ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί την ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ συνολικά των σιδηροδρομικών μεταφορών

Σιδηροδρομικό δίκτυο πλήρως ιδιωτικοποιημένο, αφού αυτό απαιτούν οι ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, είναι το «όραμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τον ΟΣΕ, το οποίο περιέγραψε ανάγλυφα χτες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, κατά την παρουσίαση των δύο προτεινόμενων για το προεδρείο του ΟΣΕ.

Ο Χρ. Σπίρτζης ανέδειξε ότι το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο, επιδίωξη που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της εγχώριας αστικής τάξης και αφορά τη στρατηγική αναβάθμισης του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή και ενίσχυσης της κερδοφορίας της. Είπε χαρακτηριστικά ότι όραμα της κυβέρνησης είναι «η σιδηροδρομική Εγνατία», γιατί «θέλουμε να αξιοποιήσουμε το γεωπολιτικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας. Είναι μία στρατηγική γραμμή, η οποία θα συνδέσει τη χώρα μας και δια μέσου της χώρας μας την Ευρώπη με την Ασία, με τον Εύξεινο Πόντο και τις Παρευξείνιες χώρες».

Οπως σημείωσε, οι σχεδιασμοί αυτοί μπορούν να προωθηθούν μέσα «από το δημιουργικό τρόπο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα»! Μάλιστα, ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι πιο ικανή στις ιδιωτικοποιήσεις από ό,τι η προηγούμενη, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οπως είπε, η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ «που είχατε κάνει εσείς, απέτυχε. Από ό,τι γνωρίζω το ΤΑΙΠΕΔ ανέβαλε το διαγωνισμό. Αρα έχουμε έναν ελλειπή, ανεπαρκέστατο, λάθος σχεδιασμό για τις ιδιωτικοποιήσεις που είχε προβλέψει η προηγούμενη κυβέρνηση»! Ο προτεινόμενος διευθύνων σύμβουλος, Κ. Πετράκης, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνει σχεδιασμός για να «μπούμε και εμείς στο παιχνίδι στο δρόμο του μεταξιού», δηλαδή τη διάνοιξη εμπορικών και ενεργειακών δρόμων κινεζικών μονοπωλίων προς τη Δύση, «πίτα» από την οποία οι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι προσδοκούν μερίδιο.

Ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης προσπάθησε να υπερασπιστεί τις ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η «σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί το σχεδιασμό της προηγούμενης» και αναρωτήθηκε για τους λόγους που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «κατηγορεί» αυτή της ΝΔ, «όταν έχουν τον ίδιο σχεδιασμό».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τους προτεινόμενους ψηφίζει «παρών», σημειώνοντας ότι δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά των πολιτικών που καλούνται να υλοποιήσουν μέσα από αυτές τις θέσεις. Η σημερινή κυβέρνηση προωθεί τη στρατηγική της ΕΕ για την απελευθέρωση στρατηγικών τομέων της οικονομίας όπως είναι οι σιδηροδρομικές γραμμές, προκειμένου να εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας στα μονοπώλια. «Οπως έχουμε δει μέχρι τώρα, στο βωμό της στρατηγικής της απελευθέρωσης θυσιάζονται οι σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, εν προκειμένω οι ανάγκες για φτηνές, ασφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές, ενώ κλείνουν περιφερειακές γραμμές ανά την Ελλάδα», γιατί δεν τις χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι. «Οσον αφορά τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ, αντιμετωπίζουν από αυτή την πολιτική την επιδείνωση της θέσης τους».

Η ΝΔ ψήφισε κατά στους προτεινόμενους. Κατά ψήφισε και η Χρυσή Αυγή, όχι για τους κυβερνητικούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, αλλά επειδή κατά το βουλευτή της Β. Καρακώστα, «προωθεί την κομματικοκρατία». ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων ψήφισαν «παρών».

Νέος διαγωνισμός για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Την επαναπροκήρυξη του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποφάσισε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, με σκοπό τη... διευκόλυνση και άλλων υποψήφιων «επενδυτών» να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην κρατική τηλεόραση ο πρόεδρος του Ταμείου, Στ. Πιτσιόρλας, «υπάρχουν και άλλες εταιρείες που θέλουν να μπουν στο διαγωνισμό που τυπικά δεν μπορούν να μπούνε και προβληματιζόμαστε μήπως δοθεί η δυνατότητα σε όλους, προκειμένου να έχουμε ένα διαγωνισμό πιο ανταγωνιστικό για να συμμετέχουν και νέοι».

Η προθεσμία για την υποβολή των νέων προσφορών είναι από την 1η Φλεβάρη μέχρι τις 26 Απρίλη, ενώ σύμφωνα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, μετά την πώληση του ΟΛΠ υπάρχει έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, παράλληλα με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό για το Εμπορευματικό Κέντρο Θριασίου.

Κατά τ' άλλα, ο Στ. Πιτσιόρλας υπεραμύνθηκε της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, καθώς - όπως είπε - από το τμήμα του λιμανιού που είχε παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου, τα έσοδα ήταν πολύ λίγα κατά τα προηγούμενα χρόνια, σε αντίθεση με την προβλήτα που εκμεταλλεύεται η COSCO, όπου υπήρχαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετήσιο έσοδο.

«Εφυγε» ο σ. Βασίλης Καζάκος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του κομμουνιστή, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και παλαίμαχου δημοσιογράφου σ. Βασίλη Καζάκου, που «έφυγε» χτες από τη ζωή.

Ο σ. Βασίλης Καζάκος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926 και πήρε ενεργό μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Από μικρό παιδί οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και στη συνέχεια έγινε μέλος του ΚΚΕ, ιδιότητα που τίμησε έως το τέλος της ζωής του. Για την πολιτική και κομματική του δράση το αστικό κράτος τον εξόρισε στην Ικαρία, τη δεκαετία του '50.

Ο σ. Β. Καζάκος υπήρξε άνθρωπος με ακέραιο, σεμνό και αγωνιστικό χαρακτήρα. Ως δημοσιογράφος εργάστηκε επί σειρά ετών σε μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα πλούσια συνδικαλιστική δράση. Διετέλεσε επί μακρόν μέλος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, Γραμματέας και Πρόεδρός του, καθώς και Πρόεδρος του ΤΥΠ. Διετέλεσε ακόμα, έως το τέλος της ζωής του, Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του συντρόφου.

Η κηδεία του σ. Βασίλη Καζάκου θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, 28 Γενάρη και ώρα 13.00 από το νεκροταφείο Ζωγράφου.

  • Ανακοίνωση για το θάνατο του Βασίλη Καζάκου, εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ.
Λαϊκά γλέντια από ΚΟ του ΚΚΕ

-- Λαϊκό γλέντι διοργανώνουν αύριο Παρασκευή οι Οργανώσεις Χαλκίδας του ΚΚΕ, στις 9 μ.μ., στην ταβέρνα «Ποσειδωνία» στη Χαλκίδα (Κάνηθος). Θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα ΤΕΙ της Αττικής διοργανώνουν λαϊκό γλέντι, αύριο Παρασκευή, στις 21.00, στο ΤΕΙ Πειραιά.

-- Η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε λαϊκό γλέντι με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», το Σάββατο 30/1, στις 8 μ.μ., στο γήπεδο Νήαρ Ηστ, στην Καισαριανή.

-- Η ΤΟ Πόλης Τρικάλων του ΚΚΕ διοργανώνει γλέντι με λαϊκή και δημοτική ορχήστρα και χορό, το Σάββατο 30/1, στις 8.30 μ.μ., στο χώρο του Πολύκεντρου του Δήμου Τρικκαίων (έναντι της ΔΕΗ).

-- Οι ΚΟ Πάτρας και ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας του ΚΚΕ διοργανώνουν λαϊκό γλέντι στο κέντρο «Αστέρια», την Κυριακή 31/1, στις 13.00. Θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης. Μουσική θα παίξουν το συγκρότημα της ΚΝΕ και η ορχήστρα του Νίκου Μπαλή.

-- Η TE Λάρισας του ΚΚΕ οργανώνει λαϊκό - δημοτικό γλέντι την Κυριακή 31/1, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Βαρέων Αθλημάτων Αλκαζάρ, με ζωντανή μουσική με λαϊκά, δημοτικά και αντάρτικα τραγούδια.

Η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ οργανώνει το Σάββατο 30/1 τις εξής συνεστιάσεις:

-- Στο Βαθύλακκο, στο κέντρο «Νούφαρα», από τις Οργανώσεις της Δυτικής Υπαίθρου. Θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

-- Στην Περαία, στην ταβέρνα «Η γωνιά των γεύσεων». Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στη Θέρμη, στο κέντρο «Θερμαΐς».

-- Στο Χορτιάτη, στην ταβέρνα «Βαγγέλης».

ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Η Πρόταση του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση»

Πολιτική συγκέντρωση - ομιλία με θέμα: «Η Πρόταση του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση», οργανώνει η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή 29 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Αλεξανδρούπολη. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟΥ - ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Επίσκεψη στην Ακροναυπλία και στο μπλόκο της Δαλαμανάρας

Η Τομεακή Οργάνωση Θριασίου - Μεγαρίδας του ΚΚΕ και η αντίστοιχη Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ διοργανώνουν το Σάββατο 30/1 μονοήμερη εκδρομή στην Ακροναυπλία, τον τόπο που φυλακίστηκαν κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές του λαού μας.

Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στο χώρο των φυλακών, ενώ μετά θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο μπλόκο των αγροτών στη Δαλαμανάρα Αργολίδας.

Τηλέφωνο για δηλώσεις συμμετοχής: 698.06.46.152.

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Αυξήσεις στα εισιτήρια

Αυξάνεται η τιμή των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας από την 1η Φλεβάρη κατά 20 λεπτά και πλέον η τιμή του βασικού εισιτηρίου διαμορφώνεται στα 1,40 ευρώ, από 1,20 που ισχύει σήμερα. Η χρονική διάρκεια ισχύος των εισιτηρίων επεκτείνεται στη μιάμιση ώρα από 70 λεπτά που ήταν μέχρι σήμερα, ενώ η τιμή του βασικού μειωμένου εισιτηρίου παραμένει στα 0,60 ευρώ, διατηρείται δε η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων. Οι τιμές της βασικής μηνιαίας και τριμηνιαίας κάρτας (για μετακινήσεις με όλα τα Μέσα) και των αντίστοιχων μειωμένων παραμένουν στα 30 και 15 ευρώ οι μηνιαίες και στα 85 και 43 οι τριμηνιαίες.

Αυξήσεις θα υπάρξουν στις κάρτες και τα εισιτήρια Αεροδρομίου που διαμορφώνονται στα 49 ευρώ για τη μηνιαία (από 45 ευρώ), η τριμηνιαία στα 142 ευρώ από 130 ευρώ, η εξάμηνη σε 250 ευρώ από 230 ευρώ και η ετήσια σε 490 ευρώ από 450 ευρώ.

Την Κυριακή 14 Φλεβάρη η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τη μάχη της Φλώρινας

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Το ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πραγματοποιεί εκδήλωση τιμής και μνήμης στη Φλώρινα, την Κυριακή 14 Φλεβάρη και ώρα 11.00 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Θα ακολουθήσει πορεία στο χώρο όπου βρίσκεται ο κοινός τάφος των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας και θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου.

Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ΔΣΕ, τους συγγενείς και τους απογόνους των μαχητών που έπεσαν, τραυματίστηκαν ή πήραν μέρος σε αυτή ή άλλες μάχες, να παρευρεθούν στην ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση. Καλεί τους νέους και τις νέες, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, να γνωρίσουν και να τιμήσουν τον κορυφαίο ταξικό και αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του ΔΣΕ.

Στο χώρο του κοινού τάφου των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, που πέρασε στην ιδιοκτησία του ΚΚΕ το Σεπτέμβρη του 2009, στήθηκε μνημείο αντάξιο της θυσίας τους. Το μνημείο που δεσπόζει στο κέντρο του χώρου, είναι έργο του Μέμου Μακρή, του οποίου τα δικαιώματα παραχώρησε η κόρη του, Κλειώ Μακρή. Η κατασκευή και τοποθέτησή του έγινε με την καθοριστική συμβολή συντρόφων και φίλων του ΚΚΕ από την Ουγγαρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ