ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Γενάρη 2016 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΤΡΩΝΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΤΡΩΝΗΣ
ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΙΚΑΚΗ (ΓΚΙΖΙΑΚΗ) και του πατέρα του, κυρ ΚΩΣΤΑ, τα εγγόνια του, η αδελφή του Ειρήνη, η νύφη του Γεωργία, η σύζυγός του και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων - Πεντέλης, 1.300 ευρώ.

Ο κυρ Κώστας, τσαγκάρης, μέλος του ΚΚΕ από το 1918, έδρασε στις Σέρρες στους αγώνες των καπνεργατών και των τσαγκαράδων το 1922 και γι' αυτό κυνηγήθηκε. Ηρθε στην Αθήνα και φυλακίστηκε από το καθεστώς του Μεταξά το 1936. Στα Ανω Πετράλωνα, όπου έμενε από το 1925, έφτιαχνε παπούτσια δωρεάν για τα ξυπόλυτα παιδιά της περιοχής του. Πέθανε το 1944 από ασθένεια που απέκτησε δουλεύοντας σε βαρελάδικο σε ηλικία επτά ετών όταν έχασε τους γονείς του στη Νιο.

Ο γιος του ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΚΑΚΗΣ, σε ηλικία 16 ετών, οργάνωσε την αντίσταση των μαθητών του Μοσχανδρέα κατά της συμμετοχής τους στη Νεολαία του Μεταξά, και γι' αυτό φυλακίστηκε, βασανίστηκε και αποβλήθηκε από τα σχολεία της χώρας από τη δικτατορία του Μεταξά, αν και αριστούχος. Κρατήθηκε ένα μήνα στην Ασφάλεια μαζί με τον πατέρα του και εξαιτίας των βασανιστηρίων που υπέστη σε αυτήν την τρυφερή ηλικία απέκτησε πρόβλημα στην καρδιά. Αργότερα, ως στέλεχος του ΚΚΕ, πήρε μέρος στην Αντίσταση ως συνταγματάρχης του εφεδρικού ΕΛΑΣ στα Παλαιά Σφαγεία. Συνελήφθη σε μπλόκο, φυλακίστηκε στις φυλακές Χατζηκώστα και καταδικάστηκε, με χαλκευμένες κατηγορίες, σε θάνατο το 1944, σε ηλικία 23 ετών. Με την παρέμβαση του αδερφού του Στέργιου, της συντρόφισσάς του Αιμιλίας και της φίλης του Τιτίκας, γλίτωσε την εκτέλεση και παραδόθηκε στη Χωροφυλακή από τους αποχωρούντες Γερμανούς. Αν και διαφώνησε με την αποχή από τις εκλογές το 1946 και αποχώρησε από το ΚΚΕ, έμεινε πάντα πιστός στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και προλεταριακού διεθνισμού, στην εργατική τάξη και τους αγώνες της, στους οποίους συμμετείχε ενεργά, και στο κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, μέχρι το θάνατό του, το 2001.

ΟΛΓΑ ΚΟΤΡΩΝΗ
ΟΛΓΑ ΚΟΤΡΩΝΗ
***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΖΕΓΚΙΝΗ προσφέρω στο ηρωικό ΚΚΕ 1.000 ευρώ οικονομική ενίσχυση.

Ειρήνη Ζεγκίνη

***

ΦΩΤΟ

Στις 26/12/2015 σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του συναγωνιστή ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΤΣΑΛΙΑ. Η οικογένειά του έχασε έναν καλό σύζυγο, πατέρα, αδελφό, παππού και θείο. Η ΚΟ Ιθάκης του ΚΚΕ έχασε μια μεγάλη αγκαλιά, έναν σύντροφο, έναν συναγωνιστή, έναν συνοδοιπόρο στα καλά μα και στα άσχημα.

Στο τελευταίο του ταξίδι για να τον αποχαιρετήσουν ήταν όλοι εκεί. Και το κόκκινο χρώμα ήταν παντού. Στο νου, στην καρδιά, στην ψυχή των ανθρώπων που αγάπησε και που τον αγάπησαν, που τους έμαθε να τραγουδάνε για την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την κοινωνική αλλαγή. Ηταν στο κόκκινο τριαντάφυλλο που του έδωσε ο γιος του για το τελευταίο «αντίο».

Θα λείψει από τη γυναίκα του και όλη του την οικογένεια, από τους συναγωνιστές του, από τους χωριανούς του. Θα είναι όμως πάντα παρών γιατί κάθε του λέξη, κάθε του αγκαλιά, κάθε του άγγιγμα ήταν ένα ακόμη ταξίδι στη μεγάλη διαδρομή για την κοινωνία που ονειρευόμαστε.

Θα ζει μέσα στις καρδιές όλων όσοι τον γνώρισαν και τον αγάπησαν. Θα ζει μέσα από τα ιδανικά που φύτεψε στο μυαλό τους. Θα είναι μαζί τους σε κάθε μικρό ή μεγάλο βήμα μέχρι τον τελικό στόχο. Πεθαίνουν οι άνθρωποι όταν τους ξεχάσεις και ο Μπάμπης δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Στη μνήμη του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Ιθάκης, 755 ευρώ: Η γυναίκα του Καλλιόπη Πατσαλιά, ο γιος του Μάκης Πατσαλιάς, η κόρη του Γιάννα Πατσαλιά - Λαζαρίδη και οι Πατσαλιάς Πανογιάννης, Μαυρομάτη Αικατερίνη, Πατσαλιάς Αλέξαντρος, οικ. Κουβαρά Σωτήρη, οικ. Κουβαλιά Μπάμπη, Γρίβα Αγγέλικα, Μαυροκέφαλος Νώντας, Κοκκινάκης Γεώργιος και Σταθούλα, Κολυβά Τασία, Πατσαλιάς Στάθης του Αγγέλου, Πατσαλιάς Γεράσιμος και Ιωάννα, Ισαακίδου Αθανασία, Πατσαλιάς Στάθης του Γεράσιμου, Μιχαλόπουλος Αβραάμ, Πατσαλιάς Σάββας.

  • Στη μνήμη του πολυαγαπημένου μου εξαδέλφου ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ (ΜΠΑΜΠΗ) ΠΑΤΣΑΛΙΑ, προσφέρω στο Κόμμα για την Οικονομική του Εξόρμηση το ποσό των 40 ευρώ μέσω ΚΟ Τζιτζιφιών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΛΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΛΑΣ
Παναγιώτης Μελάς

***

ΦΩΤΟ

Στις 07/01/2016 συμπληρώθηκαν τρία έτη από την απώλεια της συντρόφου μου τόσο στη ζωή όσο και στο κοινωνικό μετερίζι, ΖΩΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ - ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ. Στην άσβεστη μνήμη της, και ανταποκρινόμενος όπως και εκείνη στις ανάγκες του Κόμματός μας, προσφέρω το ποσό των 500 ευρώ ως δεύτερη δόση στη φετινή δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση.

Ο σύντροφός της, Σπύρος Κυριακού

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των αλύγιστων συντρόφων μας από το Μπισκίνι Ζαχάρως ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ, του μπαρμπα - Μήτσου που στάθηκε σαν πατέρας μας, του αδερφού του ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑ, που «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας και του ΒΑΣΙΛΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ από τη Ζαχάρω, η οικογένεια του Γιαννόπουλου Χρήστου, Γιώτα, Δημοσθένης και Δήμητρα, προσφέρουν για την Οικονομική Εξόρμηση στο ΚΚΕ 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Ζαχάρως και 20 ευρώ στην ΟΒ Ζαχάρως της ΚΝΕ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 31/1/2016 και ώρα 10 π.μ. στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στη Νέα Ιωνία τελείται το 40ήμερο μνημόσυνο του ΤΟΠΑΛΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Γεννήθηκε το 1933 στο χωριό Μελίσσι Γρεβενών, από πρόσφυγες αριστερούς γονείς. Εζησε τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου στο χωριό. Το 1948 μετά από απόφαση της Κυβέρνησης του Βουνού, σε συνεργασία με τις Λαϊκές Δημοκρατίες και με τη συγκατάθεση των γονιών του, μαζί με σχεδόν όλα τα παιδιά του χωριού, πέρασε στην Αλβανία και στα τέλη του έτους στη Ρουμανία. Εκεί έγινε Γραμματέας της ΕΠΟΝ και ένα χρόνο μετά εντάχθηκε στο Κόμμα. Τελείωσε τη Μέση Εκπαίδευση, φοίτησε στο Πολυτεχνείο του Βουκουρεστίου (1954 - 1959). Εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος στο υπουργείο Ενέργειας. Το 1959 παντρεύτηκε την πολιτικό πρόσφυγα Αφροδίτη και απέκτησαν μία κόρη, την Πηνελόπη. Την ίδια περίοδο αναλαμβάνει καίριες καθοδηγητικές θέσεις στο Κόμμα και αναπτύσσει ουσιαστική δράση ενάντια στους αναθεωρητές.

ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΦΑΝΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΦΑΝΗΣ
Επαναπατρίστηκε το 1975. Ηταν άνθρωπος απλός, αγνός και έμεινε πιστός στο ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του. Οποια αποστολή του ανατέθηκε από αυτό την έφερε σε πέρας. Στη μνήμη του προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η οικογένειά του, οι αδερφές του

***

φωτό

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΜΠΟΥΛΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του εργατικού κινήματος, που «έφυγε» από τη ζωή στις 26 Γενάρη 2004, η γυναίκα του Παναγιώτα και τα παιδιά του, Νίκος και Ηλίας, προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώνεται ένας χρόνος σήμερα από το θάνατο του συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΕΛΛΑ. Παιδί του Εμφυλίου, της προσφυγιάς και του αγώνα για προκοπή, ξεχωριστός άνθρωπος και αγωνιστής. Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βορονέζ της Σοβιετικής Ενωσης, πολυγραφότατος, πολυβραβευμένος και με τον τίτλο του δόκτορα Ιστορικών Επιστημών. Μετά τον επαναπατρισμό στην Ελλάδα και μέχρι το θάνατό του δούλεψε στο Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στη μνήμη του η αδελφή του Βιργινία Βελλά προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ Κολιάτσου, για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Στις 14 Γενάρη συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από τότε που «έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή ο σύντροφός μου στη ζωή και στον αγώνα ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ. Γεννήθηκε στην Ελαφο Λάρισας. Στον Εμφύλιο υπηρέτησε στην Πολιτοφυλακή. Αργότερα εντάχτηκε στην ΕΔΑ. Μετά τη μεταπολίτευση, ως μέλος του ΚΚΕ, συμμετείχε δραστήρια στην ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων και στο συνδικαλιστικό κίνημα ως μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Στη μνήμη του προσφέρω 20 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Αγ. Γεωργίου - Λαχανοκήπων Λάρισας και 20 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», τον καθημερινό του σύντροφο.

ΤΣΙΜΠΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΣΙΜΠΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Σοφία Γουργιώτη

***

ΦΩΤΟ 4

Για τις αξέχαστες αδελφές μου ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΑΜΠΑΤΖΙΔΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΛΙΤΣΑ) ΑΜΠΑΤΖΙΔΟΥ, ΑΝΝΑ ΑΜΠΑΤΖΙΔΟΥ και τον αδερφό μου ΜΑΝΩΛΗ ΑΜΠΑΤΖΙΔΗ, από την Καβάλα, προσφέρω στη μνήμη τους, για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΤΕ Καβάλας, 400 ευρώ.

Αλέκος Αμπατζίδης

***

ΦΩΤΟ 4

Ο ΣΙΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ γεννήθηκε το 1931 στο χωριό Εμμανουήλ Παππά Σερρών. Λόγω των φρονημάτων της οικογένειάς του διαπαιδαγωγείται στο πνεύμα του κομμουνιστικού κινήματος. Γαλουχημένος με τα ιδανικά του κινήματος από μικρό παιδί μπαίνει στην πάλη γι' αυτά. Οργανώνεται στα Αετόπουλα και μετά γίνεται μέλος της ΕΠΟΝ. Το 1948, μαθητής της 5ης τάξης του Γυμνασίου Σερρών, εγκαταλείπει τις σπουδές του, βγαίνει στο βουνό και κατατάσσεται στις γραμμές του ΔΣΕ. Τον Ιούνη το 1949, μόλις 18 χρόνων, σκοτώνεται, για τα ιδανικά που πίστεψε, για ένα καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας.

Ο ΣΙΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ γεννήθηκε το 1932 στο χωριό Εμμανουήλ Παππά Σερρών. Μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια πήγε στη ΛΔ Βουλγαρίας και από εκεί στη ΛΔ Ρουμανίας, όπου σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Βουκουρεστίου και πήρε δίπλωμα ηλεκτρολόγου μηχανικού. Επαναπατρίστηκε το 1977, έζησε στην Αθήνα και τελευταία στη Θεσσαλονίκη. Από τα νεανικά του χρόνια μπήκε στο Κόμμα και έμεινε πιστός μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του. Πέθανε τις 6 Αυγούστου 2010.

Ο ΣΙΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ γεννήθηκε το 1934 στο χωριό Εμμανουήλ Παππά Σερρών και μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια φυγαδεύτηκε στη ΛΔ Βουλγαρίας και από εκεί στη ΣΔ Τσεχοσλοβακίας, όπου σπούδασε στην Ανώτερη Τεχνική Σχολή για τις υψικαμίνους. Εγινε μέλος του Κόμματος και εργάστηκε στο μηχανισμό του στην Πράγα. Επαναπατρίστηκε το 1981, έζησε στα Κάτω Πετράλωνα με την οικογένειά του. Εμεινε πιστός στα ιδανικά του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέθανε τις 9 του Γενάρη 2004.

ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Ο ΔΟΥΛΓΚΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ γεννήθηκε στην πόλη Βραΐλα της Ρουμανίας το 1952 από γονείς πολιτικούς πρόσφυγες, μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Ηρθε στην Ελλάδα το 1982 και έζησε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ έπαιρνε συνειδητά μέρος στους αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος. Πέθανε τις 27 του Σεπτέμβρη 2014.

Στη μνήμη των αδερφών μας προσφέρουμε μέσω της ΚΟΒ Πύλης Τρικάλων 250 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

Σίτης Στέφανος και Βασιλική

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη των γονιών μου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ και ΟΛΓΑΣ ΚΟΤΡΩΝΗ προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

Κώστας Κοτρώνης

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΓΓΕΛΑΤΟΥ (Καπετάν Βόλγας) που μας «άφησε» πριν από δύο χρόνια (28 Δεκέμβρη 2013) οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Κάμπου Νομού Ηλείας, η γυναίκα του Μαρία, η κόρη του Βάσω, τα εγγόνια του και ο ανιψιός του Στέλιος Αγγελάτος προσφέρουμε στο ΚΚΕ, ως ελάχιστο φόρο τιμής, το ποσό των 300 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Κάμπου του Νομού Ηλείας.

Γεννήθηκε στις 28/02/1922 στο Ξενόπουλο Κεφαλονιάς. Το 1942 κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ και αγωνίστηκε στην περιοχή του Ερύμανθου - Τρίπολης. Στις αρχές του 1945 συνελήφθη και φυλακίστηκε διαδοχικά στις φυλακές Αμαλιάδας και Πάτρας, στη συνέχεια εξορίστηκε στην Ικαρία, μετά μεταφέρθηκε στη Μακρόνησο στο 3ο Τάγμα, από όπου απελευθερώθηκε χωρίς να υποχωρήσει ποτέ το 1950. Μέλος του Κόμματος από το 1945 μέχρι το τέλος της ζωής του.

***

Στη μνήμη των γονιών τους ΑΧΙΛΛΕΑ ΣΟΥΡΛΑ και ΦΑΝΗΣ ΣΟΥΡΛΑ, από το Σοφό Λάρισας, καθώς και των αξέχαστων συντρόφων του «Ριζοσπάστη» ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΛΑΒΟΥ, ΘΕΜΗ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΚΙΡΗ, ο Θανάσης και ο Κώστας Σούρλας προσφέρουν 120 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

ΖΕΓΚΙΝΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
ΖΕΓΚΙΝΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
***

Στη μνήμη των ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ, ΑΓΛΑΪΑΣ ΣΟΥΚΟΥ, ΒΑΣΙΛΗ ΑΡΧΟΝΤΗ και ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΦΙΛΙΟΥ οι οικογένειες Αρη, Δημήτρη και Γιώργου Φιλιππίδη προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Αγίου Κωνσταντίνου Λάρισας, 400 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στις 22/11/2015 συμπληρώθηκαν 28 χρόνια που «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος μας πατέρας και παππούς, ΡΟΥΣΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Γεωργίου. Γεννήθηκε το 1933 στο χωριό Βαθύρρευμα Τρικάλων. Το 1948 μπαίνει στις γραμμές του ΔΣΕ μέχρι την αποχώρησή του από τη χώρα. Στην Τασκένδη απόφοιτος τεχνικής σχολής, εργάζεται στο εργοστάσιο «Ουζμπεκσελμάς» με ειδικότητα εφαρμοστής και ηλεκτροκολλητής. Για την εργασία του τιμήθηκε με τους τίτλους «Ουντάρνικος Κομμουνιστικής Δουλειάς», «Ουντάρνικος Λενινιστικού Πεντάχρονου», «Νικητής της Σοσιαλιστικής Αμιλλας του 1973». Τιμήθηκε, επίσης, με πολλά τιμητικά γράμματα, το όνομά του γράφτηκε στον Πίνακα Τιμής του εργοστασίου.

Στις 29/1/2016 συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια που «έφυγε» από τη ζωή η αγαπημένη μας μητέρα και γιαγιά, ΡΟΥΣΣΑ ΑΘΗΝΑ του Σταύρου. Γεννήθηκε στις 6/12/1930 στο χωριό Ψαράδες της Φλώρινας. Το 1948 μπαίνει στις γραμμές του ΔΣΕ. Στη συνέχεια, στην Τασκένδη, απόφοιτη τεχνικής σχολής, εργάζεται στο εργοστάσιο «Ουζμπεκσελμάς» με ειδικότητα τορναδόρος. Το 1977 επαναπατρίζεται μαζί με την οικογένειά της και διαμένει στο Βόλο.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ
Στη μνήμη τους τα παιδιά και τα εγγόνια τους προσφέρουν για ενίσχυση του αγώνα του ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ν. Ιωνίας Μαγνησίας.

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκε στις 12/12/2015 ένας χρόνος από το θάνατο του συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΥΡΟΥ, ΕΠΟΝίτη, μαχητή του ΔΣΕ, πολιτικού πρόσφυγα, επιστήμονα. Ηταν από τη στόφα των ανθρώπων που δεν λύγισαν, από αυτούς που μας διαπαιδαγωγούσαν στα ιδανικά της ειρήνης και του σοσιαλισμού.

Την περίοδο της Κατοχής ήταν υπεύθυνος της οργάνωσης των Αετόπουλων του χωριού του και αργότερα μέλος της ΕΠΟΝ Αλμυρού. Το Σεπτέμβρη του 1947 κατατάχτηκε στο Λόχο του Χρ. Βαζούρα του Αρχηγείου του ΔΣΕ της Οθρυος. Στη μάχη του Μπακλαλή τραυματίστηκε ελαφρά στο δεξιό χέρι. Το Μάρτη του 1948, πριν από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του κυβερνητικού στρατού στην Οθρυ, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Τη νύχτα προς τις 25 Οκτώβρη σε μάχη στο χωριό Μάκρυση Σπερχειάδας, τραυματίστηκε στο κεφάλι από θραύσμα χειροβομβίδας και έχασε το δεξί του μάτι. Δεν δέχθηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο για να μην απομακρυνθεί από τους συμπολεμιστές του.

Για τη δράση του στο ΔΣΕ το 1949 ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός. Στα τέλη Οκτώβρη του 1949 από την Αλβανία έφτασε στη Σοβιετική Ενωση, στην Τασκένδη.Το 1956 εισήχθη στο Ηλεκτροτεχνικό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιών Τασκένδης, το οποίο τελείωσε με άριστα το 1961. Διορίστηκε βοηθός καθηγητή στην Εδρα Υπεραστικών Τηλεπικοινωνιών. Στην ΕΣΣΔ, το 1973 κατέκτησε το βαθμό του Υφηγητή του Εργαστηρίου Υπεραστικών Τηλεπικοινωνιών. Εργάστηκε στην παραπάνω έδρα έως τα τέλη 1984, οπότε επαναπατρίσθηκε.

Παράδειγμα οικογενειάρχη, παντρεύτηκε τη μαιευτήρα-γυναικολόγο Σοφία Σύρου - Καραλή, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Σ' όλη την περίοδο της πολιτικής προσφυγιάς, παράλληλα με την παραγωγική δραστηριότητα, έπαιρνε μέρος στην κοινωνικοπολιτική ζωή της Παροικίας εκλεγόμενος στα ΔΣ των συλλόγων, ενώ ήταν στέλεχος του ΚΚΕ στην ΚΟ Τασκένδης. Η στάση του στις ΚΟ και στην ΚΟΒ Ραφήνας βοήθησε όλους εμάς να παραδειγματιζόμαστε.

ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Στη μνήμη του η κόρη του Ανατολή, ο γιος του Αποστόλης και οι οικογένειές τους προσφέρουν 200 ευρώ και οι σύντροφοι της ΚΟΒ Ραφήνας 100 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ 2

Στη μνήμη του πατέρα μου ΑΝΤΩΝΗ ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ, που εκτελέστηκε στις 17 Αυγούστου 1944, στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, και της μητέρας μου ΚΑΤΙΝΑΣ ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης - Εθνικής Αλληλεγγύης, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαλκηδόνας - Αϊ-Γιώργη Κοκκινιάς.

Μανώλης Χατζηευστρατίου

***

ΦΩΤΟ

Στις 7 Γενάρη 2014 πέθανε ο σύντροφος ΠΑΠΑΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ ΚΩΣΤΑΣ. Γεννήθηκε το 1936 στο Βαλτεσινίκο Αρκαδίας. Καταγόταν από εργατική οικογένεια. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά, ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν στα «Τσιμέντα Χάλυψ». Ηταν δικηγόρος στο επάγγελμα. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1956 και δούλεψε στην παράνομη Οργάνωση Ελευσίνας - Ασπροπύργου και από στελεχικές θέσεις στην Οργάνωση του ΚΚΕ στη Δυτική Αττική. Ηταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Αττικής το 1977 και το 1981. Διετέλεσε δήμαρχος Ασπροπύργου κατά την περίοδο 1986 - 1994. Από το 2002 έως το 2010 ήταν επικεφαλής του νομαρχιακού ψηφοδελτίου της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στη Δυτική Αττική. Εως το τέλος της ζωής του παρέμεινε μαχητικά δίπλα στο ΚΚΕ και την πάλη του λαού.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει στο Κόμμα 150 ευρώ, μέσω της ΤΟ Θριασίου - Μεγαρίδας της ΚΟ Αττικής.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασε ένας δύσκολος χρόνος από την απώλεια του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού, ΚΑΠΟΥΤΖΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. Πιστός στο ΚΚΕ, σεμνός και ανιδιοτελής, αφιέρωσε τη ζωή του πολεμώντας μέσα από τις γραμμές του Κόμματος. Αγωνιστής της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, στον Εμφύλιο εκδιώχθηκε, έφυγε στη Βουλγαρία πολιτικός πρόσφυγας. Εκεί, με την ιδιότητα του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, είχε την ευθύνη και την καθοδήγηση των πολιτικών προσφύγων στη Φιλιππούπολη. Επαναπατρίστηκε το 1982 και μέχρι την τελευταία του πνοή ήταν μέλος του Κόμματος. Ακούραστος, πιστός στα ιδανικά και τις αρχές του, στην οργάνωσή του είχε την ευθύνη και την καθοδήγηση των πολιτικών προσφύγων Θεσσαλονίκης.

ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΙΝΑ
ΧΑΤΖΗΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΚΑΤΙΝΑ
Στη μνήμη του αταλάντευτου και ακούραστου συζύγου, πατέρα και παππού μας προσφέρουμε στο ΚΚΕ 300 ευρώ οικονομική ενίσχυση, μέσω της ΚΟΒ Ντεπώ Θεσσαλονίκης.

Η σύζυγός του Βαρβάρα, ο γιος του Νίκος και η σύζυγός του, τα εγγόνια του που τόσο πολύ τον λάτρευαν

***

ΦΩΤΟ

Στις 3 Γενάρη «έφυγε» από κοντά μας ο δικός μας ΖΩΡΑΣ, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΒΙΔΗΣ. Συμμετείχε σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες. Ηταν δραστήριο μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμαριάς, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τοπικών πρωτοβουλιών για μικρά και μεγάλα προβλήματα του τόπου μας, πάντα δίπλα και μαζί με το κόμμα του, το ΚΚΕ. Το ήθος, η σεμνότητα, η ταπεινότητα, το ακούραστο του χαρακτήρα του, τον έκαναν ξεχωριστό και ιδιαίτερα αγαπητό στην Καλαμαριά.

Στη μνήμη του η σύντροφός του στη ζωή και στον αγώνα, Μαρίκα, τα παιδιά του Σταύρος, Παύλος, Ανατολή, Σταυρούλα, τα εγγόνια του, προσφέρουν 500 ευρώ στην ΚΟ Καλαμαριάς του ΚΚΕ, 200 ευρώ στην Επιτροπή Ειρήνης Καλαμαριάς και 100 ευρώ στο Παράρτημα της Εθνικής Αντίστασης.

***

ΦΩΤΟ

Την 1η Ιούλη 2015 «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ. Στη μνήμη του προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος, που υπηρέτησε με τιμιότητα και ανιδιοτέλεια μέχρι το τέλος της ζωής του, 100 ευρώ.

  • Στη μνήμη του συντρόφου και φίλου ΘΑΝΑΣΗ ΓΑΡΙΔΑ, που υπηρέτησε αταλάντευτα το ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση 50 ευρώ.

ΑΝΝΑ ΑΜΠΑΤΖΙΔΟΥ
ΑΝΝΑ ΑΜΠΑΤΖΙΔΟΥ
Αποστόλης - Ελένη

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΖΟΑΝΝΟΥ από την Καβάλα, αντιστασιακός και πιστός στο ΚΚΕ και τις αρχές του σοσιαλισμού μέχρι το τέλος της ζωής του. Υπήρξε για μεγάλο διάστημα η ψυχή των γραφείων του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Καβάλα. Σοβαρός, τίμιος, ευγενικός έπειθε με την παρουσία του. «Ψυχούλα», όπως έλεγαν οι συναγωνιστές του. Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΤΕ Καβάλας.

***

ΦΩΤΟ

Στις 11 Γενάρη έκλεισαν τρία χρόνια από το θάνατο της κόρης μου ΜΑΡΙΑΣ ΑΒΡΑΑΜ ΤΑΤΑΛΙΑ. Στη μνήμη της η μητέρα της, Πλουσία Αβραάμ, προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω της ΚΟΒ Ν. Ζωής.

***

ΦΩΤΟ

Πέρασαν 17 χρόνια από το θάνατο του αξιολάτρευτου πατέρα και παππού μας, ΠΑΝΑΓΗ ΚΑΡΑΜΑΡΚΟΥ. Γεννήθηκε το 1933 στα Ρίζια Κιλκίς. Σε ηλικία 10 χρόνων στερήθηκε τον ΕΛΑΣίτη ανιδιοτελή, αγωνιστή πατέρα του, καπετάνιο Ιωάννη Καραμάρκο, που, κυνηγημένος από ταγματασφαλίτες και δοσίλογους, κατέφυγε στη Γιουγκοσλαβία (Τίτο Βέλες) και πέθανε εκεί, ως πολιτικός πρόσφυγας.

Ο Παναγής, πιστός στα ιδανικά και τις αρχές του ΚΚΕ, ανιδιοτελής οπαδός του Κόμματος μέχρι το θάνατό του, διώχθηκε ανελέητα για πολλά χρόνια από ταγματασφαλίτες και δοσίλογους της περιοχής, όμως ποτέ δε λύγισε. Για τα φρονήματα και την πίστη του στο ΚΚΕ οδηγήθηκε πολλές φορές στα αστυνομικά τμήματα για ανάκριση. Πιστός και ακούραστος αγωνιστής, κατέκτησε την εκτίμηση των συγχωριανών του. Εκλέχτηκε με την ψήφο τους και διετέλεσε πρόεδρος της Κοινότητας Ριζίων την περίοδο 1980 - 1984. «Εφυγε» από κοντά μας νωρίς, τον Οκτώβρη του 1998, χτυπημένος από τον καρκίνο, με τον «Ριζοσπάστη» στο χέρι. Θα τον θυμόμαστε για πάντα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΖΙΑΚΗΣ (ΓΚΙΚΑΚΗΣ)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΖΙΑΚΗΣ (ΓΚΙΚΑΚΗΣ)
Στη μνήμη του η σύζυγός του Κωνσταντίνα, ο γιος του Ακης Οργαντζής και η σύζυγος Μαρία, τα εγγόνια του Ντίνα, Γρηγόρης, Πάνος, προσφέρουμε 50 ευρώ «κόκκινο μεροκάματο» για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ντεπώ Θεσσαλονίκης.

***

ΦΩΤΟ

Στις 17 Γενάρη συμπληρώθηκαν 12 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο αδελφός μου ΦΑΝΗΣ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και Μακρονησιώτης. Στη μνήμη του προσφέρω 25 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Δάφνης, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, του κόμματος που υπηρέτησε έως το τέλος της ζωής του.

Ο αδερφός του Τάσος

***

ΦΩΤΟ

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΑΓΑΡΔΗΣ. Πενήντα χρόνια μέλος του ΚΚΕ, μέτρησε αλύγιστος μία θανατική καταδίκη, 17 χρόνια φυλακές και εξορίες, διωγμούς και κυνηγητό. Δημοτικός σύμβουλος πριν και μετά τη χούντα, δήμαρχος Κορυδαλλού. Στη μνήμη του προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αμαρουσίου.

Η κόρη του και ο γαμπρός του

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου μας, ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΕΙΜΩΝΙΔΗ, μέλους της ΚΟΒ Κέντρου - Αγίας Τριάδας Περιστερίου, ως πρώτη δόση, προσφέρουμε το ποσό των 50 ευρώ. Ο σύντροφος Δημήτρης (Τάκης) γεννήθηκε το 1925 στην Ελευσίνα. Στο επάγγελμα ήταν ράφτης και δραστήριο μέλος του κλαδικού σωματείου. Πάλεψε μέσα από τις γραμμές της Αντίστασης και έπειτα οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Καθημερινός του σύντροφος, μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του, ο «Ριζοσπάστης».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΙΤΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΙΤΗΣ
Η οικογένειά του προσφέρει στη μνήμη του 20 ευρώ.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΤΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΤΗΣ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΙΤΗΣ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΙΤΗΣ

ΡΟΥΣΣΑ ΑΘΗΝΑ
ΡΟΥΣΣΑ ΑΘΗΝΑ

ΡΟΥΣΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΡΟΥΣΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΖΩΗ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ - ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ
ΖΩΗ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ - ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ

Χρονόπουλος Δημήτρης
Χρονόπουλος Δημήτρης

ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΚΑΠΟΥΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΑΠΟΥΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΤΣΑ ΑΜΠΑΤΖΙΔΟΥ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΤΣΑ ΑΜΠΑΤΖΙΔΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΚΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΚΑΚΗΣ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΜΠΑΤΖΙΔΗΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΜΠΑΤΖΙΔΗΣ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΑΜΠΑΤΖΙΔΟΥ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΑΜΠΑΤΖΙΔΟΥ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΡΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΡΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΠΑΛΙΔΗΣ

ΜΠΑΜΠΗΣ (ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ) ΠΑΤΣΑΛΙΑΣ
ΜΠΑΜΠΗΣ (ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ) ΠΑΤΣΑΛΙΑΣ

ΔΟΥΛΓΚΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΔΟΥΛΓΚΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΖΟΑΝΝΟΥ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΖΟΑΝΝΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΑΒΡΑΑΜ ΤΑΤΑΛΙΑ
ΜΑΡΙΑ ΑΒΡΑΑΜ ΤΑΤΑΛΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΑΓΑΡΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΑΓΑΡΔΗΣ

Δημήτρης Χειμωνίδης
Δημήτρης Χειμωνίδης

ΠΑΝΑΓΗΣ ΚΑΡΑΜΑΡΚΟΣ
ΠΑΝΑΓΗΣ ΚΑΡΑΜΑΡΚΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΒΙΔΗΣ (ΖΩΡΑΣ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΒΙΔΗΣ (ΖΩΡΑΣ)


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ