ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Νεκροί άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Επικίνδυνη κλιμάκωση» της πολιτικής κατάστασης στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης χαρακτήρισε χτες το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών τις δολοφονίες τεσσάρων νεαρών Παλαιστινίων από ισραηλινά κατοχικά στρατεύματα με τη δικαιολογία ότι επιχείρησαν να μαχαιρώσουν Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το παλαιστινιακό υπουργείο καταδίκασε το μπαράζ «σοβαρών εγκλημάτων και εκτελέσεων από την κυβέρνηση (σ.σ. του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν) Νετανιάχου κατά των Παλαιστινίων», χαρακτηρίζοντας καθαρή «σφαγή» το θάνατο των τεσσάρων νέων ηλικίας από 14 έως 19 ετών, όλοι τους κάτοικοι του χωριού Σαΐρ (έξω από τη Χεβρώνα).

Νωρίτερα, ισραηλινά ΜΜΕ είχαν ανακοινώσει πως τρεις από τους Παλαιστίνιους είχαν προσπαθήσει να χτυπήσουν με μαχαίρι Ισραηλινούς στρατιώτες στη διασταύρωση Γκους Ετζιόν και ο τέταρτος, ηλικίας μόλις 14 ετών (και όχι 16 ετών όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί), αποπειράθηκε να κάνει το ίδιο.

Λίγη ώρα αργότερα, ο 16χρονος Παλαιστίνιος Χαλίλ Μοχάμεντ αλ Σαλαντέν, από το Σαΐρ, είχε ακριβώς την ίδια τύχη όταν κατηγορήθηκε πως επιχείρησε να επιτεθεί με μαχαίρι σε Ισραηλινούς στρατιώτες στο Μπέιτ Εϊντούν της Δυτικής Οχθης.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών αμφισβήτησε την εκδοχή των κατοχικών δυνάμεων περί απόπειρας επίθεσης με μαχαίρι σε βάρος Ισραηλινών στρατιωτών, απαιτώντας από τον ΟΗΕ και τη «διεθνή κοινότητα» να προστατεύσουν τον παλαιστινιακό λαό από τη βαρβαρότητα και τη βία των κατοχικών δυνάμεων, σημειώνοντας: «Αρκεί ένας Ισραηλινός να φωνάξει "τρομοκράτης' κοντά σε κάποιον Παλαιστίνιο για να πυροβοληθεί»...

Νεκρός ο δράστης επίθεσης στο Τελ Αβίβ

Μετά από πολυήμερη καταδίωξη, πράκτορες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας, Shin Bet, πυροβόλησαν χτες το απόγευμα θανάσιμα τον Ισραηλινό Αραβα Νασχάτ Μελχέμ που κατηγορείται πως την Πρωτοχρονιά εισέβαλε σε καφετέρια του Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας δύο Εβραίους και έναν ταξιτζή.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε και από τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Μοσέ Γιααλόν, που σχολίασε πως «η επιτυχία των αντιτρομοκρατικών ισραηλινών αρχών απέδειξε για άλλη μία φορά πως το κράτος του Ισραήλ μπορεί να καταδιώξει μέχρις εσχάτων όποιον επιχειρήσει να το βλάψει εντός της χώρας, κατά μήκος των συνόρων ή έξω από αυτά...».

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΙΡΑΝ
Η αντιπαράθεση παραμένει

ΡΙΑΝΤ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Το υπουργείο Εξωτερικών της Υεμένης, η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της που πραγματοποιούν εδώ και μήνες ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή, με προφανή στόχο να μειώσουν την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, αρνήθηκαν χτες ότι πραγματοποίησαν το βράδυ της Τετάρτης πυραυλική επίθεση σε μέρος των εγκαταστάσεων της ιρανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές πληροφορίες «αναληθείς και άκυρες».

«Η διοίκηση του συνασπισμού επιβεβαίωσε ότι οι (ιρανικοί) ισχυρισμοί είναι αναληθείς και άκυροι, γιατί δεν πραγματοποιεί επιχειρήσεις γύρω από την πρεσβεία ή κοντά σε αυτήν», ανέφερε ανακοίνωση του υεμενίτικου υπουργείου Εξωτερικών που επικαλέστηκε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Παρ' όλα αυτά, στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, το κλίμα κατά της Σαουδικής Αραβίας παρέμενε τεταμένο, καθώς λίγη ώρα μετά την προσευχή της Παρασκευής στο μεγάλο τέμενος Μουσάλα, χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία διαμαρτυρίας με αφορμή την πρόσφατη εκτέλεση του Σαουδάραβα Σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ από τις σαουδαραβικές αρχές.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της βασιλικής οικογένειας των Αλ Σαούντ, κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ και έπειτα από περίπου 40 λεπτά αποχώρησαν ειρηνικά.

Σε κάθε περίπτωση, το περασμένο 24ωρο φάνηκαν για πρώτη φορά, μετά από περίπου μία βδομάδα, να πέφτουν οι τόνοι ανάμεσα σε Ιράν και Σ. Αραβία, αφού δεν ανακοινώθηκαν νέα μέτρα ή αντίποινα της μιας εναντίον της άλλης, ιδιαίτερα μετά τις προχτεσινές δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού Αμυνας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στο βρετανικό περιοδικό «THE ECONOMIST» πως η σαουδαραβική κυβέρνηση δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν και πως «δεν έχει "σώας τας φρένας" όποιος έχει παρόμοιες σκέψεις».

ΚΙΝΑ
Κινήσεις «διόρθωσης» στα χρηματιστήρια

Μετά την προχτεσινή «βουτιά» στα χρηματιστήρια της Κίνας, που συμπαρέσυρε και άλλους «ναούς του τζόγου» σε όλο τον κόσμο, χτες ορισμένοι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ανέβηκαν σχετικά. Η κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε να αναστείλει το λεγόμενο μηχανισμό αυτόματης διακοπής των συναλλαγών, που είχε ενεργοποιηθεί δύο φορές μέσα στη βδομάδα, όταν η πτώση στο γενικό δείκτη ήταν πάνω από 7%. Η κίνηση αυτή είχε προαναγγελθεί από αργά το βράδυ της Πέμπτης, γιατί διαπιστώθηκε ότι «ο μηχανισμός αυτόματης διακοπής, απέτυχε να μειώσει την αστάθεια στις αγορές και προκάλεσε την απώλεια 1,1 τρισ. δολαρίων». Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έκανε γνωστό ότι «θα απελευθερώσει περαιτέρω τα επιτόκια, και ότι θα καταστήσει περισσότερο διεθνές το γιουάν, θα διατηρήσει σε γενικές γραμμές σταθερό το νόμισμα της χώρας, θα βελτιώσει περαιτέρω το μηχανισμό καθορισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών και θα εμβαθύνει τη μεταρρύθμιση του συστήματος συναλλαγματικής διαχείρισης και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σε μια προσπάθεια να κατευναστεί η διεθνής ανησυχία των επενδυτών». Αυτό έφερε κάποια αποτελέσματα, καθώς ο δείκτης CSI300 (των 300 πιο ισχυρών επιχειρήσεων) έκλεισε με άνοδο 2% , ενώ ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 2% (αλλά αναπλήρωσε κατά τι τη μεγάλη βουτιά του 12% των προηγούμενων ημερών). Σχετική διόρθωση προς τα πάνω υπήρξε και σε άλλα χρηματιστήρια, χωρίς να υπερκαλυφθούν οι απώλειες.

Αυτά τα σκαμπανεβάσματα στους «ναούς του τζόγου», έχουν σχέση με τις δυσκολίες της καπιταλιστικής οικονομίας (σε διαφορετικό βαθμό σε κάθε περιοχή), της σχετικής επιβράδυνσης της Κίνας, με αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης στο 6,7%, που βεβαίως εξακολουθεί να είναι υψηλός σε σχέση με τις σημερινές συνθήκες (αλλά, επίσης, χαμηλότερος από τα προηγούμενα διψήφια ποσοστά ανάπτυξης), και της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά εμπορευμάτων, στις χαμηλές προσδοκίες για τοποθετήσεις υπεσυσσωρευμένου κεφαλαίου. Ωστόσο, δεν αρκούν για να δείξουν τη συνθετότητα του οικονομικού κύκλου και τη μεγάλη ανισομετρία της καπιταλιστικής οικονομίας, που έτσι και αλλιώς πληρώνουν οι εργαζόμενοι σε περίοδο κρίσης και σε περίοδο ανάκαμψης, κάθε φορά με την επίκληση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ώστε να εξασφαλιστεί στην ουσία η κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών - εκμεταλλευτών.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αντιδράσεις στις πρώτες κινήσεις της αντιπολίτευσης

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η νέα Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας όπου πλειοψηφεί η αντιδραστική αντιπολίτευση στον Πρόεδρο, Ν. Μαδούρο, του λεγόμενου «Τραπεζιού Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), όρκισε προχτές το σύνολο των 112 βουλευτών της (σε σύνολο 167 εδρών), παρά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που είχε αναστείλει προσωρινά την ιδιότητα του βουλευτή σε 3 βουλευτές από την επαρχία Αμαζόνας, γιατί ελέγχονται ύστερα από καταγγελίες για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας και την εξαγορά ψήφων. Επίσης και ένας βουλευτής του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος του εκλεγμένου προέδρου από την ίδια περιοχή ελέγχεται για τον ίδιο λόγο.

Η κίνηση αυτή εξόργισε το «Μπολιβαριανό μπλοκ», την εκλογική συμμαχία Μεγάλος Πατριωτικός Πόλος - Σιμόν Μπολίβαρ (GPP - SB), όπου κυρίαρχο είναι το κυβερνών διαταξικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV) και συμμετέχουν δεκάδες κόμματα και το ΚΚ Βενεζουέλας που στηρίζουν τη λεγόμενη «Μπολιβαριανή Διαδικασία», που έχει 55 έδρες.

Επίσης, αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του νεοεκλεγμένου από την αντίδραση πρόεδρου του Κοινοβουλίου, Χένρι Ράμος Αλούπ, που είναι και στο προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, να απομακρύνει από τις αίθουσες και τους χώρους της βουλής κάθε πορτρέτο ή παράσταση με τον ιστορικό πλέον της χώρας Ουγκο Τσάβες και τα περισσότερα με τον εθνικό ήρωα της χώρας Σιμόν Μπολίβαρ. Ετσι, την Πέμπτη το βράδυ έγιναν λαϊκές διαδηλώσεις καταγγελίας της κίνησης της αντίδρασης, όπως και των όποιων σχεδίων διαφαίνονται για ξήλωμα νόμων που θεσπίστηκαν την περίοδο της διακυβέρνησης Τσάβες ή προσπάθεια απομάκρυνσης του εκλεγμένου Προέδρου. Ο «τσαβίστας» δήμαρχος ενός διαμερίσματος του Καράκας, του «Σιμόν Μπολίβαρ», ανακοίνωσε ότι θα παραλάβει όλες τις παραστάσεις και θα εκτίθενται μόνιμα στην ομώνυμη πλατεία. Επίσης, την Τετάρτη, ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της χώρας, Ν. Μαδούρο, ανασχηματισμός της κυβέρνησης, με έμφαση - όπως ειπώθηκε - στα παραγωγικά υπουργεία και με προορισμό η κυβέρνηση να είναι «του δρόμου» σε άμεση σύνδεση με τον κόσμο από τα κάτω και να βλέπει τις ανάγκες του.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Επίσκεψη του Ισπανού σοσιαλδημοκράτη Σάντσες

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας Πέδρο Σάντζες, που ήρθε δεύτερος στις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκέμβρη, δήλωσε χτες μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα στη Λισαβόνα πως θα επιχειρήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση «ευρείας συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων» εάν το Λαϊκό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι δεν καταφέρει να δημιουργήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ωστόσο, απέφυγε να αναφέρει με ποια κόμματα θα προτιμούσε να συγκυβερνήσει, ούτε πώς θα μπορούσε να καταφέρει να πετύχει πλήρη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία 175 εδρών για την οποία δεν αρκεί μόνον η συνεργασία ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες Σοσιαλιστές (που πήραν 90 έδρες) και τους επίσης σοσιαλδημοκράτες Ποδέμος του Πάμπλο Ιγκλέσιας (που με συνεργασίες πήρε 69 βουλευτές), ενώ το φιλελεύθερο κόμμα Πολίτες έχει 40 έδρες και υπάρχουν άλλες 29 έδρες σε διάφορα εθνικιστικά τοπικά κόμματα.

Ο Σάντσες πήγε να πάρει εμπειρίες από τη συγκρότηση της κυβέρνησης αστικής διαχείρισης των Σοσιαλιστών, που στηρίζουν και το Αριστερό Μπλοκ (μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς), το Πορτογαλικό ΚΚ και οι Οικολόγοι Πράσινοι, που υποτίθεται θα πάρει κάποια φιλολαϊκά μέτρα τηρώντας βεβαίως όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Το παραμύθι αυτό επιχειρείται να στηθεί και στην Ισπανία εφόσον τελεσφορήσουν τα ενδοαστικά παζάρια, πράγμα που δεν μπορεί να αποκλειστεί αν και πιο πιθανό φαίνεται η νέα προσφυγή στις κάλπες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ