ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ
Επαφές Κίνας - Ν. Κορέας

Το Πεκίνο συνεχίζει να προτάσσει την «αποπυρηνικοποίηση» και τη «σταθερότητα»

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην κινεζική πρωτεύουσα έφτασε χτες ο ανώτατος απεσταλμένος της Νότιας Κορέας για τα πυρηνικά Χουάνγκ Γιουν-κουκ, όπου ήταν προγραμματισμένο να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του, Γου Νταγουέι. Η συνάντηση αναμενόταν να εστιάσει στις «αντιδράσεις» της διεθνούς κοινότητας μετά τις ανακοινώσεις της ΛΔ Κορέας ότι προχώρησε σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, κάτι για το οποίο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητήθηκε η προετοιμασία νέων κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ.

Στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, σχολιάζοντας δηλώσεις της Σεούλ ότι «προσδοκά περισσότερα από το Πεκίνο», υπογράμμισε ότι αποτελεί κοινό συμφέρουν και ευθύνη όλων των μερών η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, η παρεμπόδιση της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και η υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στη βορειοανατολική Ασία... Αυτό που είναι επιτακτικό για όλες τις πλευρές υπό τις παρούσες συνθήκες είναι το ζήτημα να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σημειώνουμε ότι μετά τις ανακοινώσεις της Πιονγιάνγκ, τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι στενοί της σύμμαχοι στην περιοχή (Ιαπωνία και Νότια Κορέα) έθεσαν κατευθείαν το ζήτημα της ενίσχυσης της στρατιωτικής τους συνεργασίας (μέρος ούτως ή άλλως της «αμυντικής» στρατηγικής και των τριών), αλλά και της ενίσχυσης της πολεμικής τους μηχανής. Η Σεούλ μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «αξιοποίησης» σύγχρονων οπλικών συστημάτων στην οποία μέχρι πρότινος εμφανιζόταν να έχει «παγώσει». Ενώ η Ουάσιγκτον ήδη συζητά την αύξηση των πολεμικών της δυνάμεων που μόνιμα σταθμεύουν στην περιοχή. Ολα αυτά δεν αφορούν βέβαια «στενά» τη ΛΔ Κορέας, αλλά γενικά τις βαθιές αντιθέσεις στην περιοχή, όπου η (οικονομική, στρατιωτική κ.τλ.) «επέκταση» της Κίνας αποτελεί σταθερή πηγή ανησυχίας για πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα, στο φόντο των οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα στα μονοπώλια που στηρίζει κάθε πλευρά. «Παρούσα» στην κούρσα των εξοπλισμών είναι ασφαλώς και η Κίνα, που σύντομα θα αποκτήσει το δεύτερο αεροπλανοφόρο της, πρόσφατα ενέκρινε την πλήρη «αναδιάρθρωση» των Ενόπλων Δυνάμεών της, ενώ θωρακίζει με όπλα ακόμα και τα πλοία της ακτοφυλακής, όπως φαίνεται και από το γιγάντιο σκάφος που σύντομα θα βγει στις θάλασσες και θα «αξιοποιηθεί» στην εξίσου «φλέγουσα» περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας.

  • Η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο απασχόλησε και πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, που συμφώνησαν ότι εφόσον ευσταθεί η δοκιμή της Πιονγιάνγκ πρέπει να συναντήσει την αυστηρή στάση της διεθνούς κοινότητας.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στις 21 Γενάρη η συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την Πέμπτη 21 Γενάρη θα γίνει η συνάντηση που θα έχει ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε χτεσινές δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει τέτοιες συναντήσεις για να μεταφέρει στον γγ του ΟΗΕ τα μηνύματα που θέλει και σημειώνοντας πως «δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε» απέρριψε ισχυρισμούς περί αναβάθμισης του Τουρκοκύπριου ηγέτη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια συνάντηση που γίνεται στο περιθώριο ενός οικονομικού φόρουμ.

Στο μεταξύ, μιλώντας σε συνδικάτα ο Κύπριος ηγέτης επανέλαβε πως «μέσα στο νέο διεθνές σκηνικό που δραματικά μεταβάλλεται, θέλω να μεταφέρω το μήνυμα πως η επίλυση του Κυπριακού θα συνιστά μία σημαντική επιτυχία και για ολόκληρο το διεθνές σύστημα, καθώς θα αποτελέσει το πρώτο επιτυχές παράδειγμα, στην περιοχή μας, επίλυσης κρίσεων με διάλογο. Θα είναι ένα παράδειγμα που είμαι βέβαιος πως η διεθνής κοινότητα έχει κάθε λόγο να στηρίξει, τόσο για να επιτευχθεί, όσο και για να ευημερήσει».

Τέλος, με τον Κύπριο Πρόεδρο συναντήθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριακού, ενόψει της επίσκεψης που θα έχει στην Τουρκία με τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (αντίστοιχη συνάντηση θα γίνει και με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά). Ο Α. Κυπριανού δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Βεβαιώσαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι εκείνο που θα μεταφέρουμε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών είναι οι διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου» και συμπλήρωσε ότι «η προσπάθειά μας θα είναι να συζητήσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Δεν ξέρω ποια θα είναι η πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, θα φανεί».

Οσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Α. Κυπριανού ανέφερε ότι «υπάρχουν δυσκολίες και θεωρώ ότι είναι μεγάλο λάθος να γίνονται δημόσιες δηλώσεις, οι οποίες να λένε ότι είμαστε στο παρά πέντε ή στο παρά ένα της λύσης. Είμαστε κοντά αλλά είμαστε και πάρα πολύ μακριά. Υπάρχουν άλυτα σημαντικά ζητήματα που από μόνο του το καθένα μπορεί να αποτελέσει λόγο για να μην υπάρξει συμφωνία». Για τη συνάντηση που προγραμματίστηκε στο Νταβός, είπε ότι «εάν τηρηθεί η σημειολογία, δηλαδή αν προσέξει ο γγ και ο ΟΗΕ γενικότερα πώς θα παρουσιαστεί αυτή η συνάντηση, θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Εκείνο που νομίζω ότι ξεκαθαρίζει και είναι και πολύ σημαντικό και για μας είναι ότι δεν θα γίνει οποιαδήποτε άλλη συνάντηση, ούτε πενταμερής, ούτε τετραμερής, ούτε οτιδήποτε άλλο».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε την πεποίθηση πως είναι εφικτή μία συμφωνία για την επαναδιαπραγμάτευση των σχέσεων Βρετανίας - ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 18-19 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες, ώστε να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή του βρετανικού δημοψηφίσματος για την αποχώρηση ή παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ έως το καλοκαίρι.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου αύξησαν τις επενδύσεις τους στην Κίνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας. Πολυεθνικές όπως η γερμανική «Audi», η ιταλική «Fiat», η νοτιοκορεατική «Samsung», η αμερικανική «Idel» αύξησαν τις επενδύσεις τους, η κάθε μία με πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Οπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο «Τολο», το τοπικό ηγετικό στέλεχος του «Ισλαμικού Κράτους» στο Αφγανιστάν, Χαφίζ Σαΐντ, σκοτώθηκε μαζί με 10 ακόμα τζιχαντιστές, μετά από αεροπορική επιδρομή στην ορεινή περιοχή Ατσίν, της ανατολικής επαρχίας Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν.

ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Λίγες ώρες αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε προχτές το τέλος της επιδημίας του «Εμπολα» στη Δυτική Αφρική, ο ιός ανιχνεύτηκε στο σώμα νεκρού στη Σιέρα Λεόνε, έπειτα από τεστ του βρετανικού οργανισμού «Public Health England». Τα αποτελέσματα των εξετάσεων ενισχύουν την ανησυχία για πιθανή επανεμφάνιση του ιού, που σκότωσε περισσότερους από 11.300 ανθρώπους από το 2013, στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Ακριβότερα κατά 30% είναι από σήμερα στο Κατάρ τα επιδοτούμενα καύσιμα, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης, εξαιτίας της χαμηλής διεθνούς τιμής του πετρελαίου, που έχει σημειώσει αρνητικό ρεκόρ 12ετίας.

ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ.-- Δύο στρατιωτικά ελικόπτερα των ΗΠΑ κατέπεσαν χτες το πρωί στο αρχιπέλαγος της Χαβάης, μετά από σύγκρουση μεταξύ τους και αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης από το Πολεμικό Ναυτικό για την ανεύρεση των 12 μελών των δύο πληρωμάτων.

ΤΟΚΙΟ.-- Από πτώση λεωφορείου στην κεντρική Ιαπωνία το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Ναγκάνο, έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 27. Στο λεωφορείο επέβαιναν 41 άνθρωποι και εικάζεται ότι αιτία της ανατροπής του οχήματος ήταν ότι ο οδηγός αποκοιμήθηκε.

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.-- Συναγερμός σήμανε χτες στην ευρύτερη περιοχή του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, εξαιτίας τοξικού αερίου που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα. Η τοξική ουσία χλωρικό νάτριο που υπήρχε σε κοντέινερ, ήρθε σε επαφή με νερό και σημειώθηκε ισχυρότατη έκρηξη που δημιούργησε ένα τεράστιο νέφος. Γύρω στα 100 άτομα έχουν ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ οι αρχές σύστηναν περιορισμό της κυκλοφορίας στους δρόμους.

ΠΓΔΜ
Παραίτηση υπέβαλε ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι

ΣΚΟΠΙΑ.--

Παραιτήθηκε χτες, όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, στη βάση συμφωνίας που είχε επιτευχθεί τον Ιούλη μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας και του Ευρωενωσιακού Επιτρόπου για Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν, με στόχο την επίλυση της πολύμηνης πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι παρέλαβε την παραίτηση του Γκρούεφσκι από την πρωθυπουργία και ότι, ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, θα ενεργήσει σύμφωνα με όσα προβλέπουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και ο κανονισμός του κοινοβουλίου, παρακολουθώντας παράλληλα την έκβαση των συνομιλιών που είχαν προγραμματίσει για αργότερα χτες οι ηγέτες των τεσσάρων κοινοβουλευτικών κομμάτων και ο Επίτροπος Σχέσεων Καλής Γειτονίας (πρώην Διεύρυνσης της ΕΕ) Γιοχάνες Χαν. Ας σημειωθεί, πάντως, πως η παραίτηση του Γκρούεφσκι θα ισχύσει μόλις επιβεβαιωθεί το χρονοδιάγραμμα για διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Απρίλη. Εάν δεν επιβεβαιωθεί αυτή η ημερομηνία, τότε δεν θα ισχύσει η παραίτηση Γκρούεφσκι...

Εάν τελικώς όλα πάνε καλά, τις επόμενες μέρες, η Βουλή θα ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, για να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 24ης Απρίλη. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι, VMRO-DPMNE. Πιθανότερος για τη θέση αυτή φαίνεται ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Εμίλ Ντιμιτρίεφ.

Ωστόσο, το κόμμα της «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης» του Ζόραν Ζάεβ θεωρεί ότι δεν έχουν εκπληρωθεί βασικές πτυχές της συμφωνίας, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι' αυτό στον Νίκολα Γκρούεφσκι, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν είναι διατεθειμένος να επιτρέψει, οι εκλογές του Απρίλη να διεξαχθούν με δημοκρατικό τρόπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ