ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διπλωματία και συνεχείς μάχες

Από τις μάχες στο Ιράκ
Από τις μάχες στο Ιράκ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ._ Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, συνέχισε τις επαφές του με επίσκεψη στη Δαμασκό χθες, με στόχο την πραγματοποίηση των λεγόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που προγραμματίζονται για τις 25 του μήνα στη Γενεύη. Ο Ντε Μιστούρα έγινε δεκτός στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού από το Σύρο υφυπουργό Εξωτερικών Αϊμεν Σοσάν, δίχως να κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

Πριν λίγες μέρες, ο Ντε Μιστούρα μετέβη στις πρωτεύουσες της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν σε μία προσπάθεια να αποτρέψει πιθανή αναβολή των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία καθώς οι δύο χώρες παίζουν σημαντικό ρόλο σε εξελίξεις που αφορούν τον εκεί πόλεμο, στηρίζοντας έκαστη διαφορετική πλευρά (οι Σαουδάραβες τους τζιχαντιστές και ορισμένους από τους αντικαθεστωτικούς, η ιρανική κυβέρνηση το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ).

Λίγες ώρες πριν την άφιξη του Στ. Ντε Μιστούρα στη Δαμασκό, εκπρόσωπος του αντικυβερνητικού «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» υποστήριξε πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι (8 παιδιά και 3 γυναίκες) από επιδρομή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κοντά στη Ράκα, που θεωρείται προπύργιο του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στη Βόρεια Συρία.

Επιπλέον, το «Συριακό Παρατηρητήριο» ανακοίνωσε πως την Τετάρτη ένας 20χρονος τζιχαντιστής εκτέλεσε δημοσίως στη Ράκα τη μάνα του (περίπου 40 ετών) επειδή τον παρότρυνε να εγκαταλείψει το ΙΚ. Η εκτέλεση έγινε κοντά στο κτίριο του ταχυδρομείου στο οποίο δούλευε η άτυχη γυναίκα, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων ατόμων.

Μάχες στα τουρκο-ιρακινά σύνορα

Ιρακινοί Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά, σε συνεργασία με Τούρκους στρατιώτες που εδρεύουν στο στρατόπεδο Μπασίκα (18 χλμ. βορείως της Μοσούλης), απώθησαν το βράδυ της Πέμπτης επίθεση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 18 ισλαμιστών μισθοφόρων.

Στην απόκρουση της επίθεσης των τζιχαντιστών αναφέρθηκε χτες σε δηλώσεις του και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει σαν «απαραίτητη» την παρουσία μερικών δεκάδων Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή, παρά τις έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ Αλ Αμπάντι που έχει ζητήσει την αποχώρηση όλων των Τούρκων στρατιωτών από το στρατόπεδο Μπασίκα.

Ο Ερντογάν διέψευσε επίσης τις φήμες πως κατά την απόκρουση της επίθεσης των τζιχαντιστών τραυματίστηκαν Τούρκοι στρατιώτες, όπως είχε γίνει σε ανάλογη, προηγούμενη επίθεση μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» στο ίδιο στρατόπεδο στις 27 Δεκέμβρη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε Τούρκων στρατιωτών.

Πληροφορίες για τραυματισμό του Αντάνι

Το ίδιο 24ωρο, Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως κατά το τελευταίο κύμα βομβαρδισμών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην πρωτεύουσα της δυτικής ιρακινής επαρχίας Ανμπαρ, Ραμάντι, τραυματίστηκε ο Σύρος εκπρόσωπος Τύπου του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι.

Σε ανακοίνωση του ιρακινού στρατού, που επικαλείται «επιβεβαιωμένες αναφορές», αναφέρεται πως ο Αντνάνι τραυματίστηκε στη διάρκεια επιδρομής στην περιοχή Μπαρουάνα, όπου έχασε «μεγάλη ποσότητα αίματος». Στην ίδια περιοχή αναφέρθηκε πως σκοτώθηκαν, μέσα στην τελευταία βδομάδα, και άλλοι 100 τζιχαντιστές.

Ο Αντνάνι, Σύρος υπήκοος από την Ιντλίμ, ήταν μέλος της «Αλ Κάιντα» πριν από περίπου μια δεκαετία και σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο αναλύσεων «Brookings» υπήρξε (και αυτός όπως και ο αρχηγός του ΙΚ, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι) κρατούμενος από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ... Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού Στιβ Γουόρεν δεν επιβεβαίωσε την ανακοίνωση του ιρακινού στρατού, σημειώνοντας πως ο Αντνάνι δεν αποτελούσε στόχο των αεροπορικών επιδρομών της «δυτικής συμμαχίας».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Η αντιπαράθεση με το HDP παραμένει στο επίκεντρο

Αστυνομική επιχείρηση χτες σε γραφεία του HDP στην Κωνσταντινούπολη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το «γάντι» της αντιπαράθεσης με την τουρκική κυβέρνηση του AKP σηκώνει η ηγεσία του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), το οποίο μετά την ανοιχτή υποστήριξη του «δικαιώματος» των νοτιοανατολικών περιοχών στην αυτονομία, οργανώνει σχετικές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις.

Απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν ότι «δεν υπάρχει Κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία», ο συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, από την ανατολική πόλη Βαν, ειρωνεύτηκε: «Τότε, αυτό σημαίνει ότι το Κουρδικό έληξε σε μια στιγμή. Πότε λύθηκε; Οι Κούρδοι βρίσκονται στο σκοτάδι», ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διακοπή των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων». Την ίδια στιγμή, εξέφρασε τη διάθεση του κόμματός του για επανάληψη των συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι «τα όπλα μιλούν όταν δε μιλά η πολιτική. Δε χρειάζεται να συμπαθεί ο ένας τον άλλο, αλλά ο ένας πρέπει να σεβαστεί τη θέληση του άλλου» και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Ας προχωρήσουμε σε απευθείας μετάδοση. Εσείς (το ΑΚΡ) ας υποστηρίξετε το προεδρικό σύστημα και εμείς την αυτονομία».

Ζητούν να απελευθερωθεί ο Οτσαλάν

Ταυτόχρονα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στελέχη του HDP στην Αγκυρα, ο βουλευτής του κόμματος Σίρι Σουρεγιά Οντέρ τόνισε πως «η απομόνωση του (ηγέτη του ΡΚΚ) Οτσαλάν και το να αφήνονται οι άνθρωποι και η οργάνωσή του να ανησυχούν για την ασφάλεια της ζωής του και την κατάσταση της υγείας του, αποτελεί προσκλητήριο πολέμου. Η απομόνωση του Οτσαλάν σημαίνει ότι σκάβεται ένα χαντάκι τόσο μεγάλο όσο η θάλασσα του Μαρμαρά ανάμεσα στην κοινωνική ειρήνη και το κοινό μας μέλλον», ενώ πρόσθεσε: «Καλούμε την κυβέρνηση να εκπληρώσει αυτό που έχει υποσχεθεί. Οι σημερινές εξελίξεις έχουν μετατρέψει την απελευθέρωση του Οτσαλάν σ' ένα επείγον ζήτημα που βρίσκεται μπροστά μας».

Κι ενώ ο στρατός δυναμώνει τις επιχειρήσεις του στα ανατολικά, έχοντας μετατρέψει σε εμπόλεμες περιοχές τα ίδια τα κέντρα μεγάλων αστικών κέντρων όπου πλειοψηφούν Κούρδοι, άνδρες της «αντιτρομοκρατικής» υπηρεσίες εισέβαλαν χτες σε γραφεία του HDP σε γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο επιχείρησης που διεξήγαγαν για τον εντοπισμό μελών του Πατριωτικού Επαναστατικού Κινήματος Νεολαίας (YDG-H, θεωρείται η οργάνωση νεολαίας του PKK). Το πρακτορείο «Αναντολού» μετέδωσε ότι κινητοποιήθηκαν και «θωρακισμένα αυτοκίνητα», ενώ το HDP χαρακτήρισε την επιχείρηση «παράνομη».

Την ίδια στιγμή, η «Χουριέτ» μετέδωσε χτες ότι ο νέος πρόεδρος της Βουλής (προερχόμενος από το ΑΚΡ), Ισμαήλ Καχραμάν, συναντήθηκε χτες με τον επίτιμο πρόεδρο του HDP, Ερτουγρούλ Κιουρτσιού. Η αντιπροσωπεία του HDP μετέφερε «την ανησυχία ότι οι συγκρούσεις θα γίνουν ακόμα πιο μοιραίες αν το κοινοβούλιο δεν πάρει κάποια πρωτοβουλία και αν η κυβέρνηση αφεθεί μόνη της εκεί (σ.σ. στα ανατολικά)». Οπως δήλωσε ο Κιουρτσιού, «αν και (ο Καχραμάν) δε δεσμεύτηκε ανοιχτά, μπορώ να πω ότι είδαμε μια ακτίνα να καθορίζει βήματα που πρέπει να γίνουν και ότι το μήνυμά μας παραλήφθηκε».

Παρέμβαση του Γκιουλέν στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Αίσθηση αν μη τι άλλο προκάλεσε η χτεσινή παρέμβαση του Φεντουλάχ Γκιουλέν, του γνωστού ιμάμη - μεγαλοκαπιταλιστή με έδρα τις ΗΠΑ και ιδρυτή του λεγόμενου κινήματος «Χισμέτ» με εκατοντάδες θρησκευτικά σχολεία (πρώην συμμάχου του ισλαμιστή Ερντογάν και του ΑΚΡ και νυν πολέμιου), με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Ως κεντρικό ζήτημα αναδεικνύει ότι «οι μουσουλμάνοι έχουν ειδική ευθύνη, όχι μόνο να ενώσουμε τα χέρια μας με τους συνανθρώπους μας και να σώσουμε τον κόσμο από τη μάστιγα της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, αλλά να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της αμαυρωμένης εικόνας της πίστης μας». Ετσι εμφανίζεται να καταδικάζει τη χρήση της θρησκείας για πράξεις βαρβαρότητας και να αναφέρεται στις «ομάδες τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους» στις επιθέσεις σε διάφορες χώρες (αναφέρει την Γαλλία, το Λίβανο, το Ιράκ). Ταυτόχρονα, συμβάλλοντας και αυτός στη συγκάλυψη των δημιουργών των τζιχαντιστών (δηλαδή των διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων που τους εξέθρεψαν στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Αφρική, τους χρηματοδότησαν και τους εξόπλισαν), κάνει συστάσεις για συνεργασία των κοινοτήτων των μουσουλμάνων με τις θρησκευτικές αρχές και τις κρατικές υπηρεσίες και μέσω της εκπαίδευσης στην καταπολέμηση των εξτρεμιστικών στοιχείων. Και καταλήγει ουσιαστικά υιοθετώντας το πρόσχημα που χρησιμοποιεί και ο ιμπεριαλισμός, για τις δικές του επιδιώξεις. Λέει χαρακτηριστικά: «...πρέπει να δράσουμε τώρα για να αντιμετωπίσουμε το βίαιο εξτρεμιστικό πρόβλημα σε όλες του τις πτυχές και εκφάνσεις: πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και θρησκευτικές». Αυτά λέει ο ...«πνευματικός ηγέτης» εξ ΗΠΑ, ο οποίος εκφράζει τμήματα της αστικής τάξης της Τουρκίας, που επιδιώκουν αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης και τις διεθνείς συμμαχίες. Και ο Γκιουλέν βρήκε φιλοξενία στην ελληνική εφημερίδα που πρωτοστατεί στον εξωραϊσμό του καπιταλισμού, που δήθεν μπορεί να γίνει «πιο ανθρώπινος», όπως ισχυρίζεται και η «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ
Επαφές που «ζυμώνουν» την ανεξαρτητοποίηση

ΑΡΜΠΙΛ.--

Συναντήσεις με διπλωμάτες από 36 χώρες είχε τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, σύμφωνα με τουρκικά και ΜΜΕ της Μέσης Ανατολής.

Σε δηλώσεις του, ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Κουρδιστάν, Φελάχ Μουσταφά, είπε ότι «η διεξαγωγή δημοψηφίσματος και η υλοποίηση του αποτελέσματός του είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Ενα δημοψήφισμα που θα δώσει στον κουρδικό λαό τη δυνατότητα της επιλογής είναι ένα φυσικό δικαίωμα».

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, τονίστηκε ακόμα πως «θα συζητήσουμε με τις αρχές της Βαγδάτης (σ.σ. την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση) το μέλλον των σχέσεών μας και θα διευθετήσουμε κάποια ζητήματα δημοκρατικά μέσω διαλόγου... Για μας, ένα δημοψήφισμα θα πρέπει να δώσει στο λαό μια ευκαιρία να αποφασίσει για το μέλλον του και όλοι θα πρέπει να σεβαστούν το αποτέλεσμα».

Η ταχύτητα με την οποία καταγράφονται μια σειρά εξελίξεις γύρω από τη θέση και το ρόλο των Κούρδων (οι οποίοι, βέβαια, δεν είναι κάτι ομοιόμορφο αλλά «στεγάζουν» διάφορα τμήματα αστικών δυνάμεων της περιοχής, ακόμα και με μεταξύ τους αντιτιθέμενα συμφέροντα), είναι ενδεικτική των διεργασιών που ευρύτερα συντελούνται στη Μέση Ανατολή. Οι «έπαινοι» που εισπράττουν οι Κούρδοι της Συρίας για τη «συμβολή» τους στην αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους», όπως και η «κινητικότητα» γύρω από τη διεκδίκηση αυτονομίας για τους Κούρδους της Τουρκίας, είναι μερικές ακόμα πτυχές που βεβαιώνουν ότι ο «κουρδικός παράγοντας» συνδέεται με την προώθηση διαφόρων σχεδιασμών στη «φλέγουσα» γειτονιά, αλλά και ότι οι κινήσεις τους θα ασκήσουν ειδική επίδραση στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς αλλά και τους σχεδιασμούς μιας σειράς δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ