ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Κανένας ασθενής να μην πληρώνει

Απέκλεισαν τα ταμεία στη γενική εφημερία. Μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα προαναγγέλλει η διοίκηση για ανασφάλιστους και ανέργους

Από παλιότερη παρέμβαση του Σωματείου στον «Ευαγγελισμό», ενάντια στις πληρωμές των ασθενών

Eurokinissi

Από παλιότερη παρέμβαση του Σωματείου στον «Ευαγγελισμό», ενάντια στις πληρωμές των ασθενών
Κλειστά παρέμειναν χτες τα ταμεία του «Ευαγγελισμού», σε όλη τη διάρκεια της γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, μετά από πρωτοβουλία του σωματείου των εργαζομένων. Οι ασθενείς δεν πλήρωναν για εξετάσεις και η κίνηση αυτή αγκαλιάστηκε από όλους, αφού ασφαλισμένοι κι ανασφάλιστοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε φορά που επισκέπτονται δημόσιο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, ενόψει της συμβολικής κινητοποίησης του σωματείου, που έχει μεγάλη απήχηση στους ασθενείς και τους επισκέπτες του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, η διοίκηση του «Ευαγγελισμού» εξέδωσε προχτές ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Ενόψει της επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης, σας ενημερώνουμε ότι εφεξής οι προσερχόμενοι στα ΤΕΠ ανασφάλιστοι και άνεργοι, οι οποίοι δηλώνουν ότι αδυνατούν να πληρώσουν τις εργαστηριακές εξετάσεις που τους προτείνονται από τους θεράποντες ιατρούς και εφόσον εξακριβωθεί η αλήθεια των ισχυρισμών τους, θα σας υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση και θα γίνεται ο προτεινόμενος εργαστηριακός έλεγχος».

Η ανακοίνωση αποτελεί πρόδρομο της εφαρμογής μέτρων που προβλέπονταν στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβρη. Σ' αυτό γραφόταν επί λέξη: «Οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης στη νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη στη βάση οικονομικών κριτηρίων», θα καθοριστούν σε μελλοντική Υπουργική Απόφαση.

Δηλαδή, ξεκαθαρίζονταν πως θα υπάρχουν κριτήρια για την ένταξη των ανασφάλιστων στο μέτρο αυτό κι ενδεχομένως να μην ενταχθούν όλοι. Για παράδειγμα, στην προηγούμενη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποκλείονταν από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας οι χιλιάδες ανασφάλιστοι επαγγελματοβιοτέχνες που και τυπικά δεν είχαν κλείσει την επιχείρησή τους, παρόλο που φυτοζωούν και ούτε τα έξοδα του μήνα δε βγάζουν για να πληρώνουν και τις εισφορές στο Ταμείο.

Επίσης, ξεκαθαριζόταν πως οι ανασφάλιστοι θα πληρώνουν - είτε εξ ολοκλήρου, είτε με συμμετοχές - για φάρμακα, θεραπείες, νοσηλεία. Αυτή την «ανακούφιση» επιφυλάσσει η συγκυβέρνηση στους ανασφάλιστους, που στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι, δεν έχουν κανένα εισόδημα και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν καλά - καλά τη διαβίωσή τους.

Στο λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» σημειωνόταν ακόμα ότι «οι δαπάνες της παρούσας ρύθμισης καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ». Αρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει ...«κοινωνική πολιτική» με τις απευθείας πληρωμές ασφαλισμένων κι ανασφάλιστων και με δαπάνες από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον για τους ανασφάλιστους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δηλαδή, το κράτος δε θα χρηματοδοτεί ούτε το μέρος εκείνο των παροχών της υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων που δε θα πληρώνουν, αλλά αυτά τα χρήματα θα προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων. Τέλος, όσοι ανασφάλιστοι υπάγονταν σ' αυτό το μέτρο, θα μπορούν να απευθύνονται μόνο στις δημόσιες μονάδες Υγείας. Αυτές όμως δε χρηματοδοτούνται πλήρως και αποκλειστικά από το κράτος, ούτε είναι αναπτυγμένες για να καλύπτουν δωρεάν όλες τις σύγχρονες ανάγκες.

Εν ολίγοις, η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές, φάρμακα, υλικά, διατηρείται και οξύνεται, με αρνητικές επιπτώσεις σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη και από αυτήν την κατ' όνομα «υγειονομική κάλυψη» αποκλείονται οι μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, αναμένεται να εκδοθεί νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ, όπου ενδέχεται να περικοπούν ακόμη περισσότερες εξετάσεις και παροχές.

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Απεργοσπαστικό «συντονισμό» καταγγέλλει το ΠΑΜΕ

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, κόντρα στις προσπάθειες στησίματος απεργοσπαστικού μηχανισμού στο χώρο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου έπιασε δουλειά. Σε "συντονιστικό" των αστικών συγκοινωνιών με θέμα την απεργία στις 4 Φλεβάρη, έγινε μεγάλη προσπάθεια να μην υπάρξει 24ωρη απεργία, τάχα για να μεταφέρουμε τους απεργούς στις συγκεντρώσεις.

Την ώρα που όλος ο κόσμος, από όλες τις κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στους δρόμους (αγρότες, εργάτες, νεολαία, μικρομεσαίοι επαγγελματίες), με σύνθημα "Πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο", έπιασαν δουλειά οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί.

Ακόμα και τα σωματεία (ΕΝΩΣΗ, ΗΣΑΠ και ΕΝΩΣΗ ΗΛΠΑΠ) που έχουν ήδη πάρει αποφάσεις για 24ωρη απεργία, καλούνται από το "συντονιστικό" να αναδιπλωθούν και να πάνε σε στάση εργασίας.

Ξεπερνώντας ορισμένοι και τους εαυτούς τους σε κουτοπονηριές, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο για στάσεις εργασίας με διαφορετικές ώρες (άλλο σωματείο πρωί - βράδυ, άλλο σωματείο μεσημέρι κ.λπ.), δηλαδή να λειτουργεί η συγκοινωνία όλη την ημέρα! Αν αυτό δεν είναι απεργοσπασία τότε τι είναι;

Κανείς εργαζόμενος να μη δεχτεί να γίνει η αστική συγκοινωνία απεργοσπαστικός μηχανισμός της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Κανένας τίμιος συνδικαλιστής να μη δεχτεί τη ρετσινιά (με την ψήφο του σε ΔΣ), του απεργοσπάστη, ακούσια ή εκούσια. Η συμβολή των ΜΜΜ στην επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 4 Φλεβάρη είναι καθοριστική.

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να γυρίσουν ξανά την πλάτη σε αυτές τις πλειοψηφίες και να δώσουν ισχυρή απάντηση με 24ωρη απεργία και συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 στην Ομόνοια».

Δικάζονται ταξιτζήδες για κινητοποιήσεις του 2011

Με κατασκευασμένες κατηγορίες που τους βαραίνουν από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του κλάδου το 2011, σέρνονται στα δικαστήρια ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ. Από τις αίθουσες των δικαστηρίων θα περάσουν το Φλεβάρη χιλιάδες ταξιτζήδες, αφού οι διώξεις που έχουν ασκηθεί φτάνουν τις 7.500, με ορισμένους να έχουν διπλά και τριπλά δικαστήρια. Από τις αρχές του μήνα μέχρι και το Μάρτη, έχουν επιδοθεί κλήσεις για δεκάδες δίκες, με κατηγορίες όπως η «παρακώλυση συγκοινωνιών» για τις κινητοποιήσεις που έγιναν το 2011 στο κέντρο της Αθήνας, στο λιμάνι του Πειραιά και σε σταθμούς διοδίων.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2011 οι αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές είχαν οργανώσει πολύμηνες κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που στο πλαίσιο του λεγόμενου «ανοίγματος» των επαγγελμάτων παρέδιδε το «φιλέτο» των ταξί στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Να σταματήσουν οι διώξεις απαιτούν οι Επιτροπές Αγώνα ΤΑΞΙ της ΠΑΣΕΒΕ. Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το παίζει υπερασπιστής των αδυνάτων, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να στέλνονται κλήσεις σε εκατοντάδες συναδέλφους για δίκες για τις μεγάλες κινητοποιήσεις του κλάδου το 2011. Θέλουν να μας τρομοκρατήσουν για να μην αγωνιστούμε. Εμείς δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα ακόμα πιο μαζικά. Καλούμε την κυβέρνηση και τους δικαστές να σταματήσουν άμεσα τις διώξεις».

Τριμερής για τους εργολαβικούς στη «Softex»

Τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με το Σωματείο Εργαζομένων στη «Softex» και την εργολαβική εταιρεία, μέσω της οποίας απασχολούνται 16 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο στο Βοτανικό, έγινε την Τετάρτη. Στο πλαίσιο της απόφασής της να κλείσει το εργοστάσιο, η «Softex» ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας με τον εργολάβο, ανοίγοντας την πόρτα της απόλυσης για τους εργαζόμενους. Στη χτεσινή συνάντηση αποφασίστηκε η εργολαβική εταιρεία να μην προχωρήσει στην καταγγελία των Συμβάσεων Εργασίας, αλλά να χορηγήσει στους εργαζόμενους την κανονική τους άδεια για το τρέχον έτος, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις κινήσεις της πολυεθνικής και τα σχέδιά της για το μέλλον του εργοστασίου χαρτοποιίας.

Παζάρια πίσω από κλειστές πόρτες

Στην «ομάδα εργασίας» («Monitoring Group») της Επιτροπής απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, παρουσίασε χτες το αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος. Πρόκειται για ένα κλειστό «κονκλάβιο» στο πλαίσιο της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών και, σύμφωνα με τον υπουργό, «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και συνεχώς τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κάτι που είναι πάγια επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης». Η επόμενη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας προγραμματίζεται για τις 22 Φλεβάρη, εκτός αν κριθεί αναγκαίο «να επισκεφθεί την Αθήνα στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου.

Στάση εργασίας για την «Κονέ»

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στις 18 απολύσεις που εξήγγειλε η εργοδοσία οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ανελκυστήρων «ΚΟΝΕ». Την Παρασκευή θα κάνουν στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 8 π.μ. έξω από τα γραφεία της επιχείρησης (Φιλικών 5 και Δεληγιώργη 1, Περιστέρι). Τη στάση εργασίας έχει προκηρύξει η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής και αφορά όλους τους εργαζόμενους σε τεχνικά γραφεία και εταιρείες ανελκυστήρων. Παράλληλα, σήμερα, Πέμπτη, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, για την προετοιμασία της στάσης εργασίας, αλλά και της πανεργατικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ