάξεις και δε βλέπω να είναι και εντελώς τυχαίο ότι ο Μεϊμαράκης πήρε μεγάλα ποσοστά στα δυτικά προάστια ή στις αγροτικές περιοχές».

Επιχειρώντας, μάλιστα, να απαντήσει στην κριτική ότι ο ίδιος δοκιμάστηκε ως πρόεδρος της ΝΔ και πήρε 28%, διαβεβαίωσε: «Το 28% (σ.σ. των πρόσφατων εκλογών), για μένα, δεν είναι οροφή. Το 28% είναι εφαλτήριο για εμένα. Το 28% μπορώ να το κάνω και 38%. Αρα, αυτά τα επικοινωνιακά, τα δήθεν, ότι ο Μητσοτάκης θα το κάνει, ενώ ο Μεϊμαράκης θα το μειώσει, δεν ισχύουν».

Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, προσπάθησε ωστόσο να διαχωρίσει τον εαυτό του από την πικρή πείρα που έχει ο λαός από την υλοποίησή τους: «Εγώ, δηλαδή, θεωρώ ότι δεν είναι μεταρρύθμιση το θέμα της απόλυσης των καθαριστριών και το είχα πει και τότε» ανέφερε, ρίχνοντας άλλο ένα καρφί στον Μητσοτάκη, ο οποίος τις προώθησε ως υπουργός.

Απαντώντας, εξάλλου, στα περί «βαρονιών» που κατά τους εσωκομματικούς αντιπάλους εκφράζει στο κόμμα, ανέφερε ότι από το 2009 δε μετέχει στην ηγετική ομάδα, σε αντίθεση με τον Μητσοτάκη που ήταν υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. «Εγώ είμαι ο κ. Μεϊμαράκης. Δεν είμαι ο κ. Καραμανλής. Και ο Κυριάκος είναι ο κ. Μητσοτάκης. Και είναι ο γιος του πρώην πρωθυπουργού» ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι η υποψηφιότητα του αντιπάλου του αυτή που έχει την υπογραφή του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Στασιμότητα ή ανανέωση»

Από την πλευρά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε σειρά συνεντεύξεών του («Αθήνα 9.84», «Real News», «Πρώτο Θέμα», «ΣΚΑΪ») είπε, μεταξύ άλλων, εμφανίζοντας εαυτόν ως ικανότερο να ηγηθεί της ΝΔ και να κερδίσει τον Αλ. Τσίπρα: «Τα παλαιά και νέα μέλη μας θα πρέπει να πάρουν θέση στο θεμελιώδες δίλημμα: στασιμότητα και συρρίκνωση ή δημιουργική ανανέωση στη ΝΔ και την Ελλάδα. Θα πρέπει να σκεφτούν ποιος είναι καταλληλότερος να διευρύνει τη ΝΔ και να χτίσει μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, ποιος μπορεί να νικήσει τον κ. Τσίπρα σε εκλογές».

Στο ίδιο φόντο, είπε ότι «κοινός στόχος όλων μας είναι η διεύρυνση της ΝΔ. Θέλουμε να εκφράσουμε το 40% των πολιτών του "Ναι" στο δημοψήφισμα (...) Χρέος μας είναι να δώσουμε το συντομότερο δυνατόν μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας. Και σας βεβαιώνω (...) ότι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη θα είναι αυτή που θα βγάλει την Ελλάδα από το σημερινό αδιέξοδο που έχει περιέλθει λόγω της ανίκανης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Περιγράφοντας πώς θέλει τη ΝΔ, είπε: «Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη θα είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες (...) ένα συμμετοχικό, πολυτασικό, δημοκρατικό κόμμα, ανοιχτό στην κοινωνία, όπου όσες και όσοι ασπάζονται τις βασικές μας αρχές και αξίες, την ελευθερία και την αλληλεγγύη, θα έχουν θέση. Μόνο τα άκρα του πολιτικού φάσματος δε θα έχουν θέση στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη».

Διαβεβαίωσε ότι επί ηγεσίας του «η ηγετική ομάδα θα αναδειχτεί με διαφάνεια και αξιοκρατικά κριτήρια. Θα συνδυάσουμε την εμπειρία των παλαιότερων με το δυναμισμό των νεότερων, προκειμένου να επιτύχουμε το τέλειο στελεχιακό μείγμα. Χρειάζομαι 111 ημέρες για να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου και να υλοποιηθούν οι αναγκαίες αλλαγές σε δομές, λειτουργίες και στελέχωση του κόμματος. Την 1η Μαΐου η ΝΔ θα είναι ένα άλλο κόμμα, έτοιμο να κυβερνήσει».

Θέλοντας, εξάλλου, να ακυρώσει το δίλημμα «Καραμανλικών» - «Μητσοτακικών» που θέτει η πλευρά Μεϊμαράκη, είπε: «Ο διαχωρισμός Καραμανλικών - Μητσοτακικών ανήκει στον 20ό αιώνα. Οι πολίτες δεν ασχολούνται με αυτά, περιμένουν από εμάς ενότητα και ρεαλιστικές λύσεις».

«Οι αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ανάγκη της αλήθειας είναι αρχές που πιστεύω ότι χαρακτηρίζουν και το δικό μου πολιτικό λόγο» πρόσθεσε, εμφανίζοντας εαυτόν ως δικαιούχο στην εσωκομματική κληρονομιά του «καραμανλισμού».

Οι όροι για τη «συναίνεση» και διαβεβαιώσεις για τις δεσμεύσεις

Τέλος, για τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση, είπε: «Συναίνεση θα μπορούσε να υπάρξει μόνο σε συνολικό σχέδιο πολιτικής», προσθέτοντας ότι «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει πίσω στα θέματα της Παιδείας και ζητήματα της Δημόσιας Διοίκησης, δε θα παράσχουμε στήριξη», αφήνοντας ουσιαστικά ορθάνοιχτο ενδεχόμενο παροχής στήριξης στην κυβέρνηση στο μέλλον, αν αυτό απαιτούν τα συνολικά συμφέροντα του κεφαλαίου και αν αυτή ικανοποιήσει όρους που της θέτει.

Δήλωσε, μάλιστα, ότι «με εμένα ως αρχηγό της αντιπολίτευσης, θα ψηφίσουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύουν τη λειτουργία της αγοράς, θα προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη, θα εξορθολογίζουν το κράτος και θα αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας». Και ακόμα: «Με εμένα πρωθυπουργό οι δεσμεύσεις της χώρας (βλ. το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε και η ΝΔ τον Αύγουστο) θα τηρηθούν, αλλά θα αποτελούν τμήμα μιας ευρύτερης πολιτικής με εθνικό πρόσημο. Μεταρρυθμίσεις "Made in Greece" χρειάζεται η πατρίδα μας».

Διατηρώντας πάντως και τη δικομματική κοκορομαχία, προανήγγειλε το σχέδιό του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, προς διερεύνηση της «τεράστιας ζημιάς» που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

  • Χτες πραγματοποιήθηκε στο Νεκροταφείο Ζωγράφου η κηδεία της Βάσως Μεϊμαράκη, αδελφής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. «Εφυγε» από τη ζωή το περασμένο Σάββατο, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

ΠΑΣΟΚ
Ψάχνονται για αναμόρφωση και το «σχήμα» που θα την εκφράσει

Την σύμπηξη ενός «νέου» σχήματος στο χώρο του «κέντρου», ικανού να ενσωματώσει ψηφοφόρους που παλαιότερα ακολουθούσαν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, δείχνουν να επεξεργάζονται μια σειρά επιτελεία και παράγοντες, στο συνολικότερο φόντο της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Χαρακτηριστικά όσα είπε, μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας ξανά ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο στη συγκρότηση ενός μεγάλου σχήματος του προοδευτικού κέντρου. Αυτό υπερβαίνει και τα όρια της κεντροαριστεράς. Διότι στην κεντροαριστερά προσπαθεί να αποκτήσει θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλοιώνοντας τις έννοιες. Για να μην παιδευόμαστε, λοιπόν, με τους όρους, υπάρχει ένας προοδευτικός μεσαίος χώρος. Το προοδευτικό κέντρο που πρέπει να εκφραστεί».

Αναφερόμενος, δε, στο εγχείρημα της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» (σύμπραξη των ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), επισήμανε ότι «δεν αρκεί» και ότι «πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης του συνεδρίου μας, για ένα σχήμα που θα ενώνει τις δυνάμεις του προοδευτικού μεσαίου χώρου, θα είναι συμμετοχικό, δημοκρατικό και θα τους αντιμετωπίζει όλους με ισοτιμία».

Σε ερώτηση, δε, αν αυτό θα αφορά το Ποτάμι ή το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου και ποιες άλλες δυνάμεις, απάντησε με ορισμένη δόση... χολής: «Οσες τοποθετούν τον εαυτό τους στον ευρύτερο αυτό χώρο. Ας ξεκινήσουμε όμως από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, πριν ασχοληθούμε με τις εξωκοινοβουλευτικές...».

Παραπέρα, υπερασπίστηκε την πρόταση της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» για κυβέρνηση των «φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων», συμπεριλαμβανομένης και της ΝΔ, αλλά χωρίς τον Αλ. Τσίπρα πρωθυπουργό, καθώς όπως επεσήμανε, «το έχει αποκλείσει με οίηση ο ίδιος».

Μιλώντας ουσιαστικά και ο Ευ. Βενιζέλος για τους όρους της «συναίνεσης», ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας καταγγέλλει τα σενάρια ευρείας συνεργασίας ως σενάρια διαπλοκής, δεν ξεκαθαρίζει αν θέλει συναίνεση ή άλλη κυβερνητική πλειοψηφία. Αν θέλει να μας πει να συναινέσουμε σε κάτι εθνικού ενδιαφέροντος, ας μας πει σε τι και με ποιες εγγυήσεις, θεσμικές και προγραμματικές».

Την ίδια στιγμή, «γκρίνιες» φαίνεται να εκδηλώνονται στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή την τοποθέτηση από την Φώφη Γεννηματά σε θέσεις ευθύνης του κομματικού μηχανισμού προσώπων που είχαν ακολουθήσει πριν ένα χρόνο τον Γ. Παπανδρέου στο ΚΙΔΗΣΟ.

Οι τέτοιες «γκρίνιες» αφορούν π.χ. τον Θ. Μωραΐτη, πρώην βουλευτή και υπουργό, υποστηρικτή του Παπανδρέου και πολέμιο του Βενιζέλου, ο οποίος, μετά την επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη, τοποθετήθηκε την περασμένη βδομάδα επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνιακού Σχεδιασμού.

Ενδεικτικά είναι όσα έγραψε στο διαδίκτυο ο βουλευτής Αρκαδίας, Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς δε λειτουργεί με ενιαίους κανόνες και αρχές εδώ και πολύ καιρό! Επιβραβεύει πάντα αυτούς που λείπουν στα δύσκολα, αλλά διαπραγματεύονται την κατάλληλη στιγμή. Επιβραβεύει αυτούς που πρόσφατα επέλεξαν να διασπάσουν την παράταξη και μας κατασυκοφάντησαν! Εύχομαι και ελπίζω η ηγεσία να έχει εκτιμήσει ορθά τις συνέπειες των αποφάσεών της απέναντι στη βάση της παράταξης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ