ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Χρονιάτικος απολογισμός - αναφορά στην αστική τάξη

...και ρεσιτάλ κοροϊδίας του λαού

Σε ένα ρεσιτάλ θράσους, ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάστηκε σαν υπερασπιστής του λαού, ενώ σφίγγει κι άλλο τη θηλιά γύρω από το λαιμό του για λογαριασμό του κεφαλαίου

Eurokinissi

Σε ένα ρεσιτάλ θράσους, ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάστηκε σαν υπερασπιστής του λαού, ενώ σφίγγει κι άλλο τη θηλιά γύρω από το λαιμό του για λογαριασμό του κεφαλαίου
Να κοροϊδέψει (για αλλη μια φορά) το λαό ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για τα συμφέροντά του, την διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα το κεφάλαιο ότι θα συνεχίζει να στηρίζει την στρατηγική του επιχείρησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας την Κυριακή σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, για τον ένα χρόνο στη διακυβέρνηση.

Βασικός άξονας της ομιλίας Τσίπρα αποτέλεσε η θέση οτι η διέξοδος από το λαό θα προκύψει εφόσον έρθει η καπιταλιστική ανάπτυξη που βεβαίως προϋποθέτει «βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές» δηλαδή προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Στο πλαίσιο της στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης «υποσχέθηκε» ελάφρυνση του χρέους. Δηλαδή ρύθμιση του τρόπου με το οποίο θα το πληρώσει ο λαός προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα που θα διοχετευθούν στη στήριξη των καπιταλιστικών κερδών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, καλλιεργώντας αυταπάτες για... διορθώσεις στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, επιχείρησε ταυτόχρονα να εκβιάσει δηλώνοντας: «Και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να δεχτεί διορθώσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά θα προχωρήσει (...) Είτε μεταρρύθμιση του συστήματος, είτε κατάρρευση του συστήματος. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα». Πλαισιώνοντας τον εκβιασμό με μια προσπάθεια κατευνασμού, πρόταξε κι άλλες αυταπάτες για διαπραγμάτευση, «εξαντλητικό διάλογο» κ.λπ. «Αντιγράφοντας» μάλιστα... τα χρονοδιαγράμματα που παρουσίαζε πριν μερικά χρόνια ο Αντ. Σαμαράς, αξίωσε απ' το λαό να συναινέσει τώρα στην πολιτική που τσακίζει τα συμφέροντά του, ώστε «σε πέντε χρόνια, μέχρι το 2021 που θα κλείνουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, να έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε μια άλλη Ελλάδα».

Ο Αλ. Τσίπρας, απευθυνόμενος καθαρά στους επιχειρηματικούς ομίλους, απαρίθμησε τους «μποναμάδες» που τους επιφύλαξε η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε ταχύτατα και με επιτυχία (...) Εχουμε για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στη χώρα υπερβεί τον στόχο των εσόδων (...) Είχαμε αντί για πρωτογενές έλλειμμα, πρωτογενές πλεόνασμα (...) η χώρα μας για πρώτη φορά ήταν, όχι τελευταία όπως συνήθως, αλλά πρώτη στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ (...) Για το 2016 υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν 8 δισ. στην ελληνική οικονομία από τις επενδυτικές τράπεζες και από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Τέλος, ετοιμάζουμε δυο σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Μια για τον αναπτυξιακό νόμο που θα δίνει ουσιαστικά κίνητρα για την ανάπτυξη...».

«Και μόλις περάσει η πρώτη αξιολόγηση», συνέχισε, «τότε θα ανοίξουμε τη συζήτηση για τις αναγκαίες, βαθιές μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος και για τη συνταγματική μεταρρύθμιση».

Η αποτίμησή του περιελάμβανε ως «θετικά» για το λαό και τα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας ή ρυθμίσεις για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, όπως αυτή των 100 δόσεων.

Εκβιασμοί, αυταπάτες και κάλπικα διλήμματα

Το θράσος, βεβαίως, του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του αποτυπώθηκε ανάγλυφα στην προσπάθειά του καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του να πείσει το λαό πως αν δεν ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζει την πολιτική των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι «κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να δώσουμε πνοή, ελπίδα, όραμα στον ελληνικό λαό», «είμαστε περήφανοι που δώσαμε αυτές τις μάχες. Που δε δειλιάσαμε στη χαώδη ασυμμετρία των συσχετισμών δύναμης», «συγκρουστήκαμε με ένα συντηρητικό κατεστημένο στην Ευρώπη που επιμένει» και «είμαστε περήφανοι που (...) δίνουμε τη μάχη να τελειώσουμε πρώτα απ' όλα με το παλιό πολιτικό κατεστημένο της ολιγαρχίας και της διαπλοκής (...) Σε πείσμα των ολιγαρχών και της διαπλοκής, μέσα στα διασταυρούμενα πυρά της μιντιακής ολιγαρχίας, πορευόμαστε».

Σε κάθε περίπτωση, κούνησε το δάχτυλο στο λαό, όχι μόνο ότι ενέκρινε τη συμφωνία και άρα δεν δικαιούται να ομιλεί, αλλά ότι έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να την υλοποιήσει! Ακόμα και για την εξέλιξη μετά το δημοψήφισμα, «ούτε γάτα ούτε ζημιά» για τον Αλ. Τσίπρα, αφού ισχυρίστηκε ότι με τις επιλογές της η κυβέρνηση απέφυγε το σχέδιο για 4ο μνημόνιο!

Ταυτόχρονα με τους εκβιασμούς και οι αυταπάτες ότι τάχα «η σπορά που ρίξαμε βρίσκει τώρα έδαφος και γονιμοποιείται στον ευρωπαϊκό Νότο», φέρνοντας μάλιστα σαν παράδειγμα την Ιταλία και τη Γαλλία (!), ότι «η δύσκολη συμφωνία, που με την ψήφο του μας έδωσε πριν λίγους μήνες εντολή να υλοποιήσουμε για να βγούμε οριστικά από την κρίση, μπορεί έχει δυσκολίες, να εμπεριέχει δύσκολες αποφάσεις, αλλά για πρώτη φορά δίνει δυνατότητα εξόδου».

Υπηρετώντας ενα κάλπικο διπολισμό που επιδιώκει να συσκοτίσει τη ταύτιση τους με τη ΝΔ στο κοινό στρατηγικό αντιλαϊκό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης προσέφυγε ξανά στο κάλπικο δίλημμα «Δεξιά ή Αριστερά»: «Από τη μια είναι η Δεξιά. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Του νεοφιλελεύθερου κ. Μητσοτάκη, που στηρίζεται από την ακροδεξιά παρέα του κυρίου Σαμαρά (...) Και από την άλλη πλευρά είναι η Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, ο δικός μας πόλος. Ολοι εμείς οι πολλοί, απέναντι στους λίγους» ισχυρίστηκε.

Αμηχανία...

Με ένα «αμήχανο» κείμενο που δημοσίευσε χτες το μεσημέρι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιχειρεί να σχολιάσει την απάντηση του ΚΚΕ στην πρότασή της για συντονισμό και κοινή δράση πολιτικών δυνάμεων με αφορμή το Ασφαλιστικό, διαβεβαιώνοντας ότι είναι μακριά από τη λογική της το ζήτημα της υποκατάστασης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, χωρίς όμως να απαντά στο πιο ουσιαστικό ζήτημα:

Τι θα λύσει μια συνάντηση και μια επιδίωξη συντονισμού κορυφών ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις με σημαντικές στρατηγικές διαφορές, τη στιγμή που τα μέλη και τα στελέχη τους βρίσκονται καθημερινά μέσα στο κίνημα, μετέχουν στα όργανα και τις γραμμές του, εκεί μέσα αναπτύσσεται συζήτηση, διαπάλη για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα και του συντονισμού, τα αιτήματα και τις μορφές πάλης κ.λπ.

Απάντηση καμία, πέρα από μια συνθηματολογία περί «πολιτικής ώθησης» κ.λπ. Αντί να μπει στον κόπο να απαντήσει, μάλιστα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ή έστω να προβληματιστεί, όρισε και ημερομηνία, τόπο και ώρα συνάντησης (για χτες το απόγευμα!) των πολιτικών δυνάμεων στις οποίες απευθύνθηκε! Κάτι που βεβαίως αποδεικνύει ότι μάλλον άλλες σκοπιμότητες είχε αυτή η πρότασή της και όχι το ενδιαφέρον για το εργατικό - λαϊκό κίνημα...

Συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Το μεσημέρι του Σαββάτου 30/1 πραγματοποιείται η καθιερωμένη συνεστίαση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ» (Μεταξουργείο - πλατεία Καραϊσκάκη).

Καλούνται οι συναγωνιστές/-τριες και οι απόγονοι και φίλοι της Αντίστασης και του ΔΣΕ να προμηθευτούν προσκλήσεις από τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον του Αρεως) και τα κατά τόπους παραρτήματα στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

ΠΕΚΑΜ
Ανακοίνωση για το Μουσείο Μακρονήσου

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) ενημερώνει τους φίλους του και ιδιαίτερα τους μαθητές - φοιτητές - σπουδαστές και τους δασκάλους τους, εκπαιδευτικούς, ότι το Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο) λειτουργεί και δέχεται το κοινό, καθημερινά από τις 10.30 π.μ. έως τη 1.00 μ.μ. (εκτός από Δευτέρα), εντελώς δωρεάν - χωρίς εισιτήριο.

Το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ, μετά από σχετικό αίτημα - ερώτημα μαθητών και εκπαιδευτικών ορισμένων σχολείων, διευκρινίζει σχετικά ότι είναι ανεξάρτητο από το Μουσείο Αη Στράτη, που συστεγάζεται σε άλλους χώρους στο ίδιο κτίριο και λειτουργεί με άλλη νομική μορφή και διαφορετικό καθεστώς.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μαχητικός λαϊκός αγώνας κόντρα στο κυβερνητικό ρεσιτάλ κοροϊδίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο Τάε Κβον Ντο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οταν με την πολιτική σου τσακίζεις το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, όταν ο ΣΕΒ, το μεγάλο κεφάλαιο σε στηρίζουν για να κατεδαφίσεις την Κοινωνική Ασφάλιση, όταν συνεχίζεις από εκεί που σταμάτησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας ένα τρίτο μνημόνιο και ύστερα έχεις το θράσος να λες ότι υπερασπίζεσαι τα λαϊκά συμφέροντα και τους αδύναμους, τότε μπορείς να διεκδικήσεις επάξια νόμπελ υποκρισίας.

Απέναντι στο ρεσιτάλ θράσους και κοροϊδίας της κυβέρνησης, απέναντι στους εκβιασμούς και στα νέα κάλπικα διλήμματα "αριστερά" - "δεξιά", ο λαός χρειάζεται να αντιπαρατάξει τον μαχητικό αγώνα του, μια ισχυρή λαϊκή συμμαχία για την απόκρουση των μέτρων και την ανατροπή αυτής της πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ